Fogalmam sincs. Vagy pilisvörösváriak voltak, akik Budapestre igyekeztek, vagy budapestiek, akiknek Pilisvörösváron akadt dolguk, és most hazafelé igyekeztek. Miután ez hétfő reggel volt, én az előbbit tartanám jellemzőbbnek, de ez természetesen csak spekuláció.
Ennek semmi köze a főváros-vidék ellentéthez, egyrészt a fővárosban is bőven akad, aki nem hajlandó letenni a kocsit, csak ha fegyverrel kényszerítik, másrészt az agglomerációban élők nagyrészt nem is "vidékiek", hanem kiköltözött budapestiek. Akik pont azért költöztek ki, mert a budapesti lakásuk árából (meg esetleg némi kölcsönből) ott kertes házat tudtak építeni, mert jó a levegő, meg szép a környezet. Most pedig a leghangosabban ők elégedetlenkednek, hogy mi az, hogy nem hajthatnak be a városba autóval szmogriadó idején, hogy képzelik ezt a "politikusok". De ezek nem "vidékiek", ezek "elővárosiak".
,,....vendéglátóim felajánlották, hogy behoznak autóval Budapestre, "ne bumlizz a vonattal". A fővárosba vezető úton centinkét araszoló, füstöt okádó kocsisor, autónként egy-egy ember,.."
Gondolom mind vidéki volt. mert a fővárosi ember az vonattal,meg busszal megy mindenhova.
Bocs, az előbb kihagytam a kollektív hipochondriát, mint tömegpszichózist, amiben szintén nem kívánok részt venni. Tehát, ha elrákosodásról beszélünk, bármily meglepő is, de a hétfőn páratlan rendszámmal autózók is ugyanazt a levegőt lélegezték be, mint a párosak. Csak ettől a párosak jófejek, a páratlanok meg rohadt rákkeltők. Azt meg megint elfelejtik a tömegpszichózisra fogékonyak, hogy attól lett hirtelen rákkeltő az eddig nem rákkeltő levegő, hogy levitték decemberben a határértékeket. Ha most hirtelen ezeket a határértékeket tízszeresére emelnék, népünnepélyt tartanának, hogy lám, milyen egészséges lett a levegő Bp-n.
Jártam Pilisvörösváron, tipikus agglomerációs település, az 'élhetetlen' városból kitelepülők húzták fel a kétharmadát az elmúlt pár évtizedben. Odafelé vonattal mentem, modern, tiszta motorvonat jár a Nyugatiból, óránként (Esztergpom végállomással). Később kiderült, hogy jobban megéri Aquincumig kimenni HÉV-vel, mert a vonat addig annyi helyen megáll, hogy a HÉV-vel egyszerűen gyorsabb addig a pontig. A vonat szinte kongott az ürességtől. Visszafelé vendéglátóim felajánlották, hogy behoznak autóval Budapestre, "ne bumlizz a vonattal". A fővárosba vezető úton centinkét araszoló, füstöt okádó kocsisor, autónként egy-egy ember, elvétve akadt utas. Körülbelül kétszer annyi idő alatt értünk be a Margit-hídig, mint odafelé utaztam. Kíváncsi vagyok, a pilisvörösváriak közül például hányan ültek vonatra tegnap ...
