az az erdekes hogy en is megtalaltam ezt az idezetet, a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletet a magyarorszag.hu-n de ott mar egyenesen 60m3-t irnak bejelentes es engedely nelkul. most nem tudom hogy akkor vegul mennyi is az annyi...
30 m3-ig nem kell sem bejelenteni, sen építési engedély!- Én is most csinálom az enyémet.
III. A következő építési tevékenységek építési engedély és bejelentés nélkül végezhetőek:
3. a telek határain, valamint a telek területén kerítés építése,
4. a 10 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű és 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodására szolgáló építmények (pl. állattartási építmény, vadetető, árnyékszék, mozgatható WC) építése,
9. a 2,0 m2-es vagy attól kisebb felületnagyságú reklám-, cég-, címtábla vagy fényreklám, hirdetési vagy reklámcélú építmény, kirakatszekrény építése, elhelyezése, létesítése,
10. a rendezett terepszinttől számított 1,0 m vagy attól alacsonyabb támfal építése,
13. napenergia-kollektor, szellőző-, klíma- és szerelt égéstermék-elvezető és szerelvényei, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, szelektív hulladékgyűjtő, szőnyegporoló, sorompó, árnyékoló, növénytámasz, 10 m3 vagy annál kisebb űrtartalmú tartály elhelyezése,
16. a 30 m3, vagy annál kisebb térfogatú állandó jellegű és a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú szétszedhető, idényjellegű, az év során legfeljebb 6 hónapra felállított magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence építése,
Igen a Büfével énis tisztába vagyok mert énis vendéglátos voltam. de akkor a tó se olyan egyszerűa wc mondjuk nem lessz gond mert bevan tervezve "elméletbe" egy 3+3 vécés és egy 3+3 zuhanyzós vizesblokk. . . De akkor kell vizminőség is. . ajaj. de csak meg kapja az ember. már olyan poshadtvizü tavakon is kivannak alakítva fizetős strandok ráadásul állóviz. ennek meg folyamatos lenne a tisztavízbetáplálása. Szerintetek hol kéne érdeklődnöm? Vízügyi hatóságnál?
Köszi a tanácsokat,akkor nem érdekel bízok bennetek,építek:D A tónál meg tudom mert vendéglátós vagyok,a büfére minden kell amit csak eltudsz képzelni(ma holnaptól már a italokra is oda kell figyelned).A tónál pedig vízbevizsgálás, kölyál, ántsz WC stb. kell tehát nem lesz egyszerű és nem kevés pénz!
Hoh, Ugy látom vannak itt nállam hozzáb értő személyek. akkor kérdeznék. . .
Mi van akkor ha nekem a területemen van egy "Tó" . nem környezetvédelmi és nemis tályvédelmi körzet. MI kell ahoz illetve minek kell ahoz teljesülnie hogy én azt födőztetés céljára használhassam. Tételezzük fel szépen kiparkosítom a területet és azt mondom hogy Pl: 300 Ft / napért mindenki jöhet fürödni. VAgy azért mondjuk nem is kérek pénzt csak kirakok mellé egy büffét. .
Szerintem se kell, de ha teljesen nyugodt akarsz lenni, akkor álnéven bejelentkezve hívd fel az illetékes önkormányzat műszaki osztályát (ahol az építési engedélyeket osztogatják), és kérdezz rá! Ők megmondják tutira, hogy kell-e.
(Az egyes rendeletek értelmezése önkormányzatonként elég eltérő lehet, konkrétan az egyik helyről jogosítvány készítés helyett visszazavartak a körzeti orvosomhoz, hogy írjon rá valamit az általa kiállított papírra -amit nem is kellett volna-, másik helyen 5 perc alatt elintéztem a jogsi cserét.)
Hello! Tudnátok nekem abban segíteni,hogy mi van akkor ha én egy 20m3es medencét szeretnék építeni csak nincs építési engedélyem és később rájönnek? Előre is köszönöm!
