A kormány alatt lévő műanyagot ha lebontod, ott "balra" látható táblán van, a "sziréna" fúrásai is látszanak, de szerintem nem lehet kibontani. ha mégis sikerülne, szólj.. :)
erdeklodnek, hogy az 1.3-as kivitel varosban kb. mennyit fogyaszt? motorikusan mennyire megbizhatoak? mennyire mas motor van benne, mint a regi swift-ben? vasarlas elott allunk es kepbejott ez az auto is es probalok informalodni. koszonom!
Hali! Gödöllői márkaszervizzel óvatosan,ha valaki odavinné a kocsit. Haverom saját maga tapasztalta,hogy a kocsikba a legszarabb MOL MSE-t töltik. Plusz szelephézagállítás is történt,a szerelő retkes,saras kézzel akart a szelepeknél turkálni,haverom méltatlankodására a válasz: "Nem szoktak szólni érte..." Azért volt merő mocsok a keze,mert előtte a kocsi kerekeinél matatott.
Lehet a hűtőradiátorban is valami akkor, vagy igazán nem tudom. Én is kíváncsi leszek, mindenesetre sajnálatos probléma egy 4 éves autónál. Kitartást hozzá, lehet a végén valami banálisan egyszerű dolog lesz.
Kiváncsi vagyok, hogy mit találnak. Szerintem a termosztátod sem lehetett vízköves, hiszen aki szedett már ki 10, 15 éves, örökre nyitva, vagy zárva maradt termosztátot, az tudja, hogy semmi lerakódás nem szokott rajtuk lenni. A színük szokott kicsit sötétebbre változni az oxidáció miatt az idő múlásával, de én még egyen sem láttam semmilyen vízkőlerakódást sem, és lehetett abban a hűtőrendszerben akár csapvíz is. Majd írd le, hogy mire jutottatok.
Van egy Autószerelő Műhely nevű topik itt az indexen. Ugyan nem távgyógyászok, de van pár hozzáértő ott, írd be a sztorid oda is, hátha tudnak valamit hozzászólni.
Köszönöm a részletes választ!
Mások is mondták, hogy hengerfej-probléma esetén alacsony sebességnél is melegedne a motor, és mint írtam 90 km/h-nál semmilyen probléma nincs, azzal a sebességgel mentem majd 180 km-t folyamatosan, melegedés nélkül.
Sőt, nekem is volt már hengerfejes kocsim, aminél már alacsony sebességnél is felforrt a hűtővíz.
Ha ezt nézem, akkor nem hengerfej.
Viszont - mint pár napja írtam - a probléma az, hogy amikor észrevettem a melegedést, akkor töltöttem a kiegyenlítő tartályba ioncserélt vizet. És ez - bár szintje nem csökkent - de a fenti 180 km-es szakasz után koszos lett.
Hogy ez most olaj volt-e vagy sem, azt nem tudom megmondani, de egyértelműen nem maradt átlátszó és annak a kosznak valahonnan jönnie kellett.
Azok közül, amiket javasoltál :
A ventillátor bekapcsol, amikor kell, ezt megnéztük.
A hűtőn voltak bogarak, ezt megpróbáltam óvatosan lemosni, nagy nyomású mosóval, de változás nem volt.
A szervízben azt mondták, szétszedték a vízpumpát is, az is OK.
A hűtőnek tényleg nem lehetne vízkövesnek lennie 4 év után, de a termosztátnak sem szabadott volna annak lennie. Ezek után mindent el tudok képzelni.
Hétfőn mindenesetre okosabb leszek, legalábbis az kiderül, hogy a hűtő jó-e.
Én a kipufogón keresztüli mérésre gondoltam,mintha zöldkártyát csináltatnál. Viszont Te írtad korábbi hozzászólásodban( ITT A LINK),hogy koszosabb lett a vized. Nekem ez gyanús, a kosz. Arra vagyok kíváncsi,az milyen kosz,netán olaj???? Írtad ,nem maradt átlátszó a víz a kosztól. Ez a jelenség,illetve ez a pár sorod nekem hengerfejre,vagy tömítésre utal. Ezt Te magad is látod,ha a kiegyenlítő tartályból kiöntöd a vizet,és észreveszed,hogy az a kosz az nem-e olaj? Én még arra is tippeltem,de már elvetettem a tippem,hogy mikor megvetted,utána egyből tuningoltátok,és nem bírta a motor.:) Hát nem tudom,ez így nehéz,tartok attól is,hogy a márkaszervizben át akarnak b.ni,ez pénzes meló nekik.