Még egy kis finomság: http://www.epiteszforum.hu/node/11547 Bogotát újévre Vissza-visszatérő lánclevelek és fórumbejegyzések tömkelegében bukkan fel újabban Kolumbia fővárosa, ám meghökkentő módon pozitív példaként citálva. Pedig az átlag európainak az ország említésekor három dolog villan először az eszébe: kokain, polgárháború, drogkartellek. Nem éppen a mintaként mutogatható jövőkép. Ezt az előítéletet cáfolta meg Enrique Peñalosa, aki 1998 és 2001 között volt a 7 milliós Bogotá polgármestere1 és aki liberális politikusként meglepő módon mégis egy meglehetően paternalisztikus modellt dobott be a városi tér újjászervezése érdekében. Peñalosa (aki egyébként Washingtonban nevelkedett) a városi dugók és az elképesztő mértéket öltött légszennyezés miatt úgy döntött, radikális, drákói szigort vezet be a motorikus közlekedés terén. Mégpedig egy olyan helyzetben, amikor a városnak se pénze, se stratégiája nem volt arra, hogy a várost hogyan emelje ki a Latin-Amerikában legrosszabb életminőséget nyújtó státuszából. Nem láttam még olyan várost, amit a saját lakói ennyire gyűlöltek volna idézi fel a polgármester azokat az időket. Ahogyan ő fogalmaz a változásról: új életstílust kellett tanulnunk. Ezt az életstílust pedig a kenyér és korbács módszerével kezdte bevezetni a karakán újító, amelynek eredménye lett az autók és a parkolás kitiltása a belvárosból, a TransMilenio
névre keresztelt, a várost átszelő gyorsbusz hálózat (fapados metró), illetőleg számtalan gyalogos és kerékpáros sztráda, könyvtárak és iskolák fejlesztése, valamint az eddiginél sokkal szélesebb járdahálózat és zöldfelületi rendszer fokozatos kiépítése.
Új bicikliút Peñalosa elmélete szerint, amennyiben megfordítjuk a rendelkezésre álló szűkös keresztmetszeten a közlekedési prioritásokat, és a személyautók helyett a tömegközlekedésre, a gyalogosokra és a kerékpárra tesszük át a hangsúlyt, úgy nem csak a városi levegőminőségben érhetünk el eredményeket, hanem egyben biztosítjuk a városlakóknak a személyesebb, közvetlen kontaktus, és ezen keresztül a demokratikus közösségi élet lehetőségét is. Mindez pedig járulékos haszonként a városban egyébként egekbe szökő bűnözési ráta és a halálozási ráta2 ugrásszerű csökkenését is maga után vonja. És lőn. A lavinaszerű változásokról 2006-ban dokumentumfilm született Bogotá: Building a Sustainable City3 címmel, amelynek talán legkomikusabb jelenete az, amikor Peñalosa egy olyan utcán magyarázza az eredményeket, amelyet gyalogos és kerékpáros prioritásúvá tettek. Itt látható a gyalogos és a kerékpáros rész egymástól elválasztva, az utca közepén, az autók pedig amott (az utca két szélén) közlekedhetnek a sárban. Természetesen az autóutak is le lesznek aszfaltozva idővel. Nem vagyok túlzottan autó ellenes. De ha nincs elég pénz, akkor dönteni kell, mi legyen előbb. És döntött.
Bogotá, Városi Könyvtár A film legnagyobb tanulsága talán az, hogy léteznek más logika mentén gondolkodó emberek is a világban, ha útépítésről vagy városfejlesztésről van szó. Ha pedig ezek megfelelő pozícióba kerülnek, akkor rövid idő alatt is képesek lehetnek alapvető változások bevezetésre. Azt kell hogy mondjam jelenti ki Peñalosa ha jobbá akarunk tenni egy várost az ott lakók számára, akkor az autóhasználatot valamilyen módon korlátoznunk kell. Így történt meg például, hogy az El Dorado sugárút Bogotá fő ütőere minden vasárnap mintegy 120 km hosszon csak kerékpárosan használható. Mindezt pedig 1,5 millió ember veszi igénybe hétről hétre, ami az évek során a társadalmi integráció kiváló helyszínévé avanzsált. (Ilyenkor persze óhatatlanul eszébe jut az embernek a budapesti alsó rakpart.) Ennél is nagyobb harc volt azonban a TransMilenio létrehozása, amely a maffia kezében lévő magánbuszok rendszeréből épített ki egy kis költségvetésű, de hatékony tömegközlekedési rendszert autópálya vagy metró infrastruktúra nélkül. Peñalosa a veszélyes diót egy merész húzással törte fel: részvényesekké tette az ellenérdekelt magánbuszos cégeket, és integrálta őket a városi rendszerbe. Így lett a TransMilenio az új Bogotá szimbóluma.
