Több mopedem van, most egy Simson SR2-est restaurálok (inkább csak tisztítom, mert nagyon szép), de van egy P20-asom és egy T5-ösöm, ezek sajnos siralmas állapotban. Érzelmileg kötődöm hozzájuk, pláne a 20-ashoz.... ;-)
nemtudom nekem vannak ktm-es barátaim nemmondom h kivel mitörtén nemérdekes...de tegyükfel h a pénz számít...sztem ezitt 100%ban igaz a userkere. Akkor árban versenyképes e a ktm a többivel? öööö...nem! Tartósság és fentartási költségben? öööö...nem! Tude bármilyen téren anynival többet mint a konkurencia h megérje az előbbi két tétel anyagi vonzatát? nem... innestől kezdve ugyérzem nincs miről beszélni.
érdekes h mindig a ktm körül robbannak ki az ilyen viták :D :D
Azt gnem én kezdtem.
Általában egyformán kezdődik, valaki megemlíti a KTM-et és 3 japán motor tulajdonos reagál, általában 10 évvel ezelőtti történetből vagy hallott, mesélt történetekből. Aki meg KTM-mel megy az ingyen kapta, sőt fizetnek neki.
Konkrétumot mondok:
Motoroztunk Kókán (2006?) ott volt Ivánfy Kornél is, Havasi Zoli és én. Látom, hogy Kornél nézegeti az új 450 SX-F-et mondom neki, hogy menj vele nyugodtan, úgyis járatnom kell és sérült a lábam, próbáld ki. Erre azt mondja, hogy 3 éve egy asztala levegőben...és akkor mi van?
Nyitottnak kell lenni és megnézni, kipróbálni minden újdonságot, majd méregelni, döntést hozni.
Nagy a szám, mert én is vaskalapos japán motoros voltam, hiszen motort csak japánban tudnak gyártani...és a motor is és a márkaneve is 5 betű, stb.
(Tudjátok: Galilei amikor megépített a távcsövét és bemutatta a velecei dózsénak és a heliocentrikus világképben felfedezett olyan csillagokat, amik eddig ismeretlenek voltak, felfedezte, hogy a Jupiter körül 4 hold kering, stb. de nehézségekbe ütközött, voltak akik bele sem néztek a távcsőbe, mert az úgysem úgy van és ilyen nem lehet. Nem volt igazuk, ezt ma már tudjuk. Nem kell félni az újtól, nyitottnak kell lenni. )
Látod , ha valós képet akarunk akkor a legkeményebb bajnokságokat nézzük (AMA SX -MX) ahol késhegyre menő küzdelem van és minden tized számyít , amivel ott nyernek az nem lehet rossz alap gép és nem véletlen ha az élmenők mellőznek 1 márkát . A magyar bajnokság nem hinném , hogy valós képet adna , kis túlzással m-ban is egyet értesz Zöldemberrel !
Asszem lassan én kiszállok a KTM témából , de az érdekelne milyen veteránjaid vannak ?
Bocs a megkésett válaszért, nem sok időm van gép előtt mostanság...
3 honapról lesz szo. Oxford, Pennsylvania. Táborban fogok tevékenykedni, go-cart-ok mini off road gépek, jet-ski, szerviz, meg "pick upolás" ha minden igaz. a fő cél persze egy szert tenni ez idő alatt yo kapcsolatokra, aztán meglátjuk... nyár végén haza kell jönnöm még úgyis, mert szóbelizek... Budds Creek re mindenképp elnézek... már várom.
Eddig nekem is jellemzően elektromossággal/elektronikával kapcsolatos gondjaim voltak a KTM-ekkel - amiben ugye az a legviccesebb hogy majdnem az egész elektromos rendszer japán gyártmányú...
