Attip beszálhatna a ""vitába"" végre!!! Ó-görögül. Én egy szóval sem állítottam, hogy Egyíptom a magyarból van. (Csak így alakult a magyar neve, hogy jelentsen is valamit nekünk. ;-))
De...
Ilyen is van ám:
Egypt
from Fr. Egypte, from Gk. Aigyptos "the river Nile, Egypt," from Amarna Hikuptah, corresponding to Egypt. Ha(t)-ka-ptah "temple of the soul of Ptah," the creative god associated with Memphis, the ancient city of Egypt. Strictly one of the names of Memphis, it was taken by the Greeks as the name of the whole country. The Egyptian name, Kemet, means "black country," possibly in ref. to the rich delta soil. The Arabic is Misr, which is derived from Mizraim, the name of a son of Biblical Ham.
Innen:
http://www.etymonline.com/index.php?search=egypt&searchmode=none
" Azóta 11 barlangban 15 ezer Kr.e.3. és Kr.u. 1. század között keletkezett töredéket találtak a régészek, amelyeket 900 tekercsbe rendeztek. Ezek zöme héber nyelvű, de van köztük arámi, nabati, görög és latin nyelvű is."
"They are written in Hebrew, Aramaic and Greek, mostly on parchment, but with some written on papyrus."
" A kéziratok túlnyomórészt héberül íródtak, kisebb részük arámi nyelvű, néhány tekercs szövege pedig a Biblia legrégibb görög változatát, a Szeptuagintát őrzi. (A 7. számú barlangban talált néhány aprócska görög nyelvű töredék egyes kutatók szerint az Újszövetségből származik, de a tudományos közvélemény ezt a feltételezést mindmáig elveti.) "
Ez a fordítása az előző angolnak? Mert ha igen, akkor a ferdítésnek és demagógiának is egyben.
"written in Hebrew" nem= "túlnyomórészt héberül íródtak"
Kiegészíteném tanán azzal Kedves Eric, hogy a nyelv maga, mint embert ""gyártó"" rendszer, vajon mihez faragódik, mihez igazodik hosszútávon? Biztosan, ahhoz hogy szabályosan p->ph->f és hogy g,k->kh-h ................. (van egy pár képlet és rengeteg kicsemegézett egyezés)
Én alig másfél hónapja jöttem onnan haza, de hasonló helyi lakos egy se volt hozzám. Csak az idegenvezetőnk, de ő meg kolozsvári magyar srác volt. Bár, egy núbiai faluban elbizonytalanodtam, mikor a vén tanító a számokat tanította nekünk, és a 9-est úgy ejtette ki, hogy "tisza". Emmán nem sömmi!
Amikor Gízában jártam, majd össze-azszócsináltam magam:
EGY-ÍP-TO(ö)Mb. Mindenesetre volt ki csak egy jót nevetett (még ilyen nevet!!), s volt ki azt mondta látva őket, hogy tényeg....... (???? - lehet benne valami)
Mindenesetre egy kísérletet javaslok. Kimondom a szót, hogy Egypt (angol) vagy azt hogy Egyiptom (magyar). Milyen kép villan be, de azonnal szerte a világon? Mitől világhíres ez a hely? A kuszkusz, a tevék, a sivatag, a Nílus miatt? Tehát mi az alapkép? A jelkép. :-)))))))))))))))))))))))))))))
Minő rugalmasság! Az ál-Trefort idézet erős és sokat forgatott bunkó mindaddig, amíg cáfolhatatlanul be nem bizonyítják, hogy hamisítvány. Abban a pillanatban jön a rugalmas elszakadás, kiderül, hogy á, nem is érdekes, mert van másik! De nem szabad korán örülni, mert a jövő héten tutira megjelenik egy új olvtárs ugyanezzel az ütős Trefort-idézettel, és megint elölről, mintha soha el sem hangzott volna, hogy eridjen, mert rúgok beléje hátul:-))
"A latin is használatban volt az egész középkor folyamán, még sem tudnak semmit. Nem tudják, hogy ejtették ki azt a szöveget amit leírtak."
