Keresés

Részletes keresés

Vork12 Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1902

Tegnap elfelejtettem.

Ha mérek akkor a tárgyra illesztem a skálát, és az osztásokat  megszorzom 4,2-vel

Az adja a tárgy méretét mikrométerben.

Előzmény: rferi (1901)
rferi Creative Commons License 2009.04.27 0 0 1901

Ja értem!

Ilyen spéci tárgymikrométert még nem láttam, az enyémen csak simán egy skála van, 1mm 100 felé osztva.

Előzmény: Vork12 (1900)
Vork12 Creative Commons License 2009.04.26 0 0 1900

Szia!

0.15mm átmérőjű kör van a tárgymikrométeren.

Erre illesztettem az okuláréban lévő skálát, vagyis megmértem a kőr

átmérőjét.

itt az okuláréban lévő osztás a 35-öt mutatott 

a kör átmérője 35 osztásnak fele meg az okuláréban

innen jött hogy 0,15 mm átmérő = 150 mikrométer ez osztva 35 -el így jött ki

a 4,28 mikrométer

A tárgymikrométeremen ezek a jelek vannak átmérő 0,07 mm;

0,15 mm;

DIV 0,01 mm;

0,6 mm

ezekre illesztettem rá az okulárét. A 600-ast már nem tudtam mert nagyobb mint 50

Előzmény: rferi (1899)
rferi Creative Commons License 2009.04.26 0 0 1899

21 osztás egyenlő ötvennel, akkor ebből az jön nekem ki, hogy

0,21/50=0,0042 azaz 4,2 mikrométer, amit te is írtál. Ez jó.

De a másik kettőt nem értem.

Előzmény: Vork12 (1898)
Vork12 Creative Commons License 2009.04.26 0 0 1898

Köszi a képet és a leírást.

Szereztem hiteles tárgymikrométert.

Az alábbiakat mértem:

Az okulárom 7x-es amin van egy 50-es skála.

Az objektívem 40x-es.

A tárgymikrométeren van:

1 DIV=0,01 mm          ez egy kereszt amin 100 vonal van.

minden 10.-ik hosszabb.

A 0-50-es skála a tárgymikrométeren pontosan a 21-es osztására illeszkedik.

Innen számoltam 0,01 mm=10 mikrométer ez 21 osztás

okulár skálámban akkor 1 osztás 4,2 mikrométer.

Ezt megcsináltam az átmérő=0.15 mm ahol 35 osztást olvastam le.

Ez nálam 4,28 egy osztás.

számoltam   150mikrométer/35osztás=4,28 mikrométer egy osztás

Ezt megcsináltam az átmérő=0.07 mm ahol 16.5 osztást olvastam le.

Ez nálam 4,24 egy osztás.

számoltam   70mikrométer/16.5osztás=4,24 mikrométer egy osztás

Gondolom, hogy jól számoltam

Üdv mindenkinek.

Előzmény: rferi (1895)
hanyattesett Creative Commons License 2009.04.15 0 0 1897
Rubin növekedési vonalakkal.

Vork12 Creative Commons License 2009.04.14 0 0 1896

Köszi szépen a választ.

Meló után hazamegyek és rögtön nekilátok.

Írom, hogy mire jutottam.

Ahogy leírtad akkor nem fogom tudni elrontani. Igaz nálam sikerül néha.

Üdv Vork 12

Előzmény: rferi (1894)
rferi Creative Commons License 2009.04.14 0 0 1895

Azt elfelejtettem leírni, hogy azon a képen egy ideális eset van, amikor pontosan 25X volt az objektív nagyítása.

Sajnos azonban ha például 23,5x az objektív  _valós_ nagyítása, akkor persze nem fog kijönni a 100 osztás pont a 40-re, hanem csak mondjuk 38,5-re.

Előzmény: rferi (1894)
rferi Creative Commons License 2009.04.14 0 0 1894

Hivatalosan az okulármikrométerrel való _pontos_ méréshez egyszer mindegyik objektívedet hitelesíteni kéne.

A hitelesítéskor megkapnád az objektív pontos szorzását, amit aztán később már mindig használhatsz.

A hitelesítés menete a következő:

kell hozzá az ominózus okulár, az objektívek, és egy ún. tárgymikrométer.

