Keresés

Részletes keresés

Sharp Shooter Creative Commons License 2009.01.08 0 0 51

sziasztok

precizios versenyző vagyok, ( remingon 700 police mod/built, nightforce, lapua lőszer) egymillió részlet van.és keveset mondtam...

sebességmérésben, edzéslehetőségben,a hardver elképzelésében- a kívánt peremfeltételek rossz meghatározásában,ballisztikai táblázat készítésében rengeteg a buktató.

pl az a szoftver, amiből a legelfogadottabban jó adatok jönnek: egy sort nem olvastam itt róla, pedig innen indul a történet.

Kb 20 000 lövést adtam le 3 kategóriában eddig szerelt lőszeres fegyverrel, és semmit sem tudok!Értsd most jövök csak rá, mennyi minden van még...

0.22 puska-pisztoly, NK sport pi, NK versenypuska számokat lövök-lőttem egészen az utolsó 15 évemben.Kisgyerekkorom óta....és a kérdések egyre mélyebbek, a válaszok meg egyre nehezebben jönnek.Exponenciális a probléma megoldhatósága a precizitás kívánalom növekedésével.

Aki tudja miről írtam,v érdekli: beszélgethetünk!

Shooter

pl a mai napi edzésemen gondolkodom most is éjjel 2:23 kor: miért jön be hiba mindíg egy egy lövéscsoportba?????205 méter, 18 mm es a négyzet.

egyszer elmondtam egy fórumon, elnézést, ha ismétlem magam:

Kérdeztem a régi edzőmtől: Mikor leszek jó?Honnan tudom majd, hogy nem én hibáztam?

Ha ellősz egy sarokháznyi lőszert, tudni fogod a választ!

És ez abszolút így van: aki csinálja, tudni fogja, nincs pardon : repülnek az évek-gyakszi gyakszi gyakszi, és mindíg lesz egy egy találat ami az egymást szakító találati csoportból ezért vagy azért kilóg! Ezen a lapomon az illusztris példa: 3 helyen egymást szakító 5 találatot lőni nem tudtam.4 ek mennek, de egy mindíg zabigyerek lesz...a lap fekszik, clockwise értendő, azaz fordítsd jobbra.

azt mondják a hiba analizálható, és el kell gondolkodni rajta.Nincs itt egy pszichológus???:-))

uui: az ország leg leg legjei 35-40 de akár 50 felettiek, 30 000 puskalövésen túl..........nem tudod pótolni az edzéseiket semmivel csak edzéssel ha lépést akarsz tartani!Megelőzni nem biztos hogy egyszerűen menne, hidd el.

egyvélemény Creative Commons License 2009.01.01 0 0 50

épp azért van cm-es eltérés meghatározva, hogy azonos mértékegységek legyenek ezáltal összeadhatóak...

a végén valószínűleg vannak korrekciós szorzók, melyeket sokszor figyelmen kívül hagynak, mivel azoknak vagy minimális a behatásuk, vagy csak igen nagy távok esetén érvényesek

Előzmény: Sniper OZ (49)
Sniper OZ Creative Commons License 2009.01.01 0 0 49

A következő kérdés ami felmerült bennem, a coriolis erő által okozott eltéréseket hogyan kell figyelembe venni.

Például ha egy 0,5 m/s -os szél 44 cm a coriolis erő pedig 10 cm eltérülést okoz mondjuk ugyanabba az írányba, akkor ezt összeadom vagy másképp kell figyelembe vennem ?
Sniper OZ Creative Commons License 2009.01.01 0 0 48
Köszönöm Gekkoka!

Ez a link nekem kicsit magas, de azóta sok információt találtam erről máshol is.

A Coriolis (vízszintes) eltérés függ a Föld forgási szögsebességétől, ami különböző szélességeken ugye eltérő, valamint arányos a megtett úttal négyzetesen és mozgó test sebességével fordítottan.

Az Egyenlítőnél (0 fok) nincs eltérés és az Északi sarkkörön (90 fok) a maximális.
Az eltérés a szélességi fok színuszával arányos.

