Keresés

Részletes keresés

baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33227
Ó-MÁRIA SIRALOM ... ÉS MÉG MIT?

1922-ben, amikor az Ó-magyar Mária Siralom előkerült, arra gondoltak, hogy valamelyik jámbor szerzetes, aki a magyar nyelvet nem ismerte, valami barbár írásnak nézte és hithű jámborsággal kivakarta a szent könyvből.

A BŰNÖS HALLGAT

Móricz János számtalan sajtókonferencián nyilvánosságra hozta azokat a történelmi hamisításokat, melyeket a spanyol-osztrák ház elkövetett a magyarsággal és a világtörténelemmel szemben. A bűnösök azonban hallgatnak, és eddig meg sem kísérelték, hogy az ellenük szóló hatalmas bizonyítékanyaggal szembenézzenek. Móricz többször követelte, hogy Spanyolország közölje azokat a magyar őstörténeti adatokat, amelyeket a legtitkosabb levéltáraiban őriz, mert ellenkező esetben a nem közlés a további hamisítások tényét bizonyítja. Hallgatnak, de titokban mindent el­követnek, hogy Móricz kutató munkáját lehetetlenné tegyék.

Az a nagy baj, hogy a hozzád hasonló gondolkozású emberek juttatták abba a stúdiómba történelmünket amelyben jelen esetben stagnál. Még van arcod megkérdezni, hogy kik használtak hamis forrásokat és idézeteket? Ha most kívánságom teljesülne akkor többet nem nagyon írogatnál ekkora ba...ságokat.
Hát igen: Vannak emberek akiknek rinocérosz vastagságú bőr van a képükön.
Előzmény: Zacskós Tej (33224)
MolnarErik Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33226
Igen, genetikailag a szlávokhoz állunk a legközelebb.
Előzmény: pert1 (33225)
pert1 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33225
Ezek mind a finnugor-magyar nyelvrokonságot kutatják. A finn-magyar rokonságot a genetikusok kutathatnák, de az nemigen szükséges, mivel már kiderítették, hogy genetikailag nem vagyunk rokonok.
Előzmény: rece fice (33221)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33224
Hát nem...
A politikai motiváció azokra jellemző, akik hamis idézetekkel, hamis forrásokkal, hamis képet festenek egy korról. Vajon kik használtak eddig hamis forrásokat, és hamis idézeteket? :)
Előzmény: rece fice (33219)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33223

Nem látok tételesen felsorolt állami pénzösszegeket, pedig, állítólag, milliárdokat költenek finnugor rokonságra.
baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33222
Nem semmi!

a OFt- igaz lehet 7- nulla a végén.
rece fice Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33221
"megközelítőleg nulla forintot fordítanak erre a célra,"

Ez mind eléggé fölülről közelíti a nulla forintot :)

Beszámolóaz MTA Nyelvtudományi Bizottságának 2008. évi munkájáról

http://www.mta.hu/fileadmin/I_osztaly/bizottbeszamolok/2008_Nytud_Biz.pdf.

"...20 éves múltra visszatekintő Finnugor Szemináriumvolt, amelyet az idén a Debreceni Egyetem Finnugor Tanszéke rendezett."

"2008-ban: januárban a Budapesti Uráli Mőhely nemzetközi konferenciájára került sor azMTA Nyelvtudományi Intézetében; márciusban az ELTE Finnugor Tanszéke szervezettnemzetközi konferenciát a finn szak 25 éves fennállása alkalmából;"

"A munkabizottság figyelemmel kíséri a 2011-ben a Pázmány Péter Katolikus
Egyetemen megrendezésre kerülő nemzetközi finnugor konferencia, a CIFU szervezési
munkálatait is. ... . A Nemzeti Bizottságok, illetve a jelenlévők javaslatai alapján döntöttek a
plenáris előadások címéről és az előadók személyéről is.

A finnugrisztika esetében a laikusok körében megjelenő tudománytalan elképzelések
miatt különösen fontos, hogy közvetlen tudománynépszerősítő fórumai legyenek a nyitott,
mővelődni kész nagyközönség számára.

