Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
itt a Mondo-ban (= a penny elödje egy olcso proli bolt) volt a vilag legjobb kakaoja. markatlan csunya dobozos, olcso, allitolag hollnad, de egeszen fekete es olyan isteni ize volt, h nagyon. miota az nincs nem tudok "olyan" rigojancsit csinalni. Amsterdamban vettem kakaot amire azt irtak h huuudennagyon, hat a fenet! sehol nem talalok igazi sötetbarna, majd fekete kakaoport. mindegyik szürke. vettem mar legdragabbat, legolcsobbat egyik sem "olyan".
En nem emleszem a nevere, de Holland kakaot vett az Anyu is - es ram is ramszakadt a szokasa. Nagyon sporolos asszony volt - kellett, nem volt sok penze, sot! - de ezt "megengedte" maganak, mert sokaig tartott, es sokkal jobb izu volt mint a tobbi. Kis doboz, ma is emlekszem, 30-33 forint volt, ami akkor hihetetlenul draganak tunt. Mire a sajat penzembol fizetttem, mar nem volt annyira draga, de olcso sem. Micsoda szep szine volt...!
ZSeniálisan finom! Felvettem a kedvenc, gyakran készíthető kaják listájára. Nekem a zöldséges-gombás a liebling, de a spenótosat sem lököm le a tányéromról.
hogy on is legyek; mindig bevalt, nem tul komplikalt, laktato, mutatos, FINOM elöre is elkeszithetö vendegvaro. elözö nap meg lehet csinalni. tökeltesen melegithetö, söt tan jobb is, fagyaszthato. zöldseges retes több variacioban;
1, besamel - ebbe leveles spenot - feta sajt (SOK) - fokhagyma + bors + esetleg so. ( ha nem eleg sos a feta) atforralni kesz. csak annyi besamel kell, h "trutyis" legyen, kenhetö, ne szaraz, de semmikepp se legyen uralkodo.
2, gombat piritani - ebbe barmilyen zöldseg ( en vegyes mirelitet szoktam venni) JOL megpiritani. intenziv izü sajtot belekockazni ( nem keveset ...) rengeteg petrezselyem!!! so - bors es csak annyi besamel, h kenhetö allaga legyen.
3, füszeres daralthus + besamel + sajt.
4, stb
ezt leveles tesztaba beletekerni. en ugy szoktam, h a közepebe teszem a tölteleket es csak jobbrol, balrol rahajtom a tesztat.
tetejet megkenni egesz tojassal es 30 - 40 percig sütni.
sültpulykahoz szoktam csinalni köretnek. a husosat meg zöldseghez.
ide irjam a rakott krumplimat? se nem egyszerü, se nem gyors ( rühellem vagdalni) se nem olcso ...
hajaban fött krumpli, tojas es viszonylag sok nagyon finom kolbasz! v gyulai v vmi jo hazi füstölt, es füstölt szalonna. sok tejföl es sok sajt ( ementali v mas intenziv izü, nem trappista)
a füstölt szalonnat amennyire csak lehet kisütöm. ebbe a zsirba belekarikazom a kolbaszt. ha zsiros azt is kisütöm, ha gyulai akkor csak kicsit melegitem, h a zsir kolbaszos legyen. kolbaszt kiszedem es a zsirt meg izesitem. bors, erös pirospaprika, stb
a tejfölbe teszek 2-3 nyers tojast, pici tejet ( nagyon sürü tejfölt veszek, nem lehet kenni) es sok sok reszelt sajtot.
a tepsibe füszeres zsir - krumpli - tojas - kolbasz - sajtos tejföl es igy tovabb.
Mostanaban szivesen iszom kakaot - es nem talalok olyan jot, mint amilyent szeretnek. Ami kakaopor itthon van, az mezei szupermarketes - hat... mit mondjak... tobbet nem is veszek, nem is sutok veluk, szornyu ital van belole!
Most keresek jo kakaoport, amibol hazilag lehet jo kakaot csinalni. Te szoktal?
Por. Tobb szakacstol lattam, hogy tesznek a csokolades kremekbe legalabb egy kiskanalnyit, en is kirprobaltam es jo.
Jol hangzik, nem? Panettone-t nem sutok, csodalatosak keszen, es akkor ennel jobb gyors edesseg chocoholic embereknek nem lehet. Meg nekem is jonak tunik, pedig en nem vagyok oda a csokiert - csak az egeszen kivaloert. Ugy is mondhatnam, csoki sznob vagyok :)).
Egy mixerrel keverd ossze a mascarponet es az ovasztott csokoladet, a porcukrot, az instant kavet amig sima es habos lesz.
Egyenletesen oszd el a pannetone kockakat 6 pohar kozott, es a fele likort ontsd ra a panettonera. A masik felet ontsd a kremre. Retegezd a poharba: panettone, kerm, panettone, krem. A tetejere jon a borotvalt (krumplihamozoval) csokolade. Azonnal talalhatod. Ha masnap talalod, talalas vedd ki a hutobol es szobahomersekleten talald.