Keresés

Részletes keresés

RobUr Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32905

Nem tudok heberul, de egyes szavaknak utananezek.

Oreg szoveget forditani csak keserves kinok kozott tudnek, eppen ezert hagyom a szakemberekre.

Előzmény: Törölt nick (32899)
mociga Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32902
Aigyptosnál egy iciri piciri i kimaradt!!! :-(
Előzmény: mociga (32900)
mociga Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32900

Agyptos??

Attip beszálhatna a ""vitába"" végre!!! Ó-görögül. Én egy szóval sem állítottam, hogy Egyíptom a magyarból van. (Csak így alakult a magyar neve, hogy jelentsen is valamit nekünk. ;-))

De...

Ilyen is van ám:

Egypt  from Fr. Egypte, from Gk. Aigyptos "the river Nile, Egypt," from Amarna Hikuptah, corresponding to Egypt. Ha(t)-ka-ptah "temple of the soul of Ptah," the creative god associated with Memphis, the ancient city of Egypt. Strictly one of the names of Memphis, it was taken by the Greeks as the name of the whole country. The Egyptian name, Kemet, means "black country," possibly in ref. to the rich delta soil. The Arabic is Misr, which is derived from Mizraim, the name of a son of Biblical Ham.

Innen:

http://www.etymonline.com/index.php?search=egypt&searchmode=none

Előzmény: RobUr (32891)
RobUr Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32897

" Azóta 11 barlangban 15 ezer Kr.e.3. és Kr.u. 1. század között keletkezett töredéket találtak a régészek, amelyeket 900 tekercsbe rendeztek. Ezek zöme héber nyelvű, de van köztük arámi, nabati, görög és latin nyelvű is."

Igy. me'gjobb?

Előzmény: rece fice (32893)
RobUr Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32896

Ne lazadozz, ez a magyar resze az angol oldalnak.

""written in Hebrew" nem= "túlnyomórészt héberül íródtak" "

szamold meg az aramit es a gorogot, aztan figurald ki mennyi az a "tulnyomo", ha mar ennyire bant.

zabfaló Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32895
Akkor arabul szólt a vén núbiai szaki!
Előzmény: RobUr (32892)
rece fice Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32894
"ferdítés és demagógia is egyben"
rece fice Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32893
"They are written in Hebrew, Aramaic and Greek, mostly on parchment, but with some written on papyrus."

" A kéziratok túlnyomórészt héberül íródtak, kisebb részük arámi nyelvű, néhány tekercs szövege pedig a Biblia legrégibb görög változatát, a Szeptuagintát őrzi. (A 7. számú barlangban talált néhány aprócska görög nyelvű töredék egyes kutatók szerint az Újszövetségből származik, de a tudományos közvélemény ezt a feltételezést mindmáig elveti.) "

Ez a fordítása az előző angolnak?
Mert ha igen, akkor a ferdítésnek és demagógiának is egyben.

"written in Hebrew" nem= "túlnyomórészt héberül íródtak"

Előzmény: RobUr (32871)
RobUr Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32892
tish'a =9, he'beru:l
Előzmény: zabfaló (32887)
RobUr Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32891

Egyiptom<gr. Aigyptos=az Egei tenger alatt.

Maskulonben, Kemet az eredeti, arab Misr, heb. Mizraim

Előzmény: mociga (32886)
mociga Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32890

Kiegészíteném tanán azzal Kedves Eric, hogy a nyelv maga, mint embert ""gyártó"" rendszer, vajon mihez faragódik, mihez igazodik hosszútávon? Biztosan, ahhoz hogy szabályosan p->ph->f és hogy g,k->kh-h ................. (van egy pár képlet és rengeteg kicsemegézett egyezés) 

Előzmény: Eric Theodore Cartman (32889)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32889
Mindegyik nyelv a maga képére formálja az idegen szavakat. Nem ismerős ez a valahonnan? (Szabályos hangmegfelelés.)
Előzmény: jakobi (32883)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32888