Az idén több olyan alkalom volt, ahol
az uralisztika /
finnugrisztika megismertethette az érdeklődőkkel kutatási tárgyát, módszereit, eredményeit,
illetve bepillantást engedett a nyelvrokonok irodalmába, kultúrájába. Ilyen alkalom volt a
2008. szeptember 26-án, a Kutatók éjszakáján az

ELTE Finnugor Tanszéke által szervezett
sikeres rendezvénysorozat, ahol a nyelvleckéktől a fotókiállításig rendkívül változatos
programok szerepeltek, többek között a terepmunkákkal való ismerkedés is
(http://www.kutatokejszakaja.hu/index.php?page=3&aloldal=5).
Hasonló szerepe volt a 2008
novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az ELTÉ-n a nagyközönség számára
megrendezett kerekasztal-beszélgetésnek (http://mnyfi.elte.hu/finnugor/hirek.htm), illetve az
ugyanezen ünnepségsorozat részeként a
MTA Nyelvtudományi Intézete Finnugor és
Nyelvtörténeti Osztályá
nak szervezésében megvalósult kerekasztal-beszélgetés a
veszélyeztetett nyelvekről, népekről és kultúrákról
(http://fgroszt.nytud.hu/rendezvenyek/mtu-2008.htm).
Ebbe a sorba illeszkedik rendkívül változatos tematikájával a 2008 márciusában
Szegeden megrendezett „Észt hét” is.
Az Uráli Nyelvészeti Munkabizottságban is megtörtént a bizottság újjáalakulása és a
tisztújítás. A munkabizottság elnöke továbbra is
Csepregi Márta (PhD, ELTE Finnugor Tanszék), titkára Sipos Mária
(PhD, MTA Nyelvtudományi Intézet Finnugor és Nyelvtörténeti Osztály) maradt."

Budapest, 2008. november 24.

Szeged - Budapest, SZTE Finnugor Tanszék - MTA Nyelvtudományi Intézet,
http://www.arts.u-szeged.hu/finnugor/szevers-publ.htm

ELTE Finnugor Tanszék (1975–77); MTA Nyelvtudományi Intézet (1977–78);
http://finnugor.elte.hu/fgrtszhnlp/csm/csmelet.htm

1998–1999 DAAD-ösztöndíj / Hamburgi Egyetem Finnugor Tanszék
http://fgroszt.nytud.hu/wnb.htm

http://finnugor.lap.hu/
Finnugor tanszékek, kutatóhelyek:

BDF BTK Uralisztika Tanszék
Bécsi Egyetem (német)

Debreceni Egyetem Finnugor Tanszéke
ELTE BTK Finnugor Tanszék
Finnugor képviselete a Bécsi Egyetemen
Finnugor Társaság (angol)

Helsinki Egyetem Finnugor Tanszéke (angol)
Hungarológia és finnugor bécsi egyetemisták (német)

MTA Finnugor Osztály
PPKE BTK Finnugor Tanszék
PTE BTK Finnugor Tanszék
SZTE BTK Finnugor Tanszék

Előzmény: Zacskós Tej (33218)
zabfaló Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33220
Sumért írtak a német nyelvű szövegek is, amit pl. ferences2 idetálalt.
Előzmény: Zacskós Tej (33215)
rece fice Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33219
" Ennek a nézetrendszernek azonban nagyon is anyagi, és politikai motivációja van, amennyiben az igazság egyedüli letéteményesének vallja magát, és történeti alapon kíván fellépni az ellenségnek bélyegzett emberek ellen."

Ezzel is sikerült öngólt lőnöd, mert ez éppen a FU-grálokra jellemző
Előzmény: Zacskós Tej (33214)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33218
Mennyit kap szerinted a jelenlegi állami költségvetésből bármilyen olyan szervezet, vagy személy, amely a finnugor rokonságot kutatja?
Gyanítom, hogy megközelítőleg nulla forintot fordítanak erre a célra, de ha gondolod, mutasd ki, hogy nem így van.
Előzmény: rece fice (33217)
rece fice Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33217
"még nem hallottam olyan nyilatkozni, hogy aki nem fogadja el a finnugor rokonságot, az szükségképpen magyarellenes, és a nemzet megrontója stb."

