Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nekem is ilyen van, de nem ennyire szép a fa - a Baumaxban vettem olasz eredetű és az egyes ágakat körbe lefele hajtották és lekötözték, gondolom a termésképződést akarták elősegíteni. Egy ugyanígy kezelt tahiti lime-om is van, ami most a leveleit is nagyjából már elhullatta, lehet, hogy túl melege van. Most ugyancsak bajban vagyok, hogy hogyan metszem tovább, mert természetesen ki akarnak törni és elkezdenének felfelé nőni az új vesszők, de nincs igazán miből sudarat nevelni.
[image1lEz az előbb említett mandarin . Atermése kb3cm étmérőjü. Az íze nagyon savanyú. A héja vékony és édes van néhány magja. Nem tudom a pontos nevét. Ha betudjátok azonosítani megköszönöm.
Helló jozsó Én augusztusban tettem le 2 grapefruitot és mindkettő pillanat alatt gyökeresedett és 15 cm-esre nőttek.már várom,hogy mi lesz velük idén tavasszal
Álltalában a ragadós,fényes felület jelzi,hogy valami élősködő van a növényeden. Levéltetű,pajzstetű,gyapjaspajzstetű v.valamelyik atkafaj.Ezek testváladéka ez a raga- csos,fényes anyag,amin azután hamarosan megtelepszik a korompenész és akkor már nemcsak ragad,hanem csúnya,kormos színe lesz,ami egyben lefolytja a leveleket. Először a kártevőket keresdd meg,a tetvek szabadszemmel is láthatóak,de az atkák- hoz célszerű nagyítót használni.Miután tudod mivel állsz szemben annak megfelelően lehet védekezni.Leginkább a levelek fonákján (alsó részén) lehet megtalálni őket.
van egy magról kelt kb.3vagy4 éves pontosan nem tudom,citromfám és most néhány levelén fényes ragadósnak tünő valami és a levélszélek barnulnak,száradnak.mi van vele?most akartam pedig tavasszal beoltatni valakivel,ugy tudom ilyen korában kell.segitség!
Majd elfeledtem igen van grapefruit is,egy oltott meg egy gyatra kis dugvány ami azért érdekes,mert vagy 25 db-ból az egyetlen amelyik meggyökeresedett.
Hát ebből csak az derült ki,hogy nyáron szabadban,télen fólia alatt tartják. Én ugyanezt teszem vele.Nem kockáztatom meg,hogy kiültessem,annál is inkább, mert a lányomtól kaptam a 6.szülinapra.
Még annyit,hogy az enyém oltott és hagytam egy oldalágat az alanyból szaporítási céllal és most úgy tűnik hozza a bimbókat.Kíváncsian várom mi lesz belőle.Nyilván ez is valamilyen akácia,de még nem néztem utána pontosan melyik faj,majd ha kinyílt. Majd teszek róla fel képet,hátha valaki kapásból megismeri és nem kell keresgélnem. Ahogy öregszem egyre lustább vagyok.
A lányomtól kaptam a mimózát,náluk (mivel ő Faenzában él)nincs tartósan -10-15 fok, de azért ott is vannak -ok.Ott szabadba kiültetve telelnek és hatalmas fák vannak belőle.Én nem merem kint hagyni,nekem a növényházba van az ajtó mellett(ahol néha szellőztetéskor kap rendesen)ahol egyébként 5-10 fok körül van.De lényeges a világos hely.A barátom imádja,sokat költött már rá,több példányt elpusztított,mert nincs növényháza és a lakásban próbálkozott vele.Tavaly hoztam neki olaszból,de úgy tűnik ez sem marad meg neki sajnos.
Jozso48 nagyon szépek a növényeid.Nekem is van egy dézsás Fidzsoam amibe 3 tő van. Ennek az az előzménye, hogy volt egy 2 méteres fám ami termett de nagyon aprók voltak a gyümölcsei,olyan epres-banános volt az ize. Magjai kikeltek.Nagy fát kiültettem az egyik télen -15 fok alatt elfagyott.
Én is szeretnék agy hanvas akáciát/téli mimozát/ esetleg nálad beérik a magja/hüvelytermése?
Tavasszal mindenképp meglátogatlak.Elötte egyeztetünk a növény cseréről.
Szépek a növényeid ,a mimóza hány fokot bír?Nekem is volt évekig egy nagy fa mindig őszre volt tele bimbókkal ,és amikor bevittem eldobálta az összeset ,még a levelei egy részét is próbáltam neki megfelelő hejet találni,letettem a pincébe két éve és többet nem hajtott ki.
Szegény bonsaiok kinnt fagyoskodnak,de a házban virít az élet.Öröm bemenni az üvegházba.Elkezdtek virágozni a caméliák is,érnek a citrusok.Itt vigasztalódom a mocsok idő miatt.
Köszönöm a tanácsodat ,a pomelóval kapcsolatbanis,értékes volt .A naracsot szeretnéma te,fajtádból az egyiket,jobb ha nem egyfajta.
