-A tillig emblémát ki lehetne egy kicsit jobban emelni, ha már valami támogatást is biztositanak nekünk.
-Esteleg a hátlapra be lehetne tenni az eddigi gyártók halvány emblémáját, Zeuke, BTTB, Piko stb.
-Az előlapon a rövidítést talán nem kellene kiírni, tehát maradna a BTTB klub simán, így inkább a gyártóra, és a méretarányra utalna csak, és helyileg nem lenne behatárolva.
- A betűtipust szerintem a Tillig betűjéhez kellene igazítani, legalább az BTTB feliratnál.
-Színek... hát nekem a szürke alapszin nem tetszik, javaslom a tillig szineit, kicsit butítva.
Azt hittem egyébként, hogy ezen már túl vagyunk a múltkori körkérdés óta, de természetesen nem szándék a kirekesztés és a pontos földrajzi behatárolás.
Jelenleg nincs használhatóbb megoldás a betűszó első tagjára.
Szerintem is a TT Barátok a lényeg. Az, hogy meg iTT, a Fővárosban alakult, csak egy dolog. De ez ügyben is rugalmas a terv.
Azt én nem támogatnám, hogy megyénkénti alszervezetek, meg még tudja a fene, hogy milyen konstrukciók szülessenek, mert egyrészt a túlszerveződés csapdájába esnénk, másrészt adminisztratív akadályok is születhetnek, hiszen mindenképp egy közös adatbázisban kellene kezelni a tagságot.
A tagság kommunikációja, az információ áramoltatás már egy másik kérdés, de remélhetőleg ez is vállalható, főleg az internet korában.
Hamarosan elkészül egy saját honlap is a klubhoz, amin német nyelven is fent lesz minden, így a nemzetközi klubéletbe is integrálódhatunk.
A klub neve a BTTB eredeti jelentésére (Berliner TT Bahn) "rímelget". Lehetne Burkus TT Barátok is, de nem vagyunk poroszok. (A burkus a poroszok régi magyar népi neve.) A BTTB első B betűjére nincs jelenleg jobb ötletünk, úgyhogy már marad a "Budapesti". DE eTTől függetlenül az országból bárki közöTTünk lehet, szívesen látjuk.
Nem kell feltétlen a találkozókon résztvenni ahhoz, hogy a klubhoz tartozzon valaki. Egyedüli feltétel a TT modellvasút valamilyen szinten, start szettől a sokméteres digitális asztalig bármi.
Engem az egészböl gyakorlatilag csak az érdekelne, hogy miböl vonatkoztatják el a szervo állását (a keszthelyi esetben csak a végállását) mert a szervo maga nem ad vissza semmilyen jelzést, hogy hol van. A vezérlö elektronikának meg pl. a végállásban illene lekapcsolnia - vagy ami inkább megfelelne a szervok lelkivilágának állandoan a végálláshoz illö jelet generálnia - ami persze áramfogyasztással jár.
A szervo eredetileg ugyanis nem arra lett tervezve, hogy a kezelö a távolbol explicit beaadja a helyet (forgásszöget, állást pl. egy 10-s billentyüzettel), hogy ide fordulj és a szervo ezt vakon követi, hanem ugy müködik, mint a gázpedál az auton, akarva akaratlanul utánnaszabályozod a lábaddal - a szervo esetében az ujjaddal, hiszen látod hogy hogyan reagaál a vezérelt tárgy a kezelésre.
Ezt viszont egy digitális elektronika visszacsatolás nélkül nem tudja, hiszen az nem látja, hogy hol a hid (ha pl. fordikorongrol van szo).
Ezért pl. a forditokorongot kézivezérléssel - akár egy szervot közbeiktatva is, játszva oda tudsz forgatni (ha látod) ahova kell; de probáld magad beleélni az elektronika lelkivilágába, azaz vezéreld ugy pontosan a hidat, ha nem látod!
Márpedig az ismeröseim DCC interface-e pontosan erre épit, és nem látom benne honnan tudná a központi egység, hogy hol is áll a hid (hogy evvel kapcsolatban modositsa a vezérlési jellemzöket.).
