Keresés

Részletes keresés

FaEnd Creative Commons License 2008.11.24 0 0 50

Szia!

Jó a padlófűtés, de nagy tehetetlensége miatt csak kiegészítő fűtésként. Én rakatnék a helyedben a padlófűtéses helyiségekbe is radiátort. Tavasszal vagy ősszel simán elég a radiátoros kört felfűtened, ami azonnali meleget ad. A padlófűtést pedig csak amikor már beált a Tél, járatnám folyamatosan.

Én kondenzációs kazánnal két előremenő körrel (padló, radiátoros) a radiátoros kört szabályoznám a kazán termosztátjával, amit a leghidegebb szobában helyeznék el, minden radiátort külön termoszeleppel szabályoznék. A padlófűtési köröket is külön szabályoznám a kazán előremenőjétől. Természetesen nagyon fontos jól méretezni a padlófűtés köreit és a radiátorok méretét is.

Kiegészítésként betennék egy két hőcserélős puffertartájt  melegvíznek egyik hőcserélőt a kazánnal másikat a későbbi solarral kötném össze.

Nagyvonalakban én igy csinálnám.

Előzmény: pasmarga (46)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2008.11.22 0 0 48
12 éve készült el a lakásom, padlófűtéssel.
Hidegburkolat van fölrakva mindenhova. Ha most csinálnám lamináltpadlót raknék föl.
Előnye a padlófűtésnek a jó hatásfok, az egyenletes melegérzet, a finom meleg padló.
Hátránya, hogy nincs azonnal meleg. Amikor meg nincs fűtésszezon és hűvösebb az idő akkor meg hideg a csempe.
Programozható termosztáttal persze lehet előre gondolkodni.
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.21 0 0 47
Sziasztok!

nekem kb 1 héten belül kell eldöntenem, hogy a most épülő könyűszerkezetes házban milyen fűtés legyen. 2db csemete, fázós lábak, tehát hajlom a padlófűtés felé.
A szaki azt mondja, hogy nem is kéne más mellé, és akkor belefér egy kondenzációs kazán, ami pont ideális a padlófűtéshez.

Viszont félek kicsit a korábban említett rendszer tehetetlenségtől. Meg valahogy idegenkedem attól, hogy nincs radiátor... :-)

Jó ötlet esetleg feltenni néhány Nobo panelt a hálószobákba, ha netán gyorsan kell ráfűteni?
pasmarga Creative Commons License 2008.11.09 0 0 46
Sziasztok,

Tanács kellene fűtéssel kapcsolatban: adott egy gázfűtésű családi ház, két szinten kb. 180 m2, jó szigeteléssel. 65 m2 (nappali, konyha-étkező, előszoba) padlófűtéses, hidegburkolattal, a többi radiátoros.

A probléma, hogy a padlófűtéses rész nagyon lassan melegszik be (tudom, mindenki azt mondja, hogy ez így OK, de szerintem itt a hőátadással gond van. A padlóhoz a rendszer egy hőcserélőn keresztül kapja a kazánból a melegvizet (ami 60 fokra van állítva, ezzel is a radiátorok fele le van zárva, ha nincs -20 fok). Itt látom a gondot, a hőcserélő padló felőli oldalán nagyon lassan megy fel az előremenő víz hőmérséklete, vagyis a hőcserélő úgy tűnik nem nagyon tudja átadni a kazánből érkező víz energiáját a padlós körnek. A hőcserélő kb. 15x5x5 cm - talán ez nektek mond valamit.

Az jutott eszembe, hogy nem lehet-e a radiátoros kör visszatérőjét egyenesen bekötni a padló előremenőjébe? Így persze nem lehet külön szabályozni, de ha a fürdőszobák kapnak egy kis extra meleget, az még talán nem baj önmagában, a többi szobát pedig a radiátorszeleppel le tudom venni. Vagy simán mehet a kazánból az 50+ fokos víz a padlófűtésbe?

Köszi a tanácsokat előre is!

p
Pitylogós Creative Commons License 2008.07.08 0 0 45

"Többek közt ezért nincs az orvosoknál padlófűtés."

Emlitett szülői házban mindkét szülő orvos...

Előzmény: cziklop_e_f_H (23)
Pitylogós Creative Commons License 2008.07.08 0 0 44
"A padlófűtés egy kiegészítő fűtési technika! Általában önmagában kevés"

Hogy ez mekkora ostobaság! Szüleim házában 1980óta csak ez volt. Soha magamnak sem épitenék mást!

Persze nem keverendő a csempefűtéssel...

Előzmény: Fido Dido (28)
amba1 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 43

Szerintem a padlófűtéskörbe építs be egy termosztátos keverőszelepet az előremenő és a visszatérő gerincvezeték közé, így a hőfokot hőcserélő nélkül is szabályozhatod. A padlófűtéshez 30-40 fokos vízhőfok az ideális.

Ha jól megcsinálod, akkor előbb-utóbb eladó radiátoraid lesznek.

Előzmény: roveralku (36)
amba1 Creative Commons License 2008.05.18 0 0 42

A tető túlnyúlás nyáron elég jól védi az ablakot a napsütés ellen, télen pedig alacsonyabban jár a nap, igy besüt.

Vannak tetőtéri ablakaink is, ott már lehúztam a sötétítőt, így elég jó.

A padlófűtésnél lehet igazán kihasználni a kondenzációs kazánt az alacsony előremenő hőfok miatt. Nálunk egy régi C21-es van. Már nem cserélem ki jobbra, mert építeni akarok egy passzív házat. Ott elvileg fűtés se kell, de a család padlófűtést akar, ezért beépítem, valami napenergiás megoldