Keresés

Részletes keresés

Macika Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11648
"(7) Az úttesten levő elromlott járművet az elakadást jelző háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával."

Nézzük csak.

Elmondod nekem, hogy milyen helyzetben lehet elakadásjelző háromszöget használni? Lehet-e menet (haladás) közben használni.

Mit jelent az ELAKADÁS szó?

Valamint az sem ártana, ha átismételnéd, mit jelent az 'úttesten lévő elromlott jármű' fogalma.
Előzmény: atompyka (11637)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11647

Fontos!

Csak akkor részesíti a KRESZ előnybe ezeket a járműveket ha

együttesen használják mindkét jelzést!

A villogó kék fényű, de "néma" járművel szemben

csak fokozott óvatosság és figyelem várható el.

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11646

Egyebként pedig....az oktatási anyagból...

A megkülönböztető jelzéseit használó gépjárműn

a tompított fényszórót MINDIG használni kell.

Tiltott helyen történő megálláskor a

megkülönböztető fényjelzést NEM szabad kikapcsolni.

(ezt viszont rend őreink gyakran megszegik...sajnos, pl trafizáskor)

Álló (nem forgalmi okból) gépjárművön a szirénát használni TILOS.

A megkülönböztető fényjelzés használat ajánlott akkor is, ha olyan helyen állunk meg, ahol ez a többi járművezetőt továbbhaladásában zavarhatja, például egy közúti baleset helyszínén.

Elindulás előtti pillanatban már bekapcsolható a hangjelzés, hogy

az figyelmeztesse a többi közlekedőt az elindulási szándékról.

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11645

Magyarul...szerintem külön-külön felszerelhető a civil járműre is.

DE! használni nem biztos...., hogy lehet, mert az ilyen

fény/hang  használatra ugye jogosultnak is kell lenni...

Előzmény: Törölt nick (11644)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11644

(no elment idő előtt)

De tiltott berendezéssé, valóban csak akkor válik, ha együtt van felszerelve...

Azaz egy kék vagy kék/piros villogó magában

nem tiltott szerintem e joghely alapján.

... vagy a csak magában sziréna sem.

Előzmény: Törölt nick (11643)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11643

"kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, és a sziréna, vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezés"

Az és előtti vessző miatt ....

ez csak felsorolás és nem EGYÜTTES követelmény.

Ezért nem következik a mondatból, hogy

csak együtt lépnek elő megkülönböztető jelzéssé.

Előzmény: highand2 (11641)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11642

NEM!!!! a sárga  és narancsárga eléggé messze van egymástol a spectrumban.

Aki összekeveri ezt akét színt, az menjenn szemorvoshoz :-))

A sárga radásul ALAPSZIN!!!!

A sárga fényt  látja meg a szem a

legkisebb intenzitásban,  utána a zöldet...

A NARANCSSÁRGA pedig keverék szín!!!

Mégpedig sárga+vörös...

550 sárga nanométer
590 narancs nanométer
640 vörös nanométer

Előzmény: atompyka (11635)
highand2 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11641

no akkor a megfejtés:

1. § E rendelet alkalmazásában

a) megkülönböztető fényjelzést és hangjelzést adó készülék (a továbbiakban: megkülönböztető jelzést adó készülék): a gépjárműre szerelt rögzített vagy mozgatható üzemmódú (mobil), villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, és a sziréna, vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezés,

vagyis kizárólag akkor megkülönböztető jelzés, ha a fényjelzést és a hangjelzést egyszerre használják.

magyarul. csak a fényforrások önmagukban nem számítanak megkülönböztető jelzésnek - a magyar jogrendben legalábbis.

nomost, ha nem megkülönböztető jelzés és nem figyelmeztető jelzés, akkor egyéb tiltó rendelkezés hiányában bárki felszerelheti és használhatja, még akkor is ha macika és a komplett belügyminisztérium gutaütést kap.

nyuszy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11640
A piros villogó használata viszont nem szabályos, jól gondolom?

Amúgy Macika szerintem az ilyen zseblámpával egybeépített ketyerékre gondolt, és lehet, hogy a jogszabályalkotó is. Ezért is vetettem fel azt, hogy nem igazán értem azt a definiálatlan valamit. Ha a figyelmeztető jelzést szabadna ilyenkor használni, miért nem azt írták?
Előzmény: atompyka (11639)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11639
Ja, bocs, erre nem gondoltam, azt hittem, a piros villogóra gondolsz (ami ugye csak kékkel együtt tilos).
Előzmény: nyuszy (11638)
nyuszy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11638
A legkézenfekvőbb módon - elírtam :)
Természetesen figyelmeztető akart lenni.
Előzmény: atompyka (11636)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11637
"...a figyelmeztető jelzés és az elakadásjelző lámpa (lehet ilyet kapni a nagyáruházakban) erőteljesen eltér egymástól."
Miben is? Mondd meg légyszi, szted mi a különbség a két lámpa (mint tárgy) között!