Ahogyan az Alemeneida is lassan azzá válik, amely a világ leghosszabb, mintegy 3 millió lakost összekötő, zöldfelületekkel tarkított gyalogos útja. Cérna, amivel összevarrtuk a város szétszabdalt testét aposztrofálja a fejlesztést Felipe Gonzales és Juan Ignazio Muñoz Tamayo építészmérnök, akik egyetértenek abban, hogyha adott a politikai bátorság, akkor egy kis kreativitással saját magunk is megtalálhatjuk a megoldást. Ugyanezt kívánta üzenni a Critical Mass és a Kerékpáros Klub is, amikor a 25 perces film DVD változatát újévi ajándékként elküldte Demszky Gábornak, Hagyó Miklósnak, a főváros városüzemeltetési bizottságának, és az összes kerület polgármesterének. A fogadtatásról eddig nincs hír, de izgatottan várjuk a megvilágosodás pillanatát.
Mi lenne, ha ezt velük közvetlenül tárgyalnád meg? Gondolom a forgalomkorlátozás nem őket, és nem a hasonló cipőben járókat érintette elsősorban rosszul.
amugy nem szeretnek videk/fovaros ellentetet csiholni. Biztos nem mindenki azert jar be, mert imad idefustolni, meg azert alapbol nem feltetelezek senkirol netto rosszindulatot. De azt valtozatlanul nehezen hiszem el, hogy a gyerekem osszes (amugy az ehenhalas szelen levo, rosszul fizetett) budapesti tanara csak autoval tud bejonni (az akar rosszul kitalalt) szmogriado idejen, es amugy be sem tudna jarni massal, mert a deli palyaudvar egy bkv-val nagyon rosszul megkozelitheto hely. meg a mostohamam is csak autoval tudja megtenni az otthona es a munkahelye kozotti tavolsagot (kozvetlen bkvjarat van), meg az expasim mamaja is csak autoval tud menni, pedig neki is a haza elott all meg a busz, ami a munkahelye elott teszi le. Na jooo, ok bevalljak, hogy nem fognak masokkal egyutt utazni es az sem erdekli oket, ha masok elrakosodnak ettol. szerintem ez oszintebb.
Most az idézett véleményt akartad illusztrálni, ugye??
"Még érdekesebb, hogy mindezt hogyan ideologizálták meg az autósok az internetes fórumokban: csak úgy repkedtek a demszkizések, a mocskospolitikusok, az elkúrták, a miért-nem-gondoskodtak-róla-előrék. Meg az én-fizetem-az-autóm-után-a-költségeket-engem-senki-sem-tilthat-el-tőle. Meg az éhenhal-harminc-gyerekem-ha-le-kell-tennem-a-kocsit. Mindenki napi nyolc helyen dolgozó kisiparos lett, mindenkinek szívtranszplatra kellett vinni a mozgásképtelen anyósát. Mindenki olyan helyen lakik, ahol másfél évente egyszer jön a busz, amire nem lehet felférni a sok TBC-s hajléktalan zsebtolvajtól (itt jegyzem meg, hogy a villamoson és buszon is volt ülőhelyem munkába jövet). És mindenki olyan helyen dolgozik, ahová a semmibe nem kerülő autóval tíz perc alatt beér, de ahová BKV-val hat óra az út.
Hiába, egy jó kifogás sosem rossz! Rossz azonban, hogy ezt a legtöbben nem szégyenkezve adták elő. Nem az volt, hogy "sajnálom, de nem tudom másképpen megoldani". Nem: melldöngetve repkedtek az égnek az "én csakazértis autóba ülök, leszarom a korlátozást" jellegű ars poeticák. "
,,..*Ez persze nem igaz, mert a Budaörsön, Tökölön, Etyeken, Bián, Ürömön lakó úrvezető többet pöfög befelé+kifelé, mint a helyben maradó: azért, hogy a pesti pénzért végzett munka után ő jó vidéki levegőt szívhasson - mi meg az ő kipufogását..."
