Az smkp forgalmiban nincs hely a személyszállításra ? Eddig úgy értelmeztem , hogy a járgányaink 4800 Ft-ért igazolólapot kapnak majd . A lassú járműveknek jelenleg is az van , mit ad isten mi is pont ennyit fizettünk érte tavaly decemberben . Az igazolólap közönséges forgalmi engedély -- az utolsó nyomdahibáig megegyezik forgalmi engedéllyel -- csak rá van írva , hogy "IGAZOLÓLAP" . Természetesen benne van minden rovat , ami kell , bőven lehet beleírni utasokat .
Korlátozhat, mert van kétkerekű smkp is két üléssel, s ott sem engedik. Erről ma beszélgettem a mi igazgatóságunkon az illetékessel. Ő mondta, h. az smkp forgalmiban nincs hely a szem. szállításra.
DE!!! Már írtam, h. a kétkerekűeknek nincs is a hatályos jogszabály szerint "ülése" csak "nyerge", s a jogszabály külön kiemeli, h. a "nyereg nem minősül ülésnek". A nyergen a vezető, vagy az utas, lábát átvetve "lovaglóülésben" ül. Ezt a jogszabály pontosan így írja. (71/2006 GKM rendelet) Ebben szerepel a smkp-k estében is a zárt karosszéria, amiről, ugyebár a kedves NKH nem akart tudomást venni. (ez utóbbi nem Neked íródott, Veled ezt többször átbeszéltük.) üdv
Néhány dolgot talán pontosítsunk: A most kiadandó smkp forgalmiban csak az ülések számára van hely, a szállítható személyek bejegyzésére nincs hely. A bíróságok nem a "rajta, vagy benne" fogalom-eltérés - "nyelvészkedés, jogi kiskapu - miatt szüntették meg az eljárásokat, köztük az enyémet sem, hanem a KRESZ-en belüli ellentmondás okán, ill. van olyan is, amelyik az EU gyakorlatot, a jármű tervezési, használati szándékát, az emberi tiszta logika alapján fogadta el. Elérhetők a végzések, indoklással, nézz utána! A KRESZ módosítása folyamatban van, a ránk vonatkozó tervezet-részt - első kézből betekintésre - meg is kaptam. Alapvető hibák voltak benne, lényeges pontatlanságok. (pl.: L6e-ként sorolta be a két- és háromkerekűeket - már zavarukban nem tudtak mit írnak. Észrevételeimmel visszaküldtem az ORFK-s kapcsolatnak, aki részt vesz a módosítási egyeztetéseken, gondolom, észbe kaptak, s kijavították. A korábbi KRESZ módosításban szerepelt az 54.§ átírása, miszerint: "Kétkerekű segédmotoros kerékpáron...." Aztán azt elhagyták, de talán most fog születni vmi. Az tudott, h. max. 2013. jan. 19.-ig lehet még "B"-s jogsit kérni azL6e kategóriás járművek vezetéséhez, jan. 20.-ától AM, vagyis smkp jogsival mehet, de valószínűleg csak 16 éves kortól, ahogy az EU direktíva rendeli. (2006/126/EK, olvasd el!) Addigra szerintem a két személyes utazás is rendben lesz, mert legfeljebb arra is beadok egy petíciót az E.-i Parlament Petíciós Bizottságához - már bejártam az utat. Már tervezem... üdv
Elolvastam több bírósági végzést is, ami az utasszállításról szólt, és egyikben sem a nyelvészkedés miatt szüntették meg az eljárást. A KRESZ több pontja is ellentmondásos a kérdésben, leginkább ez volt az indoklás alapja, amellett, hogy egy olyan járműről van szó, ami gyárilag két személy szállítására alkalmas a típusbizonyítványa szerint.
A forgalmival kapcsolatban igazad lehet, nekem azt mondták, csak az ülések számát írják be az "s" kód után, de ezek szerint van lehetőségük a szállítható személyek számának beírására is. Szerintem erre akkor lehet szükség, ha egy jármű a gyárilag beépített ülések számánál több utast vihet, de nálunk semmi sem logikus. Ha viszont egy kétüléses járműnél a szállítható személyek számát 1 főre korlátozzák, az biztosan jogszabály ellenes, ha esetleg hazaival nem, de a közösségi joggal biztosan.