Hát Cartman, ez így nagyon erős túlzás. Egy-két betű esetében bizonytalan csak a hangzás (pl. C/K, és nem véletlen, hogy ez az olasznak is, ami az egyik legfonetikusabb ejtésű nyelv, a legzűrösebb része, ld. C + mély ill. magas hangrendű magánhangzó, de viszont ezt is megbolondítja egy "h" vagy egy "i" belépése)
A középkori latin kicsit más tészta, mert egyfelől univerzális, közös műveltség nyelv volt, másfelől mindenütt hatott rá az adott nyelvi közeg. Erre eklatáns példa, hogy a britek, ahol közismerten magasrendű a kóruskultúra, milyen kiejtéssel éneklik a laton nyelvű egyházi zeneműveket. Egyrészt hajmeresztő, másrészt aranyos, és azonnal felismerhető, hogy angolok, németek vagy olaszok adják-e elő ugyanazt a Magnificatot.
„the nomadic tribes of Scythians who lived in Asia, being hard pressed by the Massagetae, were forced across the Araxes into Kimmeria (what is now Scythia is said to have been once inhabited by Kimmerians)… …according to Ellswoth Huntington set in around the year 800 B.C
„a szkíták nomád törzsei, akik Ázsiaban éltek, háborúba keveredtek a masszagétákkal, ennek folytán kénytelenek voltak átkelni az Araksz folyón és a kimmerek földjére vonulni. (ami most Scythiának van mondva, azt egykor a kimmerek lakták be.” Ellswoth Huntington szerint ez Kr.e. 800 körül volt. ------------------------------ Azaz, a szkíták ekkor mentek északra először, későbbi hazájukba. Hérodotosznak Ázsia = a mai Kisázsia! Az Arax - Aras ma határfolyó, Törökország-Irán és Örményország között.
Nem tudtam elküldeni sajnos azt a hozzászólásomat, mely túlságosan mélyre, és túl korán tán ásott volna. Az Éden, édes, ét, étek, eat, essen, edény, delicious nagyon közös szavakról szólván, és """megfelelően""" adatolva.
Ismerjük a törvényt. Minnél hasonlóbb ma (hangalakilag és jelentéstanilag), annál gyanűsabb, hogy történetileg nem lehet semmi közük...... (vagy csak gyanúsak)
pár, párta, part, párt, party ...... így tanálták ki a Párthusokat. S nem is véletlenül. Miért kéne nekünk másolni más nemzetek nacionalista viselkedését, ahelyt, hogy hallgassunk a szó szoros értelemben legnagyobb iskolánkra. Tekintsük közös nekünk ajánlot ajándéknak, mely még mindig él, minden ember és minden nép számára fennmaradt örök tanulságul.
Jajj!!!
Ámen. :-))) De nincs szebb szavunk a taní-taninál. (ismétlés a tudás anyja..)
Volt egy ember, kit nem tudtak a kategórizáló irodalomtudósok sehová sem besorolni. Nem teremtett új irányt, csak lopott és lopott és keverte a dolgokat. Fel sem ismerik azt, hogy Ő értette igazán a legjobban anyanyelve mélységes-mély (ismétlés??) összefüggéseit. Ím a példa:
Születésnapomra
Harminckét éves lettem én - meglepetés e költemény csecse becse:
ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam.
Harminckét évem elszelelt s még havi kétszáz sose telt. Az ám, Hazám!
Lehettem volna oktató, nem ily töltőtoll koptató szegény legény.
De nem lettem, mert Szegeden eltanácsolt az egyetem fura ura.
Intelme gyorsan, nyersen ért a "Nincsen apám" versemért, a hont kivont
szablyával óvta ellenem. Ideidézi szellemem hevét s nevét:
"Ön, amig szóból értek én, nem lesz tanár e féltekén" - gagyog s ragyog.
Ha örül Horger Antal úr, hogy költőnk nem nyelvtant tanul, sekély e kéj -
Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon taní- tani!
Na de mivel is? S mivel ez jórégtől megadatott, hoz ám házamba, hazámba sok sok sok adatot.
data 1646, pl. of datum, from L. datum "(thing) given," neuter pp. of dare "to give" (see date (1)). Meaning "transmittable and storable computer information" first recorded 1946. Data processing is from 1954. Database formed 1962, from data + base.add c.1374, from L. addere "add to, join" from ad- "to" + -dere comb. form meaning "to put, place," from dare "to give" (see date (1)). To add up "make sense" is from 1942. Add-on "additional component" is from 1941.
