Igaz lehet, legfeljebb annyira az ajánlattevő a hibás, mint amennyire buták, az ajánlat elfogadói. Messzebbről nézve, nos értelmi képességben, színvonalban is rettenetesen polarizált lett a társadalmunk, sőt, fajunk. Az egyik egyed képes érteni, kiszámolni az uránium (U238) atommagjának hasadásából felszabaduló energiát, a másik nem érti, azt amit betűzve elolvas. Az agya meg nem képes azt előre látni, hogy mekkora szeletet vágjon a parizerből este, hogy holnap reggel is ugyanannyi jusson.
Csak az a kérdés e különbséget kihasználják e az erősek a gyenge rovására?! És akkor még mindig csak a nagy hal-kis hal eseténél járunk...
A tegnapi m1 tV műsor a providentel(is) segített megérteni egy számomra szerencsére érdektelen kérdést provident ügyben. Aztán ma a szomszédommal beszélgetve szóba is került. Hogy valós példát rágjunk meg, a provi oldalán leordító első reklámanyagot, annak ajánlatát gyorsan átszámoltuk. 200Eft 54 hétre heti 6800ft-al. Az 167200 ft -ot jelent a 200Eft fölött. Azt elosztom 55 db helyszínre kiszállással, kijön 3040 Ft, amit kereshet a 200Eft tökén egy alkalommal. Kérdezem a szomszédot, Szerinted kijönne egy szerelőnek ennyiből a kiszállási díja? Te kérnél ennyit? És akkor még nem is használta a 200E ft-os műszerét, amire beruházott.
Ezt másfél éve írta Gina: (bocsi, de most olvasom végig a fórumot)
"Mit jelent a THM? A THM-et (Teljes Hiteldíj Mutató) az Egyesült Államokban fejlesztették ki a hosszú lejáratú, nagy összegű ingatlanhitelek összehasonlítására. A THM képletében három meghatározó paraméter szerepel: a lejárat hossza, a kölcsön összege és a törlesztés gyakorisága. Mindezek következménye, hogy a mutatószám a kis összegű, rövid lejáratú, éven belüli konstrukciók esetében félrevezető. Például, ha valaki kölcsönkér 10 forintot egy hétre és 11 forintot fizet vissza (10%-os kamat), a THM több mint 14 000 % lesz."
Csak a számszerűség kedvéért ha valaki egy hétre 10% kamatot vállal, akkor az napi 1.3709% kamatot jelent, egy évre ez pontosan 13 090% thm-nek felel meg, ami messze alatta van az általad említett 14 000%-nak, nemhogy felette. Még ha szökőévről beszélnénk, akkor is csak 13 269% lenne a mutató.
Valójában a lényegen persze nem sokat változtat a dolog, inkább csak a napi számoláséhségem csillapította picit, de ez egy nagyon jó példa arra, hogy hogyan lehet félrevezetni embereket, ha kis számokkal számolunk.
Egy édes történet Róluk illeteve egy Bp.-i "ügynökükről". Én is, és velem egy utcába lakó édesanyám is felvette a kölcsönt ahogy azt kell. Szégyen nem szégyen én az első 3-4 törlesztés után nem fizettem. Egy ideig járt a nyakamra, de szerintem látta, hogy ebből nem sok minden lesz ezért elmaradt. Édesanyám aki viszont egy idős asszony totálisan jó alany volt a minenféle hazugsággal való lelki terrorba tartáshoz, de ettől függetlenűl előfordúlt, hogy megcsúszott a részlettel. Ekkor jöttek a telefonok és a személyes zaklatás. Ebből a legdurvább az volt amikor közölte vele ez a "kedves" fiatal hölgy, hogy ha ma nem fizet akkor ő már nem nagyon tud mit csinálni, másnap jönnek a központból kopasz nagydarab fiatalemberek és kipakolják a lakását. Na erre berágtam felhívtam és elmeséltem neki, hogy ugyan nem vagyok jogász, de tudomásom szerint ilyesminek az a menete, hogy a cég bead a bíróságra egy fizetésimeghagyás kérelmet, és ha az jogerőre emelkedik akkor van lehetőség bármit is elvinni a lakásból. Természetesen nem kopasz behajtóknak hanem a bírósági végrehajtónak. Felhívtam és megkértem, hogy fejezze be anyukám fenyegetését, mert feljelentem mindenhól ahól tudom PSZÁF stb. Végighallgatott, pattogot egy kicsit, de láss csodát, egy jó fél óra múlva ő hívott vissza és bocsánatot kért. Anyukám visszanyögte nagy nehezen a pénzt, és azért itt szeretném megjegyezni azt, az egyetlen pozitívumot ebbe az ügynökbe, hogy amikor már nagyon kevés volt hátra akkor se hajszolta bele egy újjabb kölcsönbe, sőt elzárkozott tőle amikor anyukám "megpendítette" ezt a lehetőséget.
