Menjünk szépen sorba jobbról balra: 1. A telefon kezelője, 2. KÖFE monitor, 3,4,5,6, A biztosítóberndezés monitorjai, 7. SZIR monitor. (A felsőt Én sem tudom)
Egy képen 8 monitor látható. Ebből 4-en a vágányok láthatóak. Egy az utastájékoztatóéra hasonlít. Jobbról a másodikon és a másik kettőn mi lehet? És a másik - 6 monitoros - szolgálati hely mi?
Nem én csinálom. Ha jól tudom A3-as formátumban vannak, és ígéretet kaptam az egyik főnökömtől hogy beszkennelik munkamentes időben. Holnap rákérdezek hogy állnak.
"Ez a fogalom, hogy "jobb vágány", mindig úgy értendő, hogy nem a menetirány szerint nézem, hanem a végpont felé tekintek, és hogy úgy melyik oldal." A választ már meg is adtad. :) Déli-Kelenföld között a helyes-helytelen vágány van megcserélve.
Bocsi-bocsi, ezt elnéztem. :-) Egy térközjelző van, de természetesen két térköz.
És nem mellesleg a páratlan vonatokról beszélünk, így ott JOBB vágány, ugyebár.
A páratlan vonat ott a (menetirány szerinti) bal oldalon közlekedik, ott az a helyes vágány. Vagy ez a fogalom, hogy "jobb vágány", mindig úgy értendő, hogy nem a menetirány szerint nézem, hanem a végpont felé tekintek, és hogy úgy melyik oldal?
Mi a helyzet pl. Kelenföldön a Déli felé, ahol eleve csak egy térköz van? Ilyenkor helyettesíthető azzal a feltétel, hogy a kijárat után következő jelzőn egy darab szabad fény legyen? Mondjuk ha ez a helyettesítés megengedhető, még akkor is gyanús, hogy Kelenföldön a Déli felé sosem világít a feloldó fény, mert ehhez az kellene, hogy a vonat kijárásakor a Déli tároló már bejáratot húzzon (ekkor a Kelenföld és Déli közti térközjelző villogó sárga, persze ez is csak a helyes (ott bal) vágányon igaz), az meg nem túl nagy valószínűségű esemény.
Na ezt fussuk át újra...
Két térköz van, csak rövidek.
Ahhoz, hogy lehessen Hívó-feloldót kinyomni, valóban kell a Déliben bejáratnak lennie, a térközök rövidsége miatt. Nálam sokszor volt ilyen - bár olyan ember és forgalmi helyzet kell hozzá a Déliben is, meg szólni sem árt neki.
És nem mellesleg a páratlan vonatokról beszélünk, így ott JOBB vágány, ugyebár.
Ha jól tudom, a hívásfeloldó kivezérelhetőségének egyik feltétele, hogy az első két térköz szabad legyen. Mi a helyzet pl. Kelenföldön a Déli felé, ahol eleve csak egy térköz van? Ilyenkor helyettesíthető azzal a feltétel, hogy a kijárat után következő jelzőn egy darab szabad fény legyen? Mondjuk ha ez a helyettesítés megengedhető, még akkor is gyanús, hogy Kelenföldön a Déli felé sosem világít a feloldó fény, mert ehhez az kellene, hogy a vonat kijárásakor a Déli tároló már bejáratot húzzon (ekkor a Kelenföld és Déli közti térközjelző villogó sárga, persze ez is csak a helyes (ott bal) vágányon igaz), az meg nem túl nagy valószínűségű esemény.
Ha egy régi jelfogós állomás bejárati jelzőnének hátoldalán van hívásfeloldó optika, akkor jogos ebből levonni azt a következtetést, hogy az állomáson D70 van?
"a hangos átjárós kísérletek miatt a közelben lakók tiltakoztak."
Ez érdekes dolog. Anno Lengyelországban olyan volt a szállásunk, hogy egy ilyen vasúti átjáróra nézett a hálószoba ablaka. Ott az átjáró nem "bim-bim"-el, hanem kolompol - és igen erőteljes hangon. Isteni volt erre ébredni minden hajnalban... :)