A MANDARINa levele alapján inkábbjapán kamkwat ha újra terem kiderül ,mert akkor héjastól édesebbnek kell lennie ,úgy még nemkostoltam ,a gyümölcs formája a mandarinra jobban hasonlít.Köszönöm az értékes infókat mindenkinek.
Nagyon köszönöm. Meglepően segítőkészek, önzetlenek vagytok, ritka ebben a világban. Tapasztalom, hogy kertészkedők között ez így van, de nehezen tudom ezt megszokni. Még 1* köszi!!!
Az ausztrál gardéniafával kapcsolatban néhány tapasztalat: Nagyon sokat kibír,de a tűző napot nem szereti,ha tavasszal kirakom mindig árnyé- kos helyet keresek neki.Gyümölcse bár apró,rózsaszín,ribizli nagyságú-ennek ellenére kedvelem kellemes pikáns ízű.A benne lévő magot érdemes elvetni,jól kel és pár év alatt termő fa lesz belőle.Sikeresen lehet gyökereztetni is párás és viszonylag magas hőfok mellett.Teleltetése sem gond,gyakorlatilag fagypont felett áttelel,de nyilván neki is jobb a melegebb,világos helyen való teleltetés ilyenkor télen is virágzik és különösebb beavatkozás nélkül is köt.Talajban sem válogatós. Vitatják,hogy valóban ez-e a növény neve,de azt hiszem ez velem együtt neked sem fontos. A fidzsoa (Acca sellowiana v.Feijoa sellowiana)mirtuszgyümölcs szintén egy hálás dézsás növény,hasonlóan nem kényes,minimális hőfokon (0-10 fok) között szoktam teleltetni,minimális öntözéssel.Ilyenkor hullatja levelét,de ez normális,tavasszal ezt pótolja.Viszonylag könnyű gyökereztetni.A gyümölcse sokak számára furcsa,szokat- lan,mint sok egyéb exota gyümölcse,de aki megszokta nagyon megkedveli pikáns ízét. A virágja azon kívül,hogy nagyon szép ,palacsinta tésztába forgatva és forró olajban kisütve még csemegeként fogyasztható is.Kicsit rapszódikusan virágzik,melynek még nem tudom az okát.Egyik fám hosszúkás gyümölcsöket terem,míg a másik csaknem gömbölyűt.,majd keresek képet róla. A citrusok gyökereztetése már sokszor volt itt téma,ha visszaolvasol sokféle véle- ménnyel fogsz találkozni.Nekem az a véleményem,hogy a mandarinnal ,grapefruittal, naranccsal nem érdemes kísérletezni,azokat jobb oltani,a citrom viszont csaknem bármikor gyökereztethető és alanynak is jó mindegyikhez.Persze az igazsághoz tartozik,hogy bármelyik citrus faj magonca jó alanynak,sőt jobb,mint a dugványok. Ennek ellenére én is oltok dugványra is ,mert nem mindig van megfelelő magonc.
Köszi még1*, nem olyan nagy még a fa, hogy sok kisérletezési lehetőséget biztosítana. Megvárom a meleget és akkor citrom, grapefruit, mandarin egyszerre. Vettem egy ausztál gardéniafát és egy fudzsoát (mirtuszdiót) is. Ha valakinek ezekkel a növényekkel kapcsolatban van valami tapasztalata, infója szívesen veszem. Előre is köszi.
Sziasztok Azt szeretném kérdezni,hogy az Osmocoteból melyik fajtát kell használni? Tudom,hogy 6 hónapos,de a gyártó oldalán tucatnyi fajtátkinál/nitrogénes,káliumos stb/ és eltérő árban is. Köszi
Én csak citromot szoktam így szaporítani, de a legnagyobb gyökeresedési arány a május- június körüli időben ledugott vesszőknél van. Gondolom, hogy más citrusféléknél is ez lehet a helyzet. (Pet-palackos lefedés, párás környezet, a palack falán látszik a páralecsapódás).
Gyakorlatilag egész évben lehet, leggyorsabban nyár elején, nagyon világos (de nem napsütötte) helyen gyökerezik ki. Szobában nehezebben, de ha van sok alapanyagod, már neki is állhatsz. Én egy 2 oldalról üveges előtérben szoktam, az a legjobb, mikor 30 fokok vannak. De csináltam már márciusban is, akkor is kigyökerezett, csak nem mind.
Aranytisztára mosott vajkrémes vagy tejfölös dobozba kertiföld-virágföld keverék, rá talpatlan-kupaktalan 2 literes flakon. Mindig nedvesen, de nem vizesen tartani. A föld fölött csak 2-3 kicsi levél legyen, vagy 2 nagy levél félbevágva.
Én egyenlőre sehogy, csak szeretnék, nem véletlen írtam, hogy állítólag...
De biztos hogy a héjával együtt szeretném vagy zselésítve főzés nélkül vagy esetleg elkérem a kertészéktől a receptet, hogy ők hogy készítették azt a narancslekvárt amit kaptunk, azis nagyon finom volt, mintha sárgabarack is lett volna benne.