Kedves mociga! Szeretem olvasgatni amit írtok, de magas nekem a nyelvészet!:)

Előzmény: mociga (32877)
zabfaló Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32887
Én alig másfél hónapja jöttem onnan haza, de hasonló helyi lakos egy se volt hozzám. Csak az idegenvezetőnk, de ő meg kolozsvári magyar srác volt. Bár, egy núbiai faluban elbizonytalanodtam, mikor a vén tanító a számokat tanította nekünk, és a 9-est úgy ejtette ki, hogy "tisza". Emmán nem sömmi!
Előzmény: Birca (32884)
mociga Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32886

:-)))))

Amikor Gízában jártam, majd össze-azszócsináltam magam:

EGY-ÍP-TO(ö)Mb. Mindenesetre volt ki csak egy jót nevetett (még ilyen nevet!!), s volt ki azt mondta látva őket, hogy tényeg....... (???? - lehet benne valami)

Mindenesetre egy kísérletet javaslok. Kimondom a szót, hogy Egypt (angol) vagy azt hogy Egyiptom (magyar). Milyen kép villan be, de azonnal szerte a világon? Mitől világhíres ez a hely? A kuszkusz, a tevék, a sivatag, a Nílus miatt? Tehát mi az alapkép? A jelkép. :-))))))))))))))))))))))))))))) 

Előzmény: Birca (32884)
jakobi Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32885
"Semmit nem jelent, ha elhangzott ha nem!!!"

Minő rugalmasság! Az ál-Trefort idézet erős és sokat forgatott bunkó mindaddig, amíg cáfolhatatlanul be nem bizonyítják, hogy hamisítvány. Abban a pillanatban jön a rugalmas elszakadás, kiderül, hogy á, nem is érdekes, mert van másik!
De nem szabad korán örülni, mert a jövő héten tutira megjelenik egy új olvtárs ugyanezzel az ütős Trefort-idézettel, és megint elölről, mintha soha el sem hangzott volna, hogy eridjen, mert rúgok beléje hátul:-))
jakobi Creative Commons License 2009.04.17 0 0 32883
"A latin is használatban volt az egész középkor folyamán, még sem tudnak semmit. Nem tudják, hogy ejtették ki azt a szöveget amit leírtak."

Hát Cartman, ez így nagyon erős túlzás. Egy-két betű esetében bizonytalan csak a hangzás (pl. C/K, és nem véletlen, hogy ez az olasznak is, ami az egyik legfonetikusabb ejtésű nyelv, a legzűrösebb része, ld. C + mély ill. magas hangrendű magánhangzó, de viszont ezt is megbolondítja egy "h" vagy egy "i" belépése)

A középkori latin kicsit más tészta, mert egyfelől univerzális, közös műveltség nyelv volt, másfelől mindenütt hatott rá az adott nyelvi közeg. Erre eklatáns példa, hogy a britek, ahol közismerten magasrendű a kóruskultúra, milyen kiejtéssel éneklik a laton nyelvű egyházi zeneműveket. Egyrészt hajmeresztő, másrészt aranyos, és azonnal felismerhető, hogy angolok, németek vagy olaszok adják-e elő ugyanazt a Magnificatot.
Előzmény: Eric Theodore Cartman (32838)
retlax Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32882
Hérodotosz:
(Historiarum IV. 11.)

„the nomadic tribes of Scythians who lived in Asia, being hard pressed by the Massagetae, were forced across the Araxes into Kimmeria (what is now Scythia is said to have been once inhabited by Kimmerians)…
…according to Ellswoth Huntington set in around the year 800 B.C

„a szkíták nomád törzsei, akik Ázsiaban éltek, háborúba keveredtek a masszagétákkal, ennek folytán kénytelenek voltak átkelni az Araksz folyón és a kimmerek földjére vonulni. (ami most Scythiának van mondva, azt egykor a kimmerek lakták be.”
Ellswoth Huntington szerint ez Kr.e. 800 körül volt.
------------------------------
Azaz, a szkíták ekkor mentek északra először, későbbi hazájukba.
Hérodotosznak Ázsia = a mai Kisázsia!
Az Arax - Aras ma határfolyó, Törökország-Irán és Örményország között.
Előzmény: retlax (32844)
mociga Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32880

Nem tudtam elküldeni sajnos azt a hozzászólásomat, mely túlságosan mélyre, és túl korán tán ásott volna. Az Éden, édes, ét, étek, eat, essen, edény, delicious nagyon közös szavakról szólván, és """megfelelően""" adatolva.

