Hát volt egy furcsa dolog ennél a hengernél és a hengerfejnél hogy nem tökéletesen érnek össze a bordák mint a másik motron van kb egy olyan 2mm es rés de hiába húzom nem megy összébb. lehet h próbáljam ki esetleg másik hengerrel, esetleg hengerfejjel? A tömítést is megnézem majd hátha ott kap némi fals levegőt. Még egy jó kis kérdésem lenne hogy mivel bírnám leszedni a röpsúly részét h megnézzem az indító röpsúlyt meg a szimeringet ami ott van, mert ennek a szétszedése nálam elég körülményes, mert mindig kikell kapnom a blokkot utánna felkötni egy fára és addig püfölni a tengelynek a végét a röpsúly felől miíg szét nem csúszik és elengedi. Nem tudtok vmi jó kis lehúzót hogyan lehet gyártani házilag?
Jó, hogy említed a dekompresszort, és a környékét!!!!
Remélem nem hagytam még ki fontos dolgokat, amik vezethetnek a motor erőtlenségéhez.
Mik 2:
El is felejtettem, hogy az egysebességeseknél, a henger és a hengerfej között alul, a dekompresszor csatorna aljánál, kell egy hőálló, kör alakú tömítés. Ez nem is tűnik lényegesnek, mert hiába jó a kopmresszió, nem érzed, hogy kifúj ott, csak akkor ha sztenderen van a motor, húzod a gázt, oda tartod a kezedet, és érzed, hogy fúj ki.
Maga a dekompresszor csavarját is illik meghúzni, azt észre lehet venni, hogy ott ereszt a motor, mert körülötte olajos akkor hengerfej.
Az sem mindegy, hogy-hogy van feltéve a hengerfej, ha csak egy kis illeszkedési hiba van, máris jelentősen csökken a motor ereje. Kipufogónál/hengernél a csavaok jól meg vannak húzva? de ne úgy hogy beszakítsd a menetet...
A 3. szint tulajdonképpen már a henger-dugattyú-gyűrűk-főtengely-csapágyak-szimeringek-tömítések állapotáról szól.
Kompresszió: a pontos érték meghatározásához mérőóra kell! Ez nincs mindenkinek a sublót fiókban.
Azt szoktuk mondani, ha a kuplung dobot (lendkereket) kézzel forgatva igen erőteljes ellenállást érzel a felső holtpontnál, nagy baj nem lehet. Ha könnyen átfordul, hiába volt fúratva, dugózva, gyűrűzve, akkor is szar!!!
A kuplung pofáknak semmi közük a motor fulladozásához! Nekik az a feladatuk, hogy az erőművet összekapcsolják a hajtóművel. Ha gyenge a kőrrugó, a kapcsolat hamarabb létre jön, sőt alapjáraton is hajt, ha erős a rugó, csak magasabb fordulaton jön mozgásba a libakergető!!!
A 207-es dekompresszoros. Azt is nézd meg, annál a szelepnél nem fúj-e ki, mert az is igen rossz hatással van a kompresszióra!!!
Közönöm a sok jó tanácsot!! Tegnap este én is gondolkoztam ezen a röpsúlyos dolgon és azt mindenképp kipróbálom majd holnap valszínűleg! Hát a kompressziója nekem valahogy nem tetszik mert elég gyengének érzem a másik babettáéhoz képest, pedig új benne a dugó gyűrű és a henger kb 3-4 hónapja lett felfúratva. A légszűrőt is megfogom nézni mert eddig nem is gondoltam h ekkora szerepe van! Amúgy kiváncsi lennék a 3. ik szintre is :D Tegnap egészen hajnal fél2 ig olvasgattam a fórumot, és sztem végig fogom olvasni eléggé érdekes sztorik vannak :P
Akkor várom a további hiba lehetőségeket. Amúgy felétek is olyan szél van h a babetta inkább hátra fele megy mint előre? :D
az egysebességes (28-206-207) röpsúlyos megoldás van a 2. sebességesnél (210-225) van a szabadon futó, az teljesen más szerkezet...
Úgy is van/lehet, ahogy Tóni bácsi célzott rá, ha el van dugulva a kipfogó, akkor erőtlen még a motor, vagy a légszűrő el van dugulva.
Nálam az volt a probléma, hogy nem a gyári röpsúlyokat tettem bele, hanem a másik fajtát a gyengébbiket, a körrugósat, na azzal az volt a probléma, hogy mindig hajtotta a kereket, mert hát gyenge volt a rugója, de végülis az egész konstrukció sz@r volt, beletettem a másik fajtát, a jobbat a 3 rugósat, mindjárt dinamikusabann idulok el vele.