Sziasztok! jó régen tudtam erre nézni! Végre megvan a medence "gödör" Hát végül géppel ásattam ki 25ezerért, de még a markoló is fuldoklott néha a föld keménysége miatt. Őrületes mennyiségű a kitermelt föld, de mivel a kert kialakítása miatt miatt nem tud bejönni teherautó, ( mini markoló ásta) kénytelenek leszünk kézzel eltermelni. Megvettem a lámpákat meg a trafót is hozzá. megvan már a vasanyag is, de a zsaluzaton erősen gondolkodom. Hiába van a közeli rokonságban és elérhető közelségben doka zsalurendszer ,-a totális íves veseformát nem tudjuk vele megoldani, mert végül is e-forma mellett döntöttünk. Lehet, hogy baromira bevasalt zsalukővel oldjuk meg- nem annyira jó, mint a monolit, de ez van.
Próbálj rákeresni bármilyen ponyvás cégre a neten. Olyanokra gondolok, akik utánfutókra, kamionokra készítenek ponyvát. Méretre nem gond nekik elkészíteni kör vagy téglalap alakú ponyvát, lyukakkal a keretén, ahol keresztül tudod fűzni a feszítődrótot.
Köszi, a téliesítés mikéntjével tökéletesen tisztában vagyok, csak az a kérdés, hogy hol lehet reális áron ponyvát venni. Semmi kedvem 80-100e-ért venni uszodatechnikai cégtől...
Ha jól sejtem, akkor leengeditek, vagy kiszivattyúzzátok a vizet belőle, mert különben fagytestek is kellenek, és télire a vizet is kezelni kell, nehogy tavaszra bealgásodjon. A takaró bármilyen anyagból lehet, ami vízzáró és kibírja mondjuk a félméteres hó súlyát. rögzíteni is kell, kikötéssel, vagy amit leggyakrabban alkalmaznak vízzel feltöltött műanyag fóliás hurkákkal. A medence attól nem megy tönkre, ha télen üres, hacsak nincsenek kemény fagyok és az esővíz belefagyhat. kpz
Köszönöm válaszodat! Tegnap fel is vettem a kapcsolatot Somogyi úrral a medence kialakítás és támfalazás kapcsán. Remélem hamarosan személyesen is tudunk találkozni.
A mienk is zsalukőből van, de nagyon keményen betonvassal bevasazva! Szigetelni nem kell, mert a vízzárást a fólia biztosítja. Simító vakolat azért kell, hogy a fólia egyenletes, sima felületre feküdjön fel. Így nem lesz rücskös és nem fog kilyukadni. A lényeg, hogy a medencének egy tömbnek kell lennie, a fenékre nem szabad sajnálni a betonüzemben megrendelt készbetont, mert ennek a vastagsága adja a stabilitást. Ezt is rendesen be kell vasazni. Akkor nem fog megrepedni, ha az altalaj kellően szilárd!
A hőszigetelés is fontos! Ugyanis ha a medence éjszakára be van takarva hővédő (pukkantós) fóliával, akkor nem a vízpárolgás miatt fog hűlni, hanem a talaj felé oldalt és alulról sugárzással.
A mi medencénk fala kívülről 5cm vastag Hungarocell lapokkal van borítva körben kívülről. A medence fenekén pedig mielőtt a második réteg készbetont beöntöttük, ekkor helyeztük el a 2 x 6 db vízbefúvó csövezését is a medence aljára. Ez alá tettünk hasonló nagyobb szilárdságú hőszigetelést (hőtükörrel), mint amit a padlófűtés alá szokás tenni.
Fontos, hogy a medencét is úgy kell építeni, mint a ház alapozását, a gödröt nem szabad feltöltött, megbolygatott földbe tenni, vagy rendesen géppel tömöríteni kell. Talajviszonyoktól függően szokás még ajánlani aljzatnak pl. kőzuzalékot, murvát stb. ugyanúgy mint a vasúti pályánál. Ha kellően szilárd a talaj, akkor ez nem fontos.