érdekes h mindig a ktm körül robbannak ki az ilyen viták :D :D namindegy, lehet emléxik valaki nemakarok hazudni h a magyar vagy az angol supervike magazinnal fordult elő, asszem az angollal, h teszteltek vmit (nem ktm :P) vmi sportmotort, azt leirták kerekperec h ez egy fos! Aztán éppen nemállitottákőket a falhoz érte ugyanis ottselehet csakugy leszarozni vmit, magyarországon meg pláne nem...kihoznak egy tesztet ha a ktm szar...még valakiknek összeomolna a világ belül, másrészt mlégjobban visszaesnének az amugysem rózsás eladások...szal enynit arról h mitirnak az újságirók a motorosujságba.
Látod Zöldember, erről beszéltem, Te sajnos személyeskedsz.
Jól látod a KTM piaci helyzetét, kis darabszám a japánokhoz mérten, de ne általánosíts régi példákból, mert a legrégebbi 4T motorunk 2005-ben jelent meg (250 SX-F), teljesen új k, noha hiszem, hogy a KTM gyártja az egyik legjobban irányítható, legjobban kezelhető, (és sajnos a legdrágább) 450-es krosszmotort. Te pedig abban hiszel, hogy a Kawasaki a legjobb, amit ÉN NEM PRÓBÁLTAM CÁFOLNI, és itt a nagy különbség kettőnk hozzáállása között.
Ha kezembe veszek egy japán kartert és egy KTM kartert azt látom, műszaki szemmel, hogy a nagy darabszámban gyártott öntött, ötvözött alumínium karternek jobb a felületi minősége, de az illesztéseknél mindkettő pontosan van megmunkálva.
Az eladott darabszám és a gyártott darabszám sok dolgot mutat, nyilvánvalóan a világ krosszosainak 90%-a nem hülye, de a BMW is kevesebb autót ad el, mint az Opel (vagy a Suzuki) akkor ez mit mutat?
Éreztem, hogy neked van valami személyes sérelmed az üggyel kapcsolatban, csak ez lehet magyarázat arra, hogy minden hozzászólásomban az ellenséget láttad (látod) bennem.
Egyébként nincs jelenleg motorom, illetve csak veterán motorokkal foglalkozom, azokat építgetem, ha időm engedi, azokból van egy pár....
Tiszteletel kérlek, próbáljuk meg egymás véleményét elfogadni, ne reagáljunk személyeskedve, támadva. Köszönöm!!!
Magyarország egy kis folt a térképen. A KTM kis pont a crossmotorok világában. A crosmotorok több mint 90 %-át japánban gyártják. Oriási tapasztalattal és a legmodernebb gyártástechnológiával. ( vegyél a kezedbe egy japán és egy KTM kartert és tudni fogod miről beszélek ) A Ktm a TM a Husqvárna a Serco a VOR egy játékos kis felhő az égbolton. Zsembi ügyes üzletember. Egy erőszakos reklámpolitikát folytatva a magyar piacon egész komoly erdményeket ért el. Amit a KTM hungária is jó stratégiának tart. Ennek az árát. Az agymosott tulajok fizetik meg. Igen haragszom a KTM re mert annak idejében mikor én is az agymosottak táborában voltam egy bajnokságot vesztettem a megbízhatatlan motor miatt, amely még egy versenyt sem volt képes hiba nélkül végigmenni. Haragszom a KTM-re mert rátelepedett a piacra és a műszakilag hátrányban lévő gyenge színvonalú termékét ráerőszakolja a magyar srácokra. Ennek az üzletpolitikának részese vagy te is, és szándékodban áll ezt a kis topikot is megfertőzni. Ha majd egyszer valamikor kihúzod a fejed a homokból, emlékezz erre a hsz-re. illetve, hogy a világ crosszosainak 95 % - a nem mind hülye. Örülj annak, hogy neked van a legjobb mocid és te adod el a legjobb terméket amit gyártanak
A KTM-nek az AMA és főleg a supercross mindig nagy szívfájdalma. Nagyon szerettek volna betörni az USA piacra, de nem sikerült, hiába árulták nyomott áron a motorokat, nem tudtak jelentősen piaci részesedést (3-4%-ról beszélünk!) nyerni. Idén 20%-kal emelték a motor árakat, így normalizálódik a helyzet (európai és USA árak), ezzel kvázi feladva a részesedés további növelését.