Persze vajon mi látható ebből, míg furcsa, fura egyetemi urak le nem veszik szemellenzős FUkar szemüvegüket (Ami az nt->d-t illeti az egy tökéletes hanghelyettesítés. És kérdem én és joggal, ""Finngáriából"", hová tűnt démon hill a D hang? Dádázunk, dajdajozzunk, dáidózzunk, bab(a)nyelven kicsit!!)
Van olyen alternatív magyar elmélet, ahol azt mondják hogy a magyarok a szíriuszról származnak. Mindenki alternatívnak tartja, még az alternatívok többsége is.
Van külföldi, pld a román dákó-román kontinuitás, vagy a morva-szlovák kontinuitás elmélet. Van olyan amelyikre világvallások épülnek és mégsem alternatívok a saját hazájukban.
A mai szélsőségesen liberális baloldal van hatalmon a tudományban, ezért szükséges a teljes elvetése a jelenlegi hivatalos magyarellenes történelem szemléletnek. Nem volt rendszerváltás a tudományban sem.
Nézz körül. Egyedi eset vagyunk Európában, de a világon is. Ébresztő!
"De a szlávellenes nemzetközi tudósmaffia ezt nem hajlandó elismerni, s szemita nyelvnek hazudja az egyiptomit."
Nem szemita, külön nyelv. ---------------------------- Afro-ázsiai nyelvek:
Berber Egyptian Semitic Western Chadic Central Chadic East Chadic Beḍauye (Beja) Central Cushitic (Agaw) Saho-Afar Low East Cushitic High East Cushitic Warazi (Dullay) South Cushitic Dahalo (Sanye) Mogogodo (Yaaku) Omotic
" A kéziratok túlnyomórészt héberül íródtak, kisebb részük arámi nyelvű, néhány tekercs szövege pedig a Biblia legrégibb görög változatát, a Szeptuagintát őrzi. (A 7. számú barlangban talált néhány aprócska görög nyelvű töredék egyes kutatók szerint az Újszövetségből származik, de a tudományos közvélemény ezt a feltételezést mindmáig elveti.) "
Visszatérhetünk egy megjegyzés erejéig Shakespeare-hez? Mert tanáltam egy másik forrást, amiben dalok vannak. 1554-ből nagyjából hasonló korból. Az írás az egy dolog, na de mutatják azt, hogy helyesírási következetesség okán, milyen ""változatlan"", ma is tökéletesen érthető maradt ez a nyelv a többihez képest. Egy nyelv, mely "idetelepült" egy a hivatalos történelemtudományunk szerint, török és szláv már ittlévő akár többséget adó népességre. És ne is beszéljünk arról, hogy mi volt a hivatalos nyelv, milyen idegen és elütő nyelvünk a környékbeliekétől, s a templomokban mikortól lehetett magyarul igét hirdetni. Volt 500-600 éve egy nyelvnek, hogy olyanná formálódjon - amolyan angol mintára (????) - hogy azután nem akaródzik neki megváltozni annyira (ennek """"pontos""""" mértékére is születtek csodálatos és ""univerzális"", minden nyelvre (???? - a magyarra is igaz kell legyen) igaz matematikai képletek), hogy megérthessük, mintegy időutazva (megállt az ész és az idő??) az ősök nyelvét. Ez persze nyilván kapcsolódik a recenziót sehonnan sem kapott lesújtó véleményemhez, amit a mai elfogadott (valójában még a józan paraszti észnek is ellentmondó egy hangutánzásra alapozott nyelvnél) magyar hangtörténeti elképzelésekről írtam.
Ha nem volna, akkor nem foglalkoznának az alrernatívokkal!
A bennünket körülvevő országokban mindenhol hamisítják a múltat. Magyarországon is, vagy mi egyedülállóak vagyunk, mi kilógunk a rendszerből?
(Nálunk is hamisítják, csak a mi kárunkra, de ez a magán véleményem! Azt tartom magyarellenes hisztériának, hogy aki felveti, hogy magyar szempontok szerint kellene oktatni a történelmet, vizsgálni a múltat, rögtön szélsőségességgel vádolják azok a bizonyos körök!)