Lelkes amatőrként, és egy bukócsöves MTZ-50 -es büszke tulajdonosaként a következőket tudnám hozzáfűzni a hidegindítás témaköréhez:
Nekem is nagyon nehezen forgatta a gyári önindító a motort, főleg a felújítás után. Nem segített a bivalyerős akksi és az áttételes cseh önindító sem. Az érintkezéseket megtakarítottam, IFA áramtalanítót szereltem rá, amit egyenesen az öninditó egyik felfogatócsavarjára kötöttem, a lehető legjobb áramellátás miatt. Ez gyakorlatilag megoldotta a gondot. Kisebb mínuszokig pöccre indul a gép (aztán azonnal le is áll, de ez állítólag adagolóprobléma). Nagyobb hidegben nekem csak a vízmelegítő segített. Nem a gyárit használom, hanem egy bojler fűtőszálat egy csőben, amit a fagydugó helyére szereltem fel. A meleg vizet egy csővel a hengerfejbe vezettem (ahol a fűtést kell csatlakoztatni), így a hűtőfolyadék cirkulálni tud, és negyedóra alatt üzemi hőmérsékletre fűti a motort. Az elmúlt 8 évben nem volt nálunk olyan hideg, hogy így ne indult volna be. És az önindító is sokkal könnyebben pörgeti
Valaki kérdezte, hogy létezik-e nem elektromos indítási mód az MTZ-hez. Valami balti csodán (LTZ, vagy talán Jumz?) a saját szememmel láttam, és állítólag a Belarushoz is gyártottak benzines indítómotort. Szerintem, ha az nem röffenti be, akkor oda már szerelő kell! Az már más kérdés, hogy hogyan lehet felszerelni...
Ha 24V-ról használod a 12V-os indítót, az 4-szeres teljesítményt fog felvenni. Négyzetesen nő. Hogy mennyit ad le azt nem tudom :-) Azt sem, hogy miért nem forgatja meg a motort, bár én még mindíg az olajra tippelek. Nagyon meg tudja fogni, pláne hogy kisebb akksi van rajta mint az előírt.
Itt a páthuzamkapcsoló (nem áramtalanítós) egy maszek kisboltban (elég drága hely) 4900 Ft áfásan, bár ebből még tud engedni 10%-ot. Néztem rajta a bekötést, nemnagy kaland az egész
Na ma utánérdeklődtem a dolgoknak,a 24v-os magneoton az 35-40000ft van ukrán 22-25000ft-ért, párhuzamkapcsoló itt9000 azáramtalanitós, Kecskeméten 3800+áfa az nemtudom milyen.
Holnap szétszedem a régi önindítót is, azt is kipucolom, ha eláll a hó, akkor meg a trakin is megcsinálom mindezt. Kiviszem teljesen feltöltve a meleg szobából és úgy lesz próbálva. Nem lesz mellébeszédnek helye, vagy teker a kicsi rendesen vagy veszek még1 akkut és megcsinálom 24V-osra az indítást. Egy nagyon korrekt autóvillamossági szerelővel beszéltem ma, kérdeztem, hogy hogyan bírja ez az önindító a 24V-ot, azt mondta, hogy ha ésszel csinálom, akkor jól. Max 5 mp, de ennyi idő alatt indulniai is kell. Mivel 24V-ot fog kapni, és az ellenállása nem változik, ezért a teljesítménye a duplájára nő. Az elegnedő lesz még -20 fokban is. Persze ha beválik as kicsi, akkor nem bántom. Sokan szindják, sokan dicsérik a magnetont. Elképzelhető, hogy nagyon jó önindító a magneton, csak néhányan a megfelelő kontaktussal küzdenek (én is), sokan pedig kínai hamisítványt vettek (lehet én is). 1 cimkét legyártani nem nagy cucc. Sajnos abban sem lehet biztos az ember, ha szakboltba megy be és ott veszi meg.
Túlságosan sokmindentől függ,a könnyű indítás!Mégha minden bevan lőve faszáúl,(Látszólag)=(vagy valóban)a gépek akkórsem 1 fórmák!(És szerintem az MTZ-knél pont ez a lényeg!Biztos nemígy akarták,de így sikerűlt.Talán ezért is jók annyira !?
