Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2009.05.27 0 0 285
Na ma megint agymenesem volt, ugyhogy lehet, hogy hulyeseg, de elsore nem annyira vad, ugyhogy gondoltam megkoroztetem.
Normal esetben ugye van egy foldregiszteres-rekupatoros szelloztetes. A foldregiszteren telen novekszik, nyaron csokken valamennyit a homerseklet, es a rekupator annal kicsit meg melegebb/hidegebb levegot dob ki a kifele meno agon.
Az otlet, hogy a foldregiszter _elott_ lehetne hocserelni egyet ezzel a kidobandoval! [Raadaskent, teli uzemben, a beszivocso lehetne egy legkollektorra rakapcsolhato.]
Tehat az idealis haz ezzel igy nezne ki: tetoter feletti haromszog csucsaban van egy beszivo es kifuvo csonk (mar csak hogy a masik maniamat, a szarufak feletti purt is kihasznaljam:)). A beszivo nyilasa nezhet ugye lefele is, magasan van, csak madarbefeszkeles es repulo rovarok ellen kell vedeni, nem kell kulon esovedelem, giliszta, stb. A teto utolso par metere nem csereppel, hanem legkollektorral boritott, ez a harmadik cso a csucsokben (a legkoli aljan egy cso nyitott, szinten csak repulok elleni vedelem). A belso oldalon egy automata "legcsap", amely a legkolis es kozvetlen beszivoag kozul eldonti, melyik a jobb (futesigenynel, ha megy a koli, csak akkor onnan). Ezek utan a csu:cso:kbo"l elmegyunk a haz hosszanti kozepebe, az alternativ befuvo es a kifuvo egy cso a csoben rekupator. Ezutan a befuvo ag - szinten dontestol fuggoen - megy kozvetlen a "szokasos" rekupatorba, vagy elobb a foldregiszterbe, utana a rekupatorba (hat igen, a foldregiszterben kell egy kanyar, hogy oda-vissza legyen). A kifujo nyilvan egybol a cso a csoben utan a "szokasos" rekupatorba megy.
Az az erzesem, hogy fix meretu foldregiszter eseten kisebb lesz a futes/hutes igeny (vagy hutesi teljesitmenyhez a legszallitas), es/vagy kisebb foldregisztert kell tervezni.
Az egyetlen kerdes, hogy a paralecsapodasbol lehet-e valahol jeg ebben a felallasban (bar legfeljebb fagyveszelyre kell a ket rekupator koze egy alternativ kifujoag a kulterbe, ott meg biztos nem fagy).
donatduck Creative Commons License 2009.05.22 0 0 284
Kedves zordonC3!

Elnézést, ha rosszul értelmeztem a Fórum használatát és valamivel megbántottalak.

Van egy 40 nm2-es lakásom, ahol le kell válnom a szomszéd gázkazános központi fűtéséről és persze szeretném minél olcsóbban és környezetkímélőbben megoldani.
Minden lehetséges megoldást igyekeztem végigzongorázni.
Először pelletkandalló+napkollektor megoldásban gondolkoztam, de csak nagyon drágán kivitelezhető és mivel ki akarom adni albérletbe nem szerencsés a pellettel járó macera.
Így fájó szívvel, de elkezdtem a gázbekötést körüljárni.
A szakemberek 1 millió körüli összköltséget jósoltak (gázterv, Gázművek, földművek, gázszerelés+anyag, fűtésszerelés+anyag, gázóra, villanyszerelő, kéményseprő, kéménybélelés, gázkazán) amin nagyon megdöbbentem, kevesebbre számítottam.

Közben ajánlatokat kértem a Zöldtech Magazin piacterén szereplő cégektől -

http://www.zoldtech.hu/piacter/ajanlatkeres

- amin keresztül többen megkerestek, az említett cégről is így hallottam először, aki nagyon szimpatikus áron ajánlott nagyon barátságosnak tűnő rendszert. Nosza nekiálltam utána nézni az interneten, de sehol sem találkoztam sem a céggel, sem a termékével. Átnéztem a fórumokat is és itt ebben a fórumban találtam a témát érintő topikokat (többet is).
Nem vagyok szakember, ezért gondoltam, hogy regisztrálok és segítséget, tanácsot kérek a nálam tapasztaltabbaktól, azoktól akik jobban benne vannak ebben a világban akik talán ismerik ezt a céget, ezt a rendszert.