A Föld 24 óra azaz 86400 másodperc alatt fordul 360 fokot azaz 2 PI radiánt. szögsebessége az Egyenlítőnél 2 PI / 86400 s azaz kb 7,268 százezred 1/s.

a megtett távolság 1000 m

a lövedék kezdő sebessége 739 m/s
átlagsebessége ezen a távolságon kb 526 m/s

a lövés a 47,7 szélességi fokon történik ennek színusza 0,7396

az eltérés tehát as szögsebesség színuszos összetevője X a távolság négyzetével és az átlagsebesség hányadosa.

7,268 X 10 X 0,7396 / 526 = 0,102 m azza 10,2 cm.

Az eltérés az északi féltekén mindíg jobbra, a délin mindíg balra térít el.

A Coriolis erő függőleges eltérést is okoz (Eötvös-hatás) és keleti irányba haladó testeket emeli a nyugati írányban süllyeszti. Északi és déli lövésekre nincs ilyen befolyással. Fenti képletet alkalmazva a Föld forgási szögsebességének azon vetületét kell alkalmazni mely a szélességi fok koszinuszával arányos. A vertikális eltérés pedig arányos még az északi iránytó való szögeltérés színuszával.

A fentilövést ÉK 40 fokban leadva koszinusz 47,7 fokkal azaz 0,673 és színusz 40 fokkal azaz 0,6428 szorzóval számolhatunk.

7,268 X 10 X 0,673 X 0,6428 / 526 = 0,059 m azaz 5,9 cm az emelkedés

Ugyanezt a lövést ÉNY 40 fokban leadva azaz színusz 320 fokkal számolva - 5,9 cm süllyedést kapunk.

A fenti számítások nem lehetnek teljesen pontosak, mert az alkalmazott képletek egyenes vonalon egyenletes sebességgel mozgó testre vonatkoznak és a lövedék ugye nem ilyen.

Ezért a 739 m/s kezdősebességű és 1000 méteren 313 m/s -al becsapódó lövedék erős túlzással mondható csak 526 m/s átlagsebességgel mozgónak.

Előzmény: gekkoka (47)
gekkoka Creative Commons License 2008.11.21 0 0 47
Üdv Sniper OZ! Talán a segítségedre lehet:

http://www.manuf.bme.hu/Seged/Lofegyver/egy7pict.doc
Előzmény: Sniper OZ (46)
Sniper OZ Creative Commons License 2008.09.08 0 0 46
T. Ballisztikusok !

Az orvlövész c. filmben hallottam először, hogy nagyobb távolságokon a lövedék ballisztikáját még a föld forgása is befolyásolja.

Érdekelne, hogy mennyire igaz ez puska lövedék esetén.
Logikusan hangzik a föld forgásából adódó centrifugális erő (függőleges eltérés ?) és a Coriolis-erő (vízszintes eltérés ?) hatásait figyelembe véve, de kérdés hogy milyen mértékben?

Hogyan lehet ezt kiszámolni vagy hol található erről (magyar nyelvű) irodalom?

Köszi
telescoper Creative Commons License 2007.12.29 0 0 45
Boldogújévet kívánok minden kedves ballisztikusnak!
nazzoli_1 Creative Commons License 2007.12.21 0 0 44
50 méter neki az optimális. utána már sokat esik a lőszer. De persze ha távcsövet használsz, és jó állítással 120ra állitod akkor arra :) de mivel nincs nagy energia sok minden befolyásolja a lövés kivitelét, illetve a lövedék utját...

maradjunk az 50-100 között!
Előzmény: belic (38)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.12.11 0 0 43
jaja, pontosan, azota utanajartam en is. Elsönek nem értettem, de mostmar tiszta, köszi szépen :)
jefflynn1974 Creative Commons License 2007.12.11 0 0 42
lövészethez ugyan nem értek, de az altitude magasságot jelent, pl. repülő milyen magasan repül. Itt pl. lehet tengerszint feletti magasság, ami befolyásolja a levegő sűrűségét, és ezzel együtt a lőtávolságot.
Előzmény: maRcika_hS (41)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.12.10 0 0 41
Na találtam egy elég hasznalhato szimulaciot itt a neten.

