Sziasztok!
Végzős főiskolás vagyok és az auto hifiről írom a szakdolgozatomat.
Általános dolgokkal tisztában vagyok, de nekem egy kicsit mélyebben kellene egy-két dologgal foglalkoznom, és azokat számítással, esetleg mérésekkel alátámasztanom.
Tudom, hogy bármit is számol az ember, a felhasznált anyagok típusai, és minősége legalább annyira meghatározza, hogy milyen hangja lesz a rendszernek, valamint mindenki szubjektíven, a hallása alapján állítja be magának a hifijét, de nekem inkább általánosan objektíven megközelítve kell bemutatnom, és egzakt módon alá kell támasztanom. Sajnos akárhogy kutakodtam a neten nem találtam ilyen szempontból használható irodalmakat (vannak nagyon jók, de azok inkább csak kedvet csinálnak az érdeklődőknek, hogy komolyabban foglalkozzanak a témával)
Azt ajánlották nekem, hogy itt kérjek segítséget.
Mit is szeretnék konkrétan:
Cél:
- egy aktív és egy passzív rendszer bemutatása
Egy kicsit több infó kéne:
- hangváltók működése
- kisjel-nagyjel átalakító működése (kapcsolási rajz?)
- jelszint emelő működése (kapcsolási rajz?)
- erősítők ellenállás tűrő képessége
- több tekercses mélysugárzók működése
Számítások:
- passzív hangváltó tervezése (csak az elméleti része = elemek méretezése, kapcsolási rajzok a különböző típusokról, egy free tervező program bemutatása)
- vágási frekvenciák és meredekségek számítása
- az erősítő és a hangszórók illesztése (egy adott hangszóróhoz miért pont azt az erősítőt kell választani)
- a három fő láda típus tervezéséhez szükséges számítások (egy free tervező program bemutatása)
- a rendszer áram igényének meghatározása számítással
- kondenzátor méretezése
- akkumulátor teljesítmény leadása a kondenzátorral szemben
- biztosíték méretezése
- vezetékek méretezése
Mérések:
- gyári rádió kimenetén lévő jel összehasonlítása egy minőségi rádióéval
- hangszórók közti különbség a muzikalitás alapján (egy elektronikus és egy hangszeres zenéhez illő közti különbség)
- ládák típusok összehasonlítása a frekvencia tartomány alapján
- zárt és reflex láda összehasonlítása a muzikalitás alapján (a reflex láda kiemeléseit szeretném megmutatni a zárt ládához képest)
- erősítő áramfelvétele az idő függvényében (azt szeretném megmutatni, hogy az erősítőnek hirtelen mekkora áramra van szüksége működés közben)
- D osztályú erősítő frekvencia tartománya egy A/B-vel szemben
Ezért keressek olyan embereket, akiknek a héten, vagy a jövő hét elején lenne kedve összefutni velem és átbeszélni ezeket a témákat.
Esetleg tudtok ajánlani valamilyen használható irodalmat ezekben a témákban?
Valamint a dolgozat mellé mellékelnem kell egy úgynevezett mestermunkát, amin valamilyen multimédiás anyag, vagy videó van. Arra gondoltam, hogy egy passzív és egy aktív rendszer beállításról csinálnék videót, és egy ládaépítésről, kábelezésről, és zajcsillapításról képeket. Tehát ha valakinek van kedve bemutatni az autóját, akkor az is érdekelne.
Az elérhetőségeim: 70/361-14-45, kicsiicsi@gmail.com
Köszi előre is a segítséget!
Kellene egy kis segítség ha kérhetnék! Fejegységet szeretnék vásárolni, de nemtudom melyik a jobb? Alpine iDA-x200 39000Ft vagy Pioneer DEH-P50UB 34000Ft. Segítsetek légyszíves sürgős lenne!
Tudna valaki segíteni, tankönyvi péda szerint lemerült az akksim és a Blaupunkt ősrégi magnóm kéri a kódot, amit természetesen nem találok. Felhívtam a magyarországi szervízt, ahol 6E+áfáért néhány nap alatt kikódolják ( a magnó kb 2E-t ér). Szal nem tud valaki valami más megoldás, pl serial és típus alapján netről le lehet e vadászni valamit?
A következő problémával fordulnék hozzátok. Nemrég vásároltam egy KDG-731 típusú autóhifit és a következő problémával szembesültem. Mikor a gyújtást ráadom a kocsira a készülék bekapcsol és elkezdi lejátszani a benne levő CD-t. A kérdésem az lenne hogy valahogy belehet állítani a készüléken hogy ne a CD-t indítsa ilyenkor el hanem a rádió kezdjen el szólni? Amennyiben pedig nincsen benne CD akkor pedig vagy be sem kapcsol vagy a rádió része kapcsol be de úgy, hogy pl a 90MHz, ahol semmilyen adás nincsen. Tehát ilyenkor mindig megkell nyomnom 1..6 gombok valamelyikét hogy valami bejöjjön. Ez mitől lehet? Miért nem jegyzi meg, hogy én a kocsi leállításakor melyik csatornát hallgattam és milyen hangerővel, stílussal (pl: jazz). Mert másik autónál szintén JVC rádió csak régebbi típus ilyen problémám nincsen.
