Megint a természetből kell kiindulni. (Már aki érteni akarja ezt a nyelvet, fagyiját nyalva.)
Ami ilyen alakú az grgrgrgrg krkrkrkrkrk. Már ha megmozdul, avagy -dítják. Ami meg nem azt tán meg észre se vesszük. (g, hang cselekvősebb igék felé hajllik, k meg inkább nézszói ételmeket alkot (vö. gyakorítók, -g igeképző, -k névszói gyakorítás)........ Valahol itt kell kapizsgálni. Capisco!?
(Kőgörgeteg, ha a levinne lavina elindul a hegyről........ Láva leve is, de az csak lé, de olvadt kőleves.... mi mindig lefele.... le ;-))
Az már nem finnugor, hanem tán csak ugribugri ugor csak? Girbe-görbe-gurba ugorka, (gurke, gurulós) de lássuk:
Beszélek én a szer- gyökről hülyeségeket. Valóságos darázsfészekbe nyúltunk. A TESZ (a szeret ige nincs is benne - vagy csak nem találtam meg 10 percen belül, de valaki más talán találja) olyan káoszt generál, hogy az már elgépesztő...... :-(((
Ha gondoljátok végignézhetjük itt is, de ... mivel lenne vagy 30-50 oldalnyi anyag mindenkinek javasolnám azt, hogy aki nem hiszi járjon utána. Uráli a gyök (az 6000-8000 év) különben (szer-)
Látod erről a kényszerzubbonyról beszélek. A magyar nyelv sokkal több mint a finnugor alapnyelv, mi ráadásul állítólag teljesen vissza van fejtve. (A magyar meg felejtve!!) . Egyelőre nem is értjük Őt. De én igen (vélem), s ez már valóságos egyéni (na van sok más szana-szét, mindenfelé kétségbesetten kószáló bolondbárány is a világon) szocproblémámmá vált. ;-)
A K-R mássalhangzós gyököt, mely közös kör alakú jelentésmozzanattal rendelkezik, a MTA Történeti Etimológiai Szótára olyan egyedi elemekre tagolja szét, melyek között nincsen semmilyen összefüggés:
(2) kar (ótörök), karika (lehetőleg magyar), karima (észak-szláv), karám (ismeretlen eredetű), karing (nem szerepel), ker (nem szerepel), kerek (ker képzése), kerül (finnugor), kerít (finnugor) kering (ker képzése), kéreg (képzés), kor (török eredetű), korong (szláv eredetű), korc (ó-francia), korlát (ismeretlen eredetű), kör (analógiával keletkezett), körös (magyar fejlemény), köröz (képzés), körny (nyelvújításbeli), környez (nyelvújításbeli), körül (finnugor), kur (nem szerepel), kuritol (ismeretlen eredetű), kurkál (bizonytalan eredetű).
Ez egy viszonylag modernkori angolszász nóta átültetése, átvitele, lefordítása magyar alapokra. Méghozzá olyan tökéletesen magyarrá, kifordítása, átfordítása, hogy csak na!!!
A szöveg szövete, a szomorúság vidámságba csapása, a rosszban is a jó meglátásának képessége. Számomra azért is érdekes, hogy idekerült (véletlen?) ez a Csík zenekari (a maga ősnépies, de átkozottul modernül örök világával) nóta, mert én a nagy hideg megfigyelő remete, a cseléd-család-csalárd családomat éppen ezen gondolatok nevében engedtem a saját útjukra. Azért, hogy követhessem a saját egyedülimet. Úgyhogy ez a dal nekem üzenet és nem hogy csak üzenet, de nagyon igaz és nagyon ütős számomra.
„Toll fut, futol, leszen papírdal, lapszéle él, húsodba irdal, lovatlanul lovagi torna, a tortakésen vércsatorna. Toll fut, futol, zizeg a rosttoll, masé leszel majd papirostól, s ha lesz, ki pépből kifehérít, nem verset ír, mint rajtad én itt. Toll fut, futol, pufog a flaszter, volt kőolaj, hogy mondja azt el? kéken, hanyatt, lehengerelve, volt ősmadár, madár szerelme. Toll fut, futol, karistolódik, fehérre fehér rajzolódik, üres nyomát a nyom megőrzi, libákon egyszer visszabőrzi. Toll fut, futol, leszen papírdal, a margóig se bírja pírral, a dátumig: ezerkilencszáz..., utána csönd, tömött lelencház.
hypokrates2, Hogy kik adták e nevet? Akik valymi oknál fogva ősletelepülők voltak azon a részen. Mert mint köztudott azok adnak elsőre neveket földrajzi helyeknek, akik ott éltek.