Sztenderen nem érzed a motoron, hogy gyenge lenne, csak ha terhelés alatt van.
A motor kompressziója milyen? Könnyen forog a főtengely? Hallod, hogy szív a karbinál? azt halani lehet...
Az előbb még egy dolgot elfelejtettem megkérdezni:
Mi a helyzet a légszűrővel? Az ki van takarítva rendesen? Mert hiába van jól beállítva a gázosítód, ha nem kap a motor elég levegőt, bizony fulladozik!
Na sikerült rájönnöm h milyen babettám van 207es típusú:) És a másik a kis kedvenc a 206os És mindkettő egysebességes :D De tervezünk a haverommal beszerezni az istállóba két sebességest is.
Igen ugorhatunk a 2. szintre!! A gyertya az új teljesen, amúgy szép erős szikrát ad meg pontosan egy helyre! a karburátorral nincs semmi gond ebben biztos vagyok, mert a másik motorra rátettem és azon is tökéletesen működött. Amúgy most a röosúlyokról beszéltél vagy a két sebességes babettáról? pontosan nem tudom h melyik fajta az enyém de ez egy összteleszkópos 1 sebességes babetta :) Várom nagyon a fejleményeket és ötleteket :)
Próbálkozz, egy új gyertyával. Ugye nem álítottál a gyertya hézagán??, mert ha túl kicsi vagy túl nagy, az is vezethet a motor gyengeségéhez, ezt nem veszed észre, mert sztenderen nincsen terhelés alatt a motor, csak ha ráülsz a gépre és csőgáznál sem megy a motor.
Szikra minősége? kicsi-nagy? az is lehet a probléma hogy kicsi a szikra.
Tanulmányozzad a gyujtást, nem kell egyből kizárni, mert lehet hogy ott van a probléma.
Na ittvan mégeggy tipp, milyen a kuplungod? a hátsó kerék alapjáraton forog?, mert akkor erőtlen még a motor az indulásnál, ha alacsony fordulaton is meghajtja a kereket a kapcsolófofa. Minél magasabb fordulaton nyílnak ki a kapcsolópofák, annál dinamikusabb az indulás.
Karburátor? ez ki lett pucolva rendesen?, mert hát a karburátor a lelke mindennek.
Remélem tudtam segíteni.
Ha ezek a hibaforrási lehetőségek ki vannak zárva, ugorhatunk a 2. szintre.
Hát én mellétippeltem, de azért szeretném felhivni a figyelmeteket egy érdekességre: ott virit rajta a "flüssig-gekühlt" =folyadékhűtésű felirat. Most már dereng hogy anno Németobol kaptam valami prosikat amin rajzon mutatták hogy a bordák alatt van egy folyadékköpeny . Tán találtok erről is vmit a neten , nekem sajna most nincs időm keresgélni.
A babetta feeling oldalon találtam ezt a linket :) Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a baja a babettámnak ami egy egysebességes jószág :D Az lenne a baja hogy amikor sztenderen van akkor tökéletesen működik szépen kipörög jól működik. De amikor már mennék vele erőtlen az egész! nagyon keveset húz, de ha rásegítek a biciglis módszerrel akkor már magasabb fordulatszámon elkezd gyorsulni és eléri a végsebességet! A gyújtásfelöli szimeringet kicseréltem mert arra gyanakodtam és egy kicsit jobb is lett, de mégsem olyan mint volt régen :S A henger és a dugó gyűrű is kifogástalan állapotban van! Sztem a gyújtással sincsen gond mert indul 2-3 rúgásra és járás után nem nem áll le.
Ha tudtok akkor írjatok nekem légyszives :D Előre is köszönöm!!
A legjobb az lenne ha msnen tudná vki elmagyarázni nekem h mit tegyek! És ha vki elküldi az msn címét az email címemre akkor felveszem és akkor megpróbálnám megérteni h mit hogy, mert rengeteg kérdés van a fejemben :D Az email címem: mik1389568@freemail.hu
No igen,a mai Jawakat ne vegyük ebből a szempontból példának. Amúgy azért a 80-as évek közepétől egyre nagyobb mértékű nyitás volt minden irányban a szoc. országokban, de ez a 207-es babetták idejében nem így volt. Ezért saccolom,hogy egy NDK-s motort nem hajt gyárilag egy 207-es babetta motor. És még valami ami árulkodó: ha a 207-es motort gyárilag rakták volna bele, akkor a a kipufogója nem gyári Solo lenne. Márpedig a képen az van. Valaki egy komplett Solo motorkerékpárban CSAK a blokkot kicserélte.