Üdv. Tévedsz a forgalmiba szerepel az ülések száma és a szállítható személyek száma is .Bár csak kevés jármű kategóriánál töltik ki . Nézd meg a forgalmit hátul alul le van írva melyik pont. Ez a buszok miatt van ahol a szállítható személyek száma és az ülőhelyek száma közötti számú álló utast szállíthat.Így az Okmányiroda be tudja írni ha akarja.Emlékezz vissza a Simson-ra ha segédmotor volt akkor 1 fős ha motor akkor 2 fős. A két motor között kívűlröl egy "S" betű volt a különbség az ülések között semmi.A kresz-t nem módosították pedig kellet volna és a segédmotoron még mindig nem szállítható utas.Bár tudom ,hogy egyes bíróságok másként értelmezik és azt mondják, hogy "nem a segédmotoron hanem a segédmotorban" és ez jogi kiskapu ezért megszüntetik az eljárást. ( nem engedélyezik a személy szállítást hanem megszüntetik az eljárást)( Ha igazuk van akkor buszon utazni csak kívül lehetne , de ez már nyelvészkedés.) Csak reménykedhetünk,hogy egyszer ezt is módosítják és tiszta helyzetet teremtenek és ha már elöírják a B-s jogsit akkor átírják a kreszt is.
OK, semmi gond. 2008. novemberben voltál itt, majd hosszú szünet után idén április 20.-ától. Az ide vonatkozó események valóban ez év elején sűrűsödtek. Ha kis időt rászánsz, visszaolvasással, keresővel, sok dologra kapsz választ. üdv
Az hogy szerinted, vagy az NKH szerint milyen kategóriába tartozik egy jármű, teljesen lényegtelen. A járgányainknak van típusbizonyítványa, abban feketén fehéren benne van, hogy L6e kategóriába tartoznak. Ezt senki sem vonhatja kétségbe, nem méricskélheti a járművet, legfeljebb ha kétségei vannak, jelezheti az illetékes bizottságnak Brüsszelben.
Az sem lényeges, hogy az NKH szerint hányan utazhatnak a járműben, mert az új típusú forgalmi engedélyben csak az ülések száma szerepel. Nyilván az EU-ban úgy gondolták, hogy egy járműben annyian utazhatnak, ahány ülőhely ki van alakítva. Természetesen nálunk ez is másképp van, itt egy idióta hatóság felülbírálhatja a típusbizonyítványt, de nincs különösebb jelentősége. A bíróságok eddig is engedélyezték a személyszálítást, nem hinném, hogy miután előírták a B-s jogsit, majd másképp döntenének.
Attól függ, milyenek a járgányod paraméterei. Az enyém - és még sok százunké - L6e, a Tiéd, ha Te mondod, biztosan L7e, tehát a nagyobb teljesítményű és súlyú. Nyilván ismered a követelményeket, nagyon sokszor már kitárgyaltuk. Amit az NKH-tól kaptál, azt már rég leírtuk itt, 2005 óta tudott - 5-ös KöHÉM - csodálkozom, h. Neked ez új...? Ill. már semmin sem csodálkozom... üdv
"A négykerekű segédmotoros kerékpár (quad és mopedautó) meghatározása az EK típus jóváhagyási dokumentumokban:
L6e kategóriájú járművek:
„3a) könnyű négykerekű triciklikre, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 350 kg (L6e kategória) - elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét -, amelyek legnagyobb tervezési sebessége legfeljebb 45 km/ó, és
3a1) amelyek motorjának hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 szikragyújtású motoroknál, vagy
3a2) legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW egyéb belső égésű motor esetében, vagy
3a3) amelyek legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.”
L7e kategóriájú járművek: az L6e kategóriába nem besorolható olyan négykerekű motorkerékpár (quad és mopedautó), amelyek terheletlen tömege legfeljebb 400 kg (550 kg a teherszállításra kialakított járműveknél) — elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét — és amelyek legnagyobb hasznos motorteljesítménye legfeljebb 15 kW
A közúti közlekedés szabályairólszóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) jelenleg érvényben lévő előírása alapján az L6e kategóriájú négykerekű segédmotoros kerékpáron, moped autóval a vezetőn kívül személyszállítás nem engedélyezett. Az L7e kategóriájú négykerekű motorkerékpáron, moped autóval az ülések számának megfelelő személy szállítható."
