Keresés

Részletes keresés

do-xa Creative Commons License 2009.04.25 0 0 2604
Még beszállni sem szeretnék a vételárába :-)
Előzmény: lynxwad (2602)
do-xa Creative Commons License 2009.04.25 0 0 2603
A 40 m mélyre fúrt kútban lehet a vízszint 5-6-7 méteren is. Az átmérő pedig pont elég egy kiskertes házhoz.
Előzmény: Andrew31 (2601)
lynxwad Creative Commons License 2009.04.25 0 0 2602
Hali.
Találtam képet a csavarszivattyúról.
Ez az elve.
Link: http://www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/CsavSziv.htm
Előzmény: freex (2593)
Andrew31 Creative Commons License 2009.04.25 0 0 2601
Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket:

Kertünkben fúrtak egy kutat, de nem a hagyományos 60, illetve 120 mm-es történetet, hanem eléggé sufni-tuning technikával egy 40 mm-es pvc csövet tettek le, illetve ilyen átmérőben is történt a fúrás. A pali egy 40 mm-es pvc cső végére szerkesztett egy vaspapucsot, egyfajta fúrófejet és ezzel indult meg lefelé. Az újabb és újabb toldásokat a hagyományos ragasztásos technikával pótolta. Talált is vizet csak nagyon mélyen és itt kezdődött a probléma. Vizet ugyanis majdnem 40 méter mélyen talált és ilyen mélyről viszont a felszíni (hagyományos) szivattyúkkal nem tudjuk felhozni. A szaki vissza is adta a lóvét, mert hogy hiába van egy 40 méteres kutam "szekezetkészen" nem tudom felhozni a vizet, mert a legkisebb kereskedelmi forgalomban kapható mélykuti szivattyú átmérője 60 mm, amit értelemszerűen nem tudok beleszuszakolni a 40 mm-es csőbe. Persze megoldásként rögtön adódna, hogy rá kell fúrni egy 60-as, vagy 120-as csövet, de ez gyakorlatilag egy új kút fúrásának az ára lenne. Náluk meg ennek métere 2000-6000 Ft.

Van esetleg valakinek megoldási ötlete, vagy kizárólag csak ráfurással oldható meg a probléma?

Ui.: Két kollégámnál is ugyan ezzel a technikával és csőmérettel fúrtak kutat, ugyan ez a brigád, csak ők annyiban szerencséses voltak, hogy náluk 7-8 méteren találtak vizet és így ők a mai napig normál felszíni szivattyúval vígan locsolnak.
Donfefe Creative Commons License 2009.04.25 0 0 2600
Hali !

110-es csőbe nem tudom, hogy bele megy-e valamilyen búvárszivattyú.
125-ös csőbe viszont igen.

A centrifugál szivattyúkat lehet zárt nyomóoldallal indítani, tehát amennyiben megcsavarodik a slag, a szivattyúdnak tuti nem lesz baja.
Mivel nem ipari teljesítményű szivattyúról van szó, a slagod is fogja bírni, csak jók legyenek a toldások.
Előzmény: Jogyerek_Dabas (2595)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.25 0 0 2599
Én 125 ös csövet raknék és végig. Abba bele fér egy becsületes csőbúvár és ha mégsem jönne fel a víz akkor majd a szivattyú megy le érte.
Előzmény: Jogyerek_Dabas (2595)
Zapod Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2598
Röviden.

Piti ügy, de én már csak ilyen piti és alapos vagyok. A megbízható munka záloga.

Mélyíteni többféle mód szerel szoktunk, többek közt bélés gyűrűvel is. De ezt használjuk a legritkábban, mivel ez a kutat teljesen behatárolja, magyarul hosszútávon megöli.

A héten megint egy markolós brigád után hoztunk helyre egy kutat 2 gyűrű iszap.

Csernobil meg teszt volt. Eddig mindenki, aki tájékozatlan így reagált, ahogy te is. És az is vicces, hogy a többi meg említett szakmán simán átugrasz. Mint írtam a lélektan is nagyon fontos.

Sok sikert a munkádhoz.

Zapod.

Előzmény: bageros67 (2523)
Zapod Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2597
Vegyél, egy darab drótot hajlítsd meg Y alakban és ahol lefele hajlik a vége ott a kút. Viszont ha felfele hajlik, akkor se keseredj el mert akkor egy jó nő van a közelben.

De a viccet félre téve, mert mostanában nagyon komoly hangú lett a fórum.