...a Budaörsön, Tökölön, Etyeken, Bián, Ürömön lakó úrvezető többet pöfög befelé+kifelé, mint a helyben maradó: azért, hogy a pesti pénzért végzett munka után ő jó vidéki levegőt szívhasson - mi meg az ő kipufogását...
Végezne ő szegény helyben is munkát pestrepöfögés helyett, ha lenne. De munka már Pesten is alig van, nem hogy az agglomerációban.
Továbbá menne ő szegény tömegközlekedéssel, ha lenne - de nincs, ami meg megmaradt, készakarva szervezik használhatatlanná.
Továbbá az úrvezető (?) pontosan azért jött el Pestről, mert a városvezetés élhetetlenné tette a fővárost. Nem rajta, illetve egymáson kellene leverni a port, hanem az előállt tragikus helyzet előállítóján. Nem attól fog a főváros lakossága megmenekülni, ha felül az egy napra a gazemberek által (egyébként egész más célból) kitalált baromkodásoknak.
A főváros lakossága ki kellene kényszerítse egy olyan vezetés hatalomrakerülését, amely képes helyrehozni az ország fővárosát az ott élők és a teljes lakosság érdekeinek megfelelően. EU-tagként van erre számtalan példa, sokkal nagyobb lakosságszámú fővárosok esetében is. Csak akarni kell.
És nem a megkínzott, tönkretett, agyilag-fizikailag zokni lakosságon kell számonkérni a dolgokat. Amely egyébként - mint ahogy írod is - jelentős számban felel meg erkölcsi szinten is a lezüllesztői által kitűzött békasegge-normáknak.
Demagóg hülyeség, ami a divatos 'ostorozzuk a magyarokat' attitűdből ered.
Igazán örülök, hogy vannak emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy nem mennek be a munkahelyükre szmogriadós napokon, akár pénzügyileg állnak ilyen jól, akár csak azért, mert olyan 'frankó' helyen dolgoznak. Én imádom a munkahelyemet, munkámat, de nem tehetem meg, hogy betelefonálok, hogy 'bocs, nem tudok bemenni'. Meg aztán van egy Mt., amit, ha mindkét fél betart, kiderül, hogy azonnali szabadságot kérni nem lehet, csak ha a munkáltató extrém béna/jóindulatú. Egyik sem elvárható.
Annak már kevésbé örülök, hogy vannak emberek, akik akármilyen ökör szabállyal találkoznak, kritika nélkül betartják, és ezt a birka hozzáállást elvárják másoktól is. Sőt, elhiszik, hogy így hasznosak a KÖZnek, a szent Társadalomnak. Nem azok. Az ilyenek miatt lehet pl. olyan sztrájktörvényünk, amilyen, mert ők egy vasutassztrájknál is azon sipákolnak, hogy milyen egy rohadt, nemszolidáris nemzet vagyunk. Így lehet 'gyerekvédő' piktogram a tévében, értelmes szabályozás helyett, és még sorolhatnám. Mert nekik nincs igényük értelmes, betartható szabályokra.
Én bízom abban, hogy az a tény, hogy ezt a hülyeséget ilyen szinten nem lehetett betartatni, talán ráveszi a döntéshozókat valami értelmesebb szabályzás kialakítására. Talán az ebben a topikban elhangzott konstruktív javaslatok (ingyenes vagy olcsóbb BKV, parkolók, különvonatok stb.) is eljutnak megfelelő szintekre.
Elméleti kérdés az egész, és mivel még nem volt ilyen jegy a kezemben, nem tudom, hogy müx. De most komolyan, az automaták legyenek a legkisebb probléma. Átprogramozni nincs idő (mert javítani sincs), olyan szinten fölöslegesek, hogy az 1-es villamos Thököly úti megállójába van egy, és tettek mellé egy kutyaólas alvállalkozót. Szerinted mennyire érdekel bárkit is az automata?