A gombot a finnugrizmus találta, nem az aki nem hisz benne. Mi magyarok mindíg ezt az inget viseltük, ezt csak el akarják vitatni tőlünk. A finnugrizmus és az indoeurópaizmus találta a gombot és varrt hozzá inget gatyát, így lett egy nyelvi hasonlóságból harckocsizó árja felsőbbrendűség, ahol a finnugor magyaroknak nem maradt hely a téképen. Ahogy Halévy agya sem tudta befogadni, hogy nem a sémik voltak ez első kultúrnép a kétfolyamközben...
Tulajdonképpen a magyar népdalkincs is mutatja a magyarság származását. Ez is közép-ázsiába vezet, nem csak finnugriába. Nekünk miért kellene tagadnunk rokonságunkat régi már nem létező népekkel, kultúrákkal? Másoknak ez miért szabad?
Ugyan már! Látod mindenben meg kell, és lehet találni a pozitív vonalat.
A kérdések felvetése nagyon fontos része, minden megismerésnek. Az ellentmondások felismerése az alapja az előrehaladásnak. Éppen úgy mint ahogy a személyiségünk és a kognitív funkcióink is, azon a réven fejlődnek, hogy konfliktusok alakulnak ki, az adott szinten, és valamilyen új képesség kell ahhoz, hogy az egyensúly magasabb szinten helyreálljon.
Tudod népi bölcsesség, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. S mit is teszel?
S ki biz fel sem venné bár, de kik már felvették egy a csorda egy a szellem biztonságos tudás alapján egymásra feladják. Inkább aggatják.
És mégegyszer, akinek nem inge ne vegye gatyára.
Ismerek olyan eredetileg képzett furászokat, akik megpróbálták ........ (már réges rég nagyszerűen kamatoztatják képességeiket az iskolákban, úgy, hogy említést sem tesznek a ...... ....... ról)
Van sokféle ing (a tudás is ide-oda ing). Van aki meleg, jó biztonságos viseletnek tartja. Van aki kényszerzubbonynak érzi, pedig az ugyan az a valami. Ezek az ing gyártójától, nem kapnak újabb inget (sem szövetet, sem cérnát, sem tűt) , meleget (csak hideget), jót (rosszat), biztonságot (pénz, állás, elismerés??).
Na így van ez szigorúan szerintem. De hozzátenném, hogy ezt a magyar nyelv és a FUráli alapnyelv (és az előbbi ebből lett) viszonyára értem kizárólag.
Én az ingujj gombját az erősítéssel a csuklómon elviselem. Sőt igaznak tartom. Na ez azért még nem egy kényszezubbony. Ugye nem baj, hogy más inget varrni akarok?
Olyat ami jobban áll, szebb, mert pontosabb és igazabb. (Nem garantálom az eredményt, de........)
Rólad meg megfeledkeztünk itten, mert nem csok(o)rokat és bokrétákat leseget ""harc""közben az ember. :-((
Köszönjük. Bemutattam a válogatást egy nem éppen túl kicsi társaság előtt és láss csodát, Ők is megköszöntöttek Téged.
Ez már nem bokréta bokrok kötött kesze-kusza, de sokvirágos ága, ez már csokor, mi valóságos csókőr.
(Gondolkodtatok már azon, miért így közelg nőhöz a férfi??)
Meg azon, hogy "aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet"?
Van egy húsvéti versem:
"Hogy kiskertemben virágaim felneveljem szépen, ezért van most meglehetős öntözhetnékem."
És hogy tudjátok azt is, hogy a húsvét ""pogány"" (falusi???) szokásai előrébb valóak-e az időben, mint a keresztény megkeresztelkedésé. (Jajj csak párezer év különbség van.... (de írásos bizonyítékot nehogy mán reméljünk a tutti igazságokért drágáim!!)
Erről lehetne külön topikban is útálkozva vitálkozni?? Nem?......
Talán nem is ez a lényeg. Szükségtelen összeesküvéselmélet..
Egyszerűen ebben a fenenagy toleranciában, vannak, akik nem feltétlen úgy gondolják, mint azt az elfogadott, akadémiai irányzat hirdeti. (Ez általában kreativitást és nem pedig konformizmust jelent)
Például a Relativitás-elméletéért Einstein nem kapott Nobel-díjat.