Programajánló. Eljön a Nagy Nap! Május 15-én, pénteken 10:30-kor Debrecenben a Kossuth téren!
Sajtótájékoztatóval egybekötött bemutató: REVA a VillanyVerda! Tudjátok, a világ legnépszerűbb tisztán elektromos meghajtású városi vagánya!
Meg lehet nézni, kívül-belül, bele lehet ülni! Aki pedig majd a megszerzésén gondolkodik, az a helyszínen feliratkozhat tesztvezetésre! A négy különböző színű és felszereltségű REVA csak most lesz együtt Debrecenben, kettőt a bemutató után viszünk fel Budapestre.
Pesten valószínűleg Június 2-án lesz a bemutató.
Mindenkit szívesen látunk itt is, ott is!!!
Gyertek el és szóljatok másoknak is, akiket érdekel a tiszta, csendes és gazdaságos városi járgány!
Dombóváron voltam az okmányirodában útlevelet intézni.Gondoltam teszek egy próbát és rákérdezek a kisautóra.Az ügyintézők nagyon rendesek és nem csak most tapasztaltam ezt.Hát megkaptak egy központi utasítást amit át is böngészett és el is mondott nekem:Műszaki vizsga,tulajlánc,regadó.és sok pénz.Elnézést kért,hogy még nincsenek felkészülve rendesen a dologra.Úgyhogy még zavaros a dolog szerintem még nem kell erőltetni ezt a dolgot hátha az idő meghozza a normális szabályokat,és vele az egységes ügyintézést is
Brüsszelből megjött levélben a visszaigazolás, a petícióm beérkeztetéséről. A lényege már megoldódott, az a szgk-kénti forgalomba helyezés volt. Persze, amikor értesültek az illetékesek, h. márc. 19.-én beadtam, erről négy helyen is tájékoztattam őket, plusz telefonon nyomatékosítottam, azután - ha nem is csak emiatt - 10 nap alatt kiderült, h. a brumik nem szgk-k. Most vonhatom vissza a petíciót.... Bár így megoldódna minden!
Ha egy NKH telepen egy személyesre akarják venni a gépet, másik helyre is lehet vinni, ahol normálisak, ne kelljen pereskedni, ill. fellebbezni. üdv
Nos, néhány NKH papír szerint csak 1 személy utazhat benne.
Szerintem: Az NKH honlapján a "Tájékoztató"-ban egyértelműen szerepel, h.
"A „mopedautó” jellemzője – az említetteken túl – a zárt vezetőtér, a gépkocsikra jellemző kezelőszervek (kormánykerék, pedálok), illetve a két személy szállítására való alkalmasság, amely a járművezető részéről a személygépkocsik vezetésére való felkészültség előírását indokolják. Az jogszabály alapján a forgalomban való részvétel korlátozása kiterjedhet a négykerekű segédmotoros kerékpár vezetéséhez a BM rendeletben meghatározottól eltérő vezetői engedély kategória előírására. Így különösen az L6e vagy L7e járműkategóriába tartozó nyitott kivitelű, áttételes kormánymű nélküli, a motorkerékpárok esetében szokásos kezelőszervekkel kialakított kivitel („quad”) esetében a legalább „A1” vagy „B” kategóriára érvényes, továbbá a zárt utasterű, több személy szállítására kialakított, kormánykerékkel és a gépkocsikban szokásos kezelőszervekkel felszerelt kivitel („mopedautó”) esetében a „B” kategóriában érvényesített vezetői engedély előírására."
Tehát ennek alapján 2 személyes. Akinek mást akarnak beírni, keményen ki kell állni a központi "Tájékoztató" mellett. Ha nem megy, nyugi, mert egy esetleges bíróságin a bírók a KRESZ ellentmondása okán eddig is megszüntették az eljárást, de a KRESZ módosításban is szerepel a 4 kerekűeknél a szem.száll. engedélyezése.
Továbbá: Az NKH Kom.-Eszt. m.-i kirendeltségén a mopedautók 2 személyesek, a központi "Tájékoztató"-nak megfelelően.
