Keresés

Részletes keresés

peti7204 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9347

Volna kedved esetleg az egyik szép kardodat megmutatni,és mondani róla pár szót?

Engem nagyon érdekelne.

 

Előzmény: Takeda Shingen (9346)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9346
Üdvözletem!


Egy kis érdekesség:http://www.youtube.com/watch?v=OQ0wmjxYeiE
peti7204 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9345

Tiszteletem Shingen san.

Nem sajnos az olajból nem tud felvenni,amúgy is a hagyományos hütöközeg minden esetben a víz volt, és jól írtad,hogy megfelelö höfokkal.A kérdésedre visszatérve a kovácsolásnál a faszénben vagyis (a Co2gázzal) lehet lassitani a kiégést,De nagyobb mértékben távozik az.Ha bövebben érdekel a táma a gugliba írd be légyszives,hogy cementálás,vagy hogy betétedzés.

Üdv peti

Előzmény: Takeda Shingen (9343)
kenshiro75 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9344
Tiszteletem!


A sanmai pengénéknél középen mindig van kemény acél, a honsanmai esetében ezt lefedik egy rugalmasabb lágy acéllal, de ez nem változtat a tényen.
A sanmai pengéknél úgy alakítják ki a kedvező élhatást és rugalmasságot, hogy az él kemény acélját két oldalról támogatják rugalmasabb, lágyabb acéllal.
A mai modern kovácsvilágban ezt szendvicsacélnak hívják.
Egyébként régen mind a shingane mind a kawagane hajtogatott acélból készült, mivel nem állt rendelkezésre a megfelelően beállított C tartalmú alapanyag.


Jigane volt a felszíni, látszódó acél elnevezése, mindegy milyen is volt.
Előzmény: Törölt nick (9337)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9343
Köszönöm Pesti san!

De azért valami az eszembe jutott,lehet hogy rosszul todom javitsanak ki ha esteleg tévednék,de ha szén kiég az acélból a folymatos hajtogatás és hevítés közben akkor ha olajban hűtjük a fémet vagyis edzük az olajbol fell kellene venni szén atomot az acélnak.
Előzmény: peti7204 (9342)
peti7204 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9342

Tisztelem.

Sajnos a történelmi hátterét nem ismerem,hogy hogyan alakultak ki az eltérö fajta szerkezetü kardok,de ahogy Masahiro sama képén is látható 1,2,vagy 3féle széntartalmú acélból kovácsolták,és ezek nagyon eltérö tulajdonságuk indokolhatja a sokféle kialakitást.Persze a pénz is, a legtöbb szamurájnak nem hiszem hogy,hogy a legextrább kard jutott.A kicsi C-tartalmú lágy acél nagyon szívós,rugalmas,a nagy pedig rideg kemény éltartó,a közepes a kettö között.

Irtad ezt a 100 hajtógatást egy kardon(tudom nem kell szó szerint venni),szóval korlátlanul nem lehet hajtogatni az acélt mert kiégbelöle a szén ami a szilárdságát adja.Pl.a lassú égésnél mikor a rozsda kialakul,vagy a nagyon gyorsnál pl.amit a lángvágó kifúj ott már nincs szén a vasban és olyan az anyag,hogy azt kezeddel összetudod morzsolni.Azon a höfokon ahol összekovácsolják az acélt nagyon intnziv a szénkiégés ezért sok  hajtogatásnál nagyon magas C tartalmú anyaggal kelett dolgozniuk,de az is csak max.15-20 lehetett.A 20 már lehet,hogy sok is,de egy Japán kovácstöl nem lepödnék meg.

Üdv peti

Előzmény: Takeda Shingen (9339)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9341
Tiszteletem !
Boldog Új Évet Kívánok!
xulon1 Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9340

Tisztelet!

 

Hát akkor kardokban gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek.

 

Már rég jelentheztem de élek, és örülök hogy kovácsoláshoz kapcsoltos téma is megjelent, így az év elején a fórumon :)

 

Peti:

Már a másik fórumba elkeztem írni de ellszált a dolog.Szóval csak egy másfél mondatba sűrítettem a dolgot utánna össze.

Remek szakkönyveket kaptam antikváriumból.

 

Konverteracélgyártás Műszaki könyvkiadótol.

Anyagismeret és technologia tankönyvet 1977 ből.

Varácslatos tőrök és kardok c. köyvet

+fizika tankönyv :P

( habár ezekek a könyveknek töredéke használható,de az jól le van írva!)

A kogatanát nem edzettem be, mefvárom a februárt.

Elkezdtem egy katanát, és egy barátomnak tantot.

 

Szén hílyán fával tüzelek amiből jóval több kell, ugyanahoz a hatásfok eléréséhez.

Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9339
Tiszteletem Uraim!

Magam nevében szeretném megköszönni a hozzászólásokat Baggins,Kenshiro,Masahiro sama-nak!

