Keresés

Részletes keresés

DorkaDorka Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7422
Nekem is ilyen van, de nem ennyire szép a fa - a Baumaxban vettem olasz eredetű és az egyes ágakat körbe lefele hajtották és lekötözték, gondolom a termésképződést akarták elősegíteni. Egy ugyanígy kezelt tahiti lime-om is van, ami most a leveleit is nagyjából már elhullatta, lehet, hogy túl melege van. Most ugyancsak bajban vagyok, hogy hogyan metszem tovább, mert természetesen ki akarnak törni és elkezdenének felfelé nőni az új vesszők, de nincs igazán miből sudarat nevelni.
Előzmény: B. Imre (7420)
petya71 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7421
Szia Imre!

szerintem ez calamondin(citrus mitis) és az ízéről amit írtál az is arra vall. :)...de különben szép. :)
Előzmény: B. Imre (7420)
B. Imre Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7420
B. Imre Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7419
[image1lEz az előbb említett mandarin . Atermése kb3cm étmérőjü. Az íze nagyon savanyú. A héja vékony és édes van néhány magja. Nem tudom a pontos nevét. Ha betudjátok azonosítani megköszönöm.
B. Imre Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7418
Fűtöd az üvegházat?
Előzmény: kurdilaci (7382)
vica46 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7417
Van véleményed a grep magról vetésével kapcsolatban?
Előzmény: jozso48 (7412)
Daniboy79 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7416

Szép napot mindenkinek!

Segitséget szeretnék kérni töletek!

Tudna valaki segiteni abban,hogy hol juthatnék hozzá györ környékén kertészeti perlithez és alginithez?

Erölre is köszönöm a segitséget!!!!

majorzola Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7415
Helló jozsó
Én augusztusban tettem le 2 grapefruitot és mindkettő pillanat alatt gyökeresedett és 15 cm-esre nőttek.már várom,hogy mi lesz velük idén tavasszal
Előzmény: jozso48 (7412)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7414
Álltalában a ragadós,fényes felület jelzi,hogy valami élősködő van a növényeden.
Levéltetű,pajzstetű,gyapjaspajzstetű v.valamelyik atkafaj.Ezek testváladéka ez a raga-
csos,fényes anyag,amin azután hamarosan megtelepszik a korompenész és akkor
már nemcsak ragad,hanem csúnya,kormos színe lesz,ami egyben lefolytja a leveleket.
Először a kártevőket keresdd meg,a tetvek szabadszemmel is láthatóak,de az atkák-
hoz célszerű nagyítót használni.Miután tudod mivel állsz szemben annak megfelelően
lehet védekezni.Leginkább a levelek fonákján (alsó részén) lehet megtalálni őket.
Előzmény: grewia (7413)
grewia Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7413

Jozso!

van egy magról kelt kb.3vagy4 éves pontosan nem tudom,citromfám és most néhány levelén fényes ragadósnak tünő valami és a levélszélek barnulnak,száradnak.mi van vele?most akartam pedig tavasszal beoltatni valakivel,ugy tudom ilyen korában kell.segitség!

jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7412
Majd elfeledtem igen van grapefruit is,egy oltott meg egy gyatra kis dugvány ami
azért érdekes,mert vagy 25 db-ból az egyetlen amelyik meggyökeresedett.
Előzmény: vica46 (7408)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7411
Hát ebből csak az derült ki,hogy nyáron szabadban,télen fólia alatt tartják.
Én ugyanezt teszem vele.Nem kockáztatom meg,hogy kiültessem,annál is inkább,
mert a lányomtól kaptam a 6.szülinapra.
Előzmény: Freddy56 (7409)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7410
Ez is olyan hosszúkás levelű,de most már megjelentek a levélhónaljakban a kis bimbók
remélem ki is fognak nyílni.
Előzmény: vica46 (7408)
Freddy56 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7409
Kedves VICA46 és JOZSO48!

A szombati (jan.30.) Délmagyarország c. helyi lapban volt ez a cikk. Talán némi támpontot ad a teleltetéssel kapcsolatban.
vica46 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7408

Üdv

Nekem is kihajtott alulról is csak annak hosszukás levelei voltak de nem virágzott.

Grepfrutod is van Jozsó?

