Keresés

Részletes keresés

barka Creative Commons License 2009.03.14 0 0 402

"Ez ide rartozik,hogy mar nem csak itt vagy a delslav testvereknel,hanem mart Romania-ba se kivanatos szemely ez a SOLYOM-ur,ez olyan mindha a fiam szuletesnapjat a szomszedba unnepelnem."

 

Látod punci, az a te bajod, hogy nem ismered a történelmet. A kis buta fejed tele tömték sok tót butasággal és ezért fogalmad sincs arról, hogy mind a saját hazádban (Tótország), mind Erdélyben a magyarok őslakosok. Következésképpen a magyar köztársasági elnök nem a szomszédba, hanem a magyarok közé haza megy és velük együtt ünnepel.

Előzmény: Törölt nick (399)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.13 0 0 401
Hát egy tótnak mondhatod :-)
Előzmény: óvárutca (400)
óvárutca Creative Commons License 2009.03.13 0 0 400

:((

Szinte sírok, hogy vki magyarul ilyet ír! :(

Csak annyit kéreznék: Neked Erdély román, és nem magyar??

Szerinted Erdély nem otthon van?(értsd: Erdély nem magyar?)

Előzmény: Törölt nick (399)
barka Creative Commons License 2009.03.13 0 0 398

"Az a minimum, hogy magyarként támogassa a magyar autonómiatörekvéseket, nem?"

 

Pontosan, és nam csak a köztársasági elnöknek kéne támogatnia ezekez a törekvéseket, hanem a mindenkori magyar kormányoknak is.

 

Előzmény: Törölt nick (397)
barka Creative Commons License 2009.03.13 0 0 396
Csak feszeleg az egyik újabb román széljobb csürhe Kolozsváron, hogy szakadna meg bennük az ütő...

 

"Az Új Jobb szabja meg Kolozsváron a magyar nemzeti ünnep rendjét?

(2009. március 13.)

  

- Több magyar ifjúsági szervezet közösen kérte, hogy a Teológiától indulva vonulhassanak végig a volt Magyar utcán, úgy, hogy zárjuk le az egyik sávot. Ezzel egyidőben érkezett meg egy másik kérés az Új Jobb szélsőjobboldali román ifjúsági szervezet részéről. Ők a Béke-térről szeretnének átvonulni ugyanabban az időpontban a Főtéren, a Deák Ferenc utcán keresztül a Bocskai térig."

http://erdely.ma/

 

barka Creative Commons License 2009.03.13 0 0 395
Alakul itt szépen a román magyar viszony...

Vajon mit szól mindehhez Kingaova Gönczescu, magyar külügyi zseni, aki nemrégiben a "Napkeltében" úgy nyilatkozott, hogy nincs magyarellenesség Romániában, ill. elenyésző a jelentősége... :((

 

"Visszavonták Sólyom leszállási engedélyét

 

Az államfő vasárnap helyett szombat délután utazik Székelyföldre, mert a gépe nem landolhat Marosvásárhelyen. Bukarestből azt üzenték: nem alkalmas a látogatás, egységre van szükség.

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután látogat Székelyföldre, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták, közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe.

 

Indoklás nélkül

 

A román fél március 11-én megadta a leszállási engedélyt, amit a március 12-i jegyzékükben indoklás nélkül vontak vissza, mondta el érdeklődésünkre Horváthné Fekszi Márta, a külügyminisztérium államtitkára. Megjegyezte, hogy a leszállási engedéllyel párhuzamosan kérvényezett és megadott frekvenciahasználati engedélyt nem vonták vissza.

A külügyminisztérium a héten amúgy egyeztetett a látogatásról Románia budapesti nagykövetével. Tekintettel arra, hogy a látogatásra a leszállási engedély miatt már szombaton sor kerül, a jövő héten térnek vissza a témára, válaszolta Fekszi kérdésünkre, hogy tervezi-e a Külügyminisztérium a román nagykövet berendelését. Az államtitkár amúgy 32 éves külügyi karrierjében nem emlékszik ehhez hasonló incidensre, bár azt nem állítaná, hogy ilyen nem is történt eddig.