Rosszul hallgatózol :)
Úgy kell érteni,
hogy "aki nem fogadja el a finnugor rokonságot" ,
az nem kap egy kanyi fillért sem tanulásra, kutatásra stb.
Mint a tanszékek, MTA osztályok, oktatásunk, nyelvi támogatások szépen mutatják.
Próbáld megcáfolni.
Előzmény: Zacskós Tej (33213)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33216
Ez némileg demagóg megközelítés szerintem...
Valóban vérlázító dolog egy gazdasági válságban semmitmon politikai alapítványokra költeni.
Azonban ne felejtsük el, hogy azt a pénzt nem az "alternatív" kutatástól vették el, hanem mondjuk az egészségügytől, a közoktatástól, bíróságoktól, felsőoktatástól, esetleg éppen a finnugor tanszékektől, (noha ebben kételkedem, ugyanis azok többnyire rendkívül alacsonyan dotáltak).
Előzmény: zabfaló (33209)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33215
Nem az asszírokkal kevered véletlenül? Ugyanis nekik tényleg él egy néhány százfős közösségük még a Közel-Keleten.
Előzmény: zabfaló (33204)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33214
Ismét csak két ágra bontanám a kérdést:
a szomszéd országok történetírását rengeteg kritika érte a magyar kutatás részéről. Vékony Gábor pl. külön könyvet szentelt a dákoromán rokonságnak Rómaiak, dákok, románok címmel. Emlékezz vissza arra is, hogy a Magyarországon megjelentetett Erdély történetét Romániában egy időben be akarták tiltatni, és bezúzatni az ottani példányokat, (még Csau idején), mert az Erdély történetében Bóna István karakteresen tagadta a régészeti bizonyítékok hiányában a dák-román kontinuitást. Ezek nagy visszhangot kiváltó ügyek voltak. (Az Erdély történetével kapcsolatos polémia pl. a sokat emlegetett, Glatz Ferenc által szerkesztett Magyarok krónikája c. könyvben is benne van, mint történeti esemény). Tehát a magyar történészek, és a magyar szakemberek igenis küzdenek a szomszédok szamárságai ellen is.

A másik kérdéskörben valószínűleg nem fogunk egyetérteni. A finnugor rokonság egy tudományos alapokon álló bebizonyított tézis, amelyet nyelvészeti oldalról állított föl a szakma, mindenféle politikai motiváció nélkül. Vele szemben azonban áll egy sokszínű, olykor önmagával is vitatkozó, hamis idézetekre, és hamis forrásokra építő rendszer, amelyet jobb híján alternatívnak kezdtek el nevezni. Ennek a nézetrendszernek azonban nagyon is anyagi, és politikai motivációja van, amennyiben az igazság egyedüli letéteményesének vallja magát, és történeti alapon kíván fellépni az ellenségnek bélyegzett emberek ellen.
Előzmény: Eric Theodore Cartman (33170)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33213
Itt szerintem leginkább az a gond, hogy az a nemzetfogalom, amivel operálsz, és amivel időnként itt mások is operálnak, véleményem szerint kirekesztő jellegű. Itt most nem a szokásos szdsz-es értelemben értem, hanem úgy, hogy ezen nézetek képviselői kizárólagos jogot formálnak arra, hogy meghatározzák azt, hogy ki lehet magyar, ki a magyar, miről gondolkodik az "igazi" magyar stb.
Olvastam itt olyan véleményt is, hogy aki nem fogadja el a hun, sumér, stb. rokonságot, az már nem is "igazi" magyar.

Pl. a finnugor rokonságot kutató tudósok közül én még nem hallottam olyan nyilatkozni, hogy aki nem fogadja el a finnugor rokonságot, az szükségképpen magyarellenes, és a nemzet megrontója stb.
Előzmény: puzdra (33143)
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33212
Szamárság Vatikánról beszélni a negyedik században, tekintve, hogy a pápai lakhely az 1929-es lateráni egyezmény óta a Vatikán. (Ha esetleg tévednék, akkor valaki javítson).

Ráadásul a Nicea idején még a kereszténység egyáltalán nem volt központosított, ott voltak a nagy keresztény patriarchátusok (pl. Antiochia, Alexandria) , amelyek közül Róma csak az egyik volt, és nem is a legfontosabb.
Zacskós Tej Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33211

Volt szerencsém átfutni őket, de tekintve, hogy 50 ezer éve nem hogy írás, de valószínűleg a magyar nyelv sem létezett, ezért nem tudom komolyan venni ezeket a rovatokat. (Összehasonlításképpen: a neandervölgyi ősember tudtommal 30-40 ezer éve halt ki).
Előzmény: Törölt nick (33121)
zabfaló Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33209
Ezt nem gondolom helyesnek, de azt igen, hogy Tom Lantos Alapítvány 3 milliárdjával egyező összeget legalább!!!, ha nem többet lehetne fordítani ezekre a témákra a magyar költségvetésből.
Előzmény: Tafkó Birgut (33208)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33208

Nem a zsidók hiúsították meg Sumírország megalakulását? Akkor most át köll írnotok az összeesküvéselméleteteket...?