Előzmény: jozso48 (7407)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7407
Még annyit,hogy az enyém oltott és hagytam egy oldalágat az alanyból szaporítási céllal és most úgy tűnik hozza a bimbókat.Kíváncsian várom mi lesz belőle.Nyilván ez
is valamilyen akácia,de még nem néztem utána pontosan melyik faj,majd ha kinyílt.
Majd teszek róla fel képet,hátha valaki kapásból megismeri és nem kell keresgélnem.
Ahogy öregszem egyre lustább vagyok.
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7406
Megbeszéltük- szívesen látlak,ha lesz beérett mag teszek el neked.
Előzmény: Mediterránum (7404)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7405
A lányomtól kaptam a mimózát,náluk (mivel ő Faenzában él)nincs tartósan -10-15 fok,
de azért ott is vannak -ok.Ott szabadba kiültetve telelnek és hatalmas fák vannak belőle.Én nem merem kint hagyni,nekem a növényházba van az ajtó mellett(ahol
néha szellőztetéskor kap rendesen)ahol egyébként 5-10 fok körül van.De lényeges a világos hely.A barátom imádja,sokat költött már rá,több példányt elpusztított,mert
nincs növényháza és a lakásban próbálkozott vele.Tavaly hoztam neki olaszból,de
úgy tűnik ez sem marad meg neki sajnos.
Előzmény: vica46 (7403)
Mediterránum Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7404

Jozso48 nagyon szépek a növényeid.Nekem is van egy dézsás Fidzsoam amibe 3 tő van. Ennek az az előzménye, hogy volt  egy 2 méteres fám ami termett de nagyon aprók voltak a gyümölcsei,olyan epres-banános volt az ize. Magjai kikeltek.Nagy fát kiültettem az egyik télen -15 fok alatt elfagyott.

Én is szeretnék agy hanvas akáciát/téli mimozát/ esetleg nálad beérik a magja/hüvelytermése?

Tavasszal mindenképp meglátogatlak.Elötte egyeztetünk a növény cseréről.

vica46 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7403

SZia JOZSO

Szépek a növényeid ,a mimóza hány fokot bír?Nekem is volt évekig egy nagy fa mindig őszre volt tele bimbókkal ,és amikor bevittem eldobálta az összeset ,még a levelei egy részét is próbáltam neki megfelelő hejet találni,letettem a pincébe két éve és többet nem hajtott ki.

Előzmény: jozso48 (7402)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 7402
Szegény bonsaiok kinnt fagyoskodnak,de a házban virít az élet.Öröm bemenni az üvegházba.Elkezdtek virágozni a caméliák is,érnek a citrusok.Itt vigasztalódom a mocsok idő miatt.
vica46 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7401

Kedves Jozsó

Köszönöm a tanácsodat ,a pomelóval kapcsolatbanis,értékes volt .A naracsot szeretnéma te,fajtádból az egyiket,jobb ha nem egyfajta.

A MANDARINa levele alapján inkábbjapán kamkwat ha újra terem kiderül ,mert akkor héjastól édesebbnek kell lennie ,úgy még nemkostoltam ,a gyümölcs formája a mandarinra jobban hasonlít.Köszönöm az értékes infókat mindenkinek.

