Apropó szerelés! Az orosz 12V-os önindítónak az alsó csavarját ki hogyan teszi be. Nekem mindenféleképpen be kell csavarnom, mert a felső csavarok közül a külsőt nem lehet megcibálni rendesen, mert a menet elég silány belül. érdekes, hogy a felső rögzitőpontok közül a belsőnél az acélpajzsba van vágva a menet, nincs is vele semmi gond. A külsőnél viszont az öntvénybe van vágva, hát az nemsokat fog. ötletem sincs, hogyan lehetne ezt javítani. Kézi fúrógéppel nemhiszem, hogy bárki ki tudná furni nagyobbra, hogy lehessen bele új menetet vágni.
Na erről van szó amit nyillal jelöltél .! Az önindító le . És lendkerék házra szereljük a segédmotort. A fotón jól látható a fagydugó amit ki kell venni és a furatokkal a viz csövet rögziteni . Hogy a 150 é jó e nem tudom a tipusát de szerintem csak a kuplung és a bendix más . De ez csak feltételezés. Köszi a fotót igy érthetőbb a verzió !
Üdv . Mindenkinek . Árpi Ha az önindítóval szemben a darázsderékon lemez burkolat van . az a segédmotor bendix kapcsolójának a helye , kb akkora mint az önindítónyílása. Minden 50 re de a kisfülkés 80 ra is felszerelhető a / magyarul /P-10 UD tip segédmotor.
Sziasztok. Nekem akumlátor probléma is volt de kicseréltem, átnéztem a csatlakozásokat és igy már jobban hajt az áttételes, de eléggé nyöszörög igy is. Megkerestem a régi orosz öninditót, föltettem ,átkötöttem az aksikat ideiglenesen 24v-ra és piszkosul hajtsa.Ahogy megtekeri abba a másodpercbe indult pedig még gázt se húztam mert kivülről inditóztam csavarhúzóval.
Annyiért már jó állapotban lévőt tudól venni,csak a váltó,meg a motór legyen patent.(500000-ért már a gumiknak is illik legalább 70%-osnak lenni)Hameg szép igényedis van, párezerből teis letudod festeni.Én úgy tapasztaltam,ha munka eszközökkel egybe akarják eladni,és biztos a vevő!akkór elég sokat elengednek az árból . Sok sikert kívánok! Ha sikerűl venned,rakjál fel képeket róla,ha van kedved,és az első tapasztalatokat megoszthatnád velünk!
Szia. Öszinte legyek én olyan max 500000 de akkor már tényleg tipp topp mert azért már csak 30 évesek és mint ahogy mondod 700000 már nagyfülkést lehet kapni De még olyat is gondoltam hogy egybe megvenni munka eszközökkel amolyan gazdaság felszámolásból. Nagytárcsa meg pót persze ezeket már + pénzért volt is egy a neten csak eladták:
És mennyit szánsz rá ? Mert a jók,és szépek 600000és 750000 körűl vannak,de 800000-ért is lehet látni a hírdetésekben.(Azért már nagyfűlkést is adnak)Borsodba nemnagyonvan,de Szabólcsba már lehet találni jobban,és az viszonylag közelvan.Ha minden jó rajta lábon ellehet hozni. Hasonlókra gondóltál mint ezek itt ?
Sziasztok. Tudom, hogy nem ez a legalkalmasabb hely de gondoltam talán mégis probát teszek ugye több ember többet lát cimen én gépet szeretnék venni van is már egy kis gépem egy T/25 igen jó masina csak már kevés meg ugye a nehéz munkát nem igazán birja. Ezért gondoltam hogy veszek egy 50 mtz-t. De jó állapotú gépet nem igazán találok. Ha valaki tudna a közelbe valami jó gépet (persze nem azt az agyonvert leharcolt) akkor jeleze már. Én Borsod megyéböl irok.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen macerás a benzines indítómotor felrakása. Akkor ezzel nem is foglalkozok tovább. Szerezni még talán tudnék is, de ennyi nyűgöt nem veszek a nyakamba. Szétkaptam a gyári önindítót is, szépen kitakarítottam, minden csatlakozást, ahol áram folyik fémtisztára csiszoltam, tisztára mint a gyári. 1 festés kellene rá és olyan állapotban lenne, mint ami most jött a gyárból. Azt nem teljesen értem, hogy 3 év szekrénybe tárolás alatt hogyan került ennyi piszok bele, de végülis mindegy is. Az új bronzkefék temészetesen oxidosak voltak, de mindez a multé. Meg fogom nézni az indítórelét is, biztos ami biztos. A magnetont elég macerás csavarhúzóval összezárni. Már régóta gondolkozok rajta, hogy felteszem a testkapcsolót kivűlre az öndindító környékére, de most egyúttal meglépem ezt is, hagy follyon az az áram minél könnyebben. Lehet érdemes lenne szétszedni a testkapcsolót is? Nem tudom, hogyan nézhet ki belülről, de ha el van oxidálódva, az is könnyen megszivathat. Nekem még a régifajta van ha jól fog működni 12V-ról, akkor nem is cserélem le, ha nem akkor úgyis mindegy. Most végigmegyek mindenen, nem akarok többet kínlódni vele. Hát egyenlőre ennyi lenne, vasárnapig nemhiszem, hogy előrébb jutok a dologgal, amint lesz valami friss élményem megosztom veletek.