Ez igaz , valóban bejön július 1 után a vizsgahely megközelítésének a problémája . Mi tavaly vettük a Csettegőt ( alföldi motorizált szekér , a Bicskáskun megyében autózók réme a lépésben döcögő szerkezet) , és akkor találkoztunk ezzel a problémakörrel . A mi gépünkön van (volt) (piros) rendszám . Első körben útvonalengedéllyel hoztuk haza lábon Homokmégyről (Kalocsa mellől) Szekszárdra : az útról önálló kis könyvet lehetne írni , azt se tudtuk melyik kar mire való ( felező , 4 kerékhajtás ) , a lábfék semennyire nem fogott , és úgy kellett vele lemenni a komphoz a 12 %-os lejtőn , hogy lehetőleg ne a Dunában kössünk ki , a menetsebesség ( csúcsebesség) 13 és 8 km/óra között ingadozott , az út felénél megszűnt a hátrameneti fokozat stb....
Szóval , ha egy járművön van érvényes rendszám és biztosítás , akkor az okmányirodában ( az ügyfélfogadási időben ) SORON KÍVÜL (!) kiadják az ideiglenes forgalomban tartási engedélyt , leánykori nevén az útvonalengedélyt . Ez 3 naptári napra érvényes , mivel az okmányiroda nem szokott késó éjjel nyitva lenni , ezért nem járunk vele úgy mint az autópálya matricával -- értsd : ha azt kedden 23 óra 52 perckor veszed a kútnál a matricát , akkor gyakorlatilag 3 napra vetted , mert az első napból csak 8 percet autózhatsz vele . Szóval az okmányiroda kiadja a pöcsétes papirost , de nem lehet előre váltani . Tehát nem mehetsz be a hivatalba kedden azzal , hogy péntek-szombat-vasárnapra kellene neked . Ha kedden mész , akkor kedd-szerda-csütörtök lesz az érvényességi nap . A műszaki alkalmasságért a használó felel , és nem lehet üzemszerűen használni a járművet -- volt aki a lejárt műszakijú autójára kiváltotta és költözködött vele , hát azon már fennakadtak a rend derék őrei . Lehet menni szerelőhöz , vámoltatni , műszakira , kinek mire kell , egyéb megkötés a mozgás mikéntjére nincs . Az engedély ára 2700 Ft . Ha a lejárt műszakijú járművet műszakira akarjuk vinni , akkor a vizsgára rendelő lap útvonalengedélynek minűsül , amennyiben ragasztunk rá 2200 Ft értékű okmánybélyeget ( vagy ezt is az okmányirodában kell fizetni ? nem tudom ) , és akkor a jármű a telephelyéről a vizsga reggelén bemehet a szertett hatósághoz . Hát anyátok fülét , inkább rádobtunk a Csettegőnél még 500 Ft-ot és akkor 3 nap az 3 nap , ha elkaszálják is a vizsgán akkor is még utána mehet (száguldhat) ide-oda .
Ha olyan járművet jelentünk vizsgára , aminek még érvényes a műszakija , de le fog járni , és a hatóság a lejárati időn túli vizsgaidőpontot jelölt meg , akkor az hosszabbítja a műszaki érvényességét a vizsga napjáig , de legfeljebb 30 napig .
Amennyiben a járműnek nincs érvényes hatósági jelzése ( magyarul rendszámtáblája) akkor az egész hókusz-pókusz csak "vitelezhető ki" , ha vásárolsz rá "E"-s rendszámot jó pénzért .
Hogy a négykerekű mopedek miképp jutnak el majd vizsgahelyre azt nem tudom . A hivatalos módi :
Az biztos , hogy tőlem egy vasat se látnak ilyen címen , valahogy majd beszállítom , ha arra kerül a sor , a Volvom 750 kg-ot húzhat fék nélkül , és 1,5 tonnát ráfutófékkel ( szimpla "B"-s jogsival , nem kell rá ez "E"-s nehézpótkocsis jogsi) , valami utánfutót csak tudok keríteni egy 349 kg-os járgánynak . Ha igazán pofátlan akarok lenni akkor kerítek egy kutyát és beviszem azon . Mi van akkor egyszerűen behúzom rúddal vagy kötéllel ?
