Keresés

Részletes keresés

muttymutty Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1228
A kazánban -legalábbis ezt mondták- van olyan lehetőség,hogy a külső és a belső hőmérséklet figyelembe vételével állitja az előremenő viz hőfokát. A leirás szerint a beszabályzásnál kell megválasztani a jelleggörbét, amihez utána a kazán állitja saját maga.Amiből az egész kiindult az az volt,hogy a tervező szerint a pf teljesitménye nem elég és kiegészitő fűtésre van szükség. Ezen radiátorok nagyságát ő 70/50 lépcsőre számolta ki és én azt hittem, hogy ez akkor mindig ilyen hőfokon fog menni. Itt látszik, hogy nem értek hozzá....
Előzmény: katonalajos (1225)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1227
1158 hsz.
Előzmény: digium (1226)
digium Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1226
Érdemes elolvasni, hogy muttymutty esetében _ezekre_az_értékekre_tervezték_a_rendszerét_, de azt nem írta le, hogy hány fokos külső hőmérsékletre. Ha pl -20°C-ra jöttek ki ezek az adatok és aránylag magas légcsereszám esetén, akkor várható, hogy a fűtési szezon elég nagy részében normális kondenzáció várható, elfogadható méretű radiátorokkal (árban és vizuálisan is), és megvalósítható kiosztású padlófűtés csövekkel.
Nem hallottam még olyanról, hogy a padlófűtést 15-20°C visszatérőre terveznének. És itt a tervezésen van a hangsúly, nem a használati paraméterekről.
Előzmény: katonalajos (1225)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1225
"1. 50 fokos visszatérőnél is kondenzál a kazán"
Igen, de az egyáltalán nem mindegy hogy mennyire kondenzál! Sőt, még 55-57 fokos visszatérőnél is van kondenzáció. DE reálisan gondolkozva 30...57 fok között mozgatva a visszatérőt egy grafikonon, elég jól lehet látni a hatásfokváltozását az adott kazánnak. Na, tehát az lenne a jó, ha a visszatérőd úgy 25 és 40 fok között alakulna valahol (lehetőleg minél közelebb a 25-höz). Persze PF esetén 30 előremenő és 15-20 visszatérő.
"2. 70 fokos előremenő az általában kevesebb lesz, így a visszatérő is, mivel szabályzás állítja az előremenő hőfokot."
Igen, remélhetőleg kevesebb lesz, mondjuk szvsz kb. 40-50 körül legyen radiátoros esetben. PF-nél meg 25-30 előremenő.
Az előremenő víz hőfokát milyen szabályozás fogja állítani?
Előzmény: muttymutty (1224)
muttymutty Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1224
Jobban átböngésztem a tervező által küldött táblázatot.A pf előremenő 40 fok, a visszatérő 34. Táblázatba foglalta az összes helység belső hőmérsékletét,felületét, a csövek távolságát (figyelembe véve a peremzónát, ahol sűrűbb), a letekerendő cső hosszát, a talaj hőmérsékletét és ahol hiányzik teljesitmény oda tervezte a radiátorokat az emlitett 70/50 lépcsővel. Az itt leirtakra ő azt mondta,hogy 1. 50 fokos visszatérőnél is kondenzál a kazán, 2. 70 fokos előremenő az általában kevesebb lesz, igy a visszatérő is, mivel szabályzás állitja az előremenő hőfokot. Én nem értek hozzá, mennyire mond valós dolgokat azért is irtam ide, mivel több hozzáértő talán jobban fel tud világositani.     
Előzmény: monyesz (1157)
enginer Creative Commons License 2009.01.13 0 0 1223
"Az anyagok halmazállapotát és a szilárd szemcsék méreteit figyelembe véve a légszennyező anyagoknak három típusát különböztethetjük meg: por, korom, aeroszolok, gázok, gőzök.

A gáznemű közegben elosztott (diszpergált) részecskék ülepedés szempontjából a következőképpen csoportosíthatók:

- 1000-10 mM szemcseméretűek gyorsan ülepednek (pl. ülepedő porok);

- 10-0,1 mM szemcseméretű részecskék igen lassan ülepednek, stabil aeroszolt képeznek (pl. lebegő porok);

- 0,1-0,001 mM szemcseméretűek már nem ülepednek, hígulásuk a gázokéhoz hasonló.
"
Előzmény: deao (1217)
joevagyok68 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1222

A termomax ezt válaszolta 1 hasonló kérdésre:

" Az égéstermék elvezetés tervezési segédletében megtalálható, hogy a kondenzációs kazánok esetén az esővédő tárcsa nem lehet a füstcső fölött, a jégdugó keletkezése miatt. Ha ez fel van szerelve, le kell vetetni. A csöveken belül nem alakul ki jégképződés"

Előzmény: W/m2K (1175)
enginer Creative Commons License 2009.01.12 0 0 1221
"Vákuum?"

:D

Ennél azért egyszerűbb: turbulens mozgást végez.

