Ja, tényleg. A minap volt a tévében. A szóvivő meg azt mondta, ez mindennapos. Én nem szidtam a reptéri dolgozókat, pedig ezek szerint nagyobb tolvajok mint a kőművesek. Egy videokamera árát nehéz űberelni 100-as szegből.
Ha egyszer eljutok odáig, nyilván én is végigjárom az ismerősöket. Hülye lennék, ha ezt sem tenném meg a saját érdekemben. Az az egyéni szoc. problémám, hogy főleg tervező ismerős van, kivitelező egy sincs, építtető szintén kevés, mert a korosztályom évek, sőt évtizedek óta túl van ezen. De ezzel együtt azt gondolom, hogy olyan ez is, mint a reptéri csomaglopás. Nem mindenki csinálja, de elég, ha épp annak az 5-10%-nak a kezébe kerül a csomagom, aki igen. Ezért a félmillás fényképezőgép szetet - már ha lenne :-)- nem a feladott csomagba teszem, és ha olyan van a csomagban, amiről tudom, hogy "érdekes " lehet, akkor azt a bőröndöt lefóliáztatom. Mert jobb a békesség, és nem kell alkalmat sem teremteni. A másik meg az, hogy eddig csak azt hallottam -kivétel nélkül-, hogy "a második építkezésemen már kevésbé vágtak át / jobban ment / gyorsabb volt". Nekem -remélem- nem lesz második, én egyet szeretnék minél jobban és gyorsabban túlélni.
Hadd védjem a mundér becsületét. Szerintem mindenki magából indul ki. Aki azt mondja, hogy még sosem lopott semmit, az hazudik, és roszabb a tolvajnál. Miből gondolja bárki is, hogy ő a leg-profibb. Vannak csakók, akik ebédjeggyel, buszjeggyel, üzemanyaggal, munkalappal, munkába járással, vagy amivel dolgoznak azzal csalnak, csak nekik az természetes. Végül, nagyon , de inkább nem sajnálom azokat a 5 Ft-ért.... építkezőket akik arra is sajnálják azt a kis energiát, hogy akár az ismerős vagy ismeretlen körükben ajánlásokat, referenciákat gyűjtsenek, mert belekerülne x Ft-ba.
Őszintén szólva én nem vagyok annyira oda az önerős építkezésért, csak egyszerűen félek. Ebben az országban nincs olyan, hogy nem állsz ott bikacsökkel, és mégis halad a munka, terv szerint dolgoznak (ki tud itt tervet olvasni, csókolom!?!) és közben nem lopják ki a szemedet.
Mi is amiatt döntöttünk ezen technológia mellett, mert lehet önerősen építkezni. Egyébként szokott olyan akció lenni a ProKonceptnél, hogy ingyen megtervezik a házat, ha az elemükből építkezel. A legnagyobb elemük a PK-40 (5/15/20 cm), de van más gyártónál nagyobb is.
Ha érdekel még valami, kérdezz, mi is benne vagyunk éppen a sűrűjében. Igyekszem válaszolni :)
Abszolút, főleg a térfogat adattal. Mert ha jól emlékszem -de szép is, amikor az ember még életében nem csinálta, csak az ezer éves tanult emlékei vannak :-) - akkor ezek alapján kb. egy nap egy mixer. Ez nekem való munka lenne, még én sem szakadnék bele az elpunnyadt, 42 éves testemmel. (őleg, hogy csak nézném. :-) ) Persze amilyen tempóban a mi lakáskoncepcióink változnak lehet, hogy jövő héten már nemez jurta lesz, a végén meg kikötünk valahol a harmadik emeleten.
Nem, elbénáztam. Megjelent előttem a kép -ami rossz volt-, és ott is maradt. :-) Szóval arra gondoltam, hogy az E-gerendás födém a gerenda hossztengelyével párhuzamos irányú terhelést csak a gerendák közti kibetonozáson / béléstesteken kaphatja. De ha valaki a tetőt támasztja alá, akkor az valószínűleg úgysem lesz párhuzamos a gerendákkal. (De ha mégis, akkor tényleg figyelni kell erre.)
