A két gőzös Óbuda állomáson törte össze egymást ismeretlen körülmények között 1970.04.04-én, mikor a 3411 sz. vionat (324,1569) az állomási tartalékkal (326,026) ütközött. Érdekessége az általad írottaknak, hogy a 324,1569-est, a selejt bejelentőlap szerint az M324,798 psz. szerkocsival lett selejtezve, mert - mint a bejelentőn szerepel - a fenti psz. mozdony szerkocsijaként balesetet szenvedett Óbuda állomáson. Így azt gondolom a 328-as szerkocsit a balesettől függetlenül selejtezhették.
A 326,026-ról ez áll a a selejt bejelentő lapon "A gépezet a keret összetörve jelenleg Óbudán van, selejtezést a helyszínen lehet tartani és ott szétdarabolni."
M62,126 - Lehet (biztos), hogy az énáltalam megadott dátumok a pontatlanok, állhatott a Szergej 4 évet a Jj.-ban...
Egyébb adatok (egyelőre nincs is több):
MÁV 324,1569+ MÁV B328,669 szerkocsi (Dorog fh.). Selejtezésre felajánlva 1970.IV.20.-án, balesetes, főkeret eldeformálódott, füstszekrény elnyomorodott.
MÁV 326,026 (Hámán Kató fh.). Selejtezésre felajánlva 1970.V. Ez év IV.4.-én Óbuda állomáson balesetes. "A mozdony gépezete a baleset következtében erősen megrongálódott. Főkeret 100-120 mm görbült. Jobb oldali henger teljesen összetört a hozzátartozó vezérművel és hajtó rudazattal eggyütt. Kapcsolt kerekek forgattyú csapjai letörve..."
1987-ben selejtezésre felajánlott balesetes kocsik: Bx 50 55 24-28 312-2 és Dhz 50 55 (?) 94-20 069-1.
Az M62 126 dátuma biztosan nem téves? Nálam 1982.08.07 szerepel a baleset dátumaként, de erről iratot még nem találtam. Egyik hírforrásom (ma is aktív mv. Tp-n) csak az évszámra emlékezett, viszont a másik (egykori Nk-i reszortos, már régen nem vasutas) írta meg a pontos (ha pontos, tévedhetett ő is) dátumot. A vonatszám - és ez biztos - 14851, ez a postavonat volt, ami az állomáson határon túl álló tehervonat végére ütközött. Ma már nyugdíjas ozdonyvezetője 100-al jött Kiscséripuszta felől, ráfékezett Szabadbattyánra, mert az állomás ekkor még nyolcvanas volt és felállt, hogy kicsomagolja a vacsoráját. Ekkor következett be az ütközés, a gép eleje, mint azt fotók is tanúsítják, teljesen összetört, csak az a pici hely maradt szinte sértetlen, aho a mv. állt! (Ha nem éppen akkor éhezik meg, egy halálos áldozata is lett volna a balesetnek!)
A diósgyőri megfutamodásról nem tudtam eddig.
A hivatkozott zánkai baleset 1986.07.15-én 10:09-kor történt, a III. vágányon áthaladó 19712 sz. személyvonat (M62 128 + 9 kocsi) 3-9 kocsijai - közöttük az általad írottak is - siklottak ki a 2. sz. váltón. A baleset előtt a PFT. javítást végzett a váltón, melynek során a 2. csúcssínösszekötő rudat leszerelték, és csak a siklás után szerelték vissza, azt állítva, hogy az már a vonat érkezése előtt a helyére került. A vizsgálat során viszont bizonyossá vállt, és az újbóli jegyzőkönyvezés során az érintettek is elismerték, hogy a vonat behaladása előtt a rudat nem szerelték vissza, az a két sínszál között feküdt. A behaladó szerelvény súlya alatt ezen okból a váltó megnyílt és tartósan feles állásban maradt, ami a kocsik kisiklásához vezetett.