Én viszont nem fizettem, ügynök néni se jött és a felszólítások is elmaradtak. Viszont azt tudja minden kedves fórumozó társam, hogy a BAR listára, már fel tudják tenni az embert. Tudomásom szerint kb. 1 éve még nem így volt, de ez megváltozott engem is feltettek láttam a saját szememmel, mert kértem egy ilyen betekintést a számlavezető bankomtól.
Ami miatt leírtam a történetem az-az ami ma történt. Reggel gondolom sok százezer honfitársammal együtt beléptem az iwiw-be. Döbbenten látom, hogy az én "ügynök" nénim bejelőlt ismerősnek. Teljesen megdöbbentem mert hát a kapcsolatunk sok mindennek volt nevezhető, de felhőtlennek nem. Aztán elkezdtem gondolkodni és azt hiszem, hogy talán rájöttem ennek a közeledésnek az okára. Ugyibár ha az iwiw-en elfogadom a bejelölést akkor ismerősöm lesz az illető, ebből adodóan jó esély van arra, hogy több infot megtud rólam aki bejelőlt. Gondolok itt elsősorban a munkahelyre. Emlékszem amikor felvettük a pénzt nem is volt szó arról, hogy hol dolgozom, csak arról, hogy mit.
Szrintetek létezik, hogy ezért történt ez a kis "barátkozás", ilyeneket szeretett volna megtudni?? És vajon ha igen akkor ez egy magánakció volt, vagy valami providentes továbbképzés keretében adták ezt ki nekik???
Visszajár, csak írj egy ajánlott levelet Nekik erről, és 15 napon belül megkapod a választ. A budapesti központba küldd a levelet, 1054 Bajcsy-Zs 42-46.
Egyik ismerős nemrég kapta vissza így a fel nem használt időre a kamatot.
Ha visszafizeted a hitelt a futamidő lejárta előtt, akkor előtörlesztést kell kérni, kiszámolják, hogy mennyi kamatot engednek el és azt a csökkentett összeget kell csak visszafizetni. Tudtommal utólag nem fizetnek vissza kamatot.
A történetem tavaly előtt kezdődött, mikor is felvettem 70 ezer ft-ot ettől a csaló cégtől, amit ki is fizettem szépen ahogy kellett. Már pontos összeget nem tudnék írni, de azt tudom, hogy 117 ft volt az aprópénz része a tartozásnak kamatostul. Jött a derék területi képviselő T. András (XIII.-ker), aki már az első törlesztésnél közölte, hogy az aprót egyből rendezzük is le, hogy a későbbiekben könnyebb legyen számolni. Tehát így maradtak az ezresek, a 120 ft-ot az első alkalommal kifizettem. Véget ért a törlesztés, az utolsó fizetés végén jött T. András, lenullázta a kiskönyvet, elbúcsúztunk, és többet nem is keresett. Erre FÉL ÉV MÚLVA, kapok egy levelet, hogy nekem 5617 ft tartozásom van! Beszéltem T. Andrással, aki még emlékezett is arra, hogy az aprót az első fizetésnél lerendeztük, ő sem értette, hogyan lehet mégis 5617 ft a tartozásom, de megnyugtatott, hogy náluk már 30 ezer ft különbözetek is kijöttek, de elfelejtődik, és amúgyis a rendszer elég viccesen működik náluk. "Még jó, hogy nem látom mi megy ott..." Ezt így szó szerint mondta. A lényeg az, hogy most azóta is fenyegetőznek, én állítólag ezzel tartozom, és mivel 3 hónap után kidobtam a kiskönyvet, még be sem tudom bizonyítani az igazam. T. András nekem folyamatosan sajnálkozott, és hebegett habogott, hogy hát tényleg nem keresett, nem szólt a tartozásomról, de nem tud csinálni semmit. Saját cégét lecsalózza, de persze nem állt oda, hogy igenis kifizettem mindent.
Aztán szépen rájöttem, hogy valójában vagy összejátszanak, és T. András lenyúlta amit fizettem, és tévesen írta be a könyvelésbe, ugyanis több könyvelésen keresztül megy ez az egész... talán ezért nem is keresett meg. Vagy tényleg ennyire szarul működik náluk minden, és tesznek az egészre. Persze sejthető volt, hogy nem saját kárukra tévednek, így feljelentettem őket több helyen, most várok.