Szeretném megmagyarázni az állításom, ha tényekkel alátámasztani nem is tudom.
A példám a Mini Riga és a Jawa Stella (amiből később a Mini Hooper lett). Először a Jawa és a Riga közreműködésével megépült a Mini Riga, aminek a vázát a SZU-ban, a motorját Csehszlovákiában építették. Később a Riga beépítette a saját motorját is, ami érdekes módon az itt látható Jawa Stella motorkerékpárban látható. Felénk már a Jawa által gyártott vázzal és 225-ös blokkal árusították. Sajnos a Mini Hooperből úgy tudom kis hazánkban egy darabot sem értékesítettek.
Hasonló piaci együttműködés jellemezte a késői Babetta Stinget. Igaz itt már a 90-es évek elején járunk, bye-bye Szása... Akkor vajon mi is kerüljön a Stingbe, ha már a 210-es blokk kissé divatjamúlt? Így találtak rá a Puch motorjára, ami egyes prototípusokba be is került. Azt nem tudom hogy ezzel árusították-e, az biztos hogy eredeti 225-ös blokkal forgalomban volt.
A mai Jawa-knál is jellemző ez. Meg kell nézni egy Jawettát vagy egy Robby 50-et és már látszik is az ami egy ma is kapható Tomos Spor'r-nél: a Puch motor licence sokfelé el lett adva és mindenki kicsit átalakítva de felhasználja. Nincs is ezzel baj, mert a Puch legalább így él tovább. A gond a sok made in China felirattal lehet, legalábbis a Jawetta esetében.
Szóval ezért nem mertem azt állítani hogy az a Solo barbár módon és nem gyárilag lett 207-es blokkal felszerelve. Ezt csak a helyszínen lehetne megállapítani, van-e partizánkodás a dologban.
Igen,nem így van,jövőhéten csere! De,ez a lámpa műanyagból van! De,most nem hiszem hogy foglalkozom vele,esik a hóóó! Ja,és hengerfejtömítést lehet ezekhez még kapni?
Szia Miko?! Ugye,még régen kérdeztelek a behajtóracsni ügyben,vettem újat,a régit egy bazinagy csőkulcsal letekertem,megtisztíttottam a menetet,megzsíroztam majd föltettem az új racsnit,ezután beraktam a kereket.(sajnos szétszedésnél nem voltam ott)és ha a kereket meghúzom,megszorul a kerék és beáll! Melyik távtartó,melyik oldalra kell?(a hosszabbiknak a vége szét van trancsírozva)! Előre is köszönöm a segtséget! Szép a gyüjteményed!:-) Ja azt amit mutattam a vaterán,annak az első lámpája olyan mint a 207-esemé,ez szerintem nem eredeti!
Hát,megsüvegellek,hogy így csípőből felismerted... És íme képekben az igazad,mert utána néztem: (érdekesség a porlasztó elhelyezése: oda lerakni csak akkor van értelme,ha a forgattyúsházból szív a motor. akkor viszont membrános.... WOWW)
Szerintem is itt az igazság, mert a szoc. országok között le volt osztva,hogy ki mit gyárt,gyárthat. Ez volt a KGST. Tehát nehezen képzelem el,hogy ha mondjuk az NDK egyik motorgyárában hirtelen nem tudnak mit betenni a vázba,akkor a csehek küldenek pár 207-es blokkot. Nem így működött a rendszer. 5,meg 3 éves TERV-ek voltak a szoc. országokban,és abban percre előre beütemeztek mindent.
Más.
Elhelyeztem őket,és most téli álmukat alussza az összes kétkerekű:
A motorkerékpár eredeti Solo. A kérdés az hogy a Babetta motort gyárilag tették-e bele. Szerintem nem de esély is van rá. A Solo emlékeim szerint az NDK-ban működött és ezen kívül nem gyártott motorkerékpárt csak mezőgazdasági ketyeréket. Tehát ha a motorgyártó részleg gazdaságtalan volt akkor nyugodt szívvel fordulhattak a Jawahoz meghajtó egységért. Épp úgy mint annak idején Janecek bácsi a Wandererhez a JAWA megszületésénél.