http://www.shooterready.com/lrsdemohi.html

Ha valaki megmondaná nekem, hogy a conditions fület megnyitva, a hömérséklet, és a páratartalom alatt az "altitude" az milyen távolságot jelent? És hogy ez milyen összefüggésben van a cél távolságával, meg a távcsö végső poziciojahoz szükséges számításokban hogyan kell felhasznalni ezt az értéket?
maRcika_hS Creative Commons License 2007.12.06 0 0 40
Mondjuk A remington 597 az félauto, ugyhogy az nem kell.

Valaki ismeri a Marlin 925R-t? Nem tünik rossznak. És nem is drága.
maRcika_hS Creative Commons License 2007.12.03 0 0 39
Erröl mi a véleményetek?

Remington 597 Synt. Tus .22LR 49850Huf
Az ára elég baráti.
belic Creative Commons License 2007.11.30 0 0 38
Hello!

Egy toz 8assal mekkora az a max távolsag, ahova még célzottan lehet lövést leadni?

Hajduhadhazon volt 150 m-es verseny .22-vel (egyszerre a 300/600/900 m-es nagykaliveru versennyel). Szerintem ez az ertelmes legnagyobb tavolsag. Mashol szerintem csak 50 es 100 m-re lonek .22-vel.

Bel
Előzmény: maRcika_hS (35)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.30 0 0 37
Figy, ittvan az msncimem: marcus17@freemail.hu
Lenne még pár kérdésem, gyorsabb is, és nemakarom, hogy egymás mellett elbeszeljünk. Igérem csak pár kérdés lesz. Vegyél már fel légyszives, vagy add meg a cimed , és felveszlek.
STEVE.5 Creative Commons License 2007.11.30 0 0 36
Egy alapvető probléma mindenképpen adódik:
a megszokott kisgolyós - értsd: cal.22-es - kispuskákkal való lövészetet 50 méteres lőtéren lövik.
Manapság már ezek a lőterek is ritkák, mert vagy tönkremenetek, vagy privatizálták és más célra hasznosították.
Hol szeretnéd kipróbálni, hogy a TOZ 8-al milyen max távolságra lehet célzott lövést leadni?
Előzmény: maRcika_hS (35)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.30 0 0 35
Egy toz 8assal mekkora az a max távolsag, ahova még célzottan lehet lövést leadni?
A CZ 513 kispuskarol mi a véleményetek?
Steve.5, lehetne arrol szo, hogy váltsunk par szot msnen? Pár kérdés lenne a témával kapcsolatban.
STEVE.5 Creative Commons License 2007.11.25 0 0 34
"...ki akarom probalni magam..."
Javasolnék kezdésre egy Slávia 630-as légfegyvert.
...aztán, ha azzal sikerül egy-két jóeredményt elérni akkor, hajrá GV:-)
Előzmény: maRcika_hS (33)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.25 0 0 33
Mióta csinalod? A mostani fegyveredröl valami linket, vagy leirast, képet tudsz mutatni?
Gondolom nem 1-2 fillér a dolog :). Én ki akarom probalni magam, azért akarom kis pénzzel kezdeni, mert kitudja milyen fakezü vagyok :)).
belic Creative Commons License 2007.11.25 0 0 32
Hello!

Bel, te versenyzel?

Igen.

Bel
Előzmény: maRcika_hS (30)
belic Creative Commons License 2007.11.25 0 0 31
Hello!

Jo hogy szoba kerult, van megegy sportag: tortenelmi pontloveszet (www.kapszli.hu), ahol 1945 elott tervezett fegyverekkel lehet loni, a tervek szerint jovo evtol kezdve autentikus tavcsovel is (jelenleg csak nyilt iranyzekkal).