Visszatérve a fő csapásirányhoz, a szmogriadónak, mint láttuk eme formában értelme semmi, haszna sincs. Ergo, neki lehetne látni normálisan leszabályozni az egészet, és hajrá Autóklub.
Egy emberke osszefoglalta az en velemenyemet eleg jol: "
Budapesti és környéki autósok tízezrei - elsősorban a páratlan rendszámúak, bár a párosok közül is megpróbálhatták volna többen csak úgy, jólelkűségből visszafogni magukat - bizonyították ma be, hogy Budapest agrárváros - ennyi paraszt ugyanis csak olyanban van. És kérem a politikai korrektkedőket, ne írják meg, hogy a paraszt becsületes kétkezi munkából élő földművelő, mert az csak a szó egyik jelentése a nyelvben. Ráadásul pont az a jelentés, melynek tárgya eltűnőfélben van - ellentétben a pejoratív értelműével. Körülnéztem az utcán: a forgalom csak kicsit kisebb a szokásosnál (bár a január mindig lazább, mint mondjuk az április), és hát nem kellett nagyon vadászni a páratlan rendszámokra sem. Persze a Városháza előadta, hogy sikeres volt a tiltás, de én ezt a Hungária körút mentén másképp láttam. Ott (is) azért rendesen jöttek a gépsárkányok, köztük a kamionok és teherautók. Utóbbiak különösen feltűnőek, de emez nyilván polgári védelmi sört szállít, amaz pedig minden kétséget kizárólag egészségügyi céllal viszi a sitteskonténert.
Még érdekesebb, hogy mindezt hogyan ideologizálták meg az autósok az internetes fórumokban: csak úgy repkedtek a demszkizések, a mocskospolitikusok, az elkúrták, a miért-nem-gondoskodtak-róla-előrék. Meg az én-fizetem-az-autóm-után-a-költségeket-engem-senki-sem-tilthat-el-tőle. Meg az éhenhal-harminc-gyerekem-ha-le-kell-tennem-a-kocsit. Mindenki napi nyolc helyen dolgozó kisiparos lett, mindenkinek szívtranszplatra kellett vinni a mozgásképtelen anyósát. Mindenki olyan helyen lakik, ahol másfél évente egyszer jön a busz, amire nem lehet felférni a sok TBC-s hajléktalan zsebtolvajtól (itt jegyzem meg, hogy a villamoson és buszon is volt ülőhelyem munkába jövet). És mindenki olyan helyen dolgozik, ahová a semmibe nem kerülő autóval tíz perc alatt beér, de ahová BKV-val hat óra az út.
Hiába, egy jó kifogás sosem rossz! Rossz azonban, hogy ezt a legtöbben nem szégyenkezve adták elő. Nem az volt, hogy "sajnálom, de nem tudom másképpen megoldani". Nem: melldöngetve repkedtek az égnek az "én csakazértis autóba ülök, leszarom a korlátozást" jellegű ars poeticák.
Ennek a sok kedves embernek gratulálok innen, a portól sötétített üveggé változott ablak mögül: jól megmutattátok a csúnya politikusoknak, hogy nem hagyjátok magatokat! Bátrak vagytok, szépek és okosak! Csak az az apró probléma van, hogy a levegő helyett beszívott portól nem a csúúúnya politikusok fognak hamarabb elpusztulni - és főleg nem Demszky, hiszen ő Budakeszin lakik. Nem, hanem ti. Meg a gyerekeitek, a szüleitek, a szeretteitek és a barátaitok. Meg persze én, de ez nekem nyilván jobban fáj, mint nektek.
Könyörgöm, nem örökre kellett volna letenni a kocsit, csak 1-1 napra! És igen, ez nem oldotta volna meg a problémát egymagában, de azért segített volna. Igen, idióta a szmogtörvény, de attól, hogy betartunk neki, a levegő nem lesz tisztább. Igen, szűklátókörűen kicsinyes a városvezetés, hogy erre az időre nem tette ingyenessé a tömegközlekedést, de ez van. És igen, eddig is rossz levegőben éltünk - de akkor ez jó így, csak nehogy változtatni kelljen a szokásainkon?