Mi úgy szoktuk megkeresni, hogy fémkeresővel vizsgáljuk végig a területet  tapasztalatom az hogy a legtöbb betemetett kútba dobtak fémet (betonvas,kályhacső,rozsdás lábas) és a kút ezt az egészet egy pontra koncentrálja így megtalálható a kút.

Ha már be van határolva, akkor egy betonvasat kel leütni több helyen és van esély a kútgyűrű vagy tégla megtalálására. Ilyen készülék bérelhető is. Kezdésnek egy kincskereső kütyü is megteszi. 70% az esély.

Zapod.

Előzmény: makosteszta (2535)
H3x Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2596
Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni abban, hogy hogyan néz ki egy helyesen kialakított kútfej?
Arra gondoltam, hogy a béléscső végére tennék egy Y-t (200/110 45°) úgy, hogy lefelé álljon a 110-es. Ezen menne el a 32-es KPE cső a föld alatt a házig. Az Y tetejét majd egy 200-as kupakkal zárnám le, ez kb. a talaj szintjébe kerülne. Az Y alatt kívül öntenék egy kis beton gyűrűt, amibe a cső belsejéből két oldalt belógna egy-egy (rozsdamentes, ha kapok valahol) kampó. Ezekbe akasztanám majd a szivattyú tartókötelét. A 32-es KPE cső egy 90°-os KPE-KPE könyökkel fordulna be bonthatóan a 110-es ágba.
Mindezzel csak annyi bajom van, hogy a kampók helyet vesznek el, tehát csak akkor jó, ha a béléscső jóval nagyobb, mint a bekerülő szivattyú (esetleg a kampókat úgy kell bebetonozni, hogy ne lógjanak be a béléscsőbe....)
Jó ez így, vagy van valami egyszerűbb kialakítási mód?
Jogyerek_Dabas Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2595
Sziasztok
Lenne egy amatör kérdésem szeretnék itthon kutat fúrni kb olya 50m mélyen van a víz.
a fúrás úgy lenne hogy első 20m 110-es cső majd a további csak 36-os (ezt a kútfúró ajánlotta) szerintetek ez jó? Ha így van fúrva akkor búvárszivattyú jobb vagy a hidrofor? Attól félek ha búvárszivattyú lesz és megtörik a slag akkor szétnyomja vagy a szivattyúnak lesz valami baja de a hidrofort nem lehet lerakni mert mélyen van a víz és túl mély akna kéne (talajvíz kb 9m nekem azt monták eddig feljön  víz ez igaz?).
Kertet szeretném locsólni de locsolórendszerrel nem tudom hogy ez mennyire fogja vissza a nyomást és tönkre -e tenné a búvárszivatyút ha van valami tapasztalatotok akkor nagy örörmmel várom. (valami búvárszivatyús hidrofort kéne ha lenne ilyen :) )
Előreis köszönöm a válaszotokat
További szép napot sziasztok.
Zapod Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2594
0.2bar
Előzmény: kristof-25 (2585)
freex Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2593
Na és kiderült mi a fene az a "csavarszivattyú"?
Előzmény: lynxwad (2586)
H3x Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2592
Esetleg, ha ásott kút volt és nem töltögettek utána, akkor talán azon a részen a talaj kissé homorú...
Előzmény: makosteszta (2590)
bageros67 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2591
Szerintem érdeklődj a szomszédoknál hátha emlékeznek,hogy hol volt.
Előzmény: makosteszta (2590)
makosteszta Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2590
Pl telehordták törmelékkel, ami nem olyan tömör mint a föld.
Úgy látom eléggé esélytelen a dolog. Térképen nincs jelölve. Táltost hívjak, vagy mi?
Előzmény: H3x (2562)
klosz Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2589
Szia ATIS,
a nyomásesés függ a továbbított víz mennyiségétől is, pontosabban a csőben létrejövő áramlási sebességtől. Ha küldessz egy mailt az info@klosz.hu cimemre, akkor küldök egy táblázatot amelyből ki tudod olvasni az áramlási sebesség függvényében jelentkező nyomásesést!
Klószferi
Előzmény: Attis_ (2571)
lynxwad Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2588
A magassága kb 65cm.
A szívónyílás az aljától kb 40cm-nél .
Előzmény: H3x (2587)
H3x Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2587
Köszi!