>>Einstein számára ezen eredményre való hivatkozással ítélték oda 1921-ben a Nobel díjat: „az elméleti fizika számára nyújtott szolgálatáért, és speciálisan a fényelektromos jelenség törvényéért”.<<
Egyéb érdekességek:
"Einstein gyűlölte az iskolát, mivel sikert csak memoriterekkel és korlátlan engedelmességgel lehetett elérni."
"Egyik tanára azt javasolta Einsteinnek, hogy hagyja el az iskolát, mivel puszta jelenléte lerombolja a tanár tekintélyét a többi diák előtt."
"a Kísérleti Fizikai Tanszéket Jean Pernet vezette. Pernet egyetlen kurzusát vette fel és ezt a lehetséges legrosszabb jeggyel sikerült elvégeznie."
Téged már megrontottak az a baj. Ha meg nem rontottak volna meg, akkor meg az lenne a baj Kedves! Elromlanál ezzel a szemlélettel magadtól is. (Belga balgáktól loptam a gondolat magot, hisz vak tyúk is talál szemetet)
A szél jön megy is, nem tudod merről és miért fúj (mára már még ezt is tudjuk). Hol tájfún, hol meg hűsítő enyhe szellő......
De mit jelent az időjárás szavunk???? Erről (is) kellene elmélykednünk......
De ez egy polidils topik, így hát legyen.
Azért fel a fejjel, Te már felismerted valahol a lényeget (minden elismerésem). De ezt így megvívni nem lehet!!!
..."Az átlagosnál butábbnak születik, akiből nagyobb eséllyel lett hetven évvel ezelőtt nyilas beszkárt kalauz, nyilas vicéné, ma meg fidesz szavazó, jobbant,..."
Nagyon dolgozol, hogy saját pozitív énképedet fenntartsad. Kell a megerősítés nemigaz?...
Esküszöm nem vagy normális, mondom én (magam által is elismerten) az abnormális. Hogy kerül ez a rengeteg csizma erre az asztalra!? Valszeg hétmérföldesek? ;-)
Higgadjunk már le!!!
Jajj mégis kellene az a szociológiai tanulmány Rólatok??
Baromira nem szeretném, de ha ilyen odaadással gyűjtitek nekem a kellő mennyiságű adatot, ám legyen!! - Ne legyen már!)
Én már minden színt szinte szeretek. (Egyéni szocprobléma, de a zöldség az egyik kedves kedvencem)
De kell, mert előbb-utóbb azok vagy kihullanak, vagy éppen bekerülnek a ""megfelelő"" helyükre. Mert ebben a nyelvben, egyhelyben minden idegen befogadódik.Megcsócsáljuk, majd kiöpjük, avagy éppen, ha az mond is valamit bekötjük. (Na nem ám szól-gaságba, hanem szól-og-atott-ságba.))
Mondtam én, hogy idiótának születik? Dehogy. Az átlagosnál butábbnak születik, akiből nagyobb eséllyel lett hetven évvel ezelőtt nyilas beszkárt kalauz, nyilas vicéné, ma meg fidesz szavazó, jobbant, nyelvészet-tagadó, honfoglalás-tagadó, racionalitást tagadó, cigánygyűlölő, antiszemita büdöslábú szarosbőgatyás pávián.
"Mert csak marhák törik a fejüket olyan rejtélyeken, amelyek nem léteznek. A Kárpát-medence soha nem volt egy nyelvű, soha nem lakta egy nép egyedül."
Bocsáss meg Kedves Edice, mert a lényegre Tőled nem figyeltem!!
Mutass egyetlen országot ma (IS, IS, IS (ekólja) akárcsak régen ez lehetett, s mindegy is, hogy 100- vagy 30.000 év) ahol ez az ideális (????????????????? (lóizét)) állapot az időben egy pillanata is fennállhatott és fenállhatna.
Azon mélyen elcsodálkozok, hogy ezt (nem tudom mi téveszt eszmét Téged zavarhatott meg, talán az, hogy én hitt hitedet támadom ezzel a FUralizmus nem ellenesség, csak alapos kritikával)!
Fogd fel kérlek pozitivan! De az örök kétség kísérjen utadon és tényleg, mert még eltévedek. Úgyhogy hálás vagyok neked.