Ez a tárgymikrométer nem más, mint egy olyan tárgylemez, aminek a felületére felvittek egy nagyon pontos skálát, általában 1mm-t osztanak 100 egyenlő részre.

Ezt a skálát kell hozzáigazítanod az okulárban levő mikrométerskálához, úgy, hogy le tudd olvasni a két skálán az osztások értékét.

Ideteszem az NF miki doksijából a képet.

Tehát így kéne illeszteni.A kicsi skála a tárgymikrométeré. a nagy meg az okulárban levő.

Ekkor leolvasod, hogy az 1mm a tárgylemezen = 40 osztás az okulárban.Tehát az okulárban mért 1 osztás az 1mm/40 osztás = 0,025mm.

A kapott adatot feljegyzed egy táblázatba, az objektív és a mikroszkópváz gyári számával együtt, mert minden obinak kicsit más a nagyítása, azt nem garantálják, csak az aperturát (sőt, minden mikroszkópnak is kicsit más a nagyítása, mivel nem 100%-ra egyformák a tubushosszak, és az sokat számít).

Szóval minden obival megcsinálod ezt, feljegyzed az adatokat, és eztán ezek hitelesek, többé a tárgymikrométerre nincs is szükséged.

Az élességálításhoz, mert ez is fontos, mivel a mért adatokat hamisítja:

először az okulárban lévő skálát állítsd élesre. Gondosan, mert ha nem pont éles, hamisítja az adatot, amit majd mérsz! Aztán élesre állítod a tárgylemezen levő skálát, és a fejedet kicsit elmozgatod jobbra-balra, miközben figyeled a skálákat. Egymáshoz képest nem szabad elmozduljon a képük!

Ha elmozdultak egymáshoz képest, akkor az azt jelenti, hogy nincsenek egy síkban, tehát nem állítottad a tárgyat élesre!!

Akkor még állíts rajta!

Amikor olyan objektívet hitelesítesz, ami fedőüveget igényel (objektíven 160/0,17 adatot látsz), akkor tegyél fedőüveget egy csepp vízzel a tárgymikrométerre.

Amikor olyan objektívet hitelesítesz, amire nem kell fedőüveg (objektíven160/0), akkor oda ne tegyél, és ha olyan objektívet hitelesítesz, aminek mindegy hogy van-e üveg vagy nincs (objektíven 160/- adat),akkor azt ellenőrizd le üveggel és anélkül, hogy egyforma adatot kapsz-e? Ha nem, akkor mindkettőt mérd meg, és jegyezd fel.

Hasonlóan, ha immerziós objektívet alkalmazol, akkor használj immerziós folyadékot hozzá, hátha meghamisítja a mérést a hiánya.

Ilyen tárgymikrométert 3600.- forintért a budai távcsőcentrumban lehet kapni.Kétféle van, 1mm/100 osztás, és 1mm/10 osztás. (nincs ott érdekeltségem, nem rokonaim, stb, csak gondoltam megosztom veletek az infót)

Ha van még kérdés, csak bátran, hátha tudunk válaszolni.

Előzmény: Vork12 (1890)
edgar18 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1893
A 7x-es merookularod szerintem egy Huygens okular lehet amel a rajzon lathatoan nez ki:

Az alabbi linkre kattintva tobbet is lathatsz (nezd vegig az oldalt):
Katt!!
edgar18 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1892
Kozben megkaptam az egyi hozzaszolasom az optikai feluletek tititasarol (egy optikai tukor tisztitasarol volt szo):

Sokszor nevetseges otletekkel alnal elo egyesek mar ami az uvegfeluletek (lencsek) vagy tukrok tisztitasat illeti.
Egyszer elolegben:
Savas lugos folyadekok hasznalata tilos !!
Amator korulmenyek kozt a legjobb megoldas egyszer a portalanitas.
Ez tortenhet egy gumilabda alaku portalanito labdaval.
A kabdaval a nagymeretu lerakodott porszemeket fujjuk le.
Nem szabad egybol torolni (foleg szarazon) mert a felulet osszekercolodhat!!
Utanna hosszuszoru borz (vagy mokus) ecsettel finoman leecseteljuk a feluletet.
Minden finom ecseteles utan az ecsetet leutogetjuk, hogy a szorok koze megtapadt porszemcseket eltavolitsuk.
Ezzel korant sincs vege a portalanitasnak.
Rarakodott olajfolt vagy egyebb mas tisztitasa (legkori nedvessegbol felszedett) nedves eljarassal tortenik.
Ilyen esetben az uveg/tukor feluletere csepegtetett tiszta alkohollal kezdjuk amit a feluleten rovid igeig alni hagyjuk.
Utanna rogton torolni nem szabad mert a feloldott zsirreteget elkenjuk a teljes feluleten !!
Egy bizonyos ido mulva leontjuk a szeszt a feluletrol es ujabb mennyiseget csepegtetunk a feluletre, vegul az egesz folyadek mennyiseget leontjuk a feluletrol.
Ezt tobbszor megismeteljuk.
Utanna 1 resz benzol 2 resz alkohol 7 resz eter keverekebe aztatott foszlanymentes ruhaval minden nagyobb ero kifejtese nelkul letoroljuk a feluletet.
A vattaval is lehet torolni de egyeszer zsirtalanittani kell eterbe aztatassal_ez vonatkozik a rongyra is.
A tukrok minden esetben vedoreteggel vannak ellatva.
Igy a felulet karcolodasa finom ecsettel vagy ruhaval valo torlese nem okoz kart.
A lenyeg mindik az legyen, hogy egyeszer portalanitani kel a feluletet !!
De nem egybol nekimenni egy rongyal hanem lefujni , ecsetelni !!
Portalanitas kihagyasa idoben (tobszori torulgets)
a felulet mattositasanak veszelye lepik fel!!
Szemelyszerint az ablaktisztoto szereket nem alkalmaztam soha.
Vannak, arulnak ugynevezett Lens Cleaner szereket amelyek kimondottan ilyen esetre vannak kifejlesztve.
Ezeket is a fentiek szerint kell alkalmazni.

Nagy feluletek tisztitasa egy kicsit korulmenyes.
Ilyen esetben vizfurdoben melegitett alkohol gozoknek tesszuk ki az optikai feluletet.
Lencse feluletet is a fenti eljarassal tisztitjuk.
A torles kozeptol kifele korkoros mozgassal tortenik.
Beparasodott lencset nem szabad torolni, hagyni kell, hogy magatol kitisztuljon.

Előzmény: edgar18 (1891)
edgar18 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1891
Ertem.
Egyszeruen finoman szejelszeded az okularokat , tiszta szesszel letisztitod a lencseket meg az okularmikrometer lemezt.
De egyszer szepen beaztatod a szeszbe (szoval csepegtetsz ra egy ket cseppet hagyod egy kis idit es letoltod), hogy a makacs foltokat oldja fel es alig hozzaerve egy fultisztito palcikaval korkorosen a kozepetol kifele szepen letisztitod.
Addig ismetled amig a feluletek tisztak zsirmentesek lesznek.
Termeszetesen lehet kapni speci optikai tisztito folyadekokat is.
Valahol itt a forumban leirtam bovebben a dolgokat.
Az objektiveket azert ne szedd szejel !
Egyszeruen az elerheto kulso feluleteket letisztitod lehetoleg ugyelve, hogy az objektivbe ne keruljon szesz.
Amennyiben a targyfeloli lencse karcos azon nem lehet segiteni_szepseghiba.
A gyakori mikroszkopi meresek koze taroznik a hosszusagmeres - teruletmeres - vastagsagmeres - es a szogmeres.
Mindegyik meresi modszernek meg van a technikaja.
Ennek erdekeben legyszives es keresd meg a Dr.Bernolak es tarsai - A Mikroszkop Zsebkonyv - cimu kis konyvet amely targyalja a meresi modszereket es sok egyebb mas mikroszkop technikat.
Egyszeruen, erthetoen van a konyvben leirva a mikroszkop mukodese es annak alkalmazasa.
Talan itt a forumon a tisztelt mikroszkopizalo kollegaknak meg van elektronikus formatumban es elkuldik neked, vagy kolcson adjak (evek telnek ell amig beleneznek).
Amennyiben nem akkor az elso konyvtar a megoldas.
Ahoz, hogy itt mas vagy jomagam egy nagy elmeleti eszmefuttatast leirjunk a meresekrol egyenletekkel esetleg rajzokkal egybekotve egy kicsit sok idobe telik.
Amennyiben egy kicsit gondolkozol, akkor megnezed hogy a merolemezed beosztasa milyen erteku, ismerve az objektiv onnagyitasat mar is ki tudod ertekelni a megfigyelt targy meretet.
Mondjuk ez meg nem eleg a mikroszkopizalashoz.
Kell tudni kiertekelni, megjeleniteni, egy egy megfigyelt targy kepet.
Ebben a kollegak sokkal jartasabbak min en es szivesen segitenek_lasd azt a sok szep felvetelt amit beszurtak!
Tudom, hogy sokat semmit irtam, most ez van.
Mostanaban erossen lusta vagyok irogatni_ rajzolgatni.
Peldaul a Google sokat segit!

