A segítségetekre lenne szükségem. A tulipánfánk sajnos még egy két hétig nem ültethető ki, amíg nincs kész a helye. Addig egy dézsában él, amit a teraszon tartunk hogy szabad levegőn és napsütésben lehessen. Sajnos néhány napja ilyen kicsit furcsa foltok jelentek meg rajta. Nem tudjuk hogy mi lehet a baj, napsütés délelöttől délután 3-ig folyamatosan éri ( talán az a túl sok? ) "A" típusú virágföldbe lett ültetve, időnként ecetes vízzel van locsolva ahogy azt az eddig begyűjtött infók alapján megtudtuk... Nagyon aggódunk érte.. Szeretnénk már mielöbb kiültetni is, de ezek után félünk főleg ha túl sok nap miatt lettek ilyenek a levelei. Eldöntöttük már hogy hová kerüljön a készülő kertben, de ott szintén sokáig érné a nap..
Vettem nemrégen egy magnoliát (soulangina alexandriana). Sajnos az ágai elkezdtek feketedni és a hajtásai elszáradtak. Most kicseréltem a talajt körülötte savanyúra. Alulról vannak neki kicsi hajtásai, de nem tudom, hogy nem kell e vissza vágni a régi ágait vagy azokon jöhetnek még hajtások?
Én azért nagyon óvatosan bánnék ezzel a fóliás teleltetési móddal, mivel lehet, hogy picit szellőzik, de a fólia alatt napsütéses időben nagyon felmelegszik az idő, a növény nedvkeringése beindul, majd a következő komolyabb lehűlés sokkal nagyobb fagyási sérüléseket okoz neki, mintha nem volna fólia sátorban. A gyümölcsfáknál is a fagykárok a kora tavaszi időben szoktak kárt okozni, nem a téli hidegben. Szerintem sokkal jobb megoldás kis korában valami árnyékolás, mondjuk nádszövettel, ami szintén csökkenti a hideg szél hatását, valamint egy kb. 10 cm-es takarás a töve körül, hogy a gyökere ne sérüljön. Egyébként a cikk ahonnan kiollózta Yvett ezt a fóliás takarást, a Pálmafloraria.hu, a magnolián kívül ugyanezt az egyen takarási módot ajánlja az arucáriára, eukaliptuszra és a japánjuharra is, az utobbit ráadásul nem is kell Mo-n semmivel sem takarni, nálam 4 db. évek óta fagysérülés nélkül vészel át minden telet.
A valódi liliomfák közé tartozó örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) Észak-Amerika déli részének trópusi-szubtrópusi éghajlatú tájairól származó, Délkelet ázsiában, Indonéziában is honos fa. Eredeti termőhelyén akár 15-20 m magasra is megnőhet, nálunk növekedése kevésbbé intenzív, ezért magassága sem annyira kirívó. 10 év alatt maximum 4-5 méter magasra nőhet. Sűrű koronája szélesen kúpos, időnként gömbölydeddé fejlődik. Fikuszszerű, sötétzöld, bőrszerű leveleit egész évben megtartja. A levelei fénylően csillogóak, a fonákuk vörösen molyhos. Hatalmas, krémszínű vagy fehér, erősen illatos, kehely alakú virágai nyár elejétől-közepétől kora őszig nyílnak. Termései pirosas színűek. A Magnolia grandiflora a legnemesebb virágok egyike. Ez a selymes virágillat a kiváltságosok ajándéka, amely mesebeli, egzotikus tájakra repíti a gondolatokat a hétköznapoktól. Ültetés
* A Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa) Elsősorban a meleg, nedves éghajlatot kedveli. Magyarországon déli fekvésű, meleg, napos, teljesen szélvédett helyre ültethető, mivel enyhén fagyérzékeny. A fagy hatására tavasszal leveleinek egy részét elszorhatja, a levelek megsárgulnak, majd lehullanak. * Talaj tekintetében a tápanyagban gazdag talajt kedveli, enyhén savas 4,5 ph-jú talajt kedvel, de nem gond neki a semleges 7,5 ph-jú talaj sem. (kevés rhododendron földet, vagy savanyú tőzeget keverhetünk az ültető-földbe) * Enyhén agyagos kerti földet keverjünk össze homokkal 70-30% arányban.
Átültetés, metszés
* A dézsában, cserépben tartott növényeket fiatal korukban 2 évente érdemes nagyobb cserépbe ültetni. 6-7 éves kor után elegendő 3-4 évente átültetni a növényt. * Ültető-föld, mindig a fent említett keverék legyen. * Átültetést mindig március környékén végezzük el. * Márciusban, a rügyfakadás, új hajtások megjelenése után, elvégezhetünk enyhe alakító metszést a növényen a bokrosodás érdekében. Ha már növekedésnek indult a növény, ne metsszük meg.
Vízigény
* A Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa) nyáron, nagy melegben nagy vízigényű, ezért javasolt a mindennapos, de legalább két-naponta történő öntözés, különösen a dézsában tartott növények esetén. Mindig este, vagy reggel öntözzünk. * Télen kevesebb vizet igényel, elegendő a kéthetente történő öntözés, attól függően mennyire száraz a föld a növény körül.
Tápanyagigény
* Növekedési időszakban májustól júliusig nitrogénban dús műtrágyát adjunk a növénynek, a gyorsabb, erőteljesebb fejlődés érdekében. Augusztustól hagyjuk abba a nitrogéndús műtrágya adagolását. * Szeptember közepétől kálium túlsúlyos műtrágyát, vagy kálium oldatot adjunk a növénynek a fagytűrő képesség erősítése érdekében egészen az első fagy beálltáig, az előírás szerint adagolva (általában két-hetente a vízoldékony műtrágyák esetén).
Téli gondozás
* Kiültetés után az első két évben, míg a növény (Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa)) meg nem erősödik kellőképpen, érdemes téli takarással ellátni. * A növény körül a földet érdemes 10 cm fenyőkéreggel betakarni, hogy a fagy ne érjen a növény gyökeréig. * Legegyszerűbb eljárás, ha 3 vasrudat a növény mellé szúrunk, úgy, hogy a gyökérzete lehetőleg ne sérüljön (kb 20-30 cm-re a törzstől), és feszesen ráhúzunk átlátszó fóliazsákot, mint egy kis üvegházat képezve, melyet a felső harmadban minden oldalon kilyukasztunk a megfelelő szellőzés érdekében, nehogy begombásodjon. (Mint a képen látható eukaliptusz esetében) Ezzel az eljárással óvjuk a növényt a hideg széltől és a ráfagyástól, és a levelei épek maradnak tavaszra, illetve kevésbbé hullajtja el őket. * Ha a növény (Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa)) dézsában marad, kevésbé tolerálja a hideget, ezért érdemes szélvédett, fedett helyre rakni. Legjobb egy fűtetlen garázs, télikert. A teleltető helyen lehetőleg ne legyen több +5 foknál. Ilyenkor a rügyek hamarabb és erőteljesebben jelentkeznek a növényen. Vigyázzunk hogy a dézsa kellően nagy legyen, mert fagyos éjszakákon könnyen átfagyhat a növény gyökérzete.
Szia! Sajnos a grandi elég fagyérzékeny:-( Nálam is elhullott egy pár levél. Én úgy látom,hogy szépen elkezdett hajtani.A sérült leveleket elfogja dobálni,és szépen bepótolja a károsodást a nyáron.
Gombaölőt jól tetted, nekem is van egy-két levél ami így néz ki, sajnos nagy a szárazság. Viszont úgy láttam, hogy nem ástad tavasszal körbe, nagyon szereti szereti a levegős közeget, tanácsolom neked, nekem egynyári növényekkel van körbeültetve az összes fa, kap levegőt is és több nedvességet és még szép is:)
A többi is, amit marhatrágyáztam, de indén még nem tűr nyomdafestéket olyan pár leveles minik csak.
Azért a sárga virágúmnak, jó világosak a levelei:( bogyó tavaly írta a vasat de attól se jött rendbe:( amikor kaptam, sötét levelei voltak, mondjuk most sem nagyobb=:-)
Hogy nekem mér nincs több helyem:( szép a grandid nagyon:(
Most a tavasszal vettem egy kb. fél méteres magnoli soulangiana Alexandrian-át. Sajnos sokáig nem voltam otthon és ezért elégrendesen kiszáradt a földje és a meglévő rügyek mind leszáradtak. Most már kezd kikupálódni, megjelent rajta néhány apró, új hajtás. Gondolom majd csak jövőre lesz valamilyen normális formája, ugye? Meg az egyik ága mintha elkezdett volna feketedni. Azt mondták, hogy savanyítsam a földet, mert azt szereti. Csak nem tudom, hogy kell! Ha valaki tud az legyen szíves és segítsen! Előre is köszönöm!