Szóval a felvetés jogos , de én azért nem kapkodnám el a forgalombahelyezést csak beszállítás problematikája miatt . Meg fogom várni amíg kijön végrahajtási utasítás , és az NKH kigyógyul a kétülésenegyemberülhet és többi betegségéből . Nem ártana valami határozott pénzügyminisztériumi állásfoglalás is arról , hoyg miért kell egy segédmotorkerékpár után a nagymotorokra kirótt regadót fizetni . Ha ezek lecsengtek (esetleg a KRESz módosítással együtt) akkor talán megcélzom a Ligierrel a Sárvíz utcát . Legfeljebb a hátamon viszem be . Akinek persze nincs másik kocsija , hogy azt kiböjtölje annak nem tudom mit mondani .
Amikor 2006-ban egy hetet töltöttünk a Bihari hegységségben akkor égre-földre sehol nem tudtunk útmatricát venni . A határon (Méhkerék) azt mondták , hogy majd Szalontán a kútnál , de ott nem volt , útközben se sehol . Másnap -- hétfőn -- a programunkat kissé felborítva lejöttünk Bogatelepről Belényesre , de a postán csak éves jegy lett volna . Mivel az egész hetet fenn töltöttük a hegyen ezért a hiánya ott nem izgatott volna , de amikor jöttünk haza akkor eléggé melegünk volt , mert Romániában bőven látni rendőrt az út mellett . Olyan rémtörténettel is traktáltak bennünket : a határon nem akarták hazaengedni a szerencsétlen matrica nélküli magyart , meg kellett várni a váltást . Az útdíj akkor valami 3 Euró lett volna egy hétre , szó nélkül kifizettem volna , mert ez egy méltányos összeg egy autóért egy hétre , 3-4 ültünk benne , a hetes túra összköltségéhez elhanyagolható , valóban használom az útjaikat ( olyanok amilyenek ) és egyébként nem oda adózik a kocsim .
A magyar pályadíjakat méltánytalanul magasnak tartom . A 4 naposnak nevezett matrica ha késő este veszed akkor csak 3 napos (mert naptári napra szól ) , ha egyhuzambam autópályázol akkor talán megéri , de nekem aligha . Nincs is igazán olyan járgányom , amelyikkel ki tudnám használni . Az öreg dízel Volvomat nemigen hajkurászom a 100-as tempó fölé , és amúgy se járok amerre a pályák vannak , Bpestre elvétve (értsd: szinte soha) megyek kocsival . Itt Szekszárd térségében az M9-es a személyautónak ingyenes (azon járok is ) ; egy hónapja mentünk Keszthelyre egy barátommal , és hazahúztunk egy Samara-t , ő vette alkatrésznek . Odafele ha megvetem volna másfélezer forintért a 4 (3?) napos matricát , akkor Siófoktól Balatonszentgyörgyig mehettem volna sztrádán , vagyis kb. 60 km-t . Ezerötszázakárhány forintért nyertem volna 20 percet és talán megtakarítok 4-5 deci gázolajat ; és ehhez persze Siófok fele kellett volna mennem . Maradt a Szekszárd - Hőgyész - Dombóvár - Böhönye - Keszthely - Gyenesdiás útvonal . Hazafelé semmiképp nem használhattam volna az utat mert vontattam a papírtalan Samara-t . Örülök , hogy épülgetnek az autópályák , de a fizetős szakaszait nem nekem építik . Ha a használattal arányos lenne a díj akkor talán néha rámennék , de így ....
Nekem 80 euro körüli összeget mondtak a forgalomba helyezésre, amiben már benne van az azévi kötelező biztosítás is. Ez nem lenne sok, de utána évente további 60 eruro lenne a biztosítás, és 2 évente műszaki vizsga is lenne. A német biztosítás ugyan kicsit drágább, 80 euro/év, de ott se vizsga, se egyéb üzembe helyezési költség nincs. Elég csak a papírokat kiküldeni, simán megkötik a biztosítást, és rögtön adják is a rendszámot.
Ha viszont nem jól tájékoztattak, és kedvezőbbek a romániában költségek, akkor természetesen érdekelne engem is a román rendszám. Több ismerősömnek is román rendszám van a kocsiján, azt mondják, jobban megérte odaát üzembe helyeztetni az autójukat.
Mopedautóra nincs! Azt én sem tudtam helyesen, hogy a legkisebb egység az egy hét, mert lehet napijegyet is váltani bármikor, szinte időarányos árért. Ez annak lehet jó hír, aki utánfutón akarja kivinni vizsgáztatni.
Amikor lesz pontos adatom a kinti vizsgáztatás pontos menetéről és az összegéről, arról is foglak tájékoztatni.