Nagyon érdekes ez kép amit Masahiro sama feltett a régetegek kialakitása.
MAsahiro samalehet tudni azt,hogy ezek hogy alakultak ki?
gondolok arra minden kovács család féltve őrizte a titkát csak apárol fiura szállt a tudás,akkor feltételezhető,hogy ezek igy jöttek létre minden család esetleg kitalált egy verziot?
Abbol indulok ki némelyik könyv megemlit egy történetet amikor az inas legény lelemárotta a kezét a hűtő vizbe a mestere le is vágta csuklóból a kezet mert még a hűtőviz hömérsékletét is nagy titok övezte a profi kardkészitő családoknál.

masahiro Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9338
Tiszteletem!

Én is beállok a késői Boldog Új Évet Kívánók közé! :-)

Egy kicsit bővebb ( és látványosabb), de szintén nem teljes (!!!) felsorolása a penge típusoknak:





Üdv:
Masahiro
Előzmény: Törölt nick (9337)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9337
Azt hiszem én voltam figyelmetlen pár dologgal kapcsolatban, így elnézést kérek Kenshiro samától. Nem állt szándékomban megbántani. Én csak a sanmai pengére koncentráltam ugyanis.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9336
Konnichiwa.

Tiszteletem Kenshiro sama.
Mindenek előtt elnézést kell kérnem a modortalanságomért, hogy nem megalapozott tudás birtokában félreinformáltam az itt jelenlevőket. Ez is bizonyítja, hogy igaz a mondás, miszerint: Geiko, geiko, geiko, azaz tanulni.

Mentségemre szolgáljon, hogy ahonnan az én információim származnak, ott úgy áll, ahogy alább én írtam a dolgokat. Azok egymástól függetlenül állítják, hogy a kawagane a külső héj, és a shingane a mag. De amint alább is írtam, nem vagyok kovács.

Néhány képpel szeretném alátámasztani korábbi állításaimat.
Angolul kevésbé tudóak számára: Skin steel=Héj, bőr acél, core steel=mag acél. Uhyanezt írja magyarul a Sey Gábor által írt Japán kard című könyv is, amiből beszkenneltem az idevonatkozó lapot. Természetesen lehet, hogy a beemelt források mind tévednek, és Kenshiro sama állításai a helyesek. Én soha sem tartottam tévedhetetlennek magamat.

üdv:

Baggins


Előzmény: kenshiro75 (9332)
kawazoe takumi Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9335

Tiszteletem

 

Ezt azért írom mert érzek némi cinizmust az írásaidban.Gúnyolódást ami leminősíti a hozzászólásokat.Baggins sama tesztelése szerintem nem a te dolgod.Nem vonom kétségbe a tudásod ,sőt elismerem azt.Csak nem értem a hozzászólásaid lényegét és ezen szeretnék váltotztatni hogy miért érzed úgy hogy itt nem adnak kellő tájékoztatást a katana készítéséről?

 

kawazoe takumi Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9334

Tiszteletem

 

Szeretném megérteni a viselkedésed.Segítenél ebben?

Előzmény: Takeda Shingen (9329)
kawazoe takumi Creative Commons License 2009.01.02 0 0 9333

Tiszteletem

 

Ja értem,köszönöm :)

Előzmény: csoty (9331)
kenshiro75 Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9332
Tiszteletem!

Baggins sama elnézésedet kérem, de ki kell hogy egészítselek.

San mai - három réteget jelent
A san mai tipusnál a középső réteg a kawagane és a külső két szendvics réteg a shingane
Amikor kawaganeval ölelik körül a shinganet, azt kobuse kitaenak vagy makuri kitaenak hívják.

A japán toshinnak sok készítési módja létezett.
Maru kitaenak hívták a teljes egészében egy fajta acélból készítettet.
A sanmai tipust és kobuse tipusokat fent említettem.
Wariha tetsu kitae az volt amikor shingane toshinhoz kawagane élt kovácsoltak.
Gomainál 5 réteg volt egymás mellett

Még így január 1vel szeretnék mindenkinek Boldog Új Évet Kívánni!!!!
csoty Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9331
Csak azért, hogy lássuk mennyire "kevés" a 10 millió. :)
Előzmény: kawazoe takumi (9327)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9330
Dózó Takeda sama.
Előzmény: Takeda Shingen (9329)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9329
Domo arigato Baggins sama
,ismét kielégitő volt a válasza ahogy ön is irta nem kovács de azért elég ismerettel rendelkezik-e téren mint ez a hozzászolás is mutatja:)

üdv
Takeda
Előzmény: Törölt nick (9328)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9328
Konbanwa Takeda sama.

Mindenek előtt engedje meg, hogy Önnek, és a Fórum minden tagjának eredményekben gazdag Boldog Újévet kívánjak.

Megpróbálok a kérdésére válaszolni, bár én nem vagyok kovács.
A sanmai egy gyűjtőfogalom. Lényegében egy laminált pengét takar, ahol van a külső héj (kawagane), ami magasabb széntartalmú acélból van, és a mag (shingane), amely alacsonyabb széntartalmú acélból készül. Különféle kombinációi vannak annak, hogyan burkolja be a kawagane a shingane-t, erre nem térnék ki.