Az 56/7-et meg előbb Te olvasd el, utána kérd rajtam számon az elolvasását!
Vagy ha elolvasni nincs kedved, kopizd olvasás nélkül, úgy is jó redemény jön ki, nem bele nem írt hülyeség.
"Világosan leírja, hogy AKKOR, amikor:
- úttesten
- elromlott
- álló helyzetben"
Ebből én csak az első kettőt találom benne, az állót nem. Bár, ha Neked van 33/2000-ed, akkor lehet spéci kreszed is, amiben benne van...
:-)

Azt - gondolom - nem kell magyarázni, hogy
Előzmény: Macika (11630)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11636
Na, a megkülönböztető jelzés meg hogy jön ide?
Előzmény: nyuszy (11629)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11635
Mindkettő lámpa sárga: az egyik narancssárga kell legyen, a másik borostyánsárga.

Egyrészt a borostyán- és a narancssárga tuti sárga, de a sárga nem tuti, hogy borostyán- vagy narancssárga.
Másrészt minden figyelmeztető jelzés sárga villogó, de nem minden sárga villogó figyelmeztető jelzés.

Azért ütik egymást (verbálisan) a fejesek, mert a KP és a B miniszterek szerint szerint használhatok ilyet, a KöHÉ miniszter szerint meg nem.
Előzmény: Törölt nick (11628)
BringasLevy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11634
Tudom, hogy ezen szabály értelmezésében nincsen egyetértés. Szándékosan fogalmaztam úgy hogy "RENDELKEZIK, de nem tiltja.

Sokféle képen lehet értelmezni ezt a szabályt is -amibe nem kívánok ismét bele menni- de abban remélem egyetértünk, hogy ha nincsen mögötted senki, akit akadályoznál, akkor mehetsz akármilyen lassan, akármilyen indokkal, vagy indok nélkül... :-)
Előzmény: compot (11614)
Macika Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11633
Ha hivatkozol a kivételekre, akkor írd is ki!

Íme a kivételek:

3. § (1) Nem kell hatósági engedély a megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez

a) az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek sürgősségi betegellátást végző gépjárműveire,

b) a hivatásos önkormányzati, az önkéntes tűzoltóság, a Rendőrség közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, valamint határrendészeti szolgálatának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített (vonuló) gépjárműveire,

c) a rendőrség külön jogszabályban meghatározott védett személyek szállítására rendszeresített gépjárműveire,

d) a katasztrófavédelmi Kormányzati Koordinációs Bizottság (a továbbiakban: KKB) elnöke hivatali gépjárművére,

e) a katasztrófaveszély esetén, illetve katasztrófahelyzetben a KKB elnöke által kijelölt szervezetek azon gépjárműveire, amelyeket a meghatározott feladat ellátására közvetlenül használnak.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül nem kell hatósági engedély a megkülönböztető fényjelzést adó készülék felszereléséhez, a védett személyeket szállító és azt kísérő, zárt csoportban közlekedő (közrefogott) gépjárművekre. Az e feladatra is rendszeresen használt gépjárművekben a megkülönböztető fényjelzést adó készülék engedély nélkül tárolható.

9. § (1) Nem kell hatósági engedély a figyelmeztető jelzést adó készülék felszereléséhez

a) az út, úttartozék vagy közmű építésére, ellenőrzésére, fenntartására (javítására), illetőleg tisztítására szolgáló járműre,

b) a kommunális szemétszállítást végző járműre,

c) a jogszabályban előírt hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű járműre, és járműszerelvényre,

d) a külön jogszabályban meghatározott mezőgazdasági erőgépekre,

e) a radioaktív anyagot hatósági engedély birtokában szállító járműre, ha annak használatát az engedélyben előírták,

f) a külön jogszabályban megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet a rakománya miatt meghaladó járműre, amennyiben annak használatát az útvonalengedély előírja.

Minket a második kivétel, a 9 §. (1) bekezdés érdekel.

Nos kérem, ezek tehetnek fel külön engedély nélkül figyelmeztető jelzést a járművükre.
Előzmény: Törölt nick (11627)
BringasLevy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11632
Ha vissza olvasol, hogy mire reagáltam a kérdéssel, akkor Te is rájössz, hogy mellé nyúltál. :-)

Egyébként abban, amit írtál, egyet értünk.
Előzmény: compot (11613)
Macika Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11631
Az elakadásjelző lámpa viszont nem lehet félrevezető, véletlenül sem tűnhet figyelmeztető jelzésnek!
Itt pedig ugye a hülye eljátszására történt próbálkozás.

- Ez figyelmeztető jelzés???
- Áááá, nem az, biztos úr! Ez egy elakadásjelző lámpa, csak azért szereltem fel fixre, mert bármelyik pillanatban elromolhat a kocsim...
Előzmény: nyuszy (11629)
Macika Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11630
Nem azt mondja az 56 §. (7) bekezdés, hogy FELSZERELHETŐ JOGSZERŰEN sárga villogó!!!
Tessék elolvasni.