A melegedést több dolog is okozhatja, de szerintem, ha egy motor hengerfejes, akkor lassú haladáskor is melegszik a hűtőfolyadék, itt ugye pedig csak gyors tempónál volt ilyen, ha lassítottál, akkor visszahűlt. Olyan, mintha fokozott terhelés alatt nem szállítana megfelelő mennyiségű folyadékot a szivattyú, vagy el lenne tömődve a hűtő, ill. nem lenne teljesen nyitva üzemmeleg állapotban a termosztát. A szervizvezető biztosan tudja mit csinál, de én mielőtt nekiesnék a hengerfejnek azért megnézném a termosztátot (írtad, hogy cserélték, de nincs változás) alap dolog, de mégis vannak akik elfelejtik megnézni, hogy bekapcsol-e a ventilátor? Ha igen, akkor még a ventilátor kapcsoló gomba is "késhet" kicsit, ez is okozhat kis mértékű melegedést. Ha ez is jó, akkor megnézném, hogy nincs-e eltömődve a hűtő felülete részben (bogarak, levelek, télről bent felejtett takaró karton, ne nevessetek, volt már rá példa stb.) ha igen óvatosan kimosni, és próbaút. A vízpumpa lapátjainak sérülése, hibája is okozhat csökkent mennyiségű folyadékszállítást. Vízpumpa csere. Ha továbbra is melegszik terhelés alatt a motor, akkor próbaképpen kicserélném a hűtőt, bár 4 éves korban, és 60 ezer km.-nél kicsi az esélye, és nem nagyon szokott eltömődni, még akkor sem, ha valaki tiszta csapvízzel közlekedik. Hosszú évek kellenek, mire egy hűtő annyira elvízkövesedik, hogy gondot okozzon a hűtésben. Ha minden eddig említett dolog rendben van, és mindezek ellenére is megvan a probléma, akkor még mindig okozhatja egy vízcső, ami részben elzárja a folyadék útját. Ennek is kicsi az esélye, de okozott már melegedést olyan cső, aminek vedlésnek indult a belső része, és a lemálló gumidarab félig elzárta a folyadék útját. Ha itt is minden rendben van, akkor érdemes levenni a hengerfejet, és megvizsgálni, valamint a hengerfalakat is, bár ha átégett volna a hengerfejtömítés, repedt lenne a hengerfej, vagy a hengerfal, akkor kis terhelésnél is melegedne, majd felforrva ki is nyomná a hűtőfolyadékot a motor. A hűtőfolyadék cseréjének elmulasztása, nem okozhat 4 éves korban vízkövesedést. A gyárilag felhasznált etilén-glikol, korróziógátló anyag és desztillált víz keveréke nem okoz vízkövesedést. A 3-4 évenkénti csere azért szükséges, mert a motor működése során a hűtővízben lévő etilén-glikol bomlásnak indul, annak következtében pedig savszármazékok keletkeznek, amik korrodálják a hűtőrendszert. Ez okozhat lerakódást a hűtőben, majd egy idő után ki is lyukadhat a hűtő, de nem jellemző 4 éves autónál. Problémát jelenthet még a hűtőfolyadék öregedése során a glikol kiválása, ami hidegben fagyást okozhat, ekkor pedig szétnyomja a hűtőt, fagydugókat. A legegyszerűbb módja a fagyálló állapotának ellenőrzésére, ha a kiegyenlítő tartályba nézel, a benne lévő folyadéknak tisztának, átlátszónak kell lennie, és nem szabad, hogy zavaros legyen. Ha ilyen, akkor nem szükséges a cseréje. Még egy fontos dolog, a fagyáspont ellenőrzése. Ha -25, -35 fok C, vagy alatti érték körül van, akkor biztos lehetsz benne, hogy kb. fele-fele arányban van keverve a fagyálló, és a deszt. víz, ami nem okozhat vízkövesedést. Szépen vizsgáljanak meg mindent a szervizben, mielőtt lebontják a hengerfejet, mert, ha valamelyik hiba elkerüli a figyelmüket, és a hengerfejezést követően is melegszik a gép, akkor bizony ők állhatják a javítási költséget.
Egy bukta van még: ha aláírtál a kötelező szervizben papírt, hogy te nem kértél hütővíz cserét, bár a szervizkönyv előírja.
Ha nincs ilyen papír, akkor menni fog --- az a szerviz a felelős a problémáért, aki a harmadik évi szervizt végezte. Ha akkor és ott az előírás szerint hűtővizet cserélnek, akkor fényderül a hibára és mivel garanciális ingyen kijavították volna.