"A látogatást a két ország és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően készítettük elő, a szükséges engedélyeket már március 9-én megkértük" - mondta zárásként Fekszi."

 

Forrás:  http://index.hu/belfold/2009/03/13/visszavontak_solyom_leszallasi_engedelyet/

 

barka Creative Commons License 2009.03.13 0 0 394
"Băsescu nem tagadja: megírták Sólyomnak, hogy ne jöjjön

[2009. március 13]

 

Román illetékes hatóságok tudomására hozták Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének, hogy látogatása nem lenne alkalmas ebben az időszakban – tudta meg hivatalos forrásokból a román NewsIn hírügynökség. Magyarázatként azt közölték az elnöki hivatallal, hogy számításba vették az államfő azon szándékát, hogy a március 15-ére tervezett látogatása során a területi autonóma ügyét készül hangoztatni.

Ugyanazok a források azt is elmondták, hogy a román hatóságok „felelősségtudatról és bölcsességről" akartak tanubizonyságot tenni ezzel, nem adva lehetőséget arra, hogy „Sólyomnak az ügyhöz való viszonyulása befolyásolhassa a két ország között fennálló jó kapcsolatokat". „Egy ilyen kritikus időszakban, amikor a gazdasági válság egyre mélyül, a románokat és a magyarokat nem szétválasztani kell, hanem össze kell fogni" – tudta még meg a levél tartalmából a NewsIn.

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre, amelyben azt kérdezték Traian Băsescutól, mi a véleménye az RMDSZ által közleményben terjesztett vádról, hogy a hivatalos román állami hatóságok eltanácsolták volna Sólyom Lászlót attól, hogy Romániába jöjjön, az elnök így válaszolt: „ez a román illetékes hatóságok ügye"."

 

Forrás: http://erdely.ma/

 

Micsoda egy süket, ótvaros duma a román hatóságok "felelősségtudatáról",  "bölcsességéről" és az "összefogásról"!.Hányinger, komolyan mondom, hányinger!...

 

Le a román elnyomással!

Le a román soviniszta és magyarellenes politikával!

 

barka Creative Commons License 2009.03.13 0 0 393

"Talán ezt kellene most is hangsúlyozni."

 

Mi ezt is hansúlyozzuk, de a román hatalom ezt nem akarja megérteni. Ő "tiszta" Romániát szeretne, ami remélem nem fog neki sikerülni soha...

 

Előzmény: Törölt nick (392)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.13 0 0 392

Vasvári Pál az egyik márciusi ifjú, akiről a legtöbb utca van elnevezve, amikor hírét vette, hogy a Horvát Nemzeti Párt a magyar forradalom ellen fordult, azt mondta:

 

"meg kell értetni a horvátokkal, "hogy a mi mozgalmunk jelszava nem a nemzetiség, hanem a szabadság, mely mindnyájunk közös kincse leend."

Talán ezt kellene most is hangsúlyozni.

Előzmény: barka (391)
barka Creative Commons License 2009.03.12 0 0 391
Újabb széljobb csoportosulás a román politikai életben...

 

"Provokálhatják a kolozsvári magyarokat március 15-én

2009. március 12.

 

Meg akarja tartani a március 15-ére időzített felvonulását a román szélsőséges Új Jobboldal Szövetség Kolozsvár központjában annak ellenére, hogy a helyi önkormányzat ezt nem engedélyezte.

A felvonulásra a polgármesteri hivatal azért nem adta meg az engedélyt, mert az útvonal keresztezi a magyar szervezetek által rendezett zászlós felvonulást."

 

Forrás: http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=49265

 

barka Creative Commons License 2009.03.12 0 0 390
A román államhatalom - minő véletlen! - ismét az erdélyi magyarság hátrányára manipulál…

 

"Háromszéken vannak olyan kisvárosok, ahol kevés román diák iratkozik be kilencedik osztályba, de biztosítani kell számukra a lehetőséget, hogy a lakhelyükhöz közel tanuljanak tovább, és így kénytelenek csökkentett létszámú osztályokat létrehozni. Ez azonban a magyar osztályok rovására megy, ugyanis ezekben túljelentkezés lesz.

 

A Kovászna megyei tanfelügyelőség írásban kérte az oktatási minisztériumtól, hogy módosítsa a jóváhagyott beiskolázási tervet, és engedélyezze még négy kilencedik osztály létrehozását.

Mint arról beszámoltunk, korábban Maros megyében okozott botrányt a beiskolázási terv, ahol a tanfelügyelőség kevesebb kilencedik osztály létrehozását javasolta, mint a magyar tagozaton tanuló diákok száma."

 

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=26771

 

Le a román elnyomással!

Le a magyarellenes, soviniszta román politikával!

 

barka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 389

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik román gyökér Codrin Munteanu.

Most éppen a kovásznai székelyeket "boldogítja"... 

barka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 388

Íme, egy nagyon "barátságos" román gesztus...

 

A román hatóságok eltanácsolták erdélyi látogatásától Sólyom Lászlót

 

 

 

                                           K Ö Z L E M É NY

 

"A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásától kezdve következetesen küzdött azért, hogy a romániai kisebbségi közösségek akadálytalanul megünnepelhessék nemzeti évfordulóikat, és szabadon emlékezhessenek történelmük fontos pillanataira. A békés együttélés feltételének tekintettük egymás kultúrájának és történelmének kölcsönös tiszteletét, még akkor is, ha múltunknak nem minden eseményét szemléljük egyformán.

 

Éppen ezért érthető a megdöbbenésünk, hogy a magyar köztársasági elnököt, Sólyom Lászlót a román illetékes hatóságok eltanácsolták erdélyi látogatásától március 15-én, holott nem először fordul elő, hogy egy jelentős ünnepnapon velünk van Magyarország államfője, vagy a magyar kormány és a magyar Országgyűlés vezető tisztségviselői. Sem az egyre szorosabb román-magyar viszonnyal, sem a két országnak az Európai Unióban elfoglalt helyével, sem népeink regionális egymásra utaltságával nem fér össze egy ilyen álláspont..."

 

A közlemény teljes szövege itt olvasható: http://erdely.ma/

 

Le a román elnyomással!

Le a magyargyűlölő, soviniszta román politikával!

 

 

barka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 387
Egy öntudatos, bátor ember.

Remélem, sok követője lesz...

 

"Hátrányban

 

Tüntetni fog Csíkszeredában az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke

(2009. március 11., 15:09)

 

Veress Dávid, a csíkszeredai székhelyű Édes Anyanyelvünkért Szöveteség elnöke bejelentette, tüntetni fog, amiért a bíróságokon a magyarok számára nem biztosítják az anyanyelv használatának jogát.

 

A törvényességet, az igazságot drága pénzen kereső magyarjainkat a tanuként beidézetteket arra kényszerítik, hogy román nyelven tegyenek eskűt az igazmondásukat illetően, román nyelven beszéljenek, és ugyancsak román nyelven olvassák el a jegyző által elkészített tanuvallomásukat. Ennek a törvénytelenségnek mielőbb véget kell vetni a 85 százalékban magyarok által lakott Csíkszeredában – írja közleményében Veress, aki egyben Csíkszereda Székely Tanácsának elnöke is.

 

„A rendőrségen is bejelentett tiltakozásommal fel akarom hívni a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét erre a súlyos törvénytelenségre. Embertelenség és jogtiprás jelszóval 2009. március 12-én, csütörtökön 12 és 13 óra között nyilvánosan fogok tiltakozni a Csíkszeredai Törvényszék épülete előtt. A heti egyszeri tiltakozásomat addig fogom folytatni, ameddig az édes magyar anyanyelvünk a gyakorlatban is egyenrangúvá nem válik a román nyelvvel, az igazságszolgáltatásban is" – közli nyilvános levelében az Édes Anyanyelvünkért Szöveteség elnöke." 

 

Forrás: http://erdely.ma/

 

Le a román elnyomással!