Hogy nincs két egyformán induló az is igaz ! Van egy 50 es . Az télen nyáron olyan nehézkesen idul hogy, azt leírni nem lehet de egy fordulat alatt beindul . De azt látni kellene!
1-ik gyerekkori cimborámnak 2 db Jumz trakija van,1-ik nagyfűlkés vontató,másik kisfűlkés árokásó.Ő télen is dólgozik velük(Muszáj neki)Mind a kettőn,kis áttételes van,és működik neki,igaz 210-es aksikkal.Ő a neten rendelte,36000-ért per db.
Nekem is van ismerősöm,panorámás 82-en kis önindító van neki,55Amper órás személykocsi aksival tekeri.Énis ráncóltam a homlokom,de láttam hogy működik,nemvólt pénze nagyobbra,ezt találta ki.Akkór aztmondta hogy még nemvólt vele gond.(Igaz ez nyáron vólt!)Most nemjár vele,de érdekelne,hogy télenis bírnáe a kis aksi?:)
Sziasztok. Igen mi is rajzlappal (0.2mm) ellenőriztük a difi foghézagát, áthajtottuk rajta és ha elnyirta nem jó , ha huzósan átment és nem nyirta el akkor jó.
Én egy valami nem értek. Ma vagy 3 ember mondta, hogy kevés a 100Ah-s akku az indításhoz. Számolgattam egy kicsit, és valami nem stimmel, valaki hazudik. Az én 100 Ah-s perionomra az van írva, hogy 760A (EN). Ez azt jeleni, hogy ez az akku teljesen feltöltött állapotban (12.7V), -18 celsiusfokon 30 másodpercen keersztül képes leadni 760 Ampert, úgy, hogy a feszültség nem esik 7.2 V alá. Namármost 7.2X 760=5472Watt, azaz 5.472 KW, de ez az akku nem adja 11 V alá, ma nézettem meg terhelővillával. De legyen csak 7.2V. A kis magneton önindító, ha jól tudom 3.5 lóerő azaz 2,57 kW teljesítmény leadására képes. Mivel minden elektromos készüléknek, ennek is van vesztesége, és nem 100%-os a hatásfoka sem. Legyen a hatásfoka csak 50%, azaz a leadott teljesítmény kétszeresét veszi fel (ebbe beletudjuk a hő surlódási...stb vesztséget is) Tehát ott tartunk, hogy a max 2.57 kW teljesítményhez a magneton felvesz 5.14 kW-nyi áramot. Ez azt jelenti, hogy mindent nagyon durván számolva, 30 másodpercig ennek az akkunak is képesnek kell lenni teljes kakóval tekernia a motor. 30 másodperc pedigbőven elegendő is lenne.
Nemtudom, hogy jól számoltam-e, ha nem akkor javítsatok ki légyszives, és mondjátok meg, hogy hol van a kutya elásva.
Szétszedtem a kis magnetont takarítás és az árammal érintkező fém felületek oxidmenetsítése miatt. Vettem új akkusarukat is, az akku jó, 2 helyen is megmérettem, minden kábelvéget, csatlakozást fémtisztára takaritok, ami az akku és az önindító között van. Ha így sem teker normálisan, akkor megszabadulok tőle.
Amit írtál az akksikról az csak részben igaz, ha sorba kötöd akkor tényleg a gyengébb láncszem számít, de: ha párhuzamosan kötsz két akksit, mindkettő a saját képességei szerint dolgozik (közelítőleg). Az indításnál a kisebb belső ellenállású telep fog jobban dolgozni, ez a nagyobb indítóáramú és nagyobb kapacitású is általában. A másik is besegít, nem is keveset, de mivel két egyforma akksi nem létezik, ezért van egy minimális eltérés. Gondolj bele, ha egy 12V 210Ah-s akksival párhuzamosan kötsz egy 12V 1Ah-sat, azt a kombinációt azért ne próbáld meg megszikráztatni :-)))
Ha párhuzamosan dolgoznak, a 300A+700A az saccra 900-950A indítóáramot fog eredményezni, de nem 600-at az biztos!! A töltésnél is teljesen egyenértékűen viselkednek, az egyik kevesebbet vesz fel, a másik többet.
Indításhoz soha nem az Ah kapacitás kell, hanem az indítóáram értéke.
A bikázás párhuzamos akkukapcsolás, ennek megfelelően lehet egy teljesen lemerült vagy hibás, szakadt akkut is bikázni.