Beszélgettem a verseny szakosztályban emberekkel, kérdeztem tőlük, hogy mi az oka a sikertelenségnek pl. a Supecrossban (Travis Preston) és a Supercross Lites-ban (Ryan Spies), azt mondták, hogy a WP futóműnek nem tudnak megfelelő beállításokat találni, a himbarendszer nélküli hátsó nem elég progresszív azokhoz a pályákhoz és hollandiában, európában nehéz modellezni, sem versenyző, sem pálya nincs hozzá.
Ráadásul Kurt Nicoll fiatalokat szerződtetett, akik most tanulnak, tapasztalatokat gyűjtenek, nagy eredményre nem is számítanak.
A szerény USA eladások nem teszik lehetővé igazi profi versenyző leszerződtetését, ott nagyon nagy pénzek vannak.
Ráadásul ha megnézzük a modellek szerinti felbontást, az összes eladott modellnek több, mint 50 %-a enduro (EXC) és krossz 10 % alatt van, erre nem adnak nagy támogatást, itthon is ez a nagy probléma.
Amikor lobbizok a gyárnál sporttámogatásért (pálya-támogatás, versenyző-támogatás, stb.) az első kérdés, hogy mennyi sx modellt ad el a magyar hálózat évente? 25? hehehehe....
kicsit árnyalnám a képet, mert a ktm komoly marketing stratégiát nyomat és igyekszik mindent a verseny köré vonni (bedöltem én is ennek), sajnos a lemaradása is jelentős és túl gyorsan igyekszik a vásárlókhoz "kiszolgálni őket" ami azzal jár, hogy kevesebb idő jut a fejlesztések tesztelésére mely esetleg bosszúságot okoz csak a használónak, de sajnos lehet ennek komolyabb következménye is....
Engedtessék meg nekem is, hogy én is tegyek akkor egy pontot a mondatom végére.
Nem akarok vitatkozni, a véleményedre voltam kíváncsi, mert reméltem, hogy alapos és tényekre támaszkodik.
Minden mondatomat támadásnak veszed és kétes forrásból származó információkkal reagálsz, ellenben hangsúlyozod hogy mindenki tanácsot ad, erről szól a fórum, de légyszives idézd be, amikor bármelyik másik márkát szidtam, minősítettem, stb.
Én is tanácsot adtam EXC 250-nek, megbeszéltük, Te pedig ezt nem tartottad helyénvalónak és elkezdted szidni a KTM-et (javíts ki, ha ez nem így történt).
Akármit írtam, (újságból, tényeket idézve, versenyeredményeket felhozva, stb.) mindig személyeskedésnek érezted és volt rá egy nem teljesen korrekt válaszod, amiben általában én lettem az elfogult vagy agresszív kereskedő.
Én ezt nem éreztem teljesen fair-nek, de lelked rajta.
Továbbra is tisztelettel...és sok sikert kívánva a fiadnak a versenyzésben:
Ajaj, most viszont ellent kell mondjak vagy nem tudom mi van a szamok mogott. Gondolom a gumi, lanc stb nincs benne, mert akkor kicsit soknak tunik 2 ev alatt.