Ha azt a választ kapom, hogy nem tudok mit csinálni fizessek, fizetek. De aki esetleg ezt elolvassa, csak annyit tudok ajánlani, messze kerüljétek el ezt a céget. Habár ahogy olvasom remélhetőleg hamarosan kampó lesz nekik, de az biztos, hogy nem véletlenül van ennyi feljelentés ellenük!
A kopasz kis törpétől (K. Zoltán, vagy Tamás), aki kimegy a lakásokba, és lecsekkolja kinek milye van, egészen a hölgyig aki felhívott, hogy kivizsgálja az ügyemet, dilettánsok gyülekezete! Kerüljétek el messze, rettentő unfair banda! Remélem senkinek sem lesz rá szüksége!
Sziasztok mi októberben vettünk fel hitelt .Két hét múlva visszafizettük az egészet. Azóta is várjuk vissza a kamatot. igérgetik,de hónapok óta semmi. hogy van ez, nem tudja valaki?
Megmondom őszintén, én is erre gondolok, hogy csak magánakció volt. Durva lenne ez a módszer a PF-től...
Ha találkozok a sráccal, megpróbálom kiszedni belőle a nő nevét. Egyébként üllőn történt meg az eset.
Maximálisan egyetértek az előttem szólóval, mintha magamat látnám. De nem ezért írok ide. Tulajdonképpen gina78 55-ös hozzászólására válaszolnék egy példával. Egy munkatársam kb 1 hónapja vett fel a providenttől 120000 forint kölcsönt. Persze azért volt rá szüksége, mert a család megélhetése volt veszélyben (nem a mikró romlott el...). Persze hiába mentek az első részletért, nem tudta azt odaadni a PF emberének (egy hölgy volt). Következő héten ugyanaz volt a helyzet. Itt a hölgy már fenyegette az ismerősömet rendesen. Következő alkalommal szintén nem tudott adni pénzt. Ekkor már kiabáltak vele. Ekkor jött el a következő alkalom (most, a hét elején), amikoris három kétajtós szekrény méretű emberke kereste az ismerősömet. Miután beazonosították, már neki is estek. Jelenleg kórházban van a feleségével együtt, mivel őt is helybenhagyták rendesen. Ssóval tökmindegy, hogy maffia vagy PF, a módszerek ugyanazok. Szóval akinek szüksége van gyorskölcsönre és a PF-et nézte ki, kétszer is gondolja meg a dolgot.
Minden bank rabló. Elmehetnek a ..csába ezekkel a hülye reklámjaikkal együtt. Méghogy pénzkeltető... Talán pénz elnyelő. Meg elromlott a mikró,nagy a számlám veszek fel hitelt hogy kifizessem. HEHE. Utána mekkora lesz a számlám? Nade tőlem éhenhalhatnának nemkérek belőlük. Inkább ha valamire szükségem van várok,összerakom a pénzt,és megveszem KAMATMENTESEN!!! A boltban még alkudni is lehet pl.tvre ágyra ilyenekre én már kipróbáltam próbáljátok ki. A Haveromtól elvette a bank a házát,pedig csak kezes volt(a hülye) Azóta kimondottan útálom mindegyik bankot. Csak azértvan bankkártyám,mert arra jön a bérem. Ha ők is átvennék a nyugati példát(sokkal kevesebb kamat) talán igen. De így nekik ez a mai Magyarország aranybánya.
Akárhogy nézzük magas a kölcsöneik dija,nekem nem kéne.Arrol nem beszélve ez a házhoz vivös modszer nem jön be,ténleg mint valami uzsorások.Én nem engedtem volna öket müködni az országban.400%-OS DIJ! UNDORITO.
KHR: aKözponti Hitelinformációs Rendszer (korábbi nevén a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer - BAR) két részre tagolódik, a vállalkozói nyilvántartásra és a lakossági nyilvántartásra.
Lakossági nyilvántartás
Természetes személy az alábbi esetekben kerülhet a KHR-be:
1. Ha a hitel-jellegű szerződésben vállalt kötelezettségének, oly módon nem tesz eleget, hogy a lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért (jelenleg 62.500 Ft) és e minimálbér-összeget meghaladó késedelem folyamatosan, több mint 90 napig fennáll. A törvénynek megfelelő (folyamatos, egyidejű fennállás) feltételek beállta esetén a pénzügyi szervezet kéri a természetes személy adatainak rögzítését a nyilvántartásban.