Le a román sovinizmussal és magyarellenességgel!

 

barka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 386
Eddig se voltak nagyon kétségeim, de most már teljesen egyértelmű, hogy a Kovászna megyei prefektus Codrin Munteanu egyre jobban felveszi a soviniszta és magyargyűlölő Funar stílusát. Remélem érzékeli ezt az RMDSZ is, és hamarosan megteszi ellene a megfelelő lépéseket. Azért az mégiscsak tűrhetetlen, hogy egy magát demokratikusnak tartó országban – amely ráadásul még EU tagország is -, a legsötétebb diktatúrákat idéző idők jöjjenek vissza...

 

"Sokallja a Kovászna megyei prefektus a közintézményeken levő magyar nyelvű táblákat

 

Kovászna megye prefektusa sokallja a kétnyelvű táblákat a Kovászna megyei intézmények bejáratain.
Codrin Munteanu megismételte korábbi álláspontját, miszerint közkeletű tévedés az, hogy amit a törvény nem tilt, azt szabad. Kifejtette: a törvény csak azt írja elő, hogy kétnyelvű táblák lehetnek az önkormányzatokon és az azoknak alárendelt intézményeken.
A prefektus meglátása szerint például az iskolák nem tartoznak ebbe a körbe, tehát magyar felirat sem lehetne rajtuk. Hozzátette: a törvény szerint felül kell lennie a román nyelvű táblának, és alatta ugyanakkora betűkkel a magyarnak, ez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat esetében fordítva van. "Meglévő magyar nyelvű táblákat nem szedünk le, de ha a prefektus ragaszkodik hozzá, megcseréljük a magyar és román táblák sorrendjét" – reagált a hírre Antal Árpád.
A sepsiszentgyörgyi polgármester értelmetlen piszkálódásnak minősítette a prefektus nyilatkozata. (régió rádió)"

 

http://itthon.transindex.ro/?hir=20644

 

barka Creative Commons License 2009.03.11 0 0 385
Nyomul és nyomul feltartóztathatatlanul, a demokratikus köntösbe bújtatott román diktatúra és sovinizmus... hogy szakadna meg bennük az ütő... :(

 

"Célegyenesben az igazgatók leváltása tása
2009-3-10 19:39

Bár nagyon sok procedurális hibával került napirendre, a Szenátus plénuma hétfő este elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek nyomán egyes intézményvezetők könnyebben leválthatók, a politikai akarat függvényében.
A módosítás értelmében az intézmények vezetői ezentúl nem köztisztviselők lesznek, hanem politikai alapon nevezik ki, és ugyanígy le is válthatják őket, miközben ugyanazon intézmények igazgatóhelyettesei továbbra is köztisztviselők maradnak. A törvény vitáján Cseke Attila frakciótitkár az eljárási hiányosságokra, a szabályzat többszörös megszegésére is felhívta a felsőház tagjainak figyelmét. – A nem politikai tisztséget betöltő prefektus által koordinált intézmények vezetői politikusok lesznek, helyetteseik nem politikusok, mint ahogyan azok az igazgatók sem, akik a minisztériumokból majd irányítják az intézményeket. Ez pedig csak zűrzavarhoz vezethet – mondta a szenátor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy épp azoknak az intézményeknek az élén lesznek politikusok, amelyeket a decentralizáció szellemében át kellett volna sorolni a helyi vagy megyei tanács igazgatása alá. A jogszabály-módosítást várhatóan hasonló gyorsasággal tűzik a Képviselőház napirendjére is."

Forrás: Paprika Rádió, M.É./RMDSZ-tájékoztató

 

barka Creative Commons License 2009.03.10 0 0 384
"A iaşi katolikus püspökség a diktatúra intézménye

 

Harcra lázítanak a soviniszta moldvai papok

 

Megdöbbentően a legnagyobb magyarellenességre lázító elem az egyház. A  szélsőségesen soviniszta szélsőjobboldali Nagy Románia Pártot és a „magyarölő” Vatra Românească-t is megszégyenítő módon küzd az alapvető állampolgári jogok megtiprásáért a iaşi római katolikus egyházvezetés. A jászvásári (iaşi) püspök nem riad vissza a diktatúra legsötétebb módszereitől sem. Egyik múltkori kirohanásában az „ördög nyelvének” nevezte a magyart. Érdemes lenne elgondolkodnia a püspök úrnak a kereszténységen, s ez alapján átgondolnia azt, hogy vajon nem tévesztett-e pályát.

