Pont ilyen korú autóval, egy Accord Aerodeck-kel találkoztam. Kb. 2 évig volt a családban, semmilyen hibája nem volt, olajfogyás 0. Nagyon kényelmes és nagyon sportos volt. Ja, a bukólámpa vezeték a mozgástól elszakadt. 10 Ft 50 fillérért 'megsöntöltem'. Mai vezetékár már 10-szeres: 101 Ft, felkerekítve! ;)
Viszont a Civic/Accord 'szükségszerűen' gyakran többszörösen törött már ebben a korban, mert nem a nyugdíjasok kedvelik elsősorban, vagy nem adják el, csak 'végkimerüléskor'! Mármint az autóra értem! ;))
Annál a kocsinál amit megadtál szerintem már rengeteg utángyártott ill. bontott alkatrész van, így minimálisan lehet drágább egy átlagos szerviz, mint egy nem japán. Az eredetivel azonos alkatrészek elvileg jobban bírják a gyűrődést. (Márkaszervíz a legvégső esetben...)
A fő problémát az ismeretlen előéletben látom, mert a további élete az eddigi használat módjától függ!! Minél több részletet kellene tudni az elvégzett szervizekről, sérülésekről, tulajdonosokról, stb. Vétel előtt szakember is kell, hogy lássa - az biztosabb. Minden változtatás, színeltérés, ami nem hasonlít egy mai újszerű autón levő megoldásra, az gyanús lehet! Nem is sorolom, mert én magam sem tudom a szempontokat mind, meg nem is veszek minden nap autót (de amit vettem, vagy a családban valaki, szinte mindenhol volt valami turpisság. De pont a balekra várnak... Tisztelet a kívételnek... - no azt a kivételes autót kell megvenni!;)
Én a jelen Civic generáció szervizköltségét nem látom markánsabban többnek, mint egy másik hasonló kategóriás típusét. Pont arról az évjáratról, amit említesz, csak egy akkori vadiújról van tapasztalatom, de pont eladtam az első éves szerviz előtt, de független okból! Addig semmi baj nem történt vele, természetesen! ;)
Sziasztok! Egy kérdésem volna: most tervezem az autóvásárlást ki is néztem egy 97es 1.6os 16 szelepes Honda Civic-et, 128800 km-et futott 830000 forint..csak az ismerőseim körében erősen megoszlanak a vélemények..mind megbízhatóság mind szervízköltség szempontjából! A gond az hogy én meg nem nagyon vagyok járatos a dologban..ebben kérném a segítségeteket.. Megéri e egyáltalán? Szervízköltség szempontjából mi a várható (általánosságban) ? Illetve mennyire megbízható autó?
Én úgy tudom, hogy kevéssel több, mint 100Nm az alkalmazandó nyomaték.
Ami ugye azt jelenti, hogy a 20 cm-es erőkarú csavarkulcsra, ha rálép/rátenyerel mondjuk egy 50kg-os ember, akkor nagyjából éppen a kívánt nyomatékkal húzza a csavart, hiszen azt egy gyenge nőnek is meg kell tudni húznia! ;)
/100 kg-os férfiak a kulcs közepére lépjenek ugyanazon hatás eléréséhez./
Nem csodálkoznék, ha egy csavarnak a tervezése szerint, a megadott meghúzási nyomaték akár dupláját is el kellene viselnie, hiszen az Emberre nem lehet rábízni, hogy kézrátétellel megállapítsa, hogy milyen nyomatékkal húzza meg a csavart, mondjuk éjjel, zuhogó esőben, a puszta közepén!
Emlékszem anno, Zsiguli 1200 (mert az még nem LADA volt!), ütöttük-vágtuk, rúgtuk le és fel a kerékkulcsot, soha nem tört el semmi (persze segített a kimustrált T72 tankacél recycling;)
A netről...:
"Amennyiben nem ismeri a gépjármű gyártója által ajánlott meghúzási nyomatékokat, úgy az alábbi értékek tekinthetők érvényesnek (felelősségvállalás nélkül).