Nem tudom, saját házat nem mernék kőművesre bízni. Balatonlellén láttam egy ilyen zsalus rendszerű házat mesteremberek által építeni. A legalsó sort úgy eltúrták, hogy a 2. emeleten 8 centis hézag volt, amit malterral próbáltak szintbe hozni. Képek is vannak valahol, ha megtalálom őket :)
A hogyan megyre a válasz a www.prokoncept.hu oldalon található 2 perces videó. Amúgy 1 elem 25 centi magas, így három sor 75 centi.
A dolog úgy néz ki, hogy megcsinálod a lemezalapot, állnak kifelé belőle a vasak. Ekkor lerakod az első sort, de nagyon precízen. Ha itt eltolsz valamit, akkor az gyűrűzik végig, nem nagyon lehet korrigálni. Ha az első sor stabilan megvan, akkor rápakolsz még három sort plusz a vasalást. Jön a betonmixer, csőrös csővel szépen feltölti. Utána mindenki hazamegy, a beton meg köt szépen sálat. Másnap megint 3 sor és így tovább, amíg a fal elég magas nem lesz. Egy elembe 112.5 liter beton fér el, így egy 50 méteres szakaszra 5.6 m3 beton kell.
Arra kell vigyázni, hogy ne nagy nyomással essen be a beton a zsaluba, mert szétnyomja. A betonpumpa meg olcsóbb, mint a vödrözős melós.
" Mintha nagy_ivóval teljesen ellentétes lenne a véleményetek E-gerenda terhelés ügyében " Ez nem baj, a jó pap is holtig tanul. Mi lenne még ebből az országból, ha mindenki egy véleményen volna? Ezen az állapoton kívül.
Mintha nagy_ivóval teljesen ellentétes lenne a véleményetek E-gerenda terhelés ügyében.
Én csak láttam prokonceptes kivitelezést. Azt nem mixerbetonból csinálták, hanem a helyszínen keverték és úgy vödrözték be. De a prokonceptes topikban majd eligazítanak.
Minden E gerendás födém akkor válik teljes értékűvé, ha megfelelő a gerenda felfekvése, a koszorúnál bekötővassal ellátott és vashálóval kibetonozott felbetonnal van ellátva. Lyukacsos téglánál csak kiemeléssel (stolicára rakva) használható. " Azt úgysem teheti meg, elvégre az E-gerenda közvetlenül nem terhelhető, még felbetonon keresztül sem. A válaszfalnak is mindig támaszközépre kell esnie, szemben a régi G(?) gerendával, ahol meg pont a gerenda volt a válaszfalak alatt. Ha így volna senki nem venné meg. Ezt hogy érted? Szerinted a födémre, a válszfal alá még vb kiváltót kellene készíteni? A beton megkötése, megfelelően méretezett födémnél a beton kötése után terhelhető válaszfalakkal, tető segédoszlopokkal, aljzattal,stb.
Nálam pl a statikus javaslatára a gerinc is le van támasztva.
Egyébként a fa tetőszerkezet egy lutri :) Láncfűrésszel nem lehet olyan pontosan kialakítani a felfekvési helyeket, hogy az teljes felületén érintkezzen a másik fával. Szerintem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom vannak olyan csatlakozások, ahol csak a bevert szög viszi az összes lokális terhet.
Amit a grandács kft hírdet rácsostartó ügyben, emlékeim szerint ott 16m fesztávról írnak, de lehet hogy több.
Azt úgysem teheti meg, elvégre az E-gerenda közvetlenül nem terhelhető, még felbetonon keresztül sem. A válaszfalnak is mindig támaszközépre kell esnie, szemben a régi G(?) gerendával, ahol meg pont a gerenda volt a válaszfalak alatt.