Már megint a pongyola fogalmazás és olvasás miatti hülyeség, pontatlanság. ("Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul", mondja egy régi közmondás...)
Tehát:
Az azonosítási JEL(!) az a 17 karakteres egység. A hatósági JEL(!) az a CM és a ccm. Az azonosítási jel(!) eddig elfogadható volt hatósági JELZÉS(!)-nek, ez a RENDSZÁM! A négykerekűeknél ezentúl az azonosítási JEL(!) már nem helyettesítheti a hatósági JELZÉS(!)-t, mert kapunk rá rendszámot, s ez a hatósági JELZÉS(!). A kevesebb kerekűeknél, ha nincs azonosítási JEL(!), akkor a hatóság beüti a hatósági JEL(!)-et, a CM és ccm-t. Ha van 17 karakteres, akkor az elfogadHATÓ(!) hatósági JELZÉS(!)-nek, de csak ....HATÓ, nem kötelező elfogadni. Aki másképpen gondolja, az ő dolga.
Nem értem a levelet, mert az NKH forg.-ba helyezés előtti vizsgálatról nem tesz említést. Minden járművet be kell mutatni ott, a szgk-kat is, anélkül az okmányiroda nem tehet semmit. A vezetői kategória előírásához a "Forgalmazói tanúsítvány"-nak semmi köze, indifferens, ilyen a rendeletben nem szerepel. Hát, aki akar, irkáljon olyasmit, ami a tanácsban szerepel. Én nem szánok rá postaköltséget. üdv (a "kötözködő" beta9, bár kezdek belefásulni...)
Banderről csak annyit hogy mikor kérdeztem tőle hogy mennyiért tudna váltóba kihajtó tengelyt küldeni a válasz 180000 ezer volt kéz alól szereztem komplett váltót 35 ezerért.Ő állandóan panaszkodik,hogy így meg úgy és ő csak a mopedautósokért küzd.Közbe meg ha valaki hozzá fordul megfejné rendesen.
Szerintem aki Bandernek fizet, az nem normális. 60e Ft+áfáért ad egy fecnit, ami semmire sem jó. Persze Ő azt állítja, hogy az Aixam hivatalos kereskedője, de a gyárban nem is hallottak róla:) A jogi szakértelméról meg ne is beszéljünk, egy sima szabálysértési ügyben sem tudta elérni, hogy neki adjanak igazat.
Nekem egy román srác mondta, hogy náluk 60 euro évente a biztosítás, és 30 euro az útadó egy mopedautó után. Ha olcsóbban meg lehet úszni, akkor én is szívesebben rendszámoznám odaát a járgányokat, 2 évente ki lehet bírni a műszaki vizsgát.
A külföldi rendszámmal nincs gond, lehet jogszerűen is ilyen járművel közlekedni.
Számomra az általad leírt román útadó kicsit soknak tűnik. Az autómon van teljes éves útadó matrica, de az is csak 17 euró volt. Holnap fogok menni és meg fogom pontosan nézni mennyibe kerül a matrica, de emlékeim szerint csak motorra van még útadó/matrica, és ennek az összegnek a töredéke. Ezzel lehet menni minden úton (autópályán is) egész évben. Természetesen nem csak éves van, lehet időarányost is kérni, emlékeim szerint a hetes a legkisebb egység.
Abban igazad van, hogy nem kötelező megvenni és én nem is akarom saját "lábán" vinni. Fel fogom rakni az utánfutómra és azon fog utazni. Az utánfutóm 7q-ás, csak feljárót kell készíteni hozzá. Bérelni sem annyira nagy költség egy ilyen utánfutót egy fél napra.
A többi költségről még nem tudok mondani semmi pontosat, hétfőre kaptam igéretet pontos költségkalkulációra.
Én akarom elseje után is használni. Erre anyagi áldozatokat is hajlandó lennénk, hát akkor legyen ez az összeg a románoké, ha már itthon minden akadályt elémgörgetnek, hogy megakadályozzák, hogy fizessek. Természetesen megy mindkettő párhuzamosan, versenyeztetem őket. Amelyik korektebb és gyorsabb lesz nálam az fog győzni.