A kerékcsavarokat nem izomból kell meghúzni! Elő kell venni a gépkönyvet le van írva a megfelelő nyomaték (ha jól emlékszem 80Nm), amivel meg kell húzni. Ha nincs nyomatékkulcsod, akkor gumisnál állíttasd be.
Ha szabad hozzáfűzni egy dolgot, a kfém felnik kerékcsavarjait egyáltalán nem illik rátaposásos módszerrel meghúzni... kézzel amennyire csak tudod, majd kb. 30-50 km múlva ismét ugyanígy. Egyrész a felni anyaga jóval puhább mint a csavaré és már 2-3 megtépett kerékcsere után is szépen bemaródik a csavar. Ennek következménye lehet, hogy a nem a felnit szorítja az anya, hanem a tőcsavar vége szorul hozzás az anya kupakjának ami a végén szépen el is töri.
Természetesen lehet anyaghibás csavar is a ludas, lásd az én példám a nem "gyári" kerékőrrel. Vettem, egy tényleg jó minőségű kerékőr szettet, majd kb. a 3. kerékcserénél az egyik anya egyszerűen hosszában kettétört. Még szerencse, hogy le tudták venni. Ezután vettem a H szervizben egy garnitúrát, azóta semmi gond nincs vele.
Néhány nap alatt csak eszembe jutott, hogy hol láttam utoljára hőtől megbarnult festéket.
A kábelTV-n láttam a BMW amerikai üzemében a Z4-es gyártását és ott volt egy hőkamra tesztelő példány, egyébként a szériával azonos 'autóváz' (nem avtovaz!), ahol az alapozás ráégetéséhez/szárításához szükséges berendezést tesztelték, mindenféle műszereket beépítve a kocsitestbe. Az eredetileg szürke festék már sötétbarna volt az ismétlődő hőtesztektől (de az aktuális példány nem szürkült el egyetlen hőkezeléstől). Azért jó volt látni, hogy ténylegesen van minőségellenőrzés és olyan helyen is természetesen, melyet a tulaj nem is láthat vagy vizsgálhat meg a vételkor.
És hát a minőség...
Megáll az eszem, hogy egy kerékcsavar eltörik. És, hogy egy garanciális autónál kérdés, hogy anyaghiba vagy a bivaly erős sofőr/tulaj törte el... (???) Nem is minősíteném 'hangosan' az esetet. Lassan kezdek félni, minden zajos már 2 év után az autóban, nem tudom belölről jön-e vagy a 'külső' felfüggesztés zaja, amit nap-mint-nap hallok, most már gyanakodhatom, hogy esetleg eltörik egy kerékcsavar, mi jöhet még? Nem ezt szoktam meg a korábbi Honda modelleknél! :(((
Az jó lesz, mert éppen írni akartam, hogy technikailag lemaradok a jelen generáció mellett ;))) Jöhet a következő! ;)
(Minden esetre a vakító napon továbbra sem értem miért lehet tompítottat kapcsolni /és félfényerős helyzetjelzőt/! Legyen nappal, erős fényben egyetemesen a DRL és kész!!! Spóroljunk, ne hagyjunk kiskaput a nemspórolásra! Európa igenis mutassa meg, hogy spórol! ;) No akkor 2011-től...
Nincs félfényerő. Pl az Audikon lévő ledek elég erősek. Ha nem kapcsolsz tompítottat, akkor default állapotban teljes fényerőn mennek és akkor DRL-ként üzemelnek. Az eu-s ésm magyar jogszabályok lehetővé teszik a DRL használatát. Semmi más nem világít, csak a két menetjelző elöl. Ez így spórolós, főleg ha ledekből van. Ha tompítottal kapcsolsz, akkor a ledek fényereje lecsökken olyan fényerőre, mint amit egy hagyományos helyzetjelző kiad magából. Egyébként a DRL kötelező lesz a 2011-től forgalomba helyezett autókon.