Ismerjük a törvényt. Minnél hasonlóbb ma (hangalakilag és jelentéstanilag), annál gyanűsabb, hogy történetileg nem lehet semmi közük...... (vagy csak gyanúsak)

Előzmény: Törölt nick (32874)
mociga Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32878

Vajon hangrendi kétirányú, kétszemléletű szópár-e, az ADD!! és az EDD!!! (????)

Én nem tudom...... :-((( (Úgy tűnik mindenesete a hordák által összehordott adatok alapján)

Előzmény: mociga (32877)
mociga Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32877

Megbocsáss Kedves Eric!

De nem pont ettől vagyunk egyediek??

pár, párta, part, párt, party ...... így tanálták ki a Párthusokat. S nem is véletlenül. Miért kéne nekünk másolni más nemzetek nacionalista viselkedését, ahelyt, hogy hallgassunk a szó szoros értelemben legnagyobb iskolánkra. Tekintsük közös nekünk ajánlot ajándéknak, mely még mindig él, minden ember és minden nép számára fennmaradt örök tanulságul.

Jajj!!!

Ámen. :-))) De nincs szebb szavunk a taní-taninál. (ismétlés a tudás anyja..)

Volt egy ember, kit nem tudtak a kategórizáló irodalomtudósok sehová sem besorolni. Nem teremtett új irányt, csak lopott és lopott és keverte a dolgokat. Fel sem ismerik azt, hogy Ő értette igazán a legjobban anyanyelve mélységes-mély (ismétlés??) összefüggéseit. Ím a példa:

Születésnapomra

Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a "Nincsen apám" versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

"Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén" -
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

Na de mivel is? S mivel ez jórégtől megadatott, hoz ám házamba, hazámba sok sok sok adatot.

data  1646, pl. of datum, from L. datum "(thing) given," neuter pp. of dare "to give" (see date (1)). Meaning "transmittable and storable computer information" first recorded 1946. Data processing is from 1954. Database formed 1962, from data + base.

add  c.1374, from L. addere "add to, join" from ad- "to" + -dere comb. form meaning "to put, place," from dare "to give" (see date (1)). To add up "make sense" is from 1942. Add-on "additional component" is from 1941.

Persze vajon mi látható ebből, míg furcsa, fura egyetemi urak le nem veszik szemellenzős FUkar szemüvegüket (Ami az nt->d-t illeti az egy tökéletes hanghelyettesítés. És kérdem én és joggal, ""Finngáriából"", hová tűnt démon hill a D hang? Dádázunk, dajdajozzunk, dáidózzunk, bab(a)nyelven kicsit!!) 

Előzmény: Eric Theodore Cartman (32873)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32873

Van olyen alternatív magyar elmélet, ahol azt mondják hogy a magyarok a szíriuszról származnak. Mindenki alternatívnak tartja, még az alternatívok többsége is.

Van külföldi, pld a román dákó-román kontinuitás, vagy a morva-szlovák kontinuitás elmélet. Van olyan amelyikre világvallások épülnek és mégsem alternatívok a saját hazájukban.

A mai szélsőségesen liberális baloldal van hatalmon a tudományban, ezért szükséges a teljes elvetése a jelenlegi hivatalos magyarellenes történelem szemléletnek. Nem volt rendszerváltás a tudományban sem.

Nézz körül. Egyedi eset vagyunk Európában, de a világon is. Ébresztő!