Az ottani versenyszamok allo/terdelo testhelyzetet irnak elo, ami kb 10-szer nagyobb szorast enged a puskanak. :-)
(ezt ugy ertem, hogy az emberek nagyon pontatlanul lonek allva es terdelve, ezert ott szerintem mindegy, hogy egy puska/loszer paros 1,5 vagy 3 cm szorassal lo-e 100 m-en, mikozben 2 pontot feltamasztott fegyver eseten ez nagyon jelentos kulonbseg).

Bel
Előzmény: maRcika_hS (29)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.25 0 0 30
Bel, te versenyzel?
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.25 0 0 29
Köszi a tippet, utana nézek feltétlen. :)
radom1 Creative Commons License 2007.11.25 0 0 28

Hello!

A GV-k között az überszartól az egészen elfogadhatóig lehet találni csúzlit. Full laikusként soha nem jössz rá, hogy melyik a felejtős.

Szerintem érdemes legyűrni a szerzésvágyat és gyűjtögetni egy "rendes" fegyverre.

Ha olcsó vasban gondolkodsz mindenképpen egy svéd mausert (carl guszti) javallanék kezdésnek. Általában 100 e alatt van távcső és szerelék nélkül, és ha jó állapotú csővel veszed, simán képes 3 cm szóráskép alatt lőni 100 m-en, amit a GV-k (de megkockáztatom, hogy az átlagos vadászpuskák) többsége nem tud.

A 6,5x55 SE tölténye nem rúg nagyot, kezdőknek igen kényelmes.

Ha van megszerzésid, érdemes rákérdezni a kapszli pont hu-n, hátha van készleten.

Előzmény: maRcika_hS (25)
belic Creative Commons License 2007.11.25 0 0 27
Hello!

Nem egyszeru kerdes.
Talan az a legfontosabb, hogy mennyire vagy benne biztos, hogy tenyleg ezzel akarsz foglalkozni. Ha kevesbe, akkor erdemes olcso felszerelessel elkezdeni (de ekkor fontos, hogy onmagaban attol ne menjen el a kedved, hogy a tobbiek jobban lonek), es ha tetszik, akkor fokozatosan atterni masik felszerelesre.
Ha 100%-ig biztos, hogy ez hosszu tavon erdekel, akkor jobb egybol dragat venni (hiszen elobb-utobb ugyis megveszed). Ezzel az a hatrany, hogy ha sok ideig kell sporolnod, akkor addig egyaltalan nem tudsz loni.

En eloszor megvettem a kaphato legolcsobb remingtont egy jonak latszo tavcsovel (8-34x56 Hako), de egyik sem jott be igazan. A Remington-710 az evek alatt osszesen 3 helyen tort el, a tavcso nagyon jo volt egy darabig, de aztan tonkrement. Ugyan megcsinaltattam, de utana mar nem nagyon akartam hasznalni, attol felve, hogy megint tonkremegy. Igy attertem eloszor a tavcsovel a majdnem-legjobbra (5.5-22x56 NF, szerintem ennel egyedul a 8-32x56 NF a jobb), amit epp meg lehetett venni hasznaltan, majd (a 4. tores utan) egy nagyon jo MC-13 orosz puskara (ami egyebkent nem csak a 710, de egy gyari remington-700-nal is jobb).

Sportagak:
Az MDLSZ (www.ipsc.sport.hu)-ben neha van nagytavolsagu verseny; 300, 600, 900 m tavolsagokra (ez utobbi 1000 yard). Mivel 900 m-en nagyobb a celtabla (es az uj szabalyzat szerint van probaloves), szerintem a 600 m a legnehezebb ezek kozul. A 600 es 900 m-es versenyszamoknal mar nagyon szamit a kornyezet (szel, homerseglet, ...).
A BRSE (www.precizios-loveszet.hu) joval surubben rendez versenyt, ezek egy resze MSSz minosito verseny, ezek "szabvany" versenyek 150 vagy/es 300 m tavolsagra, egy reszuk "precizios" verseny, ahol mindenfele celok (pl. a legkiseb 10-es kisebb, mint 1 mm, de gyakran egyaltalan nem kor alakuak a celok, a legnagyobb cel mell alak alapu) es lotavok is teljesen valtozatosak, 30-450 m kozott (a legutobbi versenyen 131 m tavolsagra volt az a cel, amin alig tobb mint 5 cm az 1-es kor, es 1 mm alatti a 10-es).