 

Az teljesen világos, s kétség nem fér hozzá, hogy a moldvai római katolikus egyház nem szent, hanem leginkább egy bűnbanda, akik az alapvető emberi jogokat tapossák sárba, népeket és kultúrákat próbálnak a diktatúra XXI. századi alkalmazásával kiirtani. Mégis mit szólnak ehhez a felekezet hazai vezetői? Itt, Magyarországon akár a „vétkesek között cinkos, aki néma” elv érvényesülhetne. A Magyar Püspöki Konferencia, vagy bármely egyházvezetőség egy árva szót nem ejtett ki az ügyben. Egyszóval asszisztál ahhoz, amit Moldvában megmondanak?"

 

A teljes cikk ITT olvasható

 

A Magyar Katolikus Egyház mély hallgatása egyszerűen minősíthetetlen és felháborító!

 

barka Creative Commons License 2009.03.10 0 0 383
Egyre felháborítóbban viselkedik az új székelyföldi román prefektus, Codrin Munteanu. Teljesen önkényesen, még az előírt törvényeket is sajátosan értelmezve, lépten-nyomon kimutatja magyargyűlöletét, soviniszta hajlamait...

 

"A málnási községházába is belekötött a háromszéki prefektus

(2009. március 10.)

 

Szóra sem méltatta Codrin Munteanu prefektus új magyar helyettese kinevezését tegnapi sajtóértekezletén, ehelyett részletesen és pontosan, törvénycikkelyeket idézve tájékoztatott arról, milyen táblák, milyen nyelvű feliratok kerülhetnek a polgármesteri hivatalokra.

— „Szükséges a közintézmények kétnyelvű feliratozása, de csakis a törvény szerint" — fejtette ki Codrin Munteanu. A sepsiszentgyörgyi polgármester múlt heti felvetésére reagált a kormánymegbízott, amikor is Antal Árpád arról nyilatkozott, hogy felkéri a közintézmények vezetőit, magyar feliratot is helyezzenek el épületeiken. Kiemelte, nemcsak az önkormányzatoknak alárendelt, de a központi, úgymond decentralizált hivatalokhoz is eljuttatja felhívását. A prefektus szerint azonban a törvény csak a polgármesteri hivatalokra és a nekik alárendelt egységekre vonatkozik, ezek esetében pedig kötelező a kétnyelvűség. A 215. számú, közigazgatási törvény alkalmazási előírásai szerint minden ilyen épületen azonos méretben, betűtípussal kell megjelennie az elnevezésnek, felül a román, alatta pedig a magyar nyelvű feliratnak kell helyet kapnia. Felhívta a figyelmet, hogy Sepsiszentgyörgyön a városházán, helytelen módon, felül a magyar és alul a román elnevezés szerepel, Nagyborosnyón, illetve Málnáson pedig a polgármesteri hivatalok újrafestése után törvénytelenül jelent meg az épület homlokzatán a Községháza felirat. Tegnap körlevélben szólította fel az érintetteket, minél gyorsabban legalizálják helyzetüket. Sepsiszentgyörgyön egyszerű táblacserével megoldható, de a kormánybiztos elképzelése szerint a két községben újra kellene festeni a homlokzatokat. Codrin Munteanu harmincnapos haladékot adott, ezután büntethet — nyilatkozta.

A prefektus értelmezése szerint, amit nem szabályoz a törvény, az tilos, így tulajdonképpen kihágásnak minősíthetőek a minisztériumok helyi kirendeltségein, a kormánybiztosi hivatalon található kétnyelvű táblák. Ezek eltávolítását azonban nem kéri — mondotta — beiktatásakor ott voltak, nem kívánja leszedetni őket.