Amikor megvettem 2005ben a motort, nagyon szar allapotban volt. Kivult szep, belul ramaty. Asszem 2005 vegen volt egy nagy felujitasom, 150ert kb. fotengely felujitas, dugocsere, kuplungtarcsa, 2-s fogaskerek, kuplung munkahenger, a hengerhez is kellett nyulni kicsit.. 2006ban nem sokat mentem, kibirta az uzemora 2007 tavaszan volt a masodik szervizem, 1. dugocsere. Dugocsere kerek csapagyak, fekbetet. kb 40e. 2007ben "nagyon sokat motoroztam, kb minden 2. hetvegen + neha tobbet. 2008ban szinte semmit sem sikerult motorozni, igy oszre maradt a 2008 osze 2. dugocsere 55 korul volt a felujitas azt hiszem. Dugocsere, elso teloolaj csere, kipufogo gumi, meg aprosagok.
Ezek az arak a szerelest is tartalmazzak, en nem nyulok hozza!
Mondjuk az alkatreszarakat en sem ertem, szerintem nem olcso, bar mondjuk nekem viszont nincs osszehasonlitasi alapom. A "kedvence a kuplung munkahenger, 25e volt anno, az szuven csapott, dehat megeri, mert a kuplungkar behuzasa iszonyu konnyu. Jo dolog az olajos Magura...
Neha hallom, hogy ti mennyibol oldjatok meg, olcsobbanka tunik a dugo. Most altalaban, nem csak Te. Viszont azt kell mondjam, hogy sokaktol hallom, hogy nem a gyarit veszik, szeirntem itt lehet az elteres. Vagy pl ott, hogy Neked kedvezmenyed van sok helyen.
En tenyleg szeretem a kis zummogot, nem szeretem a 4T hangjat, tudom, hogy jobb, "konnyebb motorozni vele, stb. Ugyhogy ha lecserelem, bar sajnos most nagyon nem szoktam raerni ugyhogy feleslegesnek tartom, akkor 250 2T lesz, ha meg gyartjak..:-)))
sajnálom nem ez vojt a célom. én tiztáztam stuntal a dolgom. Nem sértődtem meg. Ha érdekel az én félre értésem a témában akkor itt fojtatom de me a forumon. tuaregralli@freemail.hu üdv motorosok
Mikor 2005-ben második időm volt az MX1-ben és a versenyen mégsem voltam a top 8-ban, akkor mindenki csak annyit mondott, hogy: „Hmmm, szarul startol nagyon, soha nem lesz jó, mert nem tud startolni.”. Kérdezem, mikor balról és jobbról 10-10 lóerő különbségű motorok ellen kellett startolnom, hogy is gondolta valaki, hogy el fogok menni nekik a startnál? És még az is hozzájött, hogy a „magyar starttechnikám” sem tartozott a legjobbak közé.
Ezt Kori honlapjáról töltöttem és egyet értek vele.
Ha valamelyik magyar pilóta ezt a 10 lóerőt a 490 ból veszi mert tuningra nincs 10 000 eu de van 124000 ft az nem erkölcstelen, ha a szabályok engedik.
A régi technikát 500 2t nem hasonlíthatod a mai crosshoz. Nem kanyarodhatsz vissza a pannoniákhoz meg a BSA-khoz. Az egy régi világ.
Az én véleményem az, hogy a KTM a magyarországon kapható leggyengéb minőségű cross motor. Ha megnézel egy dél kupát ahol a szegényebb motorosok versenyeznek elvétve találsz KTM-et. Hova lettek az 5-8 éves KTM-ek. A választ te is tudod én is, sufni kosár és egyéb helyek. Az hogy a magyar mezőny 20 %-a mégis KTM, az a KTM erőszakos reklámjának köszönhető amelyt most te is ránk akarsz eröltetni. Mint a magyar szaklapok is melyet nem tudsz úgy a kezedbe venni, hogy ne legyen benne egy narancssárga oldal. Ezmiatt a sok narancssárga oldal miatt ilyen drága a KTM. De meg is érdemli aki ennek bedől.