2. Aki a készpénz-helyettesítő fizetési eszközre vonatkozó azon bejelentését követően, miszerint az elektronikus fizetési eszköz kikerült a birtokából, vagy az elektronikus fizetési eszköz használatához szükséges személyazonosító, illetve egyéb kódja vagy más hasonló azonosító adata jogosulatlan harmadik személy tudomására jutott, a bejelentett fizetési eszközzel tranzakciót hajt végre. Aki a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használata során jogosulatlanul más személy személyazonosító vagy egyéb kódját, illetve más azonosító adatát használja fel. Akivel szemben a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használata miatt a bíróság jogerős határozatában a „készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés" bűncselekmény elkövetését állapítja meg.
3. Felkerül a listára az is, aki a pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó szerződés, hallgatói hitelszerződés megkötése során valótlan adatot közöl, hamis vagy hamisított okiratot használ, ha ez okirattal bizonyítható.
A KHR az adott ügyfél személy- és lakcím azonosító adatait, és a kölcsönszerződés adatait, a lejárt és meg nem fizetett tartozással kapcsolatos adatokat, illetve az e pont első bekezdésében említett szerződéssel és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használatával kapcsolatos adatokat tartalmazza.
Kifogásra - az adatlekérést követően megszerzett adatok alapján - annál a referenciaadat-szolgáltatónál (a pénzügyi szervezetnél), amelyik a listára történő felvitelt kezdeményezte, illetve a KHR-t működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. (BISZ Zrt.) kerülhet sor.
A BISZ Zrt. Üzletszabályzata kimondja, hogy a KHR a lezárt adatok nyilvántartására a törvényben meghatározott maximális 5 éves időt teljes mértékben kihasználja. Ez azt jelenti, hogy az adósok nemcsak mulasztásuk fennállásának ideje alatt, hanem a késedelem megszűnését követően még öt éven át szerepelni fognak a negatív listán. Az öt év letelte után viszont a BISZ Zrt. a referenciaadatokat véglegesen és vissza nem állítható módon törli.
A KHR-be, mint a negatív lakossági listára való felkerülés
Tekintettel arra, hogy a magánszemélyek esetében egy ún. negatív listáról beszélhetünk, tehát az adatok csak szerződésszegéskor kerülnek átadásra, így értelemszerűen egy újabb hitelkérelem elbírálásakor jelentősége van a nyilvántartásnak. A nyilvántartott adatok széles köre mindazonáltal lehetőséget teremt arra, hogy a KHR-ben való szereplés ne legyen automatikus elutasítás indoka. A negatív listára való felkerülés tehát önmagában nem jelenti a hitelkérelem automatikus elutasítását, mert a hiteligénylésről a pénzügyi szervezet mindig saját hitelbírálati szempontjai alapján dönt.
A KHR-be való felkerüléssel kapcsolatban a pénzügyi szolgáltatók számára előírt tájékoztatási kötelezettség
Az ügyfelek érdekeinek teljes körű védelme érdekében a KHR-rel kapcsolatos tájékoztatás több lépcsőben történik. A pénzügyi szervezeteknek először a szerződés megkötésének kezdeményezését megelőzően kell tájékoztatni az ügyfeleket arról, hogy amennyiben okirattal bizonyítható módon valótlan adatot közölnek, illetve hamis vagy hamisított okiratot használnak, adataik bekerülnek a KHR-be. Ezt követően a konkrét szerződés megkötését megelőzően a pénzügyi szervezeteknek írásban kötelező tájékoztatni adósukat arról, hogy személyes adataik nemfizetésnél milyen esetben kerülhetnek be az adósnyilvántartásba. Emellett 30 nappal az adatok KHR-be továbbítása előtt is értesíteniük kell az ügyfelet arról: tartozása akkora, hogy felkerülhet a „feketelistára".
Ha továbbra sincs változás és a hitelező intézmény elküldte a személyes adatokat a KHR-be,erről 8 napon belül köteles értesíteni az adott ügyfelet.
