Verőfényes napsütésben a víztükör olyan mint egy óriási tükör!!!
Visszaverik a napsugarat, melynek következtében a galambokra vakítólag hat.
És mivel nincs napszemüvegük, nem egyformán reagálják le a dolgot.
Mindenesetre így szezon elején én nem kísérleteznék ilyen mutatványokkal, mert keserű tapasztalatokra lehet szert tenni.
Mellesleg egy tréningnél az nem baj, ha a galamb kerülő úton jön haza, vagy éppen több órás bírkózás után tér haza.Nálam ez nem probléma, sőt örömmel veszem, ha az elején túlóráznak a "katonáim". Az 5 hónapos bezártság negatív következményeitől így előbb meg lehet Őket szabadítani!
Amelyik galamb több órás bírkózás után tér haza, az előbb eléri az "üzemi hőfokot"!
Azt hallottam, hogy a déli parti galambászok csak maguk között játszanak, mert nem sikerült megoldaniuk a kérdést. Ha Badacsonyból indítasz, átjönnek a tó fölött, de versenyről akkor is kerülnek, akármennyiszer repültek át előzőleg tréningen.
Amelyikek este, vagy holnap beesnek, azoknak ez a tréning nagyon sokat ért a fejlődésük szempontjából.Az ilyen kiképzések által lesznek a galambok galambok!
Én is szoktam fiatalokat is este engedni, úgy hogy csak másnap érjenek haza.
1-2 áldozat előfordul, de a többi csak acélosodik az ilyen kiképzéstől.
Jobb, ha az elején megismerik a kint alvás nevű rizikófaktort.Későbbiekben ez még nagy hasznukra válik.Az esetleges áldozatok meg valószínűleg később is áldozatul estek volna.De a tapasztalataim alapján egy ilyen túlélő próba később nagyon jól megtérül. Vagyis jobb az elején 1-2 áldozat a "névtelenek közül, mint később esetleg több áldozat a már meg-megvillant ígéretes tehetségek közül!
A legtöbb galamb (ha fiatal, ha 1 éves) akkor "töri ki a nyakát" amikor először nem alszik otthon.A galambászatnak ez az egyik legnagyobb rizikó-faktora!!
Mi a véleményetek, a galambok átjönnek a Balaton fölött, ha közvetlenül az északi parton vannak engedve? Ha jó az idő és át lehet látni a túlsó partra, vagy ha nem lehet átlátni és párás az idő, befolyásolja -e , hogy átjönnek, vagy a kerülőutat választják? Mi lenne a reakció, ha egy hajóróla Balaton közepéről engednénk fel őket? Merre indulnának el?
Kedves Józsi! Nem csak neked, hanem minden galambásznak írom aki magyarázatot keres a kora tavaszi röptetések veszteségeire. A tavaszi veszteségek javarészt abból adódnak, hogy minden évben újra meg kell tanulni minden galambnak tájékozódni. Ezt tetézi az a lényeges tény (amit általában nem vesznek figyelembe) hogy a hirtelen felmelegedéshez minden élőlénynek alkalmazkodni kell, ami nem egy nap! Hiába van pár napja 20-25 fok meleg ez a tény inkább zavarja madarainkat mint előbbre viszi. Az akklimatizálódás egy fontos tényező a sikeres kezdéshez! Az őszi fiatalok (főleg ha télen zárva voltak) rendkívül sok ballaszttal rendelkeznek, amit sok ház körüli majd tudatosan felépített edzésprogrammal kell leépíteni. Ha ez nem így történik a többségük (habár jó képességű egyedek) még mielőtt megmutathatnák mire képesek már elvesztek. Ha megpróbálunk tudatosan galambászni (nem csak ha az egyik tudja, tudja a többi is) akkor kevesebb meglepetés érhet minket.
A cikknek nem az a lényege, hogy ki volt az illető, hanem a jelenség, ami "káros" lehet a naív olvasónak.
Nem biztos , hogy egy cikk attól hiteles, hogy a főszereplők nevükön vannak nevezve!
Maga a jelenség a lényeg, teljesen mindegy kik a szereplők.
És az sem mellékes, hogy AS van annyira diplomatikus, hogy az írásával nem akart senkinek sem (Mr.Black) negatív reklámot csinálni.