Előzmény: deao (1217)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1220
Kérlek, add meg a lakás légköbméterét, illetve a napi gázfogyasztás mondjuk az elmúlt hét/hetek hideg időszakára, valamint külön a pluszokra. Mint korábban írtam, nekem nagyon rosszak az ablakaim, és így a nagy hidegben napi 8 körül fogy, míg plusz fokokban 5 köbméter körül ingadozik. De kár is írnom, mert a 1205 hsz-emben jól látszik. :-)
Előzmény: amba1 (1219)
amba1 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1219

Részben igazad van, de a kivétel erősíti a szabályt.

Azt nem mondtam, nálunk a falak U=0,27 W/m2K értéket tudnak. 1986-ban készült. Ma már 0,15 alá vinném.

A fűtés most éppen megy, kint -5, belül 25 fok van, és a padlót hüvösnek érzem. Hűti a talpamat. Ha 5-10mp állok egy helyen akkor érzem átmelegszik. Ez nem elmélet, hanem tapasztalat.

A külsö határoló falak és a tető felülete kb megegyezik a padló területével /sorház, 2szintes/ tehát a fűtés most dt*U=30*0,27=8,1W/m2 teljesítményű. Na jó, az ablakok miatt a kb. a 2-3-szorosa.

Ezt az értéket tényleg lehet néhány  tizedfokkal produkálni

Én is voltam már olyan helyen ahol hiába sütött a padló,  minden hő kiment a falakon és az ablakon. A jó padlófűtés alfája és omegája a jó hőszigetelés.

Előzmény: katonalajos (1210)
Cushman Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1218
Ha kondis kazánod van és megfelelően használod illetve méretezett radiátoraid vannak akkor ott is lassabb áramlás jön létre a hűvösebb , de nagyobb radiátorfelületek miatt. Az igaz, hogy valszeg még mindig kisebb lesz a hőleadó felületed, mint a szoba alapterülete, tehát valamivel intenzívebb áramlás lesz, de kisebb, mint egy 80 fokos előremenővel működő radiátornál...:)
Előzmény: amba1 (1209)
deao Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1217
Csak néhány kérdés PF és por-lebegés témában:
1, Mekkora áramlási sebesség kell a por (milyen is a szemcseméret és a sűrűség) fluid állapotban - lebegésben - tartásához? És mindez a padlótól (hősugárzó felülettől) 30 - 50 cm-re?

2, A por lebegtetése egyenletes, egyirányú - alulról felfelé irányuló -, az előbb meghatározott :-) mértékű áramlási sebesség szükségeltetik. És akkor mi lesz a padló környékén? Vákuum? Vagy honnan kerül oda a levegő? Ha csak a fal mellől - ahol esetleg hamarabb lehül "felszállás" közben - akkor ott bizony érezhető áramlásnak kell kialakulni. Ha viszont a teljes keresztmetszeten van lefelé áramlás is, akkor nam lehet lebegés.

Szóval szeretném, ha valaki modellezné nekem ezt a lebegő port, mer nem értem, és - szerencsére - nem is tapasztalom. (A padló félreeső, nem használt része bizony éppen olyan poros a PF-es helységben, mint a radiátorral fűtötteknek az a része, ahova az áramlás nem "teszi le a hordalékát".)
Előzmény: enginer (1213)
monyesz Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1216
Hát ne mondjuk hogy kavarja, minden esetre egy áramlási kör van, amit a levegő körbe áramlása határoz meg. A levegő áramlásával együtt áramlik a por is.
De a por mozog mástól is, hiszen ha megyünk, akkor is 'kavarjuk'.
Előzmény: enginer (1213)
monyesz Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1215
Igaz. Amit én írtam, az függőleges felületről érkezik, ez a nagy különbség - hatásában is.
Előzmény: Nevem Vanek (1206)
monyesz Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1214
"Ha a levegő 22 fokos akkor a padló csak pár tizedfokkal melegebb, ha jól szigeteltek a falak. "
Ebben biztos vagy ? Mármint a 22 + pár tized fokban ? Mert az padlótemperálás csak, nem padlófűtés. És mióta is van padlófűtés ? 1-2 évtizede. Hol voltak még akkor a mai értelemben vett jól szigetelt házak, alacsony hőveszteséggel !
enginer Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1213
"Az is igaz, hogy radiátoros fűtésnél alulról felfelé elég erős áramlás van, ez kavarja a port."

Azért azt ne feledjük, hogy radiátor nem az egész szobában, van, hanem csak egy kis helyen.
A levegőben lévő port magához szívja, felnyomja a mennyezetig és a szoba radiátortól távolabbi részében szépen leszáll a por, amit a radiátor már nem fog visszaszívni a keringésbe.
Szal ez a "kavarja a port." szerintem nem igaz.

