Nekem közben úgy látszik, hogy megoldódott a csörlőgondom. Legalábbis voltam kint hétvégén megnézni a vasat a telephelyen, hogy miként fest így, olvadás után, és örömmel láttam, hogy "rápattintottak" egy csörlőt azalatt, míg nem jártam arra. Bár a bontó tulajával most nem találkoztam, de úgy látom, végül mégiscsak sikerült csörlőt szereznie valahonnan.
Ja, egyébként beszélgettem ott egy másik telephely tulajjal, és szerinte most már nagyon végesek az ilyen fajta Gaz-66 készletek itthon :( (de a rossz vasár miatt legalább most azokat sem vágják szét, amik náluk vannak)
Igen, elvileg mindegyik jármű forgalomba helyezhető. Megvannak és láttam is az ehhez szükséges papírokat.
Sajnos a képemen lévő Tátrának pár hete kivették a motorját és eladták (a karosszéria eléggé megviselt, viszont a motorban nagyon minimális km volt). Éppen ott voltam, amikor a kiszerelt motort keltették életre.
Ezekhez a járművekhez megvan az igazolás a Honvédségtől, hogy forgalomba lehessen helyezni őket? Engem az egyik képen lévő Tatra 138-as érdekelne amúgy.
A segítségeteket szeretném kérni. Apám munkahelyén szükség volna egy lyukfúrós felépítménnyel szerelt Gaz-66-ra, alkatrésznek (viszonylag olcsón). Vagy ha ilyen nincs is, legalább olyan helyre ahol vagy felépítmény, vagy annak alkatrészei lelhetők fel! (nem értettem pontosan, valamilyen tengely eltört, és azt kellene pótolni.) Szóval, ha valamelyikőtök tudna segíteni, nagyon hálás volnék!
Még egy dolog eszembejutott! Az enyémnek a vételárában benne van a csörlő is, azonban most nincs rajta (eladták róla régebben) és a telephelyen se nagyon lelhető fel másik. Bár azt mondták, hogy tudnak szerezni nyárig, de ha esetleg én tudnék hamarabb, akkor az kicsivel biztosabb lenne (és annyival kevesebbet fizetnék ki nekik természetesen). Tehát a kérdésem, hogy van-e neked jó állapotú csörlőd, jó árban? :) Kötél nem szükséges rá, mert azt majd magam szeretnék venni újonnan. A kihajtás meg a többi megvan hozzá.
Nagyon remélem, hogy alkatrész kérdése jó ideig nem merül fel a vásárlás után :) Ha esetleg mégis, akkor hozzájuk megyek vissza, mivel a megbeszélt vételár magában foglalja a teljes rendbehozatalt. De ettől függetlenül valószínű, hogy más ill. plusz alkatrészre lesz igényem, és akkor hozzádfordulok! Sőt, már most is eszembe jutott egy: egyik Gaz66-tal rendelkező barátom régóta vadász már egy (szét)kapcsolható kompresszorra (ebben Maczinkóék nem nagyon tudtak/akartak segíteni). Szóval ha esetleg lenne neked ilyen, akkor ő biztosan vevő lenne rá!
Ha minden jól megy, akkor május-június környékén tudom elhozni (nem akarok rá hitelt vagy ilyesmit felvenni, és inkább megvárom, amíg szépen összejön rá a pénz).
Igen, tudom, hogy elég drágák, de nekem ennyit megér, hogy kifizetem és már csak a kulcsot kell elfordítanom. Valamint az is sokat ér, hogy náluk tisztában lehetek a gépek teljes előéletével.
Valószínüleg többe került volna, ha veszek egyet (akár máshonnan is) 300-400 ezer Ft-ért, és utána még külön vadászni rá dobozt, megcsinálgatni - amihez egyelőre még sem kellő tudásom, sem szerszámom, sem bejáratot alkatrészszerzési kapcsolatok stb.
Az enyém végül 700 000 Ft lett, 1990-es, sajnos "elég sok" kilóméterrel: 3998 km :), két körös fékrendszer, doboz - álló, dízel-fűtésével együtt. Ebben bene van a már említett teljes rendbehozatal (még csak az önfújó levegőrendszert is megcsinálják, ahogy annak lennie kell eredetileg), csörlő, új akksi, jó (még szőrös) gumik, tisztítás stb.
Ha minden igaz, akkor ez nem is M-zárolt volt, hanem ahogy a mezőfalvai rakétabemérősökhöz került újonnan (90'ben), addig 91'-re fel is számolták őket, azóta állt egy bunkerban. Ami talán jobb is, mert ha jól hallottam: a zárolt járműveket hajlamosabbak voltak a honvédségnél donor-autóként kezelni (nem tudom, ez mennyire volt általános).
Én a gaz-omat az alábbi helyről szerzem be: Maczinkó honvédségi autóbontó, Nyíregyháza (talán többeknek már ismerős), link: http://maczinkoauto.atw.hu/
Ajánlom a gazt vásárolni szándékozók figyelmébe a HR 92-13-as számú példányt. 1985, 1388 km , rozsda gyakorlatilag nuku (ahogy azt látni lehet, alaposan körbe lett fényképezve)
A hetedik képen lévő dobozos már eladva ;)
Vannak még bőven Csepelek, Uazok (min. 100 db, főleg csak dobozos), Zil131-ek, Ural, Kraz, Dac stb. és ezekhez minden alkatrész.
A honlapjukon lévő "listaárakhoz" érdemes hozzászámolni még 100-200 ezer Ft-ot, mert rossz tapasztalataik alapján nem adják úgy oda a gépeket, amilyen állapotban éppen találhatóak (mivel túl sokszor járkáltak vissza, hogy ez nem jó még-meg az nem jó még), hanem ennek az összegnek a fejében vállalják a teljes rendbehozatalt (fékek, csövek, munkahengerek, folyadékok és minden egyéb, ami a hosszú évek alatt beállhatott: csere újra). Így a vevő egy gyakorlatilag műszaki vizsgára is megfelelő állapotú, "pöc-röff" gépet kap kézhez.
Egyelőre ennyi elég a reklámuzásokból :)
További infókért keressétek őket az elérhetőségeiken!
Már alig várom, hogy el is hozhassam a leelőlegezett gépecskémet...
Engem érdekelne a Gaz 66! Motorikusan milyen állapotban van? 1 vagy 2 körös főfékrendszerrel rendelkezik-e? Üzemképes-e? Helyileg hol lehetne megtekinteni?
hétvégén tudok infókat adni, az árat is átbeszélem az eladókkal mégegyszer :), sőt még képeket is teszek fel nektek. Egy jó tucatnyi gaz 66 ("bontásnak indult") még fellelhető azon a helyen, legtöbbje egyben, főleg csak a motor (és talán a váltó) hiányzik belőlük.