Rengeteg oka lehet, nagyon nehéz megmondani. Valami vegyszerrel nem perzselted meg a leveleit? Az öntözést sem szabad túlzásba vinni, mert ha állandó jelleggel vizes a talaj akkor a gyökerek nem tudnak lélegezni és gyökérrothadás lép fel, ez okozhat levél hullást. A tápozást is csak az előírt mennyiségig csináld Amennyiben a gyökerét rágja valami, akkor a cserebogár pajorja szóba jöhet, ami ha nagyon elszaporodott egy területen, komoly kárt tud csinálni a kis csemeték gyökerével. Különböző talajfertőtlenítő szerekkel lehet ellene védekezni.
Tőzeg volt itthon kimaradtva, úgyhogy ma kiszedtem körülötte a füvet, beástam a tőzeget és fenyőmulccsal terítettem. (Állítólag ez is savanyít.) Köszönöm a tanácsokat, ha javulni kezd teszek fel képet.
Sziasztok! Tavaly ültetett Magnólia Nigrám levelei gyakorlatilag eltűntek. Gondolom, valami rágja, de lehet, hogy más a baj. Tudtok segíteni ebben? Mit tudnék tenni? Talajcsere volt, tápozom és öntözöm is. Ha lehet, szeretném megmenteni. Köszönöm.
Azért azt csak leírom, hogy ha veszel tőzeget és beásod, akkor nagyon vigyázz, a töve körül csak sekélyen ássál, a gyökereit ne sértsd meg, 1 méteres sugarú körben nyugodtan átfogathatod a talajt és a külső részén már vidáman le mehet az ásó. Sok sikert.
Még annyi, hogy Én vennék a helyedben egy zsák savanyú tőzeget, 300 l - kb. 2500 -3000 Ft. a negyedét beásnám töve köré, a talaj szerkezetét és minőségét nagyon jól feljavítja. Nem olcsó dolog a magnolia tartás, főleg ha nem megfelelő a talaj, viszont nem reménytelen és a virágzás kárpótol.
Mint írtad, tavasszal adtál már neki vasat, és keserűsót is, úgy hogy nem kell több. Ezt a zöldítő trágyát én. kb. két hét múlva egy permetezés formájában a levelekre még egyszer kijuttatnám. Utána meg figyelni kell, hogy mennyire változik a levél színe, ami persze nem megy 1 hét alatt. Esetleg további, havi 1 belocsolás, de legalább 10 liter vízzel, hogy leérjen a gyökereihez és csak a megengedett töménységben. Türelem, rendbe fog jönni. Ezt követően megelőzés szerűen, minden évben ellátnám vasgáliccal és keserűsóval és akkor nem fog kialakulni a klorózis. A megelőzés mindig jobb mint a gyógyítás. Én is hasonló cipőben jártam, nálam is elég meszes a talaj, de most inkább sötét zöldek a levelek, mint világosak és rogyásig voltak virággal, úgy hogy biztos jól érzik magukat.
Köszi szépen a gyors segítséget. Ma sikerült a gazdaboltban megvennem ezt a Zöldítő komplexet. Este kapott is belőle egy keveréket, kb. 5-6 litert. Szerinted a vas-keláttal és a magnéziumos keserűsóval egyetemben folyamatosan kell adagolni, mondjuk kéthetente? Legalábbis amíg helyre nem jön... Vagy ezeket túl is lehet adagolni? Üdv.