Ha csak PF van a szobában, akkor ilyen hidegben szerintem már melegebb padló hőmérséklet kell.
Nem ritkán olvasni itt a fórumon 40C vagy a felett üzemelő PF rendszerekről.
Ilyeneknél már eltudom képzelni, hogy a fekvő ember magasságában nagyobb a levegő portartalma, mint az átlag.
Előzmény: monyesz (1204)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1212
És ha még hidegebb lenne, valószínűleg akkor is 6-7 köbméter gázt fogyasztana a rendszered. Én is ilyen fűtést akarok! :-)
Előzmény: enginer (1211)
enginer Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1211
~annyit, mint TE.

Most 21C van a lakásban.

"akkor miért nem ezt alkalmaztad melegebb időkben is???"

mert akkor lement volna 30C-ra vagy alá a fűtővíz, ami ugye nem egészséges a kazánnak.
most meg elketyeg ~40C-os vízzel.
Előzmény: katonalajos (1199)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1210
Ez egy szép elméleti megközelítés, csakhogy a gyakorlatban (manapság Magyarországon 100 padlófűtéses lakásból 101-nél) nem lenne elegendő egy 22.5 fokos padló a 22 fokos levegőhöz - tisztán padlófűtéssel meghajtott lakás esetén. :-(
amba1 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1209
A "horror vacuui" elve már Arisztotelész óta ismert. A meleg levegő felszáll, a helyére hidegebb áramlik. Egy zárt térben a konvekció kialakul, csak de nem egy nagy örvény lesz, mint a radiátornál, hanem sok kicsi. A levegő sebessége is sokkal kisebb.  Ha a levegő 22 fokos akkor a padló csak pár tizedfokkal melegebb, ha jól szigeteltek a falak. 
katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1208
"Mekkora alapterülettel?"
(1190 hsz.) 95nm, 3.20m belmagasság.

"Milyen fűtési körökkel?"
Csak radiátoros (regulus, réz-alumínium).

"HMV-t-is ez termeli?"
Nem.
Előzmény: Gyurma60 (1207)
Gyurma60 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1207

Mekkora alapterülettel?

Milyen fűtési körökkel?

HMV-t-is ez termeli?

Előzmény: katonalajos (1205)
Nevem Vanek Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1206
A padlófűtés is sugárzó fűtés...
katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1205
dia Szilveszterkor nem voltunk itthon, ezért van egy kis mélyrepülés a görbén.
monyesz Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1204
Tényleg, érdemes végoggondolni, hogy ha a padlófűtés (max) 29 fokos, a levegő pedig 22, akkor hogy képes a por leszállni. Egy nyilvánvaló felfelé sugárzó felület van, ami átadja a hőt a levegőnek, ez kénytelen felfelé mozogni, mert a fizika ezt diktálja.
Az is igaz, hogy radiátoros fűtésnél alulról felfelé elég erős áramlás van, ez kavarja a port.
Talán legrosszabb a kettő együtt.
Egyelőre legegészségesebb a sugárzó fűtés, mondjuk falfűtés, cserépkályha...

Az hogy nem mindenkinél okoz gondot, az világos, nem minden ember porallergiás ! Ha mindenkonél eü gondot okozna, akkor betiltanák.
Előzmény: amba1 (1201)
amba1 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1203

Igazad van, de amíg élek remélek. :-)

500 éve még szinte mindenki elhitte, hogy a föld lapos, ma már kevesebben, de azért még nem haltak ki egészen.

Előzmény: Nevem Vanek (1202)
Nevem Vanek Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1202
Ajánlom figyelmedbe 1183 hsz-mat, meg a válaszokat. Falrahányt borsó.
Előzmény: amba1 (1201)
amba1 Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1201

Általában csak olvasó vagyok, de ha valami meghaladja az ingerküszöbömet, akkor szoktam belepofázni.

Régi, szinte kiirthatatlan hiedelem, hogy a padlófűtés lebegteti a port. Szerintem ez egyáltalán nem igaz. Általában azok terjesztik, akik soha nem éltek padlófűtéses lakásban, csak hallottak róla, de soha nem gondolták végig..

A baj az, hogy sok laikus elhiszi és emiatt más fűtési rendszert választ.

A radiátoros fűtésnél kialakuló nagyobb sebességü levegőáramlás jobban felkeveri a már lerakódott port. Nálunk 22 éve van padlófűtés, de soha nem tapasztaltam ezt. Szerintem a kondenzációs kazánnal párosítva az (egyik) legjobb fűtési mód.

Az új házamban is padlófűtés lesz.

katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1200
ké1
ké3 A kedvetekért kimásztam a társasházunk tetejére, nem volt egyszerű, de legalább én is megláthattam, hogy ebben a jó kis hidegben milyen a kémény. Szerencsére minden OK. Ja a fekete magas a miénk. Kb. 12 méter a kéményünk nettó magassága.
Előzmény: W/m2K (1175)
katonalajos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1199
Meg mondjuk nem ártana hozzátenned, hogy hány légköbmétert fűtesz, valamint hány fokot csinálsz a lakásban! :-)
Előzmény: enginer (1194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!