Beszélj a szervizvezetővel... Utána a felettesével... aztán ügyvéddel... Aztán a bíróval.
Sajnos per esetén saját pénzből kell megjavíttatod az autót --- ne barkácsolj, hanem hiteles számlát hozz (minél nagyobb munkadíj és kisebb alkatrészdíj, mert utóbbiból biztos, hogy értékcsökkenést fognak levonni. A vízköves hűtöt is cseréld le.
Utána kamatostúl, szervizbejárás költségestűl, és ügyvédi költségestűl pereld a szervizt, immár 100-120eFt-ra --- az ügyvédet is ki kell fizetni :-(
Ha a Suzuki C adta a mostani 76eFt-os ajánlatot, akkor mond meg nekik, hogy nem vagy hajlandó kifizetni, mert az ő hanyagságuk, hogy nem derült fény a még garanciális harmadik év végén a hibára. Fizesse a szerviz saját pénzből a hibát, vagy vitatkozzon ő a Suzuki gyárral - Te őket fogod perelni.
Kérdezz rá, hogy a szerviznek van-e felelősségbiztosítása. Mert ha van és a szerviz elismeri a felelősségét a hibában, akkor a biztosítás fizet --- ebben mindkét fél érdekelt lesz, persze a biztosító nem annyira, de őt köti a szerződés, és mivel kis értékről van szó bele fog menni.
Te maximum értékcsökkenést vagy hajlandó fizetni a cserélt alkatrészeketre (de ezt is majd csak az után ismerd el, mikor a szerviz elismerte a felelősségét és a pénzről vitatkoztok). Az első lépés elismertetni a szervizzel, hogy hibáztak. Előbb magad, később egy ügyvéddel együtt keresd meg.
Ha a pert elveszíted, akkor még mindig támadhatod a Suzuki gyárat - ha még van hozzá kedved.
Beszéltem zárás előtt a szervízvezetővel.
Azt mondta, hétfőn még kiveszik az egész hűtőt, betesznek egy másikat és megnézik, azzal melegszik-e a motor.
Ez azért érdekes, mert ma reggel ő hívott fel azzal, hogy leellenőriztek mindent és kizárásos alapon a hengerfej vagy a tömítés maradt. Még el is magyarázta, hogy valószínűleg a termosztát miatt. Ha jóváhagyom a további 76e Ft-os ajánlatukat már neki is kezdenek a szétszedésének...
Ezek után kérdés, hogy a vízpumpát vajon tényleg megnézték-e.
Mondta azt is, hogy nem tudnak az ajánlaton csökkenteni. Állítólag beszélt a gyári referenssel, aki azt mondta, már nem garanciás, ez van.
Nem tudom, mennyire tudok velük egyezkedni/vitázni mivel szerencsétlen módon 3 Szuzuki szalon is érintett. Mivel nem akarok egyelőre negatív reklámot, ezért csak betűt írok:
Suzuki A : Itt vettem az autót, 60 km-re van lakóhelyemtől
Suzuki B : Lakóhelyemen lévő márkaszervíz, az első két évben náluk volt szervízen
Jelenleg is náluk vant bent.
Suzuki C : A 3.évben - tavaly - itt voltam szervízen, kb. 25 km-re van tőlünk
(Suzuki B-t drágának találtam, úgy voltam vele, kipróbálok egy másikat)
A nálam lévő számlák/szervízfüzet alapján egyik szervízben sem cserélték le a hűtőfolyadékot.
Ezért Suzuki C-t el lehet ugyan marasztalni, de úgy néz ki, az elvízkövesedésről nem tehetnek, mivel nem öntöttek bele semmit.(legalábbis papíron nincs nyoma)
Hihetetlen ez az egész.
A kocsi múlt hét csütörtök óta szervízben van....
a hutoben fagyallo es desztviz van. egyiktol se lesz vizkoves.
amennyiben a szerviz elvegezte az eloirt karbantartast, akkor fagyallot es desztvizet rakott bele. ergo nem lehet vizkoves. ha emgis, akkor valami hibat kovettek el, vagyis perelhetoek.