Vork12 Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1890

Nem akarok építeni moikroszkópot.

Használni szeretném. Már eddig is használtam a melóm közben, de amire kellet csak azzal foglalkoztam.

Most ki akarom bővíteni a tudásom, szabadidőmben szeretnék foglalkozni vele. No meg itt vannak az unokák 1-10 év a korosztály. Kiváncsiság és az érdeklődés felkeltése.

A nagy gondom, hogy az okulárban van skála, ha lemérem a tárgy méretét akkor azt hogyan számolom át, vagy át kell e?

Az okulárra 7x van írva. Többet nem tudok róla, mert minden irodalom eltünt az évek folyamán.

Nagyon koszosak az okulárék belüről. Hogyan lehet őket tisztínai. Ezek nagyon régiek, még a Carl Zeis felirat található rajtuk. Becséles szerint jó 30 évesek lehetnek.

Ahoz, hogy érdemben tudjak dolgozni. Ezeket a hiányosságokat pótólni szertném.

Üdv bakter54

Előzmény: edgar18 (1889)
edgar18 Creative Commons License 2009.04.09 0 0 1889
A magyar szakirodalomban nagyon sok optikai konyv jelent meg az evek soran.
Az elso konyvtar a megoldas!
A netes letoltesek nem adjak meg azt az elvezetet mind egy egy konyv forgatasa.
Csak kivancsisagbol kerdem, akarsz epiteni egy mikroszkopot vagy valamilyen vizsgamunka vegett keresed az informaciokat a mikroszkoprol?
Termeszetesen lehet epiteni mikroszkopot egyszeru lencsekbol szereny kepminoseggel.
Amint az optikai elvet elsajatitottad utanna mar nem gond a kulonbozo lencsek felhasznalasaval epiteni egy mikroszkopot.
Termesztesen nem nyujtjak azt a kepminoseget, felbontast mind egy gyari optikai rendszer de mukodik es sok oromet ad az keszitojenak.
Pld, nezz be az _Amator epitesu optikai rendszerek_ topikba ott is talasz nehany infot.
Előzmény: Vork12 (1886)
fokhagymabors Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1888
mzpx Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1887
Vork12 Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1886

Sziasztok!

Hol találhatok leírásokat mikroszkópról?

Minden érdekel.

Köszi.

rferi Creative Commons License 2009.03.06 0 0 1885

Na, egy kis adalék az immerziós csevejhez.

Most olvasom az Ng mikroszkóp használatiját, és ott, ahol leírja, hogy hogyan használjuk a (sötét látóterű) kardioid kondenzort, van egy érdekes megjegyzés:

2.1.5 pont: Apply immersion oil *

...

*) If the operator knows beforehand that he need not utilize the maximum resolving power of the microscope, it will be sufficient to use water as an immersion fluid for the condenser immersion.For the objective immersion, however, use must be made of an immersion fluid which corresponds with the construction of the objective.

Vagyis:

2.1.5 Alkalmazzuk az immerziós olajat.*

*)  Ha a kezelő előre tudja, hogy nem lesz szükség a mikroszkóp maximális nagyítására, akkor az is elég, ha vizet használ immerziós folyadéknak a _kondenzorhoz_.

Az objektív immerzióhoz mindazonáltal azt az immerziós folyadékot _kell_ használni, ami megfelel az objektív konstrukciójának.