Farkas Réka
Háromszék"

 

 Forrás: http://erdely.ma/

 

barka Creative Commons License 2009.03.10 0 0 382
"Tűzzük ki a székely zászlót is! – A Csíkszéki Székely Tanács felhívása

(2009. március 10.)

 

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc közelgő évfor­du­­lója alkalmából a Csíkszék Székely Tanácsa felkéri a települési önkormányza­tok vezetőit, az iskolák igazgatóit, a közbirtokosságokat, a különböző intézmények vezetőit és székely véreinket, hogy a székely önrendelkezési törek­vé­sek jelképeként, a magyar lobogó mellé tűzzék ki a székely zászlót is.

Egyébként, úgy magyar nemzeti lobogó, mint székely zászló rendelhető a Csíkszéki Székely Tanácsnál a 0266–315710, 0266-31866 vagy a 0743–663590-es telefonszámokon.

Csíkszék Székely Tanácsa"

 

 Forrás: http://erdely.ma/

 

Csak üdvözölni lehet felhívást!

Hajrá székelyek, hajrá erdélyi magyarok!

 

barka Creative Commons License 2009.03.10 0 0 381
Az egyik román kereskedelmi tv-ben egy, a romániai prostitúcióval kapcsolatos kérdésre a román kormányfő Emil Boc azt válaszolta, hogy ezzel kapcsoltaban komoly tárgyalásokat kellene folytatni a román ortodox Egyházzal.

 

Ezzel a kizárolagossággal a román kormányfő ismét csak azt bizonyította, hogy a román nagypolitika és értelmiség berkeiben mennyire mélyen gyökereznek az idegengyűlölő, rasszista eszmék. Ezek szerint a többi romániai Egyház (katolikus, református, unitárius, görögkeleti) nem fontos – talán nem is létezik Boc úr szerint -, egyedül és kizárólagosan csak a román ortodox Egyház van, annak véleménye a mérvadó.

 

Ne feledkezzünk el róla, hogy az amerikai Emberjogi Bizottság bírálta Romániát a vallási törtvények kizárólagossága miatt, azaz az ortodox Egyház előnyben részesítését a többi romániai Egyházzal szemben!!

 

manaszu Creative Commons License 2009.03.09 0 0 380
"ki gondolta volna, hogy a jobb oldal kormánykoalícióra lép a bal oldallal?"
A magyar angyal agyak fantáziáján kivül az ég világon sehol sincs jobb oldal vagy baloldal, az csak mese 90% elaltatására. Van viszont muzulmán, ortodox meg katolikus, meg mitudomenmi . A globalizáció elöfutáraként törtetö katolokizmus még mindig a legmenöbb üzlet amit valaha egy zsidó alapitott de ez is egyre vészesebben csuszik a csöd felé amiota egy volt hitlerjugend fejére került a hármaskorona. A magyarok pedig hiába ajánlották fel a Gyurcsánt álltal micisapkának becézett szentkoronát az EUnak mert rajtuk már egy Gyurcsmány-Ormány egyezség se segithet, talán Tökés-Marko valamicskét valahol kikaparhat ha barka ur nyomdokaiba lépnek.
Előzmény: alias78 (377)
barka Creative Commons License 2009.03.08 0 0 379
 

"Hátrányban

 

Háttérbe szorulhat a magyar nyelv oktatása

(2009. március 08., 01:03)

 

"...mikor Andronescut Sepsiszentgyörgyön arról kérdezték, lehetséges-e a román nyelv idegen nyelvként történő oktatása a magyar gyermekek számára, Andronescu kitérő választ adott: a román nyelvet "egész egyszerűen" meg kell tanulni."