Nem kellenek nekünk politikusok, kormányok, önellátók vagyunk önsorsrontásból. Miénk az egészségünk, magunknak kúrjuk el*.
*Ez persze nem igaz, mert a Budaörsön, Tökölön, Etyeken, Bián, Ürömön lakó úrvezető többet pöfög befelé+kifelé, mint a helyben maradó: azért, hogy a pesti pénzért végzett munka után ő jó vidéki levegőt szívhasson - mi meg az ő kipufogását..."
? ezt most nem ertem. Sajnos nem vagyok egy demszky-hivo, lehet ezert. De a szavazohelysegek gyalog is kb. 2 percnyire szoktak lenni a lakcimetol a szavazonak. Nem? Azert szavas az adott valasztokeruletben, mert ott lakik.
Bár a magunkfajta inkább maradjon a fórumozásnál, a gyerekek meg a társasjáték mellett még egy időre.
Két hét múlva pedig valami mást kellene kitalálniuk. Esetleg várárok hegyes cölöpökkel a Ferencváros körül, bent kijárási tilalom, statárium és pestisveszély kihirdetése, vagy valami hasonló...
"Visszavonták a vasárnap óta tartó szmogriadót Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának közleménye szerint a főpolgármester azért szünteti meg a szmogriadót, mert az elmúlt egy napban jelentősen javult a főváros levegője, a szálló por hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási, sem a tájékoztatási határértéket a város két pontján"
Persze. Csak vasárnap volt magas a határérték, ezen belül is különösen magas a Ferecvárosban, és belélegezhetetlen volt a levegő a választási körzetben.
Most őszintén, hányszor vettél automatából jegyet? Ha sokszor, melyikből? Mert nekem még esélyem sem volt rá, de amúgy sem mernék pénzt hajigálni bele.
,,...Az egész ország területén drasztikusan javult mára a helyzet. Debrecenben pl. már egészségügyi határérték alatt van a porkoncentráció, holott tegnap még 300 % körül mozgott."
Nálunk az eddig mért rekord 2006 tavaszán volt. 60%
Viszont ebben az esetben miért csökkent mégis a légszennyezettség?
Az egész ország területén drasztikusan javult mára a helyzet. Debrecenben pl. már egészségügyi határérték alatt van a porkoncentráció, holott tegnap még 300 % körül mozgott. Gondolod, hogy a fővárosi forgalomkorlátozás hatott ott is és mindenütt?
nekem csak az nem szimpi, hogy a levegő tényleg régebben is kb ugyanilyen piszkos is tudott lenni - ami most (nemrég) változott, az az, hogy lejebb vitték a határértékeket, amit ugye - ha jól tudom - az EU-hoz való konformitással magyaráztak. másegyebet miért nem vettünk át ehhez kapcsolódóan!?
főleg a "szálló por" ketegóriára vonatkozóan? amivel már akkor egyből látszott, hogy problémáink lesznek...
ja, hogy ahhoz előbb a tükörbe kellett volna nézni!? ->>> takarítsák az utakat! nem csak tavasszal, évente 1-szer.. DPF-et minden dízelbe. kezdhetnék a buszokkal + teherautókkal.
hiányolom továbbá a fokozatosságot is...puff! szmogriadó egyből. 0 átmenet. Nem ezért találták ki anno a különböző környezetvédelmi osztályokat és az ezeket jelölni próbáló plakett-színeket a rendszámra (zöld / sárga)...?
hazabeszélek, de ha már kidobok egy csomó plusz pénzt azért, hogy a lehető legkorszerűbb, EURO IV-es benzinmotoros autóval közlekedjek, akkor igenis bosszant, hogy nem érvényesül semmiféle fokozatosság a rendszerben, csak a hülye rendszám-szabály...