Most újra olvasom... Azt írod, hogy lehetséges (mivel értelmes?!) dolog tűző napon félfényerős helyzetjelzővel/DRL-lel és tompítottal közlekedni. Magyarán ez a változat kikapcsolja a DRL-t és bekapcsolja a tompítottat. Nem teljesen értem, akkor most a vezető dönti el, hogy spórol vagy nem spórol! Így nincs értelme a DRL fémjelezte törekvésnek, ha egy 'human being'-re van bízva! Az élet más területén is látszik, hogy az Ember megbízhatatlan! ;)
Például: ősztől már csak energiatakarékos ízzót lehet kapni a boltokban. Mi tesz az ember (én megbízhatatlan), vesz egy csomó hagyományosat, bespájzolja, mert még jól jöhet az Edison óta bevált, megbízható izzó! Legalábbis sok helyen 'takarékosabb'. Ott ahol csak nagyon rövid időre kell meggyújtani. Tovább bírja ezt az üzemmódot, nem ég ki olyan hamar = takarékos!
Kétségtelen, hogy nem ismerem közelről az adott típust, nekem úgy tűnt, hogy egy projektoros lámpa ég a LED felett, de nem zárom ki a helyzetjelzőt (már csak azért sem, mert csuipán néhány méterről tűnt fel, hogy egyáltalán ég). Szerintem a helyzetjelzőnek sincs ugyanúgy értelme együtt égni (szabály az persze szabály). Akkor kapcsoljon be a helyzetjelző, ha a LED 'elszállna' üzem közben, ill. ha éppen nincs bekapcsolva! Nem lenne olyan bonyolult és az is spórolna...
Köszi a sok vigasztaló szót! Még pénteken vissszakaptam, mint kiderült a zárat szétbarmolták és úgy nyitották ki a bal egyet, lehet azért nem szólt a riasztó? Ilyen 1xű lenne 1 Civic-t kinyitni nemkulccsal?
Szóval zárcsere lesz, de nem volt raktáron...
Többet nem mondok, csak tényleg figyeljen mindenki oda az autója megfelelő védelmére.
"miért vesz valaki DRL-lel autót, ha a tompítottat is bekapcsolja?"
Valamit félrenézhettél. A gyári (!) DRL nem ég együtt a tompítottal. Amit Te láthattál az a helyzetjelző, ami ugye a tompítottal együtt ég. Ugyanez a ledsor funkcionál DRL-ként is, csak nagyobb teljesítménnyel.
Igen, elszíneződést már tapasztaltam más esetben ott, ahol a szín nem számított annyira. Régen volt, azt hiszem a hőálló ezüstöt fújtam a tárcsára, és a felnivel való találkozás közelében kissé megbarnúlt - az inkább csak a rozsda látványa ellen volt.
De a jelen esetben az elbarnásodás nem ideális dolog, mert sokkal jobban feltűnik és kissé furcsa látvány lehet...!
Kicsit rákattantam a LED/halogén (most épp nem a sláger xenon...) DRL ill. tompított lámpa esetére.
Ma leugrottam Gyulára, meg vissza. A tökéletes nyári időben szinte egyetlenegy LED DRL sem tűnt fel úgy, mint az 'alulmeghajtott' /kissé kontakthibás/ már-már sárgás fényű halogén tompított. Ezek kissé mégborostyánsárgásabb színe tipikusan a 10+ évnél idősebb autóknál jelentkezett. És hihetelen messziről látszott, akár 1 kilométerről!! Egyszerűen, a napfénytől eltérő szín annyira feltűnő volt.
Konklúzió: minél öregebb a járgány annál biztonságosabb 'nappali menetjelző fényt' ad(hat) ki magából! (Milyen lehet ugyanez éjszaka?;)
Még egy kérdés gondolkodtatott: miért vesz valaki DRL-lel autót, ha a tompítottat is bekapcsolja? ( ismét a 'hullám' típus...) Tele volt ilyenekkel az út! Ezzel csak az eredeti cél veszett el; a gazdaságos üzem! Vagy leginkább a karácsonyfa üzemmódot kedveli a nép, ha már fizetett érte?! Nem értem!