Mi is megszívtuk a dolgot, mert a már kész medence körül nem tömörítettük a földet és a járda megsüllyedt 1-2 cm-t, amit jövőre injektálással fogunk helyrehozni. A medence test építésére bátran merem ajánlani kedves barátunkat Somogyi Józsefet RT.: (30) 954-6494 , aki a családi házunkat is építette. Mindent tud a dologról amit kell. Nekünk a Szavini csinálta a fóliázást és a gépészetet www.szavini.hu A Szavini tulajdonosának, is Somogyi József csinálta a medencéjét. További segítséget is kapsz, ha kérdezel. Én nem értek a betonozáshoz, Somogyi J. annál jobban. Ez azért nem egy szimpla kőművesmunka, jobb észnél lenni, mert utólag nem lehet javítani. Családi ház alá is nehéz utólag pincét varázsolni. kpz
Zsalukő + fólia kombónál érdemes (szokás) külön szigetelni a zsalukövet? Ha jól tudom ilyenkor a zsalukő belülről csak egy simító vakolatot kap, a vízzárást a medencefólia végzi (kívülről még vakolás sincs) . Talajvíz nincsen nálunk, az külön nem indokolná a szigetelést. Érdemes-e a zsalukőre simán kívülről vagy (fólia alá) belülről valamilyen szigetelőanyagot tenni, annak érdekében, hogy jobban tartsa a víz a hőmérsékletét, és a föld ne hűtse le túlságosan. Ha igen milyen (olcsó) anyagot érdemes használni?
Köszönöm válszodat. A te medencéd alapszerkezete vasbeton? Amennyiben igen sima zsalukő falazat kell és utána kapja meg a vízszigetelést? Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de még amatőr vagyok ezen a területen.
8 méteresben már éppen lehet úszni. Feszített víztükröst javaslok, nem lesz az az érzésed, hogy valami mélyebb helyre kell beleesni, valamint kevesebb beton kell hozzá. Nem lesz koszcsík körben a vízvonalnál. Itt a legfontosabb az építésnél a vízszintezés körben, a víz pontosan tudni fogja a gravitáció miatt, hogy sikerült-e a vízszintezés. Persze ilyenkor kell hozzá egy néhány köbméteres (nálunk 10 m3-es) puffertartály is, ha egyszerre pl. többen belecsobbannak a medencébe, vagy fúj a szél, vagy esik az eső stb. Mélység jobb, ha legalább 150 cm-es. Akar-e valaki fejest is ugrani, hogy egyéb kunsztokról (trambulin) ne is beszéljünk. Kell valahová egy lépcső is, ha nem akarsz létrán kimászni. Legkönnyebb a téglatest alakú medencét takarítani esetleg a sarkoknál lekerekítéssel. A mi éghajlatunkon a fóliás medence is tökéletes és lényegesen olcsóbb, mint pl. az üvegcsempével borított, aminek a legnagyobb részét Kínában gyártják és mediterrán országokban használják, ahol nincs -25 C fokos fagy télen. A mi medencénket úgy méreteztük, hogy a feleségemnek éppen leérjen benne a lába (152 cm mély). 7,5 x 14 m-es. Úszásnál 72 hossz=1km. A gépház a föld alatt van, van ellenáramoltató is Coco Lux víz alatti sugármasszázzsal és nyakzuhany is. Jövőre be fogjuk fedni eltolható műanyagtetővel. A medencét 16 db, összesen 32 m2 napkollektor melegíti. A víz tegnep este 24 C fokos volt.
Tanácsot szeretnék kérni medence építésben. Adott a helye, mert szinte ásni sem kell a szintkülönbség miatt, és támfalazni pedig kell, Akkor miért földdel töltsem fel a medence helyét?!? Már csak a kérdés a hogyan és milyet. én egy 8x4x1,4-esre gondolok, de nem tudom, hogy a mélység mikor jó még. Napkollektort is tervezünk a házra, ez tudná melegíteni a vizet. a szabadban lenne a medence. Akinek van ilyen annak mi a tapasztalata a használhatóságról? A medence sima vasbetonból lenne terv szerint. Ez mennyire jó? Tud valaki egy jó kivitelezőt? minden tanácsot szívesen fogadok!
Nem! Termosztát nem volt! Ez sima abszorberes rendszer volt. Mindig küldte a meleg vizet medencére ha kellett ha nem! Arra kell csak ezesetben figyelni hogy éjszaka ne menjen a keringés mert fordítva működik az az hütti a vizet.
Köszi. Ahol ti csináltátok, ott úgy volt megoldva, hogy valahogy termosztáttal nézte a levegő és víz hőmérsékletét, és csak akkor kapcsolt be, ha szükség volt rá?
Köszi szépen. Be tudnád esetleg a lenti ábrába rajzolni, hova is kéne betenni a szolár panel körét úgy, hogy automatikusan is mehessen a szűrő körével együtt?