Csak annyit mond, hogy: "Az úttesten levő elromlott járművet az elakadást jelző háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával."

Azt sehol sem írja, hogy műszaki hibán KÍVÜL, BÁRMIKOR rajta lehetne sárga villogó.

Világosan leírja, hogy AKKOR, amikor:
- úttesten
- elromlott
- álló helyzetben
és akkor is CSAK elakadást jelző lámpával.

Azt - gondolom - nem kell magyarázni, hogy a figyelmeztető jelzés és az elakadásjelző lámpa (lehet ilyet kapni a nagyáruházakban) erőteljesen eltér egymástól.
Azért, mert Te rámondod a figyelmeztető jelzésre, hogy az elakadásjelző lámpa, attól még nem válik azzá.
Előzmény: atompyka (11619)
nyuszy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11629
Ez viszont azt is jelentheti, hogy nincs is ellentmondás.
A megkülönböztető jelzésnek minősülő eszközt tilos használni, viszont egy ettől eltérő narancssárga villogó valamit használsz műszaki hiba esetén, az nem baj.
Előzmény: Törölt nick (11624)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11628

SÁRGA  nem egyenlő NARANCSSÁRGA lásd az imént...

Két miniszter esetén sem :-)))

Előzmény: atompyka (11626)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11627
b) figyelmeztető jelzést adó készülék: a járműre szerelt rögzített vagy mozgatható üzemmódú (mobil) villogó sárga fényjelzést adó berendezés,

Akkor ez tehát NEM narancssárga, a KRESZ szerinti elakadás jelző pedig

villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző

Szóval nem azonosak...

Amúgy meg a sárga figyelmeztető nem szerelhető fel csakúgy...ez tény.

A kivételek kivételével, persze....

2. § (1) A gépjárműre megkülönböztető jelzést adó készüléket, valamint a járműre figyelmeztető jelzést adó készüléket - a 3. §-ban és a 9. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - csak az erre feljogosító, érvényes hatósági engedély birtokában lehet felszerelni, felhelyezni (a továbbiakban: felszerelni).

(2) A megkülönböztető jelzést adó készülék felszerelésére engedélyt csak a 4. § (1) bekezdésben felsorolt szervezetek igényelhetnek, az általuk üzemben tartott azon gépjárművekre, amelyekkel az 1. § c) pontjában foglalt közérdekű feladatokat ellátják.

Előzmény: Törölt nick (11624)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11626
Vicces kérdés ez, egymásnak teljesen ellentmondó szabályozással.
Az egyik miniszter szerint szabad, a másik szerint tilos.
Előzmény: nyuszy (11623)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11625
Tudom, ezért írtam, hogy a 3-ból kettőt ismerek, a 3. meg nem van.
Előzmény: Byk001 (11622)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11624

Szerintem nem ....gondolom a figyelmeztetőre van konkrét műszaki előírás.

Talán nem véletlenül olyan tükrös-forgósak azok.

Az elakadást jelző narancssárga villogóra meg nincs előírás...szerintem.

Előzmény: nyuszy (11623)
nyuszy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11623
Én azt nem tudom, egész pontosan mi az a "villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpa". Biztos, hogy ez ugyanaz a figyelmeztető jelzéshez használt berendezéssel?
Előzmény: atompyka (11617)
Byk001 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11622
A 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet van helyette.
Előzmény: atompyka (11619)
Byk001 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11621
Nem.
Amelyik elő van írva, hogy ott kell lenni, annak ott kell lenni, iletve, amelyikhez nem kell engedély, vagy kaptál rá, az kint lehet. De az alapján, amit Macika bekopizott, figyelmeztető jelzés nem lehet kint engedély nélkül, ha nem állsz épp az úton elromlott autóval.
Előzmény: atompyka (11618)
highand2 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11620

nyugodtan abbahagyhatod, itt most te égeted magad. A személyeskedést is ti kezdtétek és most is ti folytatjétok.

ON:

akkor most át lehet-e lépni a megengedett sebességet, azért hogy ne egyfolytéban az órát nézze az ember, hiszen ezzel veszélyt okozna, vagy sem? ha igen mennyivel lehet? mekkora túllépésnél lehet még erre hivatkozni?

macika véleményét már ismerjük, a sebességhatárokat okkal és tökéletesen találták ki, akármikor és akármennyiben állapították is meg.

A te véleményedet is ismerjük: ez a kérdés itt OFF.

Előzmény: BringasLevy (11610)
atompyka Creative Commons License 2009.05.22 0 0 11619
Ez most egy verseny, hogy ki tud több (már) nem létező jogszabályt találni? Köszi, nem állok rajthoz...

"A KRESZ meg azt mondja, lehet.
Dobnál egy §-t, hol VÉLTED felfedezni, hogy azt mondaná?????"
Nem véltem, olvastam, de Nyuszy gyorsabb volt.
Előzmény: Macika (11603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!