Ha valaki tud valamilyen megoldást légyszíves írja meg.
Kötöttem már be "magnót" én is.A másik kocsimba a pioneer mp3-as lejátszónál is lehet variálni a bekötést gyárilag.Ezt a kocsit nemrég vettem és nem én raktam bele a cuccot.Időm sem volt rá foglalkozni vele míg otthon voltam.Azért kérdezgetem,mert sajna most nem tudom kipróbálni,mert nincs nálam a kiszedő.Még egy hónap mire hazamegyek és már nagyon unom,hogy előröl indul.Ez egy sima dvd,mp3,stb. lejátszó,semmi extrával.Rádió sincs.A gyári hifire van kötve.Nem is kapcsol be a kulcs elfordításakor.Ma kipróbáltam,hogy nem állítom le a kocsit,csak távírányítóval kikapcsolom,(elvileg akkor rajtmarad az áram?)hogy mit csinál.Akkor is újra indul.
Azért a kérdés,hogy tuti,hogy bekötés variálásával megoldódik,vagy ez ilyen,mert ha ilyen veszek egy olyat ami úgy működik ahogy kell.
Így van,úgy kell működnie mint egy sima mp3 lejátszónak.Azért kell felcserélned a 2 kábelt,mert amelyik a memóriája (állandó 12v),az most csak akkor kap feszt(áramot),amikor gyújtást adsz.Amikor leveszed a gyújtást,ez az áram megszakad,és elfelejt mindent.Ha a jelenlegi állapotában az eltárolt rádióállomásokat is elfelejti, akkor tuti ez a baj.Hát röviden ennyi.Remélem tudtam segíteni.
Oké,köszi megnézem. Kifejtenéd részletesebben,hogy mi fog történni,meg mit is csinálok a kábelok megcserélésével?Ugyanúgy fog viselkedni,mint egy rendes mp3-as magnó?Gyújtáskor bekapcsol és megy tovább onnan,ahol legutólján kihúztam a kulcsot?
Szia. Fel kell cserélned 2 kábelt.Az egyik az állandó táp,a másik pedig akkor ad +12 voltot,amikor gyújtást adsz.Citromsárga és piros színüek.Na ezeket kell felcserélni.Előfordulhat,hogy már gyárilag van erre lehetőség,nézd meg.Üdv.
Sziasztok! Van a kocsimban egy audiovox dvd lejátszó.Erről hallgatok mp3-at.Az a problémám,hogy minden autóleállításkor előről kezdi a lemezt.Ez így működik helyesen,vagy bekötési,beállítási hiba? Előre is köszi a válaszokat.
Hello!Ha ezek az alternatívák,akkor a JBL-t válaszd.Lesz vele annyi mélyed ami szépen kiegészíti a gyári rendszert.Persze autót bontani nem fog,de itt nem is ez a cél.
Én azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek a Blaupunkt THb 200A-ról és a JBL BassPro II-ról. Tudom, hogy nem ér fel egy nagyobb, rendes ládával, én csak egy kis mélyet akarok az autóban úgy, hogy azért a csomagtartó is megmaradjon. Csodákat nem várok egyiktől sem, csak hallotta-e már valaki ezek közül autóban szólni valamelyiket? És mi volt a véleménye róla? Előre is öszönöm a segítségeteket!
Cseréld le,22-be jó ár.És abban a konfigurációban ahogy irtad elviszi simán a rendszert.A mac-ek nagyon gyengécskék.Ami meg ér is valamit,már drágább mint más gyártók azonos tudással rendelkező termékei.
Jelenlegi Mac Audio Z4100 erősítőmet szeretném egy igényesebb más hangzásvilágú erősítőre lecserélni.
Amit kinéztem az egy IMPACT Lk 654 erősítő, most lehetőségem lenne egy 1.5 éves modellt 22 ezerért megvenni. 4 csatornás, az elejét ezzel hajtanám és egy ládát hídban.
Érdemes váltani, van valakinek tapasztalata ezzel az erősítővel..??
Akkor én vsz, hogy szűz kézzel véletlenül nagyon jól benyúltam!:))) Nem voltak nagy elvárásaim ezen a téren és ezek teljesültek, így én teljesen elégedett vagyok ezzel. AJ
Sziasztok, a következő lennea kérdésem: Sony autórádiómat szeretném kiszedni, de nincs meg hozzá a célszerszám. Anélkül is próbáltam, de nem akart összejönni. Tud valaki trükköt, hogy anélkül hogyan tudnék boldogulni? Köszönöm.