Bel
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.25 0 0 26
Ja, és köszi a válaszod :).
Valami elérhetőséget tudnal adni nekem? Mail, vagy esetleg msn az jobb lenne.
Lenne még 1-2 kérdésem, ha nem gond.
Előzmény: belic (24)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.25 0 0 25
Ahogy most nézegettem, hogy Gv+egy fixes annyira nem rossz távcsö, az benne lenne olyan 60 000-100 000 között alsóhangon.

Nomost megnéztem Remington 700at, 200 000 Ft körül ujonnan van, ezt azt jelenti, hogy 100 000-200 000 között már összejönne egy hasznalt, amire téve egy meopta távcsövet mondjuk 100 000 Ft-ért, az mar egesz kis hasznalhato téma lenne már nem csak 300 méterre sztem.

Csak nemtudom amugy mi leygen. Lehet, hogy nem feltétlenül kellene Remingtonnal kezdeni, vagy épp az lenne a jo? Sporoljak inkabb, és vegyek egy zsir remingtonos összeallitast, vagy inkabb most pár 10 000 Ftért kezdjem el GV-vel?

Lehet, hogy a Remingtonra meg kellene "érni" , és jobb lenne elkezdeni mindegy hogy hogy, csak elkezdeni. Te mit csinalnal a helyemben?

belic Creative Commons License 2007.11.25 0 0 24
Hello!

A precizios loveszethet sok minden kell: fegyver, tavcso, loszer, lovo.

Ha egy arban "kiegyensulyozott" rendszert raksz a GV kore (pl. PSZO-1 tavcso es MFS loszer), akkor szerintem barmilyen lovo is vagy, nem jutsz a dobogo kozelebe. :-(

Fegyvervasarlaskori kis szerencsevel, es jo kiegeszitokkel akar egesz jol is szerepelhetnel, csak ugye ez azt jelenti, hogy egyreszt a puska aranak a 10-szereset kell tavcsore kolteni, es egy hosszabb versenyen a puska aranak a feleert veszel loszert. :-(

Sokfele fegyvert hasznalnak, legtobbszor lecserelt (joval pontosabb) csovu remington-700-at, gyakran lecserelt (joval finomabb) elsutoszerkezettel.

Persze ha az a celod, hogy onmagadhoz kepest a legjobbat nyujtsd (es nem az, hogy a tobbiekhez kepest jol szerepelj), akkor minden tovabbi nelkul el lehet kezdeni egy GV-vel.
Ha nagyon olcso tavcsovet akarsz, akkor mindenkeppen keruld el az uj, allithato nagyitasu tavcsoveket, ebben az arkategoriaban csak szinte azonnal szethullo tavcsovet lehet kapni (a GV 7.62x54R loszere kb 40-szer erosebb egy kispuskanal, tehat kb 40-szer erosebb szerkezetu tavcsore van szukseg), helyette inkabb valassz egy oreg, fix nagyitasu tavcsovet (ugyanannyiert), azok joval megbizhatobbak. 300 m-re szerintem a 8-szoros nagyitasu tavcso a minimum. (Termeszetesen ha van 550 eFt a tavcsore, akkor pont az ellenkezojet javaslom: 8-32x56-os NightForce)

Bel
Előzmény: maRcika_hS (23)
maRcika_hS Creative Commons License 2007.11.24 0 0 23
Hello mindenki.
300 méteres precizios lövésre milyen fegyvereket használnak általában? És mi az az also kategoriaju (árban) puska, amely megfelel e célra?

Kezdetnek a fég gv tipusu puska megfelel? Pár tizezer ft, és 100-200 méterre csak lehet vele löni.
Bujazliz Creative Commons License 2007.11.18 0 0 22
Üdv

Pirotechnikai úton is megoldható úgy, mint ahogy azt a páncéltörő rakétáknál teszik.
Előzmény: qeb (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!