Tran SW10 dekoderek, igaz a Tillig váltókat működtető szervókat vezérlik. Kicsit vért izzadtam vele, mire rendesen sikerült megfejteni. A gond az volt, hogy amikor áthúzták a csúcssínt, akkor is maradt egy fix, cca. 140-200mA áramfelévetel a szervón. A motorokat a Viessmann szállította be (meglehetősen ócskák is, most nem idézném azokat a szavaidat, amivel a szolgálati kocsidat minősítetted:-)) ), de valami hasonlók. Nos, arra is érzékeny volt a cucc, ha csak eggyel elírtad a véghelyzetet meghatározó CV-t (beállítási tartomány: 0-255, valahol 25-35 között vannak). Persze minden kitérőnél más és más az érték, ez gondosan el is van mentve és a vaskos dossziéba ki is lett nyomtatva. Elegendő volt, ha pár tizeddel tovább akarta a szervó húzni a csúcssínt, és máris kész volt a baj.
Szerintem a barkácsolható verzió elkövetőjét ismered is, egy misét megér:-)
Jo lenne ezt kiprobálni, mert az utobbi néhány honapot 3 szervo pontos vezérlésével szorakoztam el, és messze nem mondhatom, hogy a kisérletek pozitivak voltak (mármint a poziciok meghatározása).
Amennyire értem a szervok müködését, bennük egy mini potenciométer egy PWM áramkört szabályoz - aminek az impulzus szélsségei határozzák meg a szervo helyzetét. Ezek az impulzusok vannak egy PLL áramkörrel összehasonlitva a kintröl jövö parancsokkal, és igyekezenek a belsö impulzus pontosan a külsö szélességére hozni - ekkor zárul a PLL áramkör.
Ebböl viszont csak egyetlen dolog következik, hogy a két impulzus egyforma szélességü, de hogy maga a szervo hol áll az a potenciométer illetve egyébb mechanikai elemek játékátol függ. Ez meg sajnos nagyon messze van a forditokorong igényelt pontosságátol
(TT-ben a 24 cm-es átmérö esetén 1 mm a max. hiba > ez fokokban 0,5o)
Egy potenciométer már nagyon jo, ha 5 fokos pontossággal ugyanazt az ellenállást mutatja.
(Képlet a vezérlés pontosságának a számolására:
24 cm-es hid > R=120 mm.
A kerülete 6,28x120=753,6mm > 360o/753,6=0,47o felel meg egy 1 mm-nek a kerületen )
Ha van valakinek kedve ezt megvizsgálni nagyon megtisztelne, ha beszámolna az eredményekröl, és kiforditaná az általam felvetett kétségeket.
Jó hír! Létezik (kettőnél) több állású servo-dekóder, egyébként kifejezetten szegmenskoronghoz is ajánlják:
- ez meg tudja állítani a hídat középső állásban is, ugyanúgy, ahogy a széleken, összesen 8 pozíciót lehet beprogramozni.
- beállítható, hogy lassan gyorsuljon fel, ill. a kívánt pozíció elérése lassan álljon meg, ez élethűbbé teszi.
- van 4 bemenete nyomógombok számára, így analógban is használható, bár a beprogramozáshoz kell egy DCC központ.
- mivel a pozícionálást a servo-vezérlő végzi a beprogramozott értékek alapján, a dekóderen kívül nincs szükség semmilyen további mechanikus vagy optikai érzékelőre, csak magára az RC-servora.
Köszönöm a választ és a felajánlást! Ha szükségessé válik keresni foglak a későbbiekben.
Neked is külön köszönöm etwg!
Amennyiben megakadok Tégeg is valószínűleg "zaklatlak" még a későbbiekben.
Mégegyszer köszi mindenkinek! (Persze ha még valakinek van gondolat a témával kapcsolatosan az ossza meg feltétlenül mindannyiunkkal. Remélem mást is érdekelt ez a téma.)
Üdv.
Dimarson
Ui: Korábban is írtam már, hogy jó csapat az a TT-s brigád!
Kicsit más téma: összefogdostam a Tillig új modelljét, a BR189-et. Hááttt... Nem véletlenül írta Tibor barátom a tesztben (V&M aktuális száma), hogy: "új koszak kezdődik".
Igaza van. A példásan kidolgozoTT tető, a négy Sommerfeldt áramszedő, a gyönyörű kaszni. A belbecs sem kutya, az új PLUX dekóder aljzat valóban egy jó kis dolognak tűnik. A Märklin/Trix-féle 21 pólusú csatlakozóval ellentétben ez használhatú a korábbi csatlakozós dekóderekkel is. Legfeljebb a plusz tudást nem lehet kihasználni.