(Kiemelés tőlem)

Magyarán fehéren feketén leírja, hogy az obihoz csak azt használjuk, ami hozzá való.

fotyierik Creative Commons License 2009.02.22 0 0 1884
Köszi:)
Előzmény: epimer (1883)
epimer Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1883
Bekukkantottam az eBay-re, ismét nagy a kínálat diatomákból, ha komolyan érdekel érdemes szétnézned ott is.
Előzmény: fotyierik (1881)
epimer Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1882
Az eBay-en néha szokott lenni. Diatoma prepi meg szinte mindig van fent, a legtöbb antik, de elérhető áron kelnek el. Lehet kapni diatoma keveréket is, amiből házilag el lehet készíteni a saját preparátumokat. A kovamoszatok különben is nagyon szépek, igazi mikroszkópos csemegék. :)

A bolti áruk sajnos nagyon magas, azért itt egy link, hogy hol lehet megvenni őket:

http://www.labserv.ca/id33.htm

Itt pedig két ismertető példákkal szemléltetve a felbontásvizsgálathoz használt diatomaprepikről:

<a href="http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/indexmag.html?http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artsep08/dw-pa-test.html" target="_blank">Teszt diatomák 1</a>
<a href="http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/indexmag.html?http://www.microscopy-uk.org.uk/mag/artnov99/machdiat.html" target="_blank">Teszt diatomák 2</a>
Előzmény: fotyierik (1881)
fotyierik Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1881
Na ilyenem nekem sincs!:(
Hol lehet ilyet beszerezni?
Előzmény: epimer (1878)
fotyierik Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1880
Az tényleg nem olcsó!:( :)
De legalább drága:))
Előzmény: zseta (1874)
fotyierik Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1879
Szia!
Én csöppentek a kondenzorra is. Persze csak akkor ha már kivizsgáltam rendesen a 40x es obival, mert ha már trutyis, akkor már csak 100xossal tudom.:)
Előzmény: epimer (1873)
epimer Creative Commons License 2009.02.19 0 0 1878
Valamilyen kovamoszat-sorozat preparátummal szokták ellenőrizni hogy adja-e az objektív a megadott felbontást. Nekem sajnos nincs ilyen. Ha jó a folyadékod, akkor az imm. obihoz tartozó kovamoszat vázának finomszerkezete láthatóvá válik. Máshogy elég nehéz megítélni a különbséget.
Előzmény: fotyierik (1872)
epimer Creative Commons License 2009.02.19 0 0 1877
Én is úgy hallottam, hogy kell. A kondenzoroknak is van numerikus apertúrájuk. A kétlencsés Abbe-kondenzoré általában 1,25. Ez a ráírt szám a maximális apertúra érték. Száraz rendszereknél ugyanakkor nem lehet nagyobb az apertúra 0,95-nél (az elméleti 1,0 helyett), mert gyakorlatilag nincs olyan frontlencse, amelynek nyílásszöge >= mint 180 °. Azért kell(ene) a kondenzorra is immerziós folyadékot csöppenteni, hogy az apertúráját az objektív apertúrájával egyenértékűvé, esetleg nagyobbá növeljük, mert az imm. obi maximális teljesítményét csak ekkor adja.
Szégyenszemre én se nagyon szoktam felcseppenteni. :) Bár szerintem mikroszkópos fényképezésnél mindenképpen érdemes.
Előzmény: zseta (1875)
rferi Creative Commons License 2009.02.18 0 0 1876
Kéne!
zseta Creative Commons License 2009.02.18 0 0 1875
Ez engem is érdekel, mert azt látom mindenhol, hogy úgy illik. Tényleg úgy jó?
zseta Creative Commons License 2009.02.18 0 0 1874
Ez drágába volt. 10 pénz híján 2db ezres a 15ml. Most vettem egyet próbának, de ha elfogy, biztos keresek valami olcsóbb alternatívát :) Mondjuk, lehet, hogy a glicerin felé fogok elmozdulni :)
epimer Creative Commons License 2009.02.17 0 0 1873
A kondenzor és tárgylemez közé is szoktatok cseppenteni az immerziós folyadékból, mikor immerziós objektívet használtok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!