Szlovákia nincs messze, sokan járunk oda csodálni fantasztikusan sokszínű vasútját. A tátrai villamos, a széles nyomtávú ércvonatok, a hegyi mellékvonalak tolatós tehervonatai, színes mozdonyok, dízel és villamos motorvonatok... Ez mind Szlovákia... Olvassa és írja ezt a topicot, akit ez érdekel...
Közben már részletesen megválaszolták, így én nem is akarok már mit írni, a lényeg, hogy aki Szlovákiában vonatozgat, annak kötelező programja kell, hogy legyen a 170-es vasútvoalon való utazás is.
Tavasszal remélem ismét kijutunk erre a vonalra, én akkor feltétlenül be akarok nézni a túristaúton a Beszterce szűk völgyébe Alsóhermánd és a Hermándi barlang közötti hurokalagúthoz.
Ez a rész szerintem nagyon látvnyos a vasútvonalon.
Továbbá szeretném akkor most már végigvideózni is a vasútvonalat, mert az 1 GB-os kártyámra nem fért rá a Besztercebánya és a nagy alagút közötti szakasz.
Az a leghosszabb alagút melyik állomások között van? Harmanec jaskyňa (26.325) - Čremoné (32.967) között, az utóbbihoz közelebb, Čremoniansky néven fut és 4697 m hosszú. A Teplica-mellékág völgyét köti össze a Harmanec völgyével. A barlangról elnevezett állomásig még van három kisebb alagút, azok azért, mert ahogy kijön a vasút a Harmanec-völgy bal oldalán, a hegynek egy-egy lefutó kitüremkedését "vágják le". A Besztercebánya és Alsóstubnya elág közötti 40,6 km-en összesen 22 alagút van, plusz pár híd, szóval nem egy unalmas vonal(szakasz), az biztos.
Igen, a baloldali az, a másik egy 710-es (egy olyanból lett modernizálva a másik). Ugyan most nem tudom megnézni Bálint képét, mert mobilról irok, de felteszem az egy kéttengelyes új gyártású Lego (új sorozatjele 704), mig hermándon háromtengelyes masinák vannak.
Ilyen megközelítésből még sehol nem láttam ezt a 170-es vasútvonalat élen. Azt hiszem én elbújhatok az it készült tucatképeimmel. Így inkább mutatok egy kis tájképeket akkor alulról.
Amúgy már tervezem a következőt, valamikor márciusban, akkor átmennénk a nagyalagút túloldalára a Túrócék felé is a völgyhidakhoz.
Dolny Harmanec (Alsóhermánd) állomás Ruttka felé nézve.
Dolny Harmanec (Alsóhermánd) állomás Besztercebánya felé nézve.
Harmanec jaskuna (Hermándi csepkőbarlang) állomás Ruttka felé nézve.
Harmanec jaskina (Hermándi csepkőbarlang) állomás Besztercebánya felé nézve.
Harmanec jaskina után Ruttka felé a nagy alagútig 3 kisebb alagúton vezet még át a vasútvonal, 70-197-50 m-esek, itt a középső látható.
Itt pedig a híres leghosszabb vasúti alagút Szlovákiában a 4697 m-es bejárata.
Néhány kép a szonbati Besztercebánya környéki krirándulásunkról
Reggel a selmecbányai mellékvonal kozelníki völgyhídja tövében
Ulanka, a szomszéd viadukt
Harmaneci papírgyári kismozdonyok
Egy meglepetés- szamárvonat az öt kilométeres vízválasztó alagút előtt
Következett a gyors búvárvonat, ami rögtön a nagyalagút túloldalán keresztezett egy...
... másik gyors búvárvonattal
A végére pedig egy újabb nagy híd, ezúttal Kostiviarskáról.
Köszönöm a túrát a résztvevő, meghívó topictársaknak, most kicsit megfelelő mennyiségű dúrva hegyivasutat láttam, eután már kicsit más szemmel nézek mondjuk az abaligati vasút nagy sebességre alkalmas "hegyi" vonalára, de nem gond, mert szerencsére a Fátra sincs messzebb...
Többek között az általam említett mondat is részben átírásra került az indexes verzióban. Nem kellene mindent kopipésztelni az indexes "újságíróknak".
Ami a szlovákiai magyar füleknek nem szokatlan hangzású, az indexen olvasva már az lehet. Van egy felvidéki csoporttársam, ha hajtási engedélyről beszél, tudom, hogy a jogsira gondol, de egy pesti szájából hallva, vagy az indexen olvasva azért meglepő lenne, nem gondolod?
Szerintem nem ezt írtam. Úgy fest megvan, hogy kinek van a legnagyobb baja a magyarral:
"Legalább tizenhárom személy életét vesztette, amikor szombaton délelőtt tíz körül a közép-szlovákiai Garamszécs (Polomka) közelében egy vonat és egy kirándulókkal teli autóbusz összeütközött, jelentette a Paraméter ."