Még egyszer bocsánat, ha első hozzászólásom túl kurtára és félreértelmezhetőre sikerült!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni egy fontos döntés meghozatalában.

A válaszokat előre is köszönöm.
Előzmény: zordonC3 (282)
zordonC3 Creative Commons License 2009.05.21 0 0 283
a mesés oldalad firefox alatt összeomlik különben. A másik hogy nem szokás oldalon mailto taget használni mert a spam szűrők kibányásszák és rengeteg emailt kapsz majd, kár hogy nem fognak érdekelni.

De a legtutibb a céginformáció oldal, azon nagyon röhögtem, kiírva két email cím, aztán rájuk kattintva a bejövő valódi cím freemail meg ilyenek....

Pfffffffffff

"Sajnos csak azt tudom mondani a szélkerék lehetőségekkel kapcsolatosan, hogy háztartási célból csak gyenge és kisteljesítményű rendszerek kaphatóak elérhető árfekvésben, olyan háztartási méretű szélkerék, mely kiszolgálná egy családi ház teljes energia szükségletét elérhető megtérülési áron egyelőre nem beszerezhető.

Dolgozom olyan új fejlesztésű technikai megoldáson, (nem mágneses alapú áramtermelés!) mely hamarosan elérhető megtérülési idővel és elfogadható áron tudja a fent említett teljesítményigényeket biztosítani Ehhez azonban még nekem is szükségem van anyagi erőforrásra és időre... "

várlak a szélkerekes topicban, kitárgyaljuk ha nem csak viccből írtad :P
Előzmény: zordonC3 (282)
zordonC3 Creative Commons License 2009.05.21 0 0 282
Azt szólom hogy menj el kapálni négy azonos reklámhozzászólásoddal négy különböző topicba, ja és vidd a vackaidat.
Előzmény: donatduck (280)
peterch Creative Commons License 2009.05.21 0 0 281
Szia !

Ha automatikus a vezerles, akkor a programtol fuggoen kapcsolhat egesz rendszert, vagy csak bizonyos helyisegeket es azt is lassu vagy gyors uzemmodban. Vagy tortenhet kezi vezerlessel.

A tobbi kerdesre is a valasz barhol ,barmi es amikor akarod, csak vezerles es penz kerdese.

Udv , Peter.
Előzmény: deltastone (279)
donatduck Creative Commons License 2009.05.21 0 0 280
Na, ehhez mit szóltok? Fantasztikusan hangzik! Ismeri valaki a céget, láttatok már ilyen működő rendszert?

http://www.geo-solar.net/geosolar/index.html?a=geosolar
deltastone Creative Commons License 2009.05.21 0 0 279
hogyan müködik egy hővísszanyerős szelőztetőberendezés:
-1). mi kapcsolja be a berendezést?
-2). ha a WC-ben a mozgás érzékelő beinditja az elszivást akkor egyszere minden helységben beindul az elszivás és befujás?
-3). egy központi ventilátor révén lehetséges e a helységenkénti külön-külön elszivás (egyidőben csak a WC-ben, vagy csak a fürdőben)?
_lala_ Creative Commons License 2009.05.19 0 0 278
Szerintem felejtos a koncepciod. Nem tudom, hogy mennyire melegszik fel most, de ha nincs hatekony arnyekolasotok, akkor eselytelen, hogy 20 fok koruli levegohutessel a helyzetet kezelni tudjatok, mivel a meleg levego felfele szall, a hideg meg lefele.
Ha meg van jo arnyekolasotok, akkor meg nincs is erre szukseg, mert nem lesz bent elviselhetetlen meleg. Tessek jo arnyekolast csinalni, es meglepo lesz a eredmeny!
Előzmény: podani (277)
podani Creative Commons License 2009.05.18 0 0 277
Sziasztok,