;-)

Előzmény: baudog (33203)
zabfaló Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33207
Irakban a síták vannak többen, a szunniták kevesebben. Majd változik a nézetük, ha elmúlik a háborús helyzet. Talán.
Előzmény: baudog (33203)
baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33206
Simqa Qian: „A hunok legkorábbi története” című munkájának magyarra fordítását Du Yaxiong 1997. július 14-én fejezte be, s akkor írta le a következőket: „Tíz évvel ezelőtt, mikor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében dolgoztam, mint vendégkutató, sajnálattal állapítottam meg, hogy nincs magyar nyelvű fordítása a Shi Jin, A hunok legkorábbi története című kötetének. Sajnáltam azt is, hogy akkor nem volt lehetőségem lefordítani.

Ezért fontos, hogy a magyarok megismerjék a Shi Ji 110. kötetének tartalmát, ezt a nagyon korai, ázsiai hunokról szóló történeti feljegyzést. (…) Mert a Shi Ji a kínai kultúrában a legfontosabb munkák közé tartozik, a X. század negyvenes évei óta- mikor elterjedt a könyvnyomtatás technikája- folytatólagosan nyomtatták, és nyomtatják mind a mai napig.

Minden könyvesboltban megtalálhatjuk, még a kis utcai kioszkokban is.”
A 110. kötetet, a hunokról szólót is tanítják az iskolákban, s úgy, ahogy több mint kétezer éve megírták. A 130 kötetes Történelmi Feljegyzésekben, az évezredek során nem változott egyetlen betű, egyetlen, szó és egyetlen mondat sem. A történelmet nem a mindenkori politikai akaratnak megfelelően változtatják. Nálunk, ha a magyarság pusztításának sanda szándéka úgy kívánta, akkor, akár még őshazát és nyelveredetet is cseréltettek velünk. S erre mindig akadt rangért, pénzért megkapható író, történész. Mit is várunk el a távoli múltunktól, amikor a közvetlen múltat, a „rendszerváltozást” is hamisítják, a politikai „elit” szándékai szerint.

http://www.lakatospal.hu/index.php?page=kategorizalt&kat_id=13&id=2989&lakatos-pal-az-egesz-vilag-feni-rank-a-fogat
baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33205
Ha van kedvetek olvassátok el Móricz János kutatásainak összefoglalását.

Forrás: http://www.magharakademia.hu/hirek/tortenelem-hirek/moricz-janos-kutatasainak-osszefoglalasa.html

Nagyon érdekes dolgok kerültek felszínre.
zabfaló Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33204
Azaz, vannak még, amint írtam volt. Bár, tényleg nem tudom, honnan is jutott anno a fülembe a dolog.
Előzmény: Törölt nick (33202)
baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33203
"Im August 2005 wurde von schiitischen Gruppierungen vorgeschlagen, den Südirak zu einer autonomen Region eines föderalen Irak zu machen. Als Name für diese zu bildende autonome Region wurde Sumer vorgeschlagen. Der Vorschlag ist jedoch insbesondere unter den irakischen Sunniten hochumstritten."

2005 Augusztusában a schiita csoport felvetette, hogy dél Irak tartományában egy autonóm területet hozzanak létre Iraki felügyelet alatt. Ennek a területnek a nevét sumir néven szerették volna beiktatni. Ez a felvetés az Iraki szunniták miatt meghiúsult.( tőlem kiegészités) A sunniták nem képviselik ezt a nézetet.
Előzmény: Törölt nick (33202)
zabfaló Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33201
Nem én találtam ki, tehát biztosan van. Mikor az utóbbi iraki háború kezdődött Szaddam ellen, akkor olvastam valahol, nem emlékszem hol, talán HVG? De nem biztos, majd rákeresgélek, mert nagyon megjegyeztem!!!
Előzmény: retlax (33188)
baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33198
mociga,

sajna nem vagyok nyelvész, de lehet, hogy téged érdekelne ez az írás.