Előzmény: jozso48 (7311)
Jana bá Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7400
Nagyon köszönöm. Meglepően segítőkészek, önzetlenek vagytok, ritka ebben a világban. Tapasztalom, hogy kertészkedők között ez így van, de nehezen tudom ezt megszokni. Még 1* köszi!!!
Előzmény: jozso48 (7399)
jozso48 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7399
Az ausztrál gardéniafával kapcsolatban néhány tapasztalat:
Nagyon sokat kibír,de a tűző napot nem szereti,ha tavasszal kirakom mindig árnyé-
kos helyet keresek neki.Gyümölcse bár apró,rózsaszín,ribizli nagyságú-ennek ellenére
kedvelem kellemes pikáns ízű.A benne lévő magot érdemes elvetni,jól kel és pár év
alatt termő fa lesz belőle.Sikeresen lehet gyökereztetni is párás és viszonylag magas hőfok mellett.Teleltetése sem gond,gyakorlatilag fagypont felett áttelel,de nyilván
neki is jobb a melegebb,világos helyen való teleltetés ilyenkor télen is virágzik és
különösebb beavatkozás nélkül is köt.Talajban sem válogatós.
Vitatják,hogy valóban ez-e a növény neve,de azt hiszem ez velem együtt neked sem
fontos.
A fidzsoa (Acca sellowiana v.Feijoa sellowiana)mirtuszgyümölcs szintén egy hálás dézsás növény,hasonlóan nem kényes,minimális hőfokon (0-10 fok) között szoktam
teleltetni,minimális öntözéssel.Ilyenkor hullatja levelét,de ez normális,tavasszal ezt
pótolja.Viszonylag könnyű gyökereztetni.A gyümölcse sokak számára furcsa,szokat-
lan,mint sok egyéb exota gyümölcse,de aki megszokta nagyon megkedveli pikáns ízét.
A virágja azon kívül,hogy nagyon szép ,palacsinta tésztába forgatva és forró olajban
kisütve még csemegeként fogyasztható is.Kicsit rapszódikusan virágzik,melynek még
nem tudom az okát.Egyik fám hosszúkás gyümölcsöket terem,míg a másik csaknem
gömbölyűt.,majd keresek képet róla.
A citrusok gyökereztetése már sokszor volt itt téma,ha visszaolvasol sokféle véle-
ménnyel fogsz találkozni.Nekem az a véleményem,hogy a mandarinnal ,grapefruittal,
naranccsal nem érdemes kísérletezni,azokat jobb oltani,a citrom viszont csaknem
bármikor gyökereztethető és alanynak is jó mindegyikhez.Persze az igazsághoz
tartozik,hogy bármelyik citrus faj magonca jó alanynak,sőt jobb,mint a dugványok.
Ennek ellenére én is oltok dugványra is ,mert nem mindig van megfelelő magonc.
Előzmény: Jana bá (7398)
Jana bá Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7398
Köszi még1*, nem olyan nagy még a fa, hogy sok kisérletezési lehetőséget biztosítana. Megvárom a meleget és akkor citrom, grapefruit, mandarin egyszerre. Vettem egy ausztál gardéniafát és egy fudzsoát (mirtuszdiót) is. Ha valakinek ezekkel a növényekkel kapcsolatban van valami tapasztalata, infója szívesen veszem. Előre is köszi.
majorzola Creative Commons License 2009.02.01 0 0 7397
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni,hogy az Osmocoteból melyik fajtát kell használni?
Tudom,hogy 6 hónapos,de a gyártó oldalán tucatnyi fajtátkinál/nitrogénes,káliumos stb/ és eltérő árban is. Köszi
Freddy56 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7396
Én csak citromot szoktam így szaporítani, de a legnagyobb gyökeresedési arány a május- június körüli időben ledugott vesszőknél van. Gondolom, hogy más citrusféléknél is ez lehet a helyzet.
(Pet-palackos lefedés, párás környezet, a palack falán látszik a páralecsapódás).
Előzmény: Jana bá (7391)
Jana bá Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7395
Köszönöm, várom a meleget.
Előzmény: Flanell (7394)
Flanell Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7394
Gyakorlatilag egész évben lehet, leggyorsabban nyár elején, nagyon világos (de nem napsütötte) helyen gyökerezik ki. Szobában nehezebben, de ha van sok alapanyagod, már neki is állhatsz.
Én egy 2 oldalról üveges előtérben szoktam, az a legjobb, mikor 30 fokok vannak. De csináltam már márciusban is, akkor is kigyökerezett, csak nem mind.

Aranytisztára mosott vajkrémes vagy tejfölös dobozba kertiföld-virágföld keverék, rá talpatlan-kupaktalan 2 literes flakon. Mindig nedvesen, de nem vizesen tartani.
A föld fölött csak 2-3 kicsi levél legyen, vagy 2 nagy levél félbevágva.
Előzmény: Jana bá (7391)
Breki1 Creative Commons License 2009.01.31 0 0 7393

Én egyenlőre sehogy, csak szeretnék, nem véletlen írtam, hogy állítólag...

De biztos hogy a héjával együtt szeretném vagy zselésítve főzés nélkül vagy esetleg elkérem a kertészéktől a receptet, hogy ők hogy készítették azt a narancslekvárt amit kaptunk, azis nagyon finom volt, mintha sárgabarack is lett volna benne.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!