Urak! Azt tudom, hogy van itt olyan, aki dolgozott már Prokoncepttel és társaival. Érdekelne, hogy mennyire lehet egy Átlag Józsi kőműves mesterre rábízni egy ilyen kivitelezést? Mert elsőre úgy tűnik, hogy aki játszott már Legoval, az ezzel is elbír. De a gyakorlat meg azt mutatja, hogy az ember nem tud akkora hülyeséget elképzelni, hogy egy Mekk Elek ne legyen még annál is sokkal hülyébb. (Gondolom meséltem már a magukat vasbeton szerelőnek mondó fószereket, akik vasalási rajzon összekeverték a kótát a létrával.) Igazán az érdekel, hogy -ha jól tudom- ezeknél a rendszereknél három soronként (60 cm) kell a betont beönteni a zsaluba. Ez hogy megy? Felnyomják az első sort, beöntik, aztán a mixeres addig ott áll és Ludast olvas, amíg a szakik nem végeznek a következő három sorral? Vagy minden reggel leborít egy kötéslassítóval kezelt napi adagot, oszt' a melósok szép fokozatosan belapátolják?
" Végülis a ház közbülső teherhordó falazatán lévő koszorúra (+talpszelemenre(?)), le lehet terhelni a tető nagy részét, és akkor az E-gerendákra kevesebb teher jut. Ha nincs közbülső teherhordó fal, akkor ez a lehetőség ugrott. " Nem kell középső főfal. Sosem középen támasztják alá a tetőt, fesztávtól függően lehet hogy sehol. Az E gerendás födére bárhol rá lehet terhelni a tető bizonyos súlyát, nyílván nem a födém tartja az egészet, de általában a gerenda végeihez van közelebb az alámasztás mint a közepéhez. Az előző hsz között írtam a helyszínen készített rácsostartó megoldást, ahol akár 8-10 m is lehet a fesztáv.
Ha nálad hamarabb leesett, miért nem írtál? Nálam talán azért, mert nem szokványos, egyedi megoldás, sosem készítettem így födémet, sőt nem is terveztek tudtommal. " Nem fogja kinyomni a koszorút az E-gerenda?" Miért nyomná ki? Nem a béléstest tartja össze, ami adott esetben kimarad. Ha előírás szerint készül, akkor sem, pedig sokkal nagyobb a tömege. Minden födémnek van egy önsúlya és terhelhetősége. Az ön súlyba beletartozik a béléstest, a vasalat és a felbeton, ami a béléstestek közé is befolyik, lehet számolni 6-7 cm átlag vastagsággal. És erre jön a terhelhetőség, ami válszfalak, aljzatbeton, burkolat,stb. és a tető tömege. Ha az önsúlyból kivonom a fent említetteket, jobban terhelhető a gerenda.
A fagerendás födémnél is megy keresztbe egy teherelosztó gerenda. Végülis a ház közbülső teherhordó falazatán lévő koszorúra (+talpszelemenre(?)), le lehet terhelni a tető nagy részét, és akkor az E-gerendákra kevesebb teher jut. Ha nincs közbülső teherhordó fal, akkor ez a lehetőség ugrott.
Sok éves tapasztalat miatt. Minden E gerendáshoz beépítem 4,2 m feletti fesztávnál. Jobb az együttmozgás. A végeit tartja a koszorú, de a közepét csak a felbeton, ami csak 4-5 cm. A hosszabb gerendák hajlamosak középtájon különmozogni, repedni, az emeleti terhelésre is.( tető, válaszfal)
Jogos a kérdés, mert az elképzelés "tetőráterhelési" részét nem kóstolgattuk. Így elsőre azt mondanám, hogy a székállások alá - az E gerendákon merőlegesen fekvő - egy-egy 2m hosszú (fa vagy) betongerenda kerülne ami 4db E gerendán feküdne és osztaná el a terhelést. Persze lehet az egész ötlet már az elejétől kezdve abszurd lenne egy mérnök számára...
Nekem tetszik A77 ötlete. De mi van akkor, ha erre az E-gerendára támasztja le tetőt? Mert ugye ez az elképzelésének a folytatása. Nem fogja kinyomni a koszorút az E-gerenda?