 

A román-magyar együttélés egyik fontos eszköze kéne legyen a másik nyelv iránti érzett tisztelet. A történelmi reflexek miatt kölcsönös utálat és lenézés van a másik nyelve iránt. Ezen változtatni kell. A kultúrák között párbeszéd évében a másik nyelvét népszerűsítő kampányra lett volna szükség Romániában. Sajnos ilyenről nem hallottunk. Továbbá hasznos lenne, ha a magyar közösségnek saját románnyelv-oktatási politikája lenne, hogy a magyarság hosszú távon ne váljon másod-harmadrendű állampolgára Romániában.

De persze az éremnek két oldal van! Nem csak a magyar közösségnek akadna tennivalója a békésebb „nyelvi-együttélés” érdekében, hanem a románnak is. Meg kell oldani a román nyelv tanításának kérdését, ez vitathatatlan, de hasonló
nyitottság és befogadó készség kéne legyen a román félben is a magyar nyelv megtanulása iránt.

Azok a tények, hogy sok román szégyelli, ha ért magyarul, vagy hogy a román iskolákban nem tanácsolják a magyar nyelv, mint idegen nyelv tanulását, vagy hogy a román anyanyelvűek magyar nyelvtudását nem mindenhol ismerik el, mint egy második idegen nyelv ismerete, arra engednek következtetni, hogy a román fél sem elég toleráns, vagy éppen befogadó. Kölcsönösen, politikai akarattól függetlenül kéne tenni az két nyelv kölcsönös tisztelete érdekében."

 

Forrás: http://erdely.ma/hatranyban.php?id=49068

 

 

 

barka Creative Commons License 2009.03.08 0 0 378
Nekem az a véleményem, hogy mióta Erdély román uralom alá került, a román államnak és politikánal, legyen az bármilyen rendszerű és szinezetű, az a célja, hogy az erdélyi magyarságot felszámolja. Könyvtárnyi anyag gyűlne össze, ha a különböző román rendszerek magyarellenes tevékenységét felsorolnánk.

Erre a szívós és kitartó magyarellenes román politikára kellene már végre az erdélyi magyarság politizáló részének valamilyen ellenszert találnia, mert különben – legalábbis én így látom, bár ne legyen igazam – az erdélyi magyarság szépen lassan felmorzsolódik és elfogy.

Ki kellene dolgoznai egy stratégiát – a románokéhoz hasonlóan -, amelyben a követeléseket lefekteti (pl. autonómia, anyanyelvhasználathoz való jog, anyanyelvi oktatáshoz való jog az alapoktól az egyetemig, stb.) és ebben teljesen egységesen, határozottan kellene fellépnie és addig nem nyugodni, amíg a román állam nem teljesíti az erdélyi magyarság követeléseit, a kisebbségi jogok maradéktalan biztosítását.

Az anyaországnak pedig kutya kötelessége lenne végre a határon túli magyarság mellé állni, legalább annyira, mint annak idején Ausztria tette a déltiroli kisebbség, kisebbségi jogaiért vívott küzdelmében...

 

Előzmény: alias78 (377)
alias78 Creative Commons License 2009.03.08 0 0 377
Ez így megy mióta az RMDSZ kibukott a kormányzásból. És ez nem a magyarság hibája volt, ki gondolta volna, hogy a jobb oldal kormánykoalícióra lép a bal oldallal?
Basescu készül a választásra, és tisztában van vele, hogy a magyarság nem fog rá szavazni. Így hát megpróbálja a székelyföldi románok szavazatait biztosítani.
De, tudod, kormányok jönnek és mennek, a magyarság meg marad, kibírja ezt is, mint ahogy ennél nehezebb helyzeteket is átvészelt már.
Előzmény: barka (376)
barka Creative Commons License 2009.03.07 0 0 376

A demokráci köntösébe bújt soviniszta román állam magyarok elleni irtóhadjárata már Markónak sem tetszik. Talán felébredenek...

 

"Tiltakozás a magyar vezetők leváltása ellen

2009.03.07. szombat 18:18

 

Bukarestnek át kell engednie a helyi döntéshozatalt az önkormányzatoknak, vagy törvénnyel kell garantálnia a magyarság arányos jelenlétét az állami intézményekben. Ezt Markó Béla RMDSZ-elnök mondta, azzal kapcsolatban, hogy a román kormány a héten újabb magyar vezetőket távolított el a prefektúrák és más kormányzati hivatalok éléről.