Egy jó tanács!! Mielőtt beleugrana valaki egy olyan hitelbe aminek csábító a reklámja kérje ki egy pénzügyi tanácsadó véleményét. Nem kerül egy forintba sem. Legalábbis nálam:) torzito@freemail.hu
A hitel- vagy kölcsönszerződésben egyértelműen meg kell határozni a kamatot. Ezt a bank egyoldalúan csak akkor módosíthatja, ha a szerződés ezt kifejezetten lehetővé teszi a számára. A hitelintézet üzletszabályzatának tartalmaznia kell a bankhitel- és bankkölcsönügylet általános szerződési feltételeit, ezen belül a kamatszámítás módját, a kamat változtatásának szabályait is. Az ügyleti kamat (szerződéses kamat) szabad megállapodás tárgya. A késedelmi kamat a pénztartozás késedelmes teljesítésének következménye, amely a késedelembe esés időpontjától jár.
Néhány szó a THM-ről és a körülülötte lévő mazsoláról.
THM
Teljes hiteldíj-mutató. A hitelfelvétel kapcsán az ügyfél összes költségéről nyújt viszonyítási alapot, százalékos formában. Azt mutatja meg, az ügyfél valójában mekkora kamatot fizet a folyósított kölcsön összegéért (az ügyleti kamat, a kezelési költség, a hitelbírálati díj, a devizahiteleknél alkalmazott vételi és eladási árfolyamok közötti különbség és egyéb más költségek figyelembe vételével). A THM segítségével összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat, melyik éri meg nekünk jobban: egyenlő futamidejű, azonos hitelösszegre vonatkozó szerződések esetén a magasabb THM-nél magasabbak az ügyfelet terhelő költségek. Ha a különböző ajánlatokat tanulmányozzuk, sohasem a havi törlesztés összegét kell nézni, hanem a THM-et, mivel abban olyan költségeket is kötelező megjeleníteni, amelyek egyébként elkerülhetik az ember figyelmét.
Olvasd el amit aláírsz, már nem is vagy tájékozatlan és tudatlan.....
"pár hétben gondok voltak a törlesztéssel és elmaradtam. Ma megjelent egy fenyegetőzős hölgy és azt mondta, hogy egy héten belül rendezzem a tartozást, ellenkező esetben a béremből fogják letiltani, vagy lefoglalják az ingóságokat és feltesznek a BAR listára."
A sorrend nem jó, amit írtál......mint korábban irtam, ott dolgozik egy ismerősöm, elmondta, hogy ez így néz ki:
Tartozol 1-2 héttel, felhívnak telefonon, hogy tájékoztassanak erről, ha nem tudnád, hogy tartozol. Ezután a képviselővel együtt kimegy a csopvezetője is, megbeszélni, hogy hogyan tovább? Ha még most sem fizetsz semmit, kapsz pá rújabb, tájékoztató telefont. 91 nap és a mnimálbérnyi tartozás elérése után kerülsz a BAR listára (most már KHR).Ezután, ha már 3-4 hónapja tartozol, átkerülsz a behajtási csoporthoz, majd onnan egy behajtó céghez, végül, ha minden kötél szakad, megy a bíróságra az ügy és lehet belőle fizetési meghagyás.
"Hát ez már a pofátlanság netovábbja! Hogy jönnek ők ahhoz, hogy ilyenekkel fenyegetőzzenek"
Törvényi előírás a BAR (KHR) lista....továbbá ha elolvastad volna a szerződésed, tudnád, hogy ez mind így van, ahogy elmondta az a hölgy (persze a sorrend számít (ld. fent)). Nem a futamidő végén számít az egyenleged, hanem közben is. Gondolj bele, ha felvennél egy lakásra mondjuk 10 millió Ft-ot, 25 évre - szerinted hány hónapnyi tartozás után vennék el a lakásod, kerülnél BAR listára, stb? Nem hinném, hogy bármely pénzintézet várna Rád 300 hónapot, hogy "Á, majd rendezi a 300.hónapban a 20millás tartozását"....
Vagy ha Te adnál kölcsön valakinek 1 évre mondjuk 120ezer Ft-ot....és nem fizetne Neked semmit, akkor Te nyugodtan várnál az 1 év leteltéig, hátha megadja???
"Igaz a szlogen, hogy a Provident = a szegények kifosztója."
Sok mindent hallottam már a Providentről, ezt a mondást soha.....gondolom a Te szüleményed......
ÉS MÉG MIELŐTT MEGINT VALAKI BELÉMKÖTNE.........
Nem vagyok a Provident semmilyen munkavállalója, sem reklámembere, sőőőőőőőt.....nekem sem lenne eszem ágában sem kölcsönt felvenni tőlük, de aki nem olvassa el, amit aláír az ne reklamáljon.......
Ha megölsz valakit, utána már hiába mondod, hogy "Ja, hát tájékozatlan és tudatlan voltam, nem tudtam, hogy ez bűn!" .........:-)