Eltelt megint egy kis idő. Azóta az AF korrekció stabilan "0" - ra van állítva. És bizony készülnek a jobbnál jobb képek. A 2,8 - at igyekszem kerülni, de ha nem túl közeli a téma, még az is használható. Nem is rosszul. Csak arra kell figyelnem, hogy meglegyen a kellő záridő. Valószínűleg nem tartom elég stabilan a gépet, és emiatt is születtek kissé életlen képek. Azt hiszem, hogy túl sokat vártam a stabilizátortól.
Hát belegondolva ez is lehetett probléma. Én közel min. tárgytávolságnál teszteltem 2,8 - on. És bizony nem makro obiról van szó. (50-135) Egyébként ha nem lenne ez a funkció, eszembe sem jutott volna pöcsölni vele. De hát mint minden újdonságot, ezt is ki kellett próbálni.
nem mindegy, hogy az AF-tesztet (lépteted a finomhangolást kettesével) milyen távolságon végzed, én majd meg őrültem, 1 méteren frontfókuszos, de végtelenen a középső AF-érték hozza a legélesebb képet, nyilván erre van kalibrálva, egy Tamron17-50/2.8, egy makróobi nyilván a közeli tartományban is pontos AF-et ad
Sztem amelyik obi annyira hord csak félre, hogy lebetonozott állvánnyal és tükörfelcsapással lehet csak észrevenni az AF hibáját, azt fölösleges állítgatni. Az FF-es vagy BF-es objektívjeim kézből a könyvespolcra célozva is szemmel láthatóan rosszabb képet adtak, mint a szintén kézből, szintén ugyanoda lőtt, manuálisan fókuszált képek. A Pentax szervíz beállította, azóta sokkal jobb a helyzet.
Szerintem ne erőltesd ezeket az otthoni AF-próbákat. Tapasztalatból tudom, hogy meg lehet őrülni tőle, ha nagyon belelovagolja magát az ember ezekbe a mikróállítgatásokba... Minden állítgatásnál más és más eredmény jön ki, ami egy idő után követhetetlen lesz, és az ember azt kezdi hinni, hogy rossz a gép. Pedig dehogy!
Egyszerűbb, ha kimész a szabadba és a saját örömödre fényképezgetsz... Hidd el, sokkal elégedettebb leszel az eredményekkel. :-)
Próbálkozott már valaki az AF állítással? Egyáltalán, hogy érdemes kalibrálni egy obit? Megpróbáltam, de van, hogy alapállásban jó, van, hogy -5 - ön, de már +5 - ön is csinált jó képet. Persze állványról, tök egyforma körülmények közt. Hmmm..... Ötlet, tapasztalat?
A 135mm fókusztáv és az 1/45 záridő eredményeként létrejött képből nem igen mernék messzemenő következtetést levonni az objektív élességére és rajzára vonatkozóan :)
és még mindig nem süt a nap, hogy &@{&@ meg!!!! azé egy kép, meg egy másik, ami egy 100% crop az elsőből obi: voigtlander super-dynarex 1:4/135 max rekesz, 1/45mp, 100 iso, 5 méterről / az obinak 4 m a közelpontja!!!/ sima jpg, ahogy kiesett a gépből
Szerintem próbálj ki egy Sigma 17-70-t is (lehetőleg nem hibásat :), kicsit gyengébb a Pentaxnál, de szerintem nem feltűnő. Az ára viszont fele. De nem SDM.
Néztem azt is, egy kicsit olcsóbb, mint a DA17-70, de a vételkor fontosabbnak találtam a 70 mm-t, mint a 2,8-t. Ha egyet kipróbálhatok, majd utólag dühönghetek, vagy örülhetek