Vezetéshez "B"-s jogsi, de utas nélkül, mert segédmotor - ez megint azt bizonyítja számomra, hogy erős tudathasadásban szenvednek továbbra is az nkh-nál. Románoknál segédmotoros kerékpár feltételei vannak, de lehet utast szállítani, viszont minimum B1-es jogsival vezethető egyenlőre. Ebből a szempontból is jobb az ő ajánlatuk. Gondolom, hogy az itthoni rendőrök meg tovább fognak majd zaklatni, mert román rendszámmal járok, - ez ugyan elenne szól, - de viszont eddig is így volt, ezért hozzá vagyok szokva. :)))
A Bander féle buli, ha jól tudom nem ingyen církusz, és ha figyelembe veszem, hogy az állam lehúz rendesen, meg nem is biztos, hogy ez működik, nem kívánok még neki is fizetni a márkakereskedői igazolásért. Már legalább is ha van más megoldás.
Egyébként nem kéne az Nkh-nak adatbázissal rendelkeznie ezekről a járgányokról?
Nem hiszem, hogy minden forgalomba helyezett külföldről behozott járművel ezt csinálják (szgk., tgk., mk., stb...)
Írtam-e múltkor, hogy lehet visszavonják a dolgot. Most viszont azt írják egy másik forum:
http://www.mopedauto.hu/vendegkonyv.html
"Bander Ferenc (Admin) Tisztelt Mopedautósok!
Megszületett a jogi megoldás a FORGALMAZÓI TANÚSÍTVÁNNYAL rendelkező mopedautósok számára, mellyel nem lehet megtiltani, azok vezethetőségét, segédmotoros-kerékpár jogosítvánnyal! Kérdésekkel a 30/9982-725 telefonszámon fordulhatnak felém! Jó egészséget! Az alábbi levelet kell az illetékes okmányirodának elküldeni, ügyintézés folyamán!:
Cím: Jegyző
F.a: Mopedautó tulajdonos
Tisztelt Cím!
A mai napon Hivataluknál jártam, mopedautóm, zárt utasterű segédmotoros-kerékpárom rendszámozásával kapcsolatosan. Rendelkezésemre álló és az általam leadott másolatokat ezen levelemhez is mellékelem, mely a tulajdonomban levő jármű forgalmazói tanúsítványa, az adás-vételi szerződés, valamint a nevemre kiállított, a járművemre megkötött élő kötelező felelősség biztosítási kötvény. Az ügyintéző elutasította, megtagadta a további ügyintézést, mely indokát kérem HATÁROZATBAN 8 napon belül megküldeni szíveskedjen, mivel 2009. július 1-től, rendszám nélkül nem vehetek részt forgalomban zárt utasterű segédmotoros-kerékpárommal. Segédmotoros-kerékpárokon elhelyezett rendszámok nem hatósági jelzések, a segédmotoros-kerékpárok rendszámának feladata, a biztosítás meglétének azonosíthatósága. Segédmotoros-kerékpárok hatósági jelzése a gyártó által elhelyezett 17 karakterű azonosító.
Fenti kérésemet a 2002/24 EK, a ptk 76.sz.,78.sz., 84.sz., a 2003 évi CXXV. tv. 8.§, 10.§, az 1993. évi XXXI. tv-el kihirdetett római egyezmény és az 1952. évi III. tv. (Pp) 2.§ tartalmaira hivatkozással teszem.
Kelt.
A mielőbbi ügyintézést megköszönve! Tisztelettel: Beküldve: May 9, 2009"
Az nem rémhír, hogy a műszaki adatlapra azt írják, hogy a szállítható személyek száma 1 fő, ezt a saját szememmel láttam. Ráaádsul több megyéből is ezt az infót kaptam, úgyhogy az is lehet, ezt a hülyeséget valami központi utasítás alapján írják be. Természetesen én megfellebbezném a határozatot, de akkor lehet még 1 év múlva sem lesz rendszám a járgányon. Persze én könnyen beszélek, mert van német rendszámom, és lehet marad is, mert igaz hogy drága a biztosítás, de cserébe nincs semmilyen korlátozás beírva a papírokba.
Neked vannak szlovák kapcsolataid, légyszíves érdeklődd már meg, milyen feltételek vonatkoznak ott a mopedautókra.
A román rendszám sem biztos hogy drága, mert a 30 euro/év útadót csak annak kell kifizetni, aki a román utakon közlekedik.