ez komoly dolgo, én azt hittem használtan vetted az autót, de ha minden szervízelés el volt végezve rajta akkor mtől lehet ez???? "elvileg" a szervíznél mindent átnéznek szóval ha vmi hiba lett volna akkor azt jelezni kellett volna. Csatlakozok znemethez ha ha szervízbe hibáztak fogadj ügyvédet és azok majd okoznak nekik gondot, akkor majd nem igyorognak abban a bizonyos szervízbe! ha pedig gyártási gond, tehát a gyártásnál keletkezett akkor miért most jött csak ki a hiba??? Viszont megprobálhatnád ez a suzukis segélyvonalat is kiváncsi lennék rá h mit mondanak. Sajnálatos az ilyen dolog....:S:S
Ez a vízköves termosztát nem fér a fejembe, havernak igen, a Marutijában vízköves lett, mert csapvízzel járkált, hiába mondtam neki, hogy nem tesz jót, persze zárva maradt a termosztát, melegedett a víz, de csavarkulccsal odaverve kinyitott, és visszahűlt. :))) De ettől nem lett hengerfejes, bár lehetett volna, de mindig figyelte a hőmérőt, és amikor felfelé indult a mutató, megállt, puff a termosztátra, és go tovább. Akár a szerviz is lehet ludas, ha nem megfelelő löttyel töltötték fel a rendszert...
Ja bocs, most látom, hogy első tulaj vagy, ne haragudj. A hűtőfolyadék csere 3 évente esedékes, de szerintem ha 1 évvel túlhalad, attól nem szabadna hengerfejesnek lennie, lehet hogy gyártási hiba.
Szia! Köszi, hogy beszámoltál erről a sajnálatos problémáról. Azért nem tudom, hogy lehet alig 4 év alatt hengerfejes a motor? Használtan vetted?Ha meg volt hajtva nagyon többször is, akkor elképzelhető, vagy gyártási hiba...
Szervizkönyv szerint 3 éves korában hűtővízet kellett volna cserélni a szakszerviznek. Ha nem végezték el, akkor rájuk kellene húzni a lepedőt.
Ha elvégezték, akkor meg a vízköves termosztát miatt kellene rájuk húzni a lepedőt.
Végül is tönkretették az autódat, és 80eFt-os kárt okoztak Neked.
Ez legyen az induló állapot, aztán innen állapodj meg velük.
Közöld, hogy az autóval így nem tudsz járni, szóval minél jobban húzzák az időt, annál többet fogsz kérni - ha az első beszéd nem használ, akkor fordulj ügyvédhez, 10-20%-os sikerdíjért kitapossák a szart is belölük, persze ekkor már 100-120eFt-ért kell őket perelni...
Az autót újan vettem, én vagyok az első tulajdonos.
Természetesen minden kötelező szervíz megvolt rajta (nálam kb. 1 év alatt ment bele egyébként 15 000 km), a számlákat is megőriztem, szervízfüzet is rendben van.
Sőt, még a 3 éves garancia lejárta után is vittem márkaszervízbe, a 60 000 km-es szervízben pl. 4 hete voltam, ez össze lett kötve a műszaki vizsgával ill. a zöldkártyával.
Sumi,
Nem értem én sem, mitől lett vízköves.
Én magam nem láttam az eredeti termosztátot, remélem eltették és
meg tudják mutatni, egyelőre hiszek nekik.
Az is lehet, hogy nem ez volt a kiváltó ok, hanem, mint írtad gyári hibás volt a hengerfej.
Remélem, jövő héten megoldódik ez az egész.
A bontás nélküli kimérést hogy értetted ?
Úgy, ahogy írta itt valaki pár napja - lehet éppen Te - , hogy a zöldkártyához használt szimatolót beleteszik a kiegyenlítő tartályba a folyadékszint fölé és megmérik a CO2-szintet ? Vagy valamilyen más módon ?
Az előbbit egyébként mondtam a szervízes srácnak, de ahogy a reakciójából leszűrtem, ezt a módszert nem ismerte.
Helló! Hát ezt rendkívül sajnálom!!!! Az autónak Te vagy az első tulaja????? Vagy kéz alól vetted???????? 4 év alatt mi a franctól vízkövesedne be,ha tényleg a megfelelő folyadékot használják. Lehet,hogy gyári hibás volt a hengerfej,csak most jött ki. Vízpumpát nézték? Tipp: Irány egy bontó,neten találsz biztos több százat,és keress egy totálkáros swiftet,érdeklődd meg mennyiért adnak egy hengerfejet,majd irány a szerelő ismerősöz,és beteszi. ja,meg kell tömítés is:) De ezt csak akkor,ha tuti tényleg ez a baj. Ezt pedig ki lehet mérni bontás nélkül. Várjuk (várom) a fejleményeket,további sok sikert!