Előzmény: Birca (32864)
retlax Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32872
"De a szlávellenes nemzetközi tudósmaffia ezt nem hajlandó elismerni, s szemita nyelvnek hazudja az egyiptomit."

Nem szemita, külön nyelv.
----------------------------
Afro-ázsiai nyelvek:

Berber
Egyptian
Semitic
Western Chadic
Central Chadic
East Chadic
Beḍauye (Beja)
Central Cushitic (Agaw)
Saho-Afar
Low East Cushitic
High East Cushitic
Warazi (Dullay)
South Cushitic
Dahalo (Sanye)
Mogogodo (Yaaku)
Omotic
RobUr Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32871

" A kéziratok túlnyomórészt héberül íródtak, kisebb részük arámi nyelvű, néhány tekercs szövege pedig a Biblia legrégibb görög változatát, a Szeptuagintát őrzi. (A 7. számú barlangban talált néhány aprócska görög nyelvű töredék egyes kutatók szerint az Újszövetségből származik, de a tudományos közvélemény ezt a feltételezést mindmáig elveti.) "

Ha't, igy kellet volna kezdenem.

Most ma'r, teljes a boldogsag, ugye?

Előzmény: Törölt nick (32865)
mociga Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32870

Visszatérhetünk egy megjegyzés erejéig Shakespeare-hez? Mert tanáltam egy másik forrást, amiben dalok vannak. 1554-ből nagyjából hasonló korból. Az írás az egy dolog, na de mutatják azt, hogy helyesírási következetesség okán, milyen ""változatlan"", ma is tökéletesen érthető maradt ez a nyelv a többihez képest. Egy nyelv, mely "idetelepült" egy a hivatalos történelemtudományunk szerint, török és szláv már ittlévő akár többséget adó népességre. És ne is beszéljünk arról, hogy mi volt a hivatalos nyelv, milyen idegen és elütő nyelvünk a környékbeliekétől, s a templomokban mikortól lehetett magyarul igét hirdetni. Volt 500-600 éve egy nyelvnek, hogy olyanná formálódjon - amolyan angol mintára (????) - hogy azután nem akaródzik neki megváltozni annyira (ennek """"pontos""""" mértékére is születtek csodálatos és ""univerzális"", minden nyelvre (???? - a magyarra is igaz kell legyen) igaz matematikai képletek), hogy megérthessük, mintegy időutazva (megállt az ész és az idő??) az ősök nyelvét. Ez persze nyilván kapcsolódik a recenziót sehonnan sem kapott lesújtó véleményemhez, amit a mai elfogadott (valójában még a józan paraszti észnek is ellentmondó egy hangutánzásra alapozott nyelvnél) magyar hangtörténeti elképzelésekről írtam.  

Tehát a Tinódi krónikákról van szó:

Jó olvasztgatást!! ;-)

mociga Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32869
:-))))))))))))))
RobUr Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32868
Azt hittem, hogy me'g te is megerted a "heber, arami es gorog"-ot.
Előzmény: Törölt nick (32865)
baudog Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32867
A zöld mező, még az angol marhának is zöld.:))
Előzmény: Törölt nick (32866)
RobUr Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32863

"They are written in Hebrew, Aramaic and Greek, mostly on parchment, but with some written on papyrus."

Előzmény: Törölt nick (32859)
Eric Theodore Cartman Creative Commons License 2009.04.16 0 0 32862

"Magyarellenes hisztéria" nincs.

Ha nem volna, akkor nem foglalkoznának az alrernatívokkal!

A bennünket körülvevő országokban mindenhol hamisítják a múltat. Magyarországon is, vagy mi egyedülállóak vagyunk, mi kilógunk a rendszerből?

(Nálunk is hamisítják, csak a mi kárunkra, de ez a magán véleményem! Azt tartom magyarellenes hisztériának, hogy aki felveti, hogy magyar szempontok szerint kellene oktatni a történelmet, vizsgálni a múltat, rögtön szélsőségességgel vádolják azok a bizonyos körök!) 

Előzmény: Zacskós Tej (32851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!