Meg lehet úgy is írni a mondanivalónkat,hogy senkit nem akarunk vele megbántani.
Mellesleg a jelenség nem egyedi, és éppen emiatt ragadott tollat AS.
Annak idején Anker és még sokan mások is rávilágítottak bizonyos dolgokra, és Ők sem nevezték nevén a pácienseket.Hiszen a cikk lényege nem a név, hanem a történet.
Talán ismered a klasszikus történetet a "kabát ügyet"!Ott sem a nevek voltak a lényeges dolgok, hanem maga a kabát ügy- mint jelenség!!!
AS-nél sok féle sajtó, reklám stb. fut össze.Bizonyára valós amit írt.Éppen ezt akarta megosztani az olvasókkal, hogy vigyázzanak az ilyen reklám statisztikákkal.
Ugyanis a háttér statisztika (indult teny. stb.) nélkül nagyon becsapós lehet !!
Az a helyzet, hogy vasárnapra terveztem egy látogatást Lótos barátomhoz és vinni akartam a galcsikat, hadd tréningezzenek egy kicsit.Sajnos időközben úgy alakultak a dolgok, hogy ma kellet elvinnem őket, mert összejöttek a dolgok. A probléma ott volt, amikor Jani barátom, egyesével kezdte elengedni őket, mert szerette volna megnézni a tavalyi, számomra adott galambjaiból mik is lettek. Fogtam is a fejem! Eleve délután 5-kor felengedni egyesével. Mondtam is Neki, csinált nekem egy katasztrófa utat, persze poénból. De én bízom bennük, reggelre a nagy része itthon lesz. Még hozzá teszem, hogy Ő is rakott vissza galambokat az övéiből a kosárba. Este 7-kor engedtük fel őket! Persze, ezek javarészt tavalyiak.
Ezt a lehetetlen helyzetet annak idején Svájc gerjesztette az FCI-ben azzal az indokkal, hogy náluk kicsi a galambász sűrűség így nagyon rossz nekik a coeff számítás. Az ászpont számításra harapott rá nyugateurópa és a legjobban Lengyelország jött ki belőle! A.S.-nek "savanyú a szölö"!
Lacitól kaptam 3db-ot, abból egy elveszett még fiatalon, egyet most küldtem el, még úton van, egyet meg el sem küldtem, mert a 377-es fia, a 377-es anyjával volt párban, amikor ezt a kis galcsit kaptam. Ritka intelligens kis galamb. Honnan tudsz a Vámos L. galambokról?
Biztosan érkeznek még holnap az "elveszettekből". Szerintem azért szerencsésebb lett volna egy reggeli engedés. A kétévesek otthon vannak?
Azoknak a fiataloknak amik ősszel nem repülnek, többnyire ez a sorsuk. Ha a magán- és egyesületi tréninget "túl is élik", a nagy tömegbe bekerülve általában elmaradnak. Kivételek vannak szép számmal, de az esetek többségében ez szokott történni velük. Ez a tapasztalatom, és másoknál is többnyire ezt látom.
Ma, csináltam egy 45km-es edzést a galcsiknak, délután 5-kor engedtem őket. Este 7.30-ra a 41-ből, 25 érkezett meg. Remélem reggelre érkezik hozzájuk még egy pár. A 41-ből, 10db két éves volt, a többi fiatal, még a tavalyi fiatalok versenyén sem voltak
Az AS által cikk pontosan egy valós történet.Abból a célból íródott, hogy nem kell bedőlni az olyan eredménylistáknak, amely mögött nincs komoly tömeg!!!
Ez a cikk egy irónia akart lenni,amivel sok embernek talán meggyullad a "csodalámpa"::-)))
Pontosan. Ha egy manipulátor sok galambbal és sok pénzzel bír, megtalálja maga köré vatta embereket és vatta mezőnyt. Amikor a galambjai a legtöbb úton csak egymással versenyeznek, akkor megtörténik a csoda, nahát, mindig ugyanaz nyeri az első díjat!
Amikor az agymosás tárgya az, hogy csakis a díj számít, akkor sikkadnak el legjobbjaink, akiknek nincs elég galambjuk ahhoz, hogy minden úton díjat nyerjenek, de mindenkinél nagyobb arányban tesznek listára galambot.
Ezt megfigyeltem már konkrét személlyel (név nélkül). Úgy néz ki a dolog, hogy az illető jó eredményeket tudott kihozni egy valamikori sláger-vonalból. Üzletelt is, nem fizetett rá, az biztos. Csakhogy kimentek a divatból, nem keresik. Hogy ismét keressék, ahhoz egy igazán nagy bajnok kellene, aki ezekkel röptet, lehetőleg külföldi. Most más a trendi. Az illető az utolsó tollig lecserélte az állományát, olyanokra, amikre van kereslet. Biztosra veszem, hogy ezekkel is pontosan ugyanolyan (jó) eredményekkel fog versenyezni. És nem születhet olyan selejt menet közben, amit ne lehetne eladni.
A fenti példától függetlenül, ott van a v/d Pol-ok esete. Amikor maga Pol nyerő volt, keresték. Aztán, amikor Roodhooft ronggyá verte velük Belgiumot, mindenkinek kellett. Magyaroszágon is volt egy hullám. Aztán itt is, ott is kiszerettek belőlük, amikor kiderült, hogy ez is csak postagalamb, nem nyer magától, tenyésztésileg ezt is el lehet cseszni, és hiába volt már minden gyengébb galambász dúcában, nem lett mindenki bajnok.
Gondolom mindenki emlékszik a 10 évvel ezelőtti Aarden mániára, alig volt dúc, ahol ne lehetett volna látni ezeket a sötét-tarkákat. Hol vannak most? Egy-két kivétellel a maratonon, ahová eredetileg valók.
Most a Koopmanok a nyerők, bár talán már kifele fut az is. Nincs olyan árverés, ahol ne lenne Kleine Dirk leszármazott, és ne lenne látható a fotókon jellegzetes típusa. Kezdetben csak pénzes bajnokok vásárolták (mert csak ők tudták), és az eredmények vissza is igazolták, hogy jó döntés volt. Megjegyzem, náluk még egy átlagos galamb is jó eséllyel bevált volna. Mostmár tágabb körben van jelen. Mindenki szerezhet aki akar, és persze erről is ki fog derülni, hogy csak postagalamb.
Az eladások valóban felfuttatják a rokontenyésztést, mármint az eladóknál. A vásárlóknál épphogy a keresztezést futtatják fel ésszerűtlen mértékben, mert mindig készen áll jó pénzért a "javító anyag".
Ha valaki pénzért vásárol galambot, jól teszi ha körülnéz egy picit a nagyvilágban és utánajár a versenyeredményeknek, esetleg feltérképezi a vásárolni kívánt galamb(ok) versenyzési feltételeit stb.
Bár, kell hozzá egy jóadag szerencse is, szerintem.
Tudom, hogy nincs tökéletes összehasonlításra lehetőség. Csak el tudom képzelni, hogy vannak olyanok, akik bedőlnek egy ilyesfajta reklámnak, mint amit Neon is említett. Kiutazik kis hazánkból, mert kicsit szerencsétlenke, kicsit tudatlan, és vásárol egy ilyen helyről, és futtatja magát feleslegesen. Bizonyítani való meg mindig akad.
Ha vki olyan helyről vásárol, ahol csak a reklám adja el a galmbot az megérdemli, és biztosan tanul is belőle. Minden területnek meg van a maga bajnoka, mint ahogy a boxban is van legalább 10 szervezet, azon belül sok világbajnok. A mezőnyt nem rakják mellé, csak a legjobbat emelik ki. Nem értem miért kell a másik jó eredményét, mindig hasonlítani a többi bajnokhoz. Nem ugyan az a földrajzi adottság, időjárás stb. Ha a galamb elsőnek jön, akár a saját dúcomban, arra fogok emlékezni sokáig, és nekem ez a legfontosabb. A világ ilyen, nem tud igazságot tenni mindenkinek.
Nekem azt mondták mindig, közelebb kell költözni, és akkor lehet bizonyítani.
A költözés megtörtént, most már csak a bizonyítás van hátra......
Nem feltétlenül az anyagi előnyét kell nézni. Maradjunk a sok díjat nyert galambásznál. A cikkben 3-4 tagot említ, de ezt nem tart semmiből sem feltornászni 20 főre, ahol a tagok minősége erősen átlagon aluli. Ezzel már el is érte az FCI-s szintet, amivel hiteles versenyről beszélhetünk. Nyeri sorra a "nagy" tenyésztő a díjak tömkelegét, és tud vele villogni. De ez még mindig csak egy egyesületi szint marad, ami egy adott kerületben lehet hogy a leggyengébb, és még az is lehetséges, hogy nem tesznek listára galambot sem. Ettől a függetlenül még hiteles a spori hétről hétre elért eredménye. Számtalan ilyen létezik kicsiny hazánkban, és a nagy világban. Ki akar ilyen helyről erősíteni?
A vásárlásokat javaslom átgondolni egy másik nézőpontból is. Ha valakinek remek
eredményei vannak a vevők egymásnak adják a kilincset, vesz ő is mástól híres galambot vagy annak leszármazottját a jobb eredmények reményében, de ha nem válik be, akkor is kiárulja az árának a többszörösét. És ez az elit körben kölcsönösen mükődik, mert a leendő vásárlókat ki kell szolgálni, de főleg mindig irányítani kell egy kis reklámmal, ezzel - azzal az érdeklődést...
Aki nem üzletel (az a ritkább) jobban meggondolja a beszerzéseit, mert a be nem
vált galamb kidobott pénz...
Az üzlet szerintem a rokontenyésztést is favorizálja, mert nincs olyan fiatal, amire ne
lenne vevő, ha mondjuk a híres galamb két féltestvér gyerekéből van..
Egy nagy eredményt elért galamb leszármazottjait jó pár évig keresik még. Példa erre a 2006. évi Barcelona belga nemzeti győztes " Roger" hím, a PIPÁN az elmúlt két évben minimum 10 leszármazottját árverezték több ezer euroért darabját.
Akárhova kattogtatunk az interneten, minden galambászhonlapon első díjakat és ászgalambokat találunk. Ha összeadjuk, nincs a világon annyi verseny, ahol ezeket össze lehet szedni. A vásárlók ráharapnak aztán csodálkoznak, hogy nem léptek előre. Én úgy láttam erről az írásról, hogy jól fog meg dolgokat és messze nem az a lényege, hogy hány tenyésztőtől felfele számít egy verseny Magyarországon hivatalosnak, és hogy az jó-e, vagy sem. A feltupírozott reklám egy fajtáját bemutatja, valamint azt is, hogy milyen helyekről érdemes galambot venni. Ez az egyik legfontosabb dolog, és ez ügyben Magyarországon is nagy a zűrzavar, sok az értelmetlenül kidobott pénz és felesleges csodavárás. Ez vastagon hozzátartozik a postagalambászat fejlődésének ügyéhez, még akkor is, ha ezen a problematikán te személy szerint esetleg már túl is lennél.
Az,hogy AS milyen érdekességeket ír,egy dolog, lelke rajta. DE Te tudod,hogy bármilyen 3-4 fő által szervezett verseny SENKIT nem érdekel,mert sehova nem számitható be,nem is érvényes.( Persze ha valamelyiküké a hírügynökség az más )
Még az FCI is ragaszkodik a 20 vagy 25 sőt hosszútávon 50 főhöz !
Andersen szakírónkat nem kritizálom,mert a híveiet nem akarom megbántani.
DE, Te azért figyelhetnél, hogy olyan cikkeket fordits - amiért már sokszor köszönetet
mondtunk - aminek valami realitása is van a mesén kivül !
Azért jó,hogy barnát és feketét emlit, mert,így biztos nem ellenőrizhető a kitaláció!
Az Internet megváltoztatta a galambsportot. Az Interneten rátaláltam egy amerikai versenyző eredményeire, nevezzük őt Mr. Feketének. "Ennek a fickónak fantaszktikus madarai kell, hogy legyenek" -írták nekem e-mail-ben. Mit gondolsz róla? - kérdeztem vissza. Látta a következőket a neten, csak néhány példa: 598 galambból: 1, 2, 3, 4, 5, 6 494-ből: 1, 3, 4, 6, 7 422-ből: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Engem ez lenyűgöz, ezek valóban fantasztikus eredmények voltak, de nagyon meglepett, hogy sohasem hallottam Feketéről. De ismerek véletlenül egy olyan tenyésztőt, akik a közelében lakik, és megkérdeztem őt, tényleg annyira jó ez a Fekete!? Nevetett: Ez a legjobb vicc, amit valaha hallottam. Nálam vannak a hivatalos eredmények és el fogom küldeni neked. Másnap meg is kaptam. Most Barna úr által nálam voltak a teljes és hivatalos eredménylisták. És abból egy teljesen más történet bontakozott ki.
HIHETETLEN. Megnéztem az első verseny eredményét. Az 598 indított galamb helyes adat volt, de mit láttam még? Összesen 4 galambász nevezett, és Fekete egymaga 239-et küldött. A második verseny még rosszabb volt. 494-et küldtek mindössze hárman. Micsoda bajnok ez az ember! Ő most hülye, okos, vagy hülyét csinált magából? Talán okos volt, mert mióta a külföldiek elhitték az eredményeit, Mr. Fekete a Szövetség nagy vicce, csinos pénzt keresett. A madarai eredete Janssen volt. Vagy mégis mit gondoltál?
EGY SZÉGYEN Fekete nem hazudott és nem csalt, de ezeket az eredményeket soha nem lehetett volna nyilvánosságra hozni. Amikor eredményekről számolnak be különböző magazinokban Hollandiában és Belgiumban, mindig megemlítik, hogy hány tenyésztő nevezett be. És ezt így is kell csinálni, mert az olvasóknak joguk van ahhoz, hogy helyesen legyenek tájékoztatva. De külföldön nincsenek ilyen magazinok! A VALÓDI bajnokok gyakran olyan emberek, akik alig hajszolnak egy maroknyi madarat, akik ellen a nagy létszámot küldő nagy nevek sem mernek fogadni. Ha egy holland vagy egy belga külföldön híressé akar válni, akkor csak két választása marad: 1. Hosszútávon kell versenyeznie. 2. Középtávon küld, de nagy létszámmal. Természetesen a sajtónak itt szintén megvannak a maga hiányosságai. Az olyan ember kapja meg a teljes figyelmet, aki 30 helyezést nyer egy versenyen, noha 100, vagy több galambot nevezett. Aki keveset küld, névtelen marad. Nemrég Mr. Barna második és harmadik díjat nyert 1.100 madárból, de mi történt egy héttel később? A sajtó szezációs eredményről számolt be, egy sporttársa ugyanazon a versenyen 5.,9.,10.,11.,24.,37. és 51. helyezést ért el, összesen harminckettőt helyezett 78-ból. Tehát 46 madár rosszul jött! Barnát nem említették meg egyáltalán, bár neki minden galambja hazajött a főmezőny előtt. Higgy nekem, sok olyan galambász van, mint Barna. Ezzel tisztába kerülünk, ha teljes listákat tanulmányozunk. A teljes eredmény listákra van szükséged, hogy megítéld egy dúc erejét. Ezektől az ismeretlen nevektől szerzik be a vérfrissítést a Nagy Nevek, ha javítani akarják a törzsüket.
PÉLDÁK Egy jó példa arra amit gondolok, William Geerts, aki nemrég eltávozott közülünk. A madarai világhírűvé tették a 80-as években. Azokat a teljesen ismeretlen Fonske Jacobs-tól kapta. Egy másik példa tavaly történt meg velem. 1/4-es versenyt röptettük, 800 galamb volt benevezve, 200 helyezést lehet megnyerni. Az első 5 díjazottat bemutatják a városi tv-ben.
Egy sporttárs ezt mondta: Kék úr megint szuper volt, ugye? Láttam a tévében, hogy második és negyedik díjat nyert. Ez nem a te versenyed volt ugye? Nem láttam a nevedet! Mr Kék második és negyedik díjat nyert valóban, de 69 galambot küldött és 29 helyezést szerzett velük. Méghogy ez nem volt az én versenyem? A nevem nem volt említve a tévében valóban, de 7., 11. és 17. helyezést értem el a 800 madár ellen és összesen 3 galambot neveztem. Hűha, meg vagyok ijedve, hogy most aztán soha nem leszek híres. De kit érdekel? Engem aztán biztos nem !