Árpád
Ui: Az arpipapa, csak egy nicknév, regeléskor nem jutott jobb eszembe. Az Árpi vagy Árpád megszólítást használjátok inkább.
Egyet értek sok mindennel amit írtál , csak most úgy érzem mintha vissza mentünk volna az időbe . De ha - 20 ° lesz akkor meg tényleg , hisz emlékszem a 70 évek elején még sok traktor segédmotoros indítású volt. Én véleményem , az akksi kényelmesebb , a segédmotor viszont ,hideg télen jobb . Több pozitívumot tudnék a sm. mellet mint negatívumot. Pl: MTZ 82 -G tip.
Bocs, hogy csak most reagálok. Egy traktort kismotorosra átalakítani nagyon költséges, nálunk nincs is rá szükség. Másik előtétház (darázsderék), más lendkerék kell hozzá. Sokan szidják a kismotorokat is. Én az enyémre nem panaszkodhatok. A kismotor sok plusz hibaforrás lehet a gyújtása, a kuplungja. Vagy olyan egyszerű dolog, hogy nálam például az úszótű (ritkán használom) a mai benzinnek nevezett vegyszertől leragad. Minden indítás előtt ki kell vennem az úszót. Lenne membrános porlasztóm is hozzá, csak membránom nincs. Meg nagyon le se akarom cserélni, mert az enyém így jól indul, ismerőseim meg csak kínlódnak. Az igaz, hogy ezzel addig lehet tekertetni a motort ameddig, akarod. Azért egy kismotornál az ember meggondolja, hogy rövid időre leállítsa- e a főmotort. Véleményem szerint Magyarországon egy jó MTZ-nek, (max meleg vizes feltöltés) el kell indulni! Nálam régen akkor volt gond, ha az úgynevezett nyári gázolaj beledermedt a szűrőbe. Ilyenkor meleg vizet szoktam a szűrőkre csorgatni. Ha a motorba eljutott a gázolaj, akkor az mindig el is indult! Az önindítókról: a 12V-os önindítót az orosz nem méretezte alul, az megfelelő, csak jó akksi kell hozzá, min. 154Ah-ás. Én a 820.2-es kivételével (abban 2db 100Ah van) minden járművembe 154Ah-ást használok. Sőt a legtöbb gépembe még a régi egyfokozatú olaj van. Az akksi is maradhat a gyári helyén, a konstruktőrök méretezték a vezetéket is meg az egész rendszert. Úgy jó, ahogy van. Nekem az áttételes önindító nagy csalódás! Egyik gépemre tettem. Mikor nyáron először indítottam ilyennel, megijedtem, olyan gyorsan pörgött (szerintem ez egy kopott motorra lehet ideális) a motor. Télen meg csak kínlódik. Csodák nincsenek, ez csak egy kis játék, még a bendix sincs rajt elől megtámasztva. Van nálunk egy önindító felújító üzem, ők is azt mondják, közel se bír ki annyit mind a régi. Igaz olyan olcsó, hogy felújítani se érdemes. Az a lényeg hogy nagyon rövid ideig szabad használni, de az üzem-pihentetési idő rá is van írva. Az orosz gépeket azért szeretem, mert „benn a vas”, hát ebből az önindítóból kispórolták! Itt jut eszembe láttam pár szétszedett Zetor Crystal váltót, hát az a 160LE ellenére az MTZ- jéhez képest úgy néz ki mintha szgk.-é lenne. Biztos az is tökéletes, ha van gazdája a gépnek, de felénk az Mtz-hez szokott tsz és vállalati traktorosok mind kinyírták. Még annyit SZABY-nak is üzennék: Én meg egyáltalán nem örülök, hogy 24V-os a 820.2-es, mert így aratáskor egyszerre két akksit kellett vennem. Lett volna időm, mérgembe lehet hogy átszereltem volna 12V-ra. Tökéletesen hajt, de 5-6 évente biztosan plusz pénz! Ha mégis átalakítod az tényleg egyszerű. Vedd meg a legolcsóbb sor-párhuzam kapcsolót. Én speciel IFA-ét szereltem az SZK-ra. Bocs, ha hosszú voltam, de még annyi mindenről tudtam volna írni :-) Üdv mindenkinek!
A múltkor beszéltük a 24v-os indítást. A haveromat felhívtam akinek 920-asa van. A traktor 2001-es kiadású és még mindig a gyári akksi van benne. 24v-os indítómotor egy párhuzamkapcsoló és 2db 88Ah akkumlátor van benne.
Árpipapa az IFÁ-kba is van párhuzamkapcsoló valahol keres egy bontottat fillérekért.