A FÉMJELZÉSI KÖTELEZETTSÉG ALÁ TARTOZÓ NEMESFÉM. TÁRGYAK FÉMJELEI MAGYARORSZÁGON 2006-TÓL.www.mkeh.gov.hu/index.php?name=OE-eLibrary&file=download&id=4066&keret=N&showheader=N
Tudod, mi az én gondom? Az, hogy 2006 után milyen fémjelek használatosak. (Azok, amiket te egy linken beszúrtál, benne vannak abban a Manevi Rt honlapban is, amit én tettem ide be kicsivel korábban.) Viszont a Manevinél a "Fémjelek" fület megnyitva van az utolsó sorban egy 2006 utánra vonatkozó link, ami nem él.
Ez a lánchíddal és 1B-vel jelzett nemesfémjel hol található meg?
Ez régi könyv, de lehet, hogy a szabály még most is érvényes...
A régi szabály már nem igaz, hiszen a 925 ezrelék finomságú ezüst jele (1999 után, ahol a lánchíd van) két egyenes és két kifelé hajló vonalú keretben van.
A Lánchíd valóban szerepel az 1999 utáni ezüsttárgyakra törvényesített jelek között, de nem találtam 1B -vel jelzettet. Ezt az alábbi Manevi oldalt néztem:
Ugyanakkor eszembe jutott, hogy valamikor olvastam valahol arról, hogy a fémjeleket határoló vonalaknak szerepük van a finomsági fokokra nézve. (Meg is találtam a könyvet, beszkenneltem az ezüstre vonatkozó részt. Ez régi könyv, de lehet, hogy a szabály még most is érvényes!)
A te fémjelednél két egyenes és egy kifelé hajló vonal van - ha jól láttam.
Ha nem is delfin, de bálna volt a kisebb 935-ös finomságú belföldi ezüsttárgyak fémjele 1966-tól 1999-ig. Delfin meg lehetett akár egy külföldi fémjel, mondjuk görögországi.
Biztosan igazad van, nekem nem volt ismerős, a 1B-t azért láthattam 18-nak, mert olyan szép "színhelyesen aranyló" a fotó :)) De biztos vagy a két tippben, mert a rejtvény szerint nem két tárgyról van szó, hanem egyről?
Közben kicsit gondolkodva a dolgon, egyrészt ez a fotó nagyon aranyszínűnek látszik, másrészt ez az 1B kimondottan nem arról szól, amiről az európai fémjelek szólnak, mármint, hogy egyértelműen jelöljék azt, ami. Ilyen megtévesztő jelzésekre török és egyéb nációk hajlamosak. A különféle kamu-fémjelzésekről már nem is beszélve. Ami pedig a mesterjegyet illeti, nem lehet, hogy azt ismered és akkor svájci? Mert ha ilyen halovány akármiből Te ki tudod következtetni, hogy milyen nációhoz tartozhat és mely korból (főleg egy mesterjegy, ami "akármilyen" is lehet), akkor én magasan meglengetem a kalapomat :))
Bedobok egy témát, azt továbbfűzzük, és a vége az lesz, hogy egy bármilyen sejtés immáron bizonyított tétel, hivatkozással.... Köszönet, majd beleméllyedek...
Szép munka, bár a net tele van hold/nap felkelte, lemente táblázatokkal... Mondjuk ha jó a szkenner és a karakterfelismerő, akkor így sem lehetett olyan vészes.
Nem ökölszabály az, hanem maga a négyszíntétel. Nem olyan rég bizonyították be (addig sejtés volt), és arról vált híressé, hogy az első matematikai tétel, amit számítógéppel bizonyítottak be, nem pedig "papíron, ceruzával". Volt is morgás miatta. Bővebb infó pl. itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9gysz%C3%ADnt%C3%A9tel
Gyengék a képek, de én téglapecsétekre asszciáltam. Van nekik külön topikjuk.
Anno kb 15 évesen ezernyi pecsétes tégláva találkoztam, vélhetően bevakolták jól...
Viszont pár napja elsétáltam egy kerítés mellett, ami pecsétes téglákból állt össze, nem titkoltan..... Ha jól a tippem, fotózok, feltöltök, adalék gyanánt....