A házunk alsó szintje egy borospincével van egybeépítve, és van egy emelet ami gyakorlatilag egy szoba, azaz egy légtér. Lent nagyon jól tartja a pince miatt nyáron a hőt (21-22 fok van max ha kint 37-38), viszont fent azért jobban bemelegszik. Arra gondoltam hogy a lenti meg a fenti levegőt "megkeverném", azaz a pince legbelsejében lévő levegőt befújnám fentre, a fentit pedig le.
Kérdésem az lenne hogy mivel lenne érdemes keringtetni? Elég ha mind a két ágba rakok 1-1 csőventilátort? A fenti részben hogy érdemes elhelyezni a befújást, illetve kiszívást? Lehetnek ezek egy más mellett? Vagy inkább a helyiség kér sarkában?
peterch Creative Commons License 2009.05.11 0 0 276
Szia!

Vihetsz mindent a betontalcaban es a hocserelot felfuggesztheted. De 2 dolgot kell szem elott tartani. A szigeteles megfelelo vastagsagat es az elszivoagbol a kondenz elvezetesere kell odafigyelni. Ha ezt a ket dolgot jol megcsinalod, akkor elmeletileg korrekten fog mukodni.

Udv , Peter.
Előzmény: mcsaba111 (275)
mcsaba111 Creative Commons License 2009.05.11 0 0 275
De le lehet lógatni, semmi probléma vele. Akkor gyakorlatilag a padka teteje lesz a kezdőszint és a betontálcák üresen maradnának? Vagy a gerinceket és leágazásokat még lehetne közvetlenül a födémen vinni és a hőcserélő rész lenne felfüggesztve?

Asszem leülök egy üveg borral a padlásra gondolkodni:)

köszi szépen
Előzmény: peterch (274)
peterch Creative Commons License 2009.05.10 0 0 274
Szia !

Igy nagyon nehez barmit is hozzaszolnom. Ebben az esetben ,csak a sajat kepzeloerod,meg a kozelben levok tudnak segiteni. Mar csak annyit kerdeznek, hogy nem tudnad Te is a tartogerendakrol lelogatni? Szigeteles ugyis megy ra.

Udv , Peter.
Előzmény: mcsaba111 (273)
mcsaba111 Creative Commons License 2009.05.10 0 0 273
Szia!

Köszönöm a segítségedet.
Itt egy kép a padlásról.
A kéményeket és egyéb sallangokat elbontottuk már


A gondom a középen végigfutó magas betonpadka, a teteje egy szintben van majdnem a talpszelemennel, ott lett a házhoz toldva egy másik rész anno. Nem igazán szeretném onnan kezdeni a rendszert, mert ha arra pakolok még 30 centit, akkor túllóg a koszorúm, nem lehet hozzáférni a verébdeszkához, stb.

Megoldás lehet, hogy a hőcserélő rész belül marad ezen a padkán és csak a sonoflexeket húzom át felette, amik a ház másik feléhez mennek?

A másik finomság a kép közepén a világos résznél a HT helység födéme fél méterrel alacsonyabban van, mint a padlás (régen műhely volt) , és a ventik ott lennének, bár nem létkérdés.

Franca, mennyive jobb volna nulláról építkezni:)

Köszi szépen
Előzmény: peterch (271)
peterch Creative Commons License 2009.05.10 0 0 272
Szia !

Nekem volt kolcson egy meromuszer, annak a segitsegevel lett beszabalyozva. Meg a hatasfokmeresnel is az volt az egyik muszer.

Udv , Peter.
Előzmény: mcsaba111 (270)
peterch Creative Commons License 2009.05.10 0 0 271
Szia !

35cm Isover van a fodemen. En az egesz rendszert ugy kiviteleztem, hogy kerestem a gerendak kozott olyan heleyet, ahol elfer a cso. A grendakra fuggesytettem fel az egesz rendszert. Nalam is elmeletileg jarhato volna a padlas ,ha csak a hocserelo volna fent. De mivel Isover paplanok vannak leteritve, igy nagyon meg kellett gondolni a kivitelezest, hogy ne gyurjam nagyon szet a szigetelest. Bujtatasnal nagyon el kell gondolkadni, mert vizszintes kikerulesnel meg a lejtest meg tudod csinalni, de fuggoleges kikerulesnel mit csinalsz a kondenzzel?
En nem tettem foliat a szigeteles ala. inkabb a tetejere kell paraatereszto folia, vagy sokan a hullamos papirra eskusznek.