A két alkotó lehet hajtogatott, és lehet monoacél, valamint ezek kombinációi. Az én antik pengém ilyen sanmai konstrukciójú penge. Mind a mag, mind a héj hajtogatott, és utána van egybekovácsolva.

A rétegek (hada) láthatósága a csiszolás fázisaiban más, és más. Egészen finom polírral el is tüntethető. A láthatóság a rétegek számától is függ. Minél nagyobb a rétegszám, annál kevésbé látható a hada. A sanmai penge is edzhető differenciáltan, és telibe.

A T10 kard nem laminált penge, hanem monoacél, és differenciáltan edzett. Amíg a laminált penge esetében a kawagane alól kibukkanó shingane ad egy hamonvonalszerű hatást, addig a differenciáltan edzett penge esetében a kétféle széntartalommal bíró acél, illetve a közte kialakuló ausztenit réteg rajzolata.

A mellékelt képeken az antik katanám restaurálása közben készült képeimen jól nyomon követhető, hogyan változik a hada láthatósága.

Remélem, sikerült valamelyest segítenem a válasszal.

üdv:

Baggins



Előzmény: Takeda Shingen (9318)
kawazoe takumi Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9327

Tiszteletem

 

Igen igen csak a 10- millióig kalandoztam utána már semmi értelmét nem láttam számolni :)

Már a  10 milliót sem gondolom reálisnak.

 

Kedves Zolocz

 

Nem értem a hozzászólásod miértjét.Amit írtam feltételesmódban írtam :)

Előzmény: csoty (9322)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9326
A legelterjettebb!!!! :)
Előzmény: csoty (9325)
csoty Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9325
Van/volt egy pár. Konkrétan melyik érdekelne? :)
Előzmény: Takeda Shingen (9323)
zolocz2 Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9324
Tiszteletem!

Több millió rétegű katana, csak a hegylakóban van.
A valóságban azért nincs, mert, ha százszor hajtogatják a kardot, a szén teljesen kiég belőle.

Üdv Z!
Előzmény: kawazoe takumi (9319)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9323
Üdvözletem

Akkor azt árulja el valaki mi a pontos tradicos kard készités menete.
Onnan hogy a tamahagne összetörik kis karabokra és utánna egy fém tömböt hosznak létre amit összekövácsolnak,hogy egy tömör fém tömböt kapjunk
És utánna????
csoty Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9322
100 hajtogatás esetén (2 réteggel indulva) milliószor milliószor milliószor milliószor millió körüli lenne a rétegszám. :)
Előzmény: kawazoe takumi (9319)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9321
Most nem a 100 a lényeg azt csak beirtam a hasamra ütve hanem a technologia!!!!!
Előzmény: csoty (9320)
csoty Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9320
Nem hajtogatják százszor azokat! :)
Ha csak három rétegből indulunk ki, akkor 13 hajtogatás után több, mint egymillió rétegből áll az anyag. Azaz 10 mm vastagság esetén századmiliméter a rétegvastagság, amit szabad szemmel már nehéz érzékelni. ;)
Előzmény: Takeda Shingen (9318)
kawazoe takumi Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9319

Tiszteletem

 

A T10-es katana monoacél ami differenciáltan van edzve.

 

Ha 100-szor lenne egy acél összehajtva és abból készítenének katanát akkor az több millió rétegű lenne.Ha 10milliót írok akkor nagyon keveset írtam.Inkább több 10 millió réteget jelent mindez.De jó is lenne ha létezne ilyen mert az a csodák csodája lenne :)

 

 

Előzmény: Takeda Shingen (9318)
Takeda Shingen Creative Commons License 2009.01.01 0 0 9318
Tiszteletem Uraim,Baggins sama!


Forumhoz hiven a témával kapcsolatba szeretnék feldobni egy kérdést!Kard kovácsolással kapcsolatban.
Békéscsabai üzletben találunk egy ugynevezett San mai nevű kardot ami a tradiciókhoz megfelelően belül egy rugalamasabb fém és köré pedig egy keményebb fémet kovácsolnak(Valójában igy csinálták a tradicios kardokat).Na most ezen az oldalon ugy e a damaszkolt katananáknál irják az hogy ezek hajtogatott pengék.
A kardkészitéssel kapcsolatos filmeken és leirásokban mindig emlitik azt,hogy hajtogatják a fémet hosszanti és kerszt iirányban,ekkor jönnek létre a damaszkolásos vonalak.
ha most az előbb emlitett san mai katanánál mielőtt öszekovácsoljáka két fémet előtte hajtogatták mint a tradicios kardokat?
Baggins sama maga ugye togoshi csiszolo is,hajtogatás után csiszolási eljárással el lehet tünteti a damaszkolást,hogy fényes felületet kapjunk?
vagy pl vegyük az ön T10 katanáját ok hogy kézzel kovácsolják de akkor beszerzik ez a fémet ami gyárilag ötvözve van wolframmal tulajdonságában ugyan olyan rugalmas lesz mint a san mai katana,de ezek szerint ezeket a kardokat nem hajtogatják 100x vagy többször hanem a fémtömből kialakitják a katana formát hamont hökezeléssel megcsinálják és kész.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!