Szóval, átgondolt, okos tervezés, gyönyörű kivitel! Kalap le! Kb. olyan a modern villanygépek szintjén, mint a gőzösöknél a Gützold BR65.10. Etalon.
>Egy 18 mm-es pozdorja lap, arra 7 mm-es polifoam, plusz 5 mm parafa.
Amikor ezzel bíbelődtem - kis esélyt adva annak, hogy a 25mm feleTT is bírja majd az állítómű - rajta hagytam a polifoam-on egy BR81-est. Nem állt rajta sokáig, de felemelve a kerekek nyomai ott díszelegtek a lapon. Eszembe jutoTT jakoa mesterünk hsz-a. :)
Tegnap egyébként szinte egész nap vágányt fekteTTem, pályát terveztem. 3 lurkó kíséretében, aktív segítsége mellett. A korábban már elképzelt de mobil alapon megépíteTT (lerajzolt, lefotózoTT) vonalvezetéssel sehogy nem voltam kibékülve. Háromszor álltam neki újból és újból, mindig valamit finomítva. Közben persze; "Papiiii, most ezt szeretném irányítani...", "Papiiii, kisikloTT..." Pesze fiam, mert a váltó után még nincs sín... :))))
Na, a lényeg; a polifoam-on oTT a parafa!! :)
Az benne a szép, a jó, hogy a vonatok saját menetzaján kívül, nem hallani egyéb zörgést, dübörgést... Majd arra leszek kiváncsi, hogy az ágyazat és a sínek leragasztásával hogyan változik az akusztika.
Így is van. A BTTB ezt anno direkt így találta ki; ahogy Csíkos és Gashpy írja, ill. mutatja.
Jómagam egy hevenyészett diorámát dobtam össze a kísérlet miatt. Egy 18 mm-es pozdorja lap, arra 7 mm-es polifoam, plusz 5 mm parafa. A gyári fém rudazat helyeTT momentán egy karácsonyról az asztalomon maradt (??) csillagszóró fém szálát használtam.... :) Az eredmény: tökéletes váltás.
Megpróbálom leírni a lényeget. A híd alá van szerelve az elektromágnes, ami egy reteszt mozgat, és a mikrokapcsoló. A motor a tányér alatt van. Forgás közben az elektromos összeköttetést egy csúszó érintkező biztosítja a két rész között. A reteszt a fordító korong alján lévő rovátkákba húzza egy rugó. Ha megnyomod az indító gombot a mágnes a rugóerőt legyőzve meghúzza a reteszt, záródik a motor áramköre és elindul a híd. A retesz, ha beugrik a helyére, biztosítja a mechanikus rögzítés és a mikrokapcsoló oldja a motor áramkörét és megáll. Lényeges, hogy a motor lassan forgassa a hidat. Ha segítség kell, vagy meg akarod nézni hívj. 20-9232-903, 384-3694. Baktter
Mielőtt még dOKi hozzászól: A második út a könnyebben járható. A gyári átalakítási megoldás is ez. 25 mm simán áthidalható. Elvileg alulra is való egy - a váltóéhoz hasonló - rudazat. Ajánlom figyelmedbe ezt és ezt.
BTTB-s váltóállító eltüntetését hogy oldoTTad meg? Nekem két ötletem van, nem tudom mennyire használhatóak. Az egyik az, hogy az alapba kivágni az állítómű helyét, az állítórudat levágni, majd fejjel lefelé vissza ragasztani, a fejét picit meghosszabítani, az állítóművet fejjel lefelé beilleszteni a kivágásba, a tetejére mehet az állítómű imitációja. A másik, sokkal kevésbé trancsírozós, hogy az állítóművet az asztal alá szerelem, az állítórúd fejénél a lukba egy függőleges rudat ragasztok, a mozgásterét kifúrom az asztalban. Az utóbbinál (ami sokkal kivitelezhetőbbnek tűnik) nem tudom, mennyire lenne a függőleges rúd merev. Sok hülyeséget írtam?
Szinte sejtettem, hogy nem a torony közelében levő váltók valamelyikét próbáztatják a "huncut" legények... De legalább kaptál "Tiszteletbeli BAKTER" oklevelet? :-))))