Udv , Peter.
Előzmény: mcsaba111 (269)
mcsaba111 Creative Commons License 2009.05.09 0 0 270
És még egy "apróság"

Te mivel szabályoztad be a légszállítást? Vettél légsebességmérőt és addig tekergetted a bevezetőket, amíg egyforma nem lett mindenhol?

Vagy volt valami olcsóbb megoldás, pl walkman motorra szerelt propeller voltmérővel?:)


köszi szépen
mcsaba111 Creative Commons License 2009.05.09 0 0 269
szia Peter!

neked milyen vastag a fodemszigetelesed?
nekiestem ismet a rendszernek, kicsit atrajzoltam.

A padlas sajnos tele van gerendaval, ugyhogy tobb helyen buktatni kell a csoveket. Ez meg nem baj, de a hocserelos resz csak a gerendak fole fer, igy viszont a betontalcak aljatol a rendszer tetejeig 50 cm is meglesz, ami kicsit sok, raadasul nekem jarhato padlas kell, ha a cserepekhez kell maszkalni.

te tettel foliat a fodemszigeteles ala?

koszi szepen
Előzmény: peterch (268)
peterch Creative Commons License 2009.05.06 0 0 268
Szia !

Orulok, hogy segithettem.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (267)
H3x Creative Commons License 2009.05.06 0 0 267
Hello!

Igen, a kereslet(=gyártás) mennyisége igencsak meghatározza az árat. És valószínűleg könyökből több fogy, mint T-ből.

Köszi a segítséget!

Üdv,

H3x
Előzmény: peterch (266)
peterch Creative Commons License 2009.05.06 0 0 266
Szia !

Hat igen akinek a penz nem szamit, annak csak megkell venni mindenbol a gyarit es kesz. :-)
Ami az arakat illeti, szerintem a kutya ott van elasva, hogy abbol csak a csovek atmerojetol fuggo meretek vannak, mig a T, Y stb idomok eseteben nagyon nagy a lehetosegek szama, igy sokfele de viszont elmeletileg kevesebb darab vegett dragabb a legyartas es keszenleti raktarozas. Gondolj bele, hogy egy cserep mennyibe kerul es a gerinccserep mennyibe? pl.a T...ach 1nm cserep 6euro es a hozzavalo duplahornyos gerinccserep db-ja kerul ennyibe.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (265)
H3x Creative Commons License 2009.05.06 0 0 265
Na igen! Az árakat nem néztem, de az általad írtak fényében valóban jobb megoldás a 90°-os idom vágása. Bár nem egészen értem, hogy miért van közöttük ekkora árkülönbség (igaz a T idomban több anyag van..., de a 90°-at talán problémásabb legyártani.).

Köszi!
Előzmény: peterch (263)
peterch Creative Commons License 2009.05.05 0 0 264
Szia !

Lenyegeben jelenleg van egy 70cm-es darab 200mm-es cso a befuvo eloszto elott, ahol az elektromos futotest van beepitve. Ezt a darabot konnyu kivenni es helyettesiteni egy vastagabb csodarabbal, amiben elfer egy autofuto radiator. Ha belegondolok, akkor egy 500mm-es csobe belefer. 1 meter cso 31 euro + a ragasztoszallag.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (262)
peterch Creative Commons License 2009.05.05 0 0 263
Szia !