De ezek az adatok egyre érdekesebbek.
Úgy tudom, hogy a vékonyabbik az csak 90mm... Ránézésre sem tűnt akkorának, mint a BP10.
Előzmény: lynxwad (2586)
lynxwad Creative Commons License 2009.04.24 0 0 2586
A kissebb szivattyú.
Az átmérője 100mm.
Előzmény: H3x (2583)
kristof-25 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2585
Meg tudná valaki mondani, hogy a PEDROLLO Pump JSWm/2MB - nak a légüstjét milyen nyomásértékre nyomjam fel tisztítás, takarítás után?
kamugabesz Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2584
Köszi a gyors választ.
Előzmény: freex (2581)
H3x Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2583
Ez a kisebb, 140mm átmérőjű (csavar)szivattyú?
Mekkora a kút béléscsöve?
Előzmény: lynxwad (2582)
lynxwad Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2582
Kipróbáltuk a Nibusz-os 370W-os szivattyút.
9méter mélyről 25méter 34 colos csövön 1,5 köbméter óránként.
Csendesen jár, a cső végét leszűkítve 3-4 bar-t simán tud szerintem.
Ezek az első tapasztalatok.
Üdv.: Zoltán
Előzmény: lynxwad (2580)
freex Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2581
Hali!

Ugyan nem az Aranyparton, de bent Siófokon valahol félúton a part és az autópálya között fúrt az, akitől vettem a kútfúrót. 15m-re ment le, víz dögivel, full homok volt az egész, nagyjából 2 nap alatt működő kútja lett.
Átmérője biztosan nem nagyobb 140-nél, mert ekkora volt a nagyobbik fúrófej.

Üdv.
Előzmény: kamugabesz (2576)
lynxwad Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2580
Ma este hozzák a szivattyút, majd leírom a tapasztalatokat róla.
Előzmény: Törölt nick (2577)
devpernull Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2579

Egy hete vásároltam egyet a Nimbusz által forgalmazott 3.5 colos csőszivattyúból. Én a vékonyabbat választottam, mert csak ez fért bele a kutamba. Egyelőre gond nélkül működik, pedig kicsit homokol a kút. A vízhozamot és nyomást nem mértem le, meg nem is lenne mérvadó, mert az 5/4-es nyomóoldal nálam 3/4-esre le van szűkítve. 13 méter mélyről mindenesetre a hálózati nyomásnál nagyobb nyomást produkál locsoláskor. Jó pont még, hogy hangtalan és kevés áramot fogyaszt, valamint árban csak negyede a Grundfos-nak. Amúgy akcióban 30e-volt, egy nappal csúsztam le róla.

Itt találtam még infót hozzá:

Stainless Steel Submersible Multistage Pump for Deep Well

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2578
Ha síkos szappanos tapintású akkor agyag (sárgaföld) lesz mégis. Várom a fejleményeket !
Előzmény: Betyár63 (2575)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2577

Kb ugyanaz a sztori mint a 125 ös csőben a 4" os szivattyú tehát ettől nem fog melegedni. Meg amúgy is vízben van.

Sokkal okosabb nem lettem robbantott rajz nincs de most a főnököt sem láttam így még lehet bármi.

A műszaki doksikról az egykor neten keringett "DVD játkos" jut eszembe. Valami magyarul is majdnem beszélő nem műszaki ember lefordította és hozzáértő pedig nem nézte át publikálás előtt.

De én azt mondom hogy inkább ez kéne mint a TM 10 az egy darab bronz lapátocskával ami csak tiszta vizet bír.

Van egy év gari. Azt írják homokos vizet is bírja az olcsóbb, tehát ha rossz lesz vissza kell vinni és kész. 20 ezerért még egy jó görbe estét sem lehet csapni szerintem.

A press controll viszont egy nyomás kapcsoló és egy szárazfutás védelem ami nem tűnik drágának, de a drágábbhoz kapod is.

Ha többet tudok mondom !

Előzmény: H3x (2574)
kamugabesz Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2576
Üdvözlök mindenkit

Azt szeretném kérdezni. Fúrt már valaki kúttat a Balaton déli partján Siófok aranyparton? Meg lehetne tudni valamit a kútról? pl;mélység, szűrő finomság, vízhozam, átmérő, talaj keménység. Válaszokat előre is köszönöm.
Betyár63 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 2575
Sajnos vezetékes víz nincsen. Az első beindítás előtt kimostam a puffertartályt, és az a lisztszerű anyag, olyan szappanos tapintású volt lehet, hogy agyag? A földfelszín eléggé agyagos. Hétvégén úgy is megyek le a tanyára, majd megpróbálok minél többet megtudni a szomszédoktól a körülményekről. Megpróbálom valahogy megmérni, hogy milyen mélyen van a szivattyú.
Előzmény: Törölt nick (2573)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!