Tamás M-et két éve ismerem a két év alatt 300 ezret költött a kétütemű KTM-jére pedig hobby szinten és alig motorozik.Hozzá teszem szereti a kis zümm-zümöt. Mi egy komplett versenyszezonban költünk ennyit alkatrészre és nincs hétvége amikor nem vagyunk valamelyik versenyen, plussz az edzések. Gencsidani anyagi okok miatt vált el szeretett lc4-esétől.
Ha valaki itt a fórumon tanácsot kér, mint EXC 250 Zöldembertől adni kell neki. és ennyi. Te is leírhatod a véleményed hisz ezért fórum. De az erőszakos motorkaraktaeres ( ami különben motor karakterisztika ) reklámszöveget inkább a vevőidnek hintsd légyszíves. És akkor nem kerülsz az asztal alá minta kutyás hasonlatod.
Vitatkozhatunk még de én ezt nem élvezem. Engedd meg hogy befejezzem ezt a témát.
Hát megbocsáss szaki , de ha használtat akarsz venni nem pedig új gépet abba ész érvek alapján csakis az ára szólhat bele , vagyis a pénz !
Kíváncsi vagyok ezen kívűl mi más oka lehet , de én többről nem tudok . Akár 1 órán belül is tönkre lehet vágni 1 gépet , idehaza ismeretlentől venni motort mindig zsákba macska .
Nekem úgy tűnt , hogy mindenki csak segíteni próbált neked , ezt túl spiráztad .......
Még ilyennel sem találkoztam , hogy azért sértődik meg valaki mert olcsóbb vételt ajánlanak :-))
Bocs ha sértőnek gondolod az írásom , nem ez volt a célom , de valóban nem értelek .
Nálad az igazság , profi szinten a pilóta lényegesebb mint a gép és az AMA sorozat jó példa rá .
Azonban leszögezem , hogy Reed vezet , tehát most a SUZUKI a legjobb :-)))
Mondta is , hogy még nem ült ilyen kiegyensúlyozott motoron .
Stewartnak is mindegy melyik márkán ül , gyors bármelyikkel .
- De mintha a multkor azt nyilatkozta volna , hogy KTM-re nem ül mert azzal még dobogós sem lenne :-))) ( bocs KTM-esek , csak vicc volt ! Mondjuk azon már sokat gondolkodtam , hogy élmenők miért nem ültek még AMA SX-ben KTM-re ? Lehet nem véletlen . Jeremy mikor bevállalta már nem volt a csúcson ) -
Környezetemben sem sok hibátlan KTM-ről tudok , de elmondás alapján van ilyen is .
Az ujságírásról alkotott véleményed is közel járhat a valósághoz . Ezt alátámasztandó mondok 1 történetet : Van egy gyerekkori barátom aki elég sok és érdekes motoros megmozduláson megfordul néha . Pár éve épp beszéltünk telefonon és motor hangot hallottam , kérdeztem mi az ? Mondja , hogy épp tesztelik az új 525-ös krossz KTM-et , sorolta a neveket is de már nem emlékszem rájuk . Később mesélte , hogy a gép könnyen lefulladt , nehezen indult és a teszt azzal ért véget , hogy elfogyott valamelyik fokozat a váltóból .
Kifejezetten ezért vettem meg az ujságot ( talán Motor Revű volt ) amiben közölték a tesztet . Persze ezekről szó sem esett :-))
Igaz nem voltam ott , de én jobban hiszek a régi havernak mint az újságíróknak , már csak azért is mert nem szokása mellé beszélni . Természetesen ez nem azt jelenti , hogy az összes hibás , de az eddigi megfigyelésem alapján a környezetemben lévők nagyobb %-ban hibásodnak meg mint a japcsi gépek .
Véleményem szerint ha használt motort választasz akkor az állapotra helyezd a hangsúlyt, ne a márkára, egy jó állapotú motor jobb, mint egy rossz állapotú, akármilyen márkáról is beszélünk. Ha esetleg újat kapsz, az lehet a legjobb választás...akkor tudni fogod hány üzemóra van benne.