Minden azon mulik, hogy mihez van kedved, ezt mar az elobbiekben is irtam. Csak ,hogy erzekeltessem a penzbeni elterest. Egy T idom + szukito 200/125mm-es 14euro +8euro. Ha a 90 fokos idomot veszem + a darab 125-os csovet, amivel tobb kell, akkor 8euro + 2euro. Elipszis kivitelezese a kovetkezo modon tortent. Levagtam a 125mm-es csonek a veget olyan szog alatt, ahogyana legjobban felfekudt az idomra. Utanna ceruzaval korberajzoltam. 115mm-es vagolappal korcikkeket vagtam az elipszis belsejeben eleg surun. Majd kihajlitottam a korcikkeket es egy plehnyiro olloval szepen kivagtam a ceruzajel menten. Igy mondhatom batran, hogy nagyon tokeletesen ki lehet vagni. Beszereles utan Alufolias legtechnikai ragasztoszallaggal leragasztottam. Ennyi a muvelet, ugyanilyen modon vagtam a befuvoelosztot is. Az Y idomok ara 200/100mm eseteben 26,5 euro darabonkent, ebbol kell 2db es a 200/200, amibol a ket elobbi leagazik, az meg 32 euro. Sajat kezuleg csak vagokorong es az idombe kerult a cso aran kivul, ja meg max. egy kis ragasztoszallag.
Termeszetesen nem allitom, hogy nem lehet olyan nagykereskedes, ahol valamivel olcsobb.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (261)
H3x Creative Commons License 2009.05.05 0 0 262
Még valami.
A kútvizes hőcserélőt hogyan fogod beépíteni a rendszerbe? Ahhoz csak kell egy doboz.... Nem? Nem lett volna célszerűbb egy ilyen dobozból elágaztatni a befújást?
Előzmény: peterch (260)
H3x Creative Commons License 2009.05.05 0 0 261
Azért csak tökéletesebben lehet megcsinálni a tömítést e T idommal és szűkítővel, mint egy szabad kézzel vágott ellipszis esetében. Bár lehet, hogy neked ez meg sem kottyan. 8-) Tényleg! hogyan oldottad meg?

A befúvó ágba miért kellett s.k. elosztót csinálni? Oda nem voltak Y idomok?

Előzmény: peterch (260)
peterch Creative Commons License 2009.05.04 0 0 260
Szia !

Csak rajtad mulik, hogy mi az egyszerubb. Megvenni a T idomot, vagy vagni egy elipszis alaku nyilast a 90 fokos idomra. Csak " Y " idomokat hasznaltam az elszivoagba,mivel kisebb a legellenallasa. A befuvoagba is sajatkezuleg csinaltam egy elosztot a 200mm-es csobol ugy, hogy a leagazasok sregen csatlakoznak a csohoz + egy egyenesen a kozepebe . A legellenallas csokkentese vegett. Igy nem kelt + zajt az iranyvaltoztatasnal a levego .

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (259)
H3x Creative Commons License 2009.05.04 0 0 259
Hello!

Ez a T idomos megoldás tetszik! Szerintem egyszerűbb megoldani, mint a 90°-os könyök kivágását, bár valószínűleg drágább is.

Az egyes helyiségek becsatlakoztatására spéci gyűjtő dobozokat használtál vagy pl. csak egyszerűen szűkítő T idomokat?
Előzmény: peterch (258)
peterch Creative Commons License 2009.04.30 0 0 258
Szia !

Szerintem ,ha volna is gyari idom, akkor is inkabb 5 perc alatt sk. kivagod otthon, mert nagyon draga volna. 90 fokos idom kijon 8 eurobol a 200mm-es, egy sima visszacsapo szelep / pillango szelep/ 125mm-es 22 euro. De ha nincs kedved butykolni. akkor beteszel egy 200-as T idomot, az egyenes reszen kiengeded az elszivoagat es szukitovel lezarod . A befuvoag meg megy a T idom leagazo reszeben. Vagy ahogyan neked jobban kijon. Nalam a lenyeg az ar minimalizalasan volt ,de nem a hatekonysag rovasara ! Szivesen barkacsolok .

Udv , Peter.

Előzmény: H3x (257)
H3x Creative Commons License 2009.04.30 0 0 257
Valahogy gondoltam, hogy erre nincs gyári idom. 8-)

Köszi!
Előzmény: peterch (256)
peterch Creative Commons License 2009.04.30 0 0 256
Szia !

A kulso oldalon a 90 fokos idom utan a kifuvo cso 20cm-rel hosszabb mint a beszivo. A benti reszen a 90 fokos idom oldalabol kivagtam egy reszt ugy ,hogy az elszivocso kiferjen rajta, tehat egyenesen halad tovabb.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!