M62,126 - 1986.IV.14. Szabadbattyánnál az 1485 sz. tehervonatot vontatva ütközött. M47,1004 - 1984.I.4. Diósgyőr állomásról megfutamodott és kisiklott. Főkeret mindkét vége súlyosan deformálódott. Emiatt selejtezésre felajánlva a Szolnoki jj.-ban 1986.III.17. A 19-17 003-1 és Bh 20-17 221-1 psz. kocsik a zánkai (erről Imre valami?) balesetben sérültek, hossztartók meggörbültek, keresztartók leszakadtak, kocsiszekrények deformálódtak, selejtezésre felajánlva Dunakeszi Jj. 1986.II.27.
Mikor egy vasúti járművel összeütközik egy közúti jármű, általában a közútiban esik a legnagyobb kár, valamint a benne ülőkben, akik gyakran meghalnak. Szinte soha nem a vasúti jármű a vétkes egy ilyen esetben. Akárki is a felelős, akkor is emberek sérülnek meg nagyon súlyosan, vagy meghalnak, miért az a kérdés, hogy a vasúti járművel mi történt. Ha valaki megsérül vagy meghal, miért érdekes az hogy egy lemezdobozzal mi történik?
Gondolkoztam is picit rajta, minek kellett egy állatelütést bejelenteni, hiszen (saját tapasztalat), a személyzet csak felrakja a hátsó vezérállásra a vadhúst és gyerünk tovább. Valószínú, hogy a nagytestű, aggancsos áldozat olyan sérülést okozott (lámpa letörés? szélvédő törés?), ami miatt muszáj volt jegyzőkönyvezni. Mostanában a fácánnal, varjúval ütközött és berepedt ablakú Bzmot motorkocsikat úgy forgatják a szerelvénybe, hogy a pókhálós szélvédő legyen a kocsik felől...
1972.XI.10. Vésztő-Szeghalom között a 8215 sz. vonatot továbbító MÁV ABymot 451 psz. motorkocsi 11:46 órakor szarvast gázolt.
1976.V.31. Mezőhegyes-Tótkomlós között a 743/744 szelvényközben a 8625 sz. vonatot továbbító MÁV ABmot 349 psz. motorkocsi 11:55 órakor útátjáróban traktorral ütközött.
Amire te emlékszel, az szerintem szintén akkoriban történt a Nyugatiban, ott egy Ni-s mozdonyvezetőt gázolt halálra a betoló szerelvény, valahol az egyes torony környékén. Ha jól emlékszem, valamiért felszaladt a köpködőbe és visszaúton érte a baleset.
De, szerintem együtt hallottuk. Az eset a '80-as évek második felében történt az egyes vonalon, ha jól emlékszem Tatabányán. Két tehervonat személyzetét cserélte meg az irányító, mert a Hegyes felé tartó vonat mozdonyvezetőjének szolgálata már a vége felé járt, a Pest felé igyekvő mozdonyvezetője pedig nem sokkal korábban jelentkezett fel. Az volt az elképzelés hogy a végzős (Su, közös ismerősünk a ma már nyugdíjas B. G.) személyzet átül a páratlan vonatra és azzal legalább is Pest környékén végez, a másiknak pedig még belefér az idejébe akár egy hegyesi kanyar is. Megállás után mindketten átcuccoltak a másik Szilire, de a balesetet szenvedett mv. még visszament a táskájáért a másik gépre. B. G elmondása szerint a kolléga már a táskájával a kezében lemászott a gépről, és körültekintés nélkül belépett a másik vágányon éppen akkor érkező állomási tartalék (M44) elé. Ha jól emlékszem, ennek mozdonyvezetője nem is látta az elé lépő dolgozót, mert a gép a csőrével előre közlekedett,a hídláson tartózkodó tolatásvezető intette le a gépet. Arra emlékszem még, hogy a szerencsétlen ember éppen az egyik vontatómotor alá szorult be, de, hogy melyik fűtőházhoz tartozott és túlélte-e, azt már nem tudom. (Rémlik, mintha deréktól lebénulva életben maradt volna). Elő szoktak itt fordulni Keletisek és egykori Keletisek is, talán valaki majd pontosítja a részleteket.