Beollózok a tartásával kapcsolatos leírást, ami nem csak az örökzöldről szól:
"Általános leírásuk: A magnóliák ugyan inkább cserjék, de metszéssel kis fává is lehet őket nevelni. A kertben szoliterként mutatnak a leginkább. Kissé bőrnemű leveleik általában ép szélűek. Humuszban és tápanyagban gazdag, középkötött, savanyú kémhatású talajt igényelnek. Meszes talajba ültetve a levelek előbb sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul. Megoldás lehet, ha meszes talajú kertben a magnólia leendő helyén a talajt egy méter mélyen kicseréljük. Savanyú tőzeggel kevert A típusú virágföld bekeverésével is lehet lehet javítani a kémhatást, lehetőleg minél nagyobb területen. Napos, vagy félárnyékos, szélcsendes, védett helyet kedvelik. Napsütéses helyen igen bőséges öntözést igényelnek. A liliomfát kora tavasszal érdemes telepíteni. A földlabdás (konténeres) növényt közvetlenül a lombfakadás elõtt ültessük el. Mivel a gyökerek igen érzékenyek, ezért csak óvatosan szabad kiemelni a konténerből a földlabdát. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést. Ültetéskor a talajba keverhetünk tőzeget. A liliomfát nem kell túl mélyre beültetni. Ültetés után tömörítsük a földet a gyökérnyak körül, és képezzünk tányért az öntözővíznek. A fiatal növényeket folyamatosan kell öntözni. Különösebb metszést nem igényelnek, de virágzás után eltávolíthatjuk a növényről a száraz és nemkívánatos ágakat. Hasznos tipp: A liliomfát ajánlatos olyan lágy esővízzel öntözni, aminek minden 10 literéhez, 3 deci 20%-os ecetet öntöttünk."
Annyi még ha cserépben lesz akkor vedd ki alóla az alátét tányért, ne álljon vízben, az érzékeny gyökere nem szereti a pangóvizet.
megfogadom a tanácsod. A Magnóliával kapcsolatban mindenképpen.
A tulipánfával még bizonytalan vagyok, az még a Magnóliánál is kisebb szegény, de megpróbálok neki egy védett helyet keresni. De egyenlőre úgy látom eg erősebb szél, mint ami a napokban is volt, kettétörné szegényt... :-(
A talajt sajnos nem ismerem, teljesen új helyre költöztünk, de megpróbálok érdeklődni.
Még egy kérdésem lehet? Az önözésével kapcsolatban van valami speciális igényük?
A tulipánfához nem nagyon értek, de úgy gondolom, hogy mehet nyugodtan ki a végső helyére, nem kell dézsázni. Sokat látok a környékünkön, bírják a hazai klímát. Nekem is van örökzöld magnoliám, Én amikor vettem akkor kb. 1 méteres volt, de nem ültettem ki abban az évben, hanem egy nagyobb cserépbe tettem és szoktattam a téli hideghez. A cserepet jól betakargattam, hogy ne faggyon meg a föld teljesen, majd amikor tartósan -10 fok alatt volt, betettem a fűtetlen garázsba. Majd a következő év tavaszán ültettem ki a végső helyére. Jól sikerült a szoktatás, jól bírta ki ültetve az idei telet is. Na szóval ezt csak azért írtam le, hogy magyarázzam, Én még nem ültetném ki a végső helyére ebben az évben. A magnólia az "A" típusú földet szereti, viszont az örökzöld viseli le legjobban a kissé meszes talajt.
Szerintem jól csináltad. Most egy kis türelem. Kell 1-2 hónap, hogy ebből a "gatya" állapotból helyre rázódjon. Esetleg ajánlanám a zöldítő komplexet, Én több növénynél használtam sikerrel, mivel több összetevő ideális arányával segíti az ilyen problémákat. Felénk minden gazdaboltban árulják. Beollózom a leírását:
Zöldítő komplex
Lombtrágya a zöldebb, egészségesebb növényekért,valamennyi növényi kultúrában felhasználható.
Összetétel:
Nitrogén 4%
Kálium 4%
MgO 2%
Fe 1,5%
Bór 0,08%
Zn és Mn kelátkötésben, biológiailag aktív vivőanyagban. Hormonokat nem tartalmaz, a szöveteket nem lazítja fel.
Hatása:
A növényre, illetve talajra történő permetezés pótolja a hiányzó makro- és mikroelemeket, emellett a növényekben felvehetetlen Fe3+ ionokat aktivizálja, harmonizálja a tápanyagellátást.
Meszes (Ca) talajban termesztett növényeknél megváltoztatja a redoxrendszert. A növény szállítószöveteiben lerakódott vas redukálódik és így feljut a levelekbe. A kitisztult edénynyalábok tápanyagszállítása felgyorsul, a gyökerek szívóereje nagyobb lesz. Megnövekszik a talajból felvett tápanyagok mennyisége. A tápelemek összetétele és aránya biztosítja, hogy ne legyen tápanyagfelvételt gátló hatás.