http://209.85.129.132/search?q=cache:p26_Rtk0sqMJ:https://christal.elte.hu/curriculum2/Okor-kelet/Okori.es.keleti.nyelvek.es.irasok/index.asp_id%3D147.html+Ras+Shamra-i+%C3%A9k%C3%ADr%C3%A1sos+%C3%A1b%C3%A9c%C3%A9+kora&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Az ugariti írás i. e. 1400 táján jelenik meg, a későbbi föníciai-héber írás ősének a megjelenése után nem sokkal, és közös bennük, hogy mindkettő – először az írás történetében – nem szavakat vagy hangcsoportokat jelöl, hanem egyes hangokat, fonémákat. Utóbbival ellentétben azonban az ugariti írás nem a hieroglifákra emlékeztető piktogramokból fejlődött ki, hanem az ékírásból. A 30 jelből 27 mássalhangzót jelöl, míg a három magánhangzójelet (pontosabban szólva, gégezárhang [alef] + magánhangzó-kombinációt) csupán bizonyos pozíciókban tették ki. A különálló betűvel jelzett fonémák nagy száma is jelzi, hogy az ugariti nyelv még megőrizte a legtöbb protosémi mássalhangzót.

Az ugariti ábécé megtekinthető például itt: http://www.theology.edu/ugaritic/ugar.gif, vagy itt: http://www.krysstal.com/images/writing_ugaritic.gif, vagy itt: http://www.ancientscripts.com/ugaritic.html. Ugariti betűkészlet letölthető például innen: http://phoenicia.org/imgs/UGARIT.TTF.zip.

Úgy tűnik, hogy Ugaritban már a betűk sorrendjének is jelentősége volt. Fennmaradt ugyanis egy olyan tábla, amely az ugariti ábécé betűit tartalmazza (http://visindavefur.hi.is/myndir/abecediary-ugaritcao256.jpg). Sőt, a sorrend hasonlít ahhoz a sorrendhez, amely a Héber Biblia alfabetikus költeményeiben is megjelenik (például a Siralmak könyvében, a 34. vagy a 119. zsoltárban), és amely a mai napig fennmaradt a héber (alef, bet, gimel...), a görög (alfa, béta, gamma...), a latin (a, b, c...), a cirill, az arab és más írásrendszerekben is.

Magára az ugariti nyelvre rátérve, a nyelv a sémi nyelvek északnyugati csoportjába sorolható, a hébernek és az aráminak közeli rokona, de a sémi nyelvek fejlődésének egy korábbi, i. e. II. évezredi állapotát tükrözi. Az írásrendszer sajátosságainak megfelelően elsősorban a mássalhangzókat ismerjük, sok pozícióban a magánhangzókat csak kikövetkeztethetjük a sémi összehasonlító adatok alapján. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy a kánaáni hangeltolódás ([ā] > [ō]) nem zajlott le benne, és bizonyos szóvégi magánhangzók sem koptak még le: igék végén az imperfectumot a jussivustól megkülönböztető , főnevek végén pedig az esetragok.

Előzmény: mociga (33196)
baudog Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33197
"Hogy miért nem becsülik a MAGYAR nyelvészeket?...."

Mert nem érdekük a Magyar nyelv és története.
Előzmény: retlax (33194)
mociga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33196

Ja amit írsz az "csak" prosztó fonetika. Abban is van ám némi-nemű igazságtartalom Kedves Retlax!

mociga Creative Commons License 2009.04.23 0 0 33195

Paszírozzák, maszírozzák e nyelv felszínét, s ő biz engedelmesen "hasonul" simul, ha épp arra gyúrnak, gyűjtenek majd mindegyikhez. (több mint 60 rokonyítási kísérlet)

"A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivemből folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna."

retlax Creative Commons License 2009.04.22 0 0 33194
fonomorfológia...

Paszuly - fuszulje

"...zöngétlen bilabiális plozíva előbb bilabiális frikatívává, majd zöngétlen labiodentális frikatívává válik...
(két db. időben is elváló hangváltozás: (1) plozívából frikatíva, (2) bilabiálisból labiodentális)."
----------------------
Hogy miért nem becsülik a MAGYAR nyelvészeket?....
Előzmény: mociga (33192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!