 

Hiába vonultak utcára a sepsiszentgyörgyiek a magyar intézményvezetők leváltása elleni tiltakozásul, hiába gyújtottak lármafákat Hargita megye településein az RMDSZ elöljárói, Romániában folytatódik a magyar tisztségviselők eltávolítása a kormányhivatalok éléről. Nemcsak az 5 miniszteri és 12 államtitkári rangú RMDSZ-politikust váltotta le az új kormánykoalíció, a megyei hivatalokból is menesztik a magyar intézményvezetőket: 60 magyar szakember közül több mint 40-et már leváltottak. Az RMDSZ lakosságarányos részesedést követel a hivatalok vezetéséből.

 

„Az alternatíva világos: vagy olyan erőteljesen decentralizálni, hogy a közösség által választott emberek döntsék el, hogy hol ki tölt be egy ilyen intézményvezető tisztséget és akkor elő fog állni a helyes arány, vagy pedig törvénnyel garantálni – úgy ahogy például Dél-Tirolban van, meg más helyeken is van ilyen megoldás, – azt hogy a lakosságarány szerint oszlik meg a vezető tisztségek aránya is” – fogalmazott Markó Béla

Az RMDSZ elnöke szerint olyasmi még a kilencvenes évek elején sem fordult elő, hogy ne legyen legalább egy-egy magyar alprefektus a székelyföldi prefektúrák élén."

 

http://www.dunatv.hu/magyarsag/tiltakozasamagyarvezetokeltavolitasaellen.html

 

 

 

barka Creative Commons License 2009.03.07 0 0 375

Már ne is haragudj, de a hsz-eid annyira abszurd marhaságok, hogy lehetetlen rájuk értelmesen válaszolni... :(

Előzmény: manaszu (374)
manaszu Creative Commons License 2009.03.07 0 0 374

A moldvai egyházi vezető Tőkés László református püspök február közepén neki címzett levelére reagált:"A moldvai katolikus püspök szerint nincsenek csángómagyarok"

 

Na tessék itt is láccik cik, hogy mekkora szarkavarö ez a Tökös.  Mi köze egy református püspöknek ahoz, hogy a katolikusok mijen nyelven beszélgetnek.
A katolikus püspök világosan megmondta, hogy a csangok katolikusok és nem magyarok,vagy reformátusok. A pápa is megmondta, hogy a katolikusok minden országban azon a nyelven kell imádkozanak ami az ország nyelve. Nem egy Kálvinista püspök fogja megmondani a katyolikusoknak, hogy az Isten mijen nyelven halgatja öket meg, hanem a roma-i pápa.

Előzmény: barka (362)
seabeast Creative Commons License 2009.03.06 0 0 373
Jó, hát ez van.

Egyszerűen frusztrálja őket, hogy a középkori magyar középhatalom az egy 600 éves realitás volt, míg a hasonló szlovák vagy román történet egyszerűen sci-fi kategória.
Előzmény: barka (335)
seabeast Creative Commons License 2009.03.06 0 0 372
Viszont az tény, hogy kisebb (az ún. másod- és harmadrangú) folyóknál egyértelműen brutális magyar túlsúly van. Nyilván azoknak is volt egykor más neve, de sokkal könnyebben kikopott a használatból az évszázadok alatt. Ergo mire a magyarok Erdélybe értek már csak a nagyobb folyók ősi neve élt tovább az itt talált minimális nagyságú szláv népesség ajkán. Ezért mutat szláv közvetítést a nevük.

Előzmény: barka (224)
alias78 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 371
"Ott van pl. Mohácsi Vé, védi elvtelenül az ővéit, tök mindegy, hogy mi történt cigányellenességet kiállt. "

Ahogy látom, simán felvállalja a romániai romák érdekvédelmét is. (lásd. Tatrang). Ezért nincs nekünk szükségünk romaügyi államtitkárra.?))) Fizeti a magyar állam!
Előzmény: Törölt nick (361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!