Csatlakozom, nincs benne cement, és/vagy megégett. A betont locsolni kell egy hétig. Normális betonon másnap simán járkálhatsz, és fél nappal az öntés után már locsolást igényel, különben megég, és felporlik. Esetedben: fel kell törni, és újra önteni. Ha erre burkolsz, akkor idővel szét fog törni a kő a nem stabil aljzat végett. A vállalkozó ki fogja találni, h a Te hibád mert nem locsoltad, és ő dehogyis mondta azt, h utókezelést nem igényel, hanem azt mondta, h igényel, nehogy elfeledd. Ismerősöm építkezésekor minden szakival történt beszélgetését diktafonnal rögzítette, még a telefonosokat is, nem alaptalanul.
Ha megfelelő minőségű lett volna a cement, nem hiszem, hogy a mai cementárak mellett ott hagyta volna. Minél apróbb szemszerkezetű, pososabb az alapanyag, annál több cementet igényel egy megfelelő keménység eléréséhez. Ne kulcsal hanem vésővel kapargasd, 1-2 hetes betonnak ezt már bírni kell. Nem tudom helyileg merre vagy, de Budaörsön tudok 1 céget aki meg tudja vizsgálni a beton minőségét és pecsétes írással dokumentálják. Ha a fővállalkozó és a femü ismerik egymást, csókosak, a betonod jó lesz. A fővállalkozó felelős az alvállalkozói munkáért is.
nagy ivó, kösz a tanácsot! A munkát ugyan anyagosan vállalták (a fővállalkozó /kivitelező/ által megbízott alvállalkozó végezte a betonozást), de szerintem nem a spórolás volt a motiváció, ugyanis a betonozás után megmaradt több zsák cement és több köbméter sóder azóta is a telken van, otthagyták, nem kellett nekik. (Lehet, gondolták majd jó lesz az még az újrabetonozáshoz...)
A betont kulccsal kapargattam, por alakban jön föl. Hogy milyen mélységig lehet levésni ezzel a módszerrel azt nem tudom, mert 1-2 mm után abbahagytam, de félő, hogy akár az EPS lapokig is eljutnék így. Holnap alaposabb tesztet fogok végezni (több különböző helyen is mevizsgálom a betont), és a héten a műszaki ellenőr is kijön szemrevételezni a problémát. Ő mondja ki a végső szót. Ha a diagnózis nem megfelelő minőségű beton lesz, akkor nincs mese, bontás-újrabetonozás indul.
Ahhoz képest, hogy a kivitelező a szerződésben az átadás határidejét március elejére vállalta, így április közepe felé egy aljzatbeton bontás egészen új távlatokat nyitna a határidőt illetően.. :/
Kérdeztem, hogy anyagosan vállalták-e, mert akkor érdekük fűződne a spóroláson, a (szakszerűség határain belül). Próbáld valami fémmel kaparni, ha mélyen megy akkor az nem beton, mint írtam is. Mi az, hogy a beton 1 hét múlva járható? Ma betonoztunk egy vasalt aljzatot, 11-kor végeztünk és 18 h-kor már járható volt, locsolni kellett. Ha mélyen porlik szedesd fel, akár bírósági vagy apeh fenyegetéssel is, mert ha rálapozol, felkong, és a burkoló sem vállalja így a munkát, még kapugaranciával sem. Ez a bontás neked nem jelenthet + költséget csak időveszteséget, amivel még lehet érvelni. Ha sérül más is a bontáskor, az is a vállalkozó sara. Nem te hibáztál a kivitelezés során, nem neked kell nyelni. Jogilag van lehetőséged más vállakozóval elvégeztetni a rossz munkát az előző költségére, de ez csak magánvélemény.
Elvileg az anódhoz adják a szükséges tömítéseket is. Nekem legalábbis eddig mindig adták. Amit pluszban kellett venni, az az alsó, manapság már szilikon tömítés. (kb. húsz centi átmérőjű.) Gondolom a Hajdú villanybojlerről beszélünk.
A franc essen beléjük, akkor miért figyelmeztettek külön, hogy "utólag tilos locsolni, nem kell utókezelni"?!
Arra gondoltam, lehet, hogy egy-két keverésnél kevesebb cementet rakott a szaki a gépbe a kelleténél, és most ezek a részek proladnak? Mindenesetre nem lenne nagy élmény felszedetni ezt az aljzatot. Azt hiszem, a műszaki ellenőrrel lesz egy konzultációm... Abban reménykedem, hogy ez a porladás csak a felső 1-2 mm-es réteget érinti.. Kérdés, hogy lehetséges-e csak a problémás részeket felszedni/újrabetonozni, vagy az egészet újra kell játszani?
