Csak azért tamáskodom, mert a cinege csőr nem olyan erős, hogy a 2 centis deszkát kikezdje. Viszont a harkálynak elég egy óvatlan fél óra hajnalban, hogy megpróbálja. Neki gyerekjáték. Aztán otthagyja, mert nem tetszik valamiért és a cinegék tovább ügyeskednek a nyíláson. A gyanútlan szemlélő azt hiszi, hogy a cinegék a tettesek ! :-) Nálam a csuszka rendszeresen befalazza sárral a bejáratot, ha nagynak találja.
A kékcininek mindenképp a 25-ös nyílású odú kell, mert a nagyobb nyílásúakat biztosan elfoglalják a nagyobb, erősebb fajok. Faodú esetén a nyílás megvédése.
Szerintem ha télen etetéssel odaszoktatod őket akkor meg fogják szokni.És ha a kert adottságai megvannak,akkor biztos,hogy nyárra is ott fognak maradni.Mellettünk is van úgy 50 méterre egy főút,de nem vettem észre,hogy zavarná a madarakat.Idén nyáron egy énekes rigó,fekete rigó,valamint egy házi rozsdafarkú pár fészkelt. 4 odú van kitéve,de eddig egyikben sem fészkelt semmi.Talán majd idén.Tavaly viszont egész ősszel hordott az egyik odúba valami,-nem biztos,hogy madár-száraz leveleket,füvet. Szerintetek mi lehetett?És tényleg sokat számít egy kerti tó,vagy akár egy kisebb tálka is vízzel,amiben fürödni,inni tudnak.Nekem rengeteg vendége volt nyáron,de most télen is.
Én is kertes házban lakom de nem vagyok olyan mázlista mint te, nem olyan nagy a kerttel és nincs kerti tó bár most tavasszal tervbe van véve hogy csinálunk egyett és a kert végében az E70-es csordogál + egy volánbuszmegálló is van.A helyzeten javít valamit egy magas hullámpala ami némi nemű hangot is felfog de nem sokat elé rengeteg tuját akarunk ültetni hátha...De ilyen "körulmények" között viszonylag sok a madár azt a fotót is az út túloldalán lévő fáról csináltam sőt fészkelt is egy széncinege pár egy odúban.Egyébként nem tudom, hogy milyen hatással vannak a madarakra ezek a tényezők de szerintem sokat ront a helyzeten:(
Így igaz. Először sajnáltam, hogy nem vettünk nagyobb odút, mivel a kékek nem foglalkoztak vele. A szeneseknek pedig egyből megtetszett. Alapból nem fértek be, csak a fejük, aztán méretesre kopácsolták. A harkályt nem láttam, hogy befogták volna bérmunkába. :o))
Pedig de. Nálam is megfaragták a szenesek az odú bejáratát, pedig abba befértek volna, de biztos nem tetszett nekik. Ezért 2 hétig csak azért jöttek az odúhoz, hogy kicsit kopácsoljanak rajta, utána kezdték csak hordani az anyagot.
A kertünk 800 négyszögöles vadon, egy akác és tölgyes erdő mellett, Mányon. Kerti tavak, patak, madárröpdék vannak rajta és sok gyümölcsfa. Akárhány odút teszek fel, annak mindnek lesz lakója ! Egy nagy akácfán 6 odú van, azt mind elfoglalták a seregélyek. A két kék cinege odú között kb. 40 méter távolság van, azokban minden évben költenek. Most például az egyik széncinege odút elfoglalta egy mogyorós pele, telehordta gyertyán lombbal. Nem zavarom, kiváncsi vagyok, hogy nevel-e fiakat tavasszal. Most bent alussza téli álmát.
Az eternit odú könnyen kivitelezhető. Ilyen 12 cm átmérőjű csöveket mindenhol lehet találni. Le kell szabni gyorsvágóval 25 cm-re, a nyílás 25 mm, így a veréb és a széncinege nem foglalja el. A fenékrészt kiöntjük gipsszel, amibe lyukat fúrunk, a palástra célszerű néhány átellenes nyílást vágni, mert a 10- 12 fióka jelentős párát termel, a szellőztetés miatt fontos. A tető lehet eternit, vagy fa, én fát használok, látható az előző képen. Ez a tipusú odú nem korhad el, könnyen tisztán tartható és a legfontosabb: azért szeretik a madarak, mert az odúnyílás abszolút simára kopik a sok ki-bejárástól, így nem sérül a tollazatuk, ami fa odúknál előfordul. Nálam mindig az eternit odúknak van legelőször lakója ! Igen, lógatom !
Ez mekkora területre értendő kb. Csak a "népsűrűség" miatt kérdem, hogy milyen sűrűn vannak az odúk egymástól. No meg ez az eternit odú felkeltette az érdeklődésemet, képet nem tudsz róla mutatni? Mik a méretei? És hogyan van rögzítve, lóg? Több kérdésem most nincs :)
Nálam a kék cinege évről évre több fészekaljat nevel, eternit odúkban. Két pár minden évben kireptet két fészekaljat. Csak az eternit odúkat foglalja el, a faodúkban mezei veréb, széncinege, nyaktekercs, csuszka és seregély költ kb. 20-25 odú foglalt rendszeresen.
Én egy ismerősnek csináltam egy frankó széncinege odút, költöttek is benne, aztán a nyáron egy harkály kezelésbe vette is csinált rá egy "rendes" ajtót :)))
Mi direkt a kékcineknek vettünk A típusú odút az MME-től. A kékek nem foglalkoztak vele, viszont egy széncinke pár méretre szabta a bejáratot és 2 fészekaljával is megtöltötte idén. :o) Jó egy hétig hétig kalapálták a lukaz, mire befértek. A kékeket azóta is csak télen látjuk, etetési időszakban.
Az marha érdekes, hogy a viszonylagos pangásban nálunk arányaiban a kék és szenes arányban most elég jól állnak a kékek, holott nagyon kevés szokott jönni, és csak szenesek költenek nálunk. De gerléből annyi van, hogy máskor veréb volt annyi, mint a sáskák úgy jönnek és egész nap ott lesnek a kajára. Tényleg az hogy van, a kékcinkének mekkor lik kell az odúra, 32-esnél mintha kisebb kéne, nem? Van olyan, akinél kékcinke költ nyaranta?