A gép az stimmel, csak azzal nem szeretnek sűrű betont nyomatni, csak kk-t. A vízréteggel sincs baj, kevesebb az jobb, de a vízréteg alatti 1-2 mm szokott a víz miatt elgyengülni, porladni, az alatta levő nem. Minden beton igényel utókezelést az aljzat is. Amit mi készítünk, az 12 óra múlva járható, 24 óra múlva akár tűsarkúban is. Ha csak 1 hét után volt járható, akkor az nem beton, csak annak álcázott tárgy. Anyagosan vállalták, hogy kimaradt a cement? Az általunk készített aljzatbetont másnap már locsolom, és lehet hallani a sistergést, ahogy issza be a vizet. Az utókezelést másnap kel kezdeni ebben az esetben és kb 1 hétig nedvesen tartani. Az aljzatkiegyenlítő is csak megfelelő keménységű betonra alkalmas. Ha én lennék a helyedben, mutatnák a vállalkozónak egy újratáblát.
A helyszínen keverték valami spéci utánfutós, pumpás géppel. Finom sóder, cement, víz, stb. tehát nem előkevert zsákos anyag volt. Lehúzás után kb. 2-3 mm vízréteg állt rajta, külön mondták is a szakik, hogy tilos utókezelni. A kezelés tehát részemről mindössze sűrű szellőztetésből állt. Egy hét után a beton néhány helyiségben már járható és szilárd felületű lett, a többiben pedig átment ilyen porladó vacakba. Mit lehet most tenni? Kénytelen leszek szégyenszemre estrichtre aljzatkiegyenlítőt rakni burkolás előtt? :-/
Estrich aljzatbeton problémám van. Több hete volt a betonozás, a felület egy része azonban nem lett világosszürke és síma, hanem szemcsésedik és morzsolódik, elég ha erősebben ráfújok a felületre és látom ahogy a felső réteg por alakjában válik le a felületéről, alatta pedig előtűnik a finomszemcsés réteg. Próbáltam megállapítani, hogy vajon mekkora réteget kell lefújni, hogy megkötött részhez jussak, de az az érzésem, hogy akármeddig fújnám, folyamatosan válna le a felületéről a szemcsés por.
Mi a franc ez? El lett cseszve a keverés? (helyszínen kevert estrich). Vagy még mindig nem száradt ki? Na de akkor miért porzik a felülete? Hogy lehet majd erre burkolni?!
A lényeg biztos lehetsz benne, hogy az általad vélelmezett probléma nem jelenkezik, mert a szélterhelésnek megfelelően épitettem/az adottságokhoz képest tájoltam/, természetesen, ha jön egy forgószél, aminek, pont ez a kocsibeálló a célpontja, az más.
illetve ha ez a kocsibeálló, hivatalosan "kerti pihenőnek" készülne, és max 19.99 m2 lehet, azt hol kell mérni, a tető vagy az oszlopok határozzák meg?
Sziasztok, szeretnék egy kérdést feltenni, hátha ti tudtok nekem válaszolni.
A nyitott szanetlibe szeretnénk egy szalonnasütőt, kérdésem hogy tudnátok-e segíteni abban, merrefelé induljunk el, ki készít ilyet vagy hogyan. Amolyan kürtőt szoktak fölé tenni kéménnyel, ennyit tudunk.
Nekem kettő saját van az udvaron, az egyik sátortetős betonozható/ kialakitású cölöptartóval/, a másik leverhető verzió/ 75 cm a földben/, 4 oszloppal döntött tetővel.
Legutóbb az orkánerejű viharos szél, a háztetőt megbontotta, de a kocsibeállók sértetlenek maradtak.
azt szeretném tudni, hogy az oszlopoknak milyen alap szükséges?
gondolom fagyhatár alá kéne tenni, de azt nem tudom, hogy az oszlopot kell lesüllyeszteni ( de akkor meg valamivel kezelni kell) vagy betonból kell elkészíteni az alapot, és a talajszint felett erre helyzeni az oszlopot?
az oszlopokat hogy kell a betonnal összekapcsolni(rögzíteni)?van valami foglalat?
a függóleges oszlopok és a vízszintes ferenda közt ált. ahogy láttam van egy 45 fokos támasz, mint az akasztófán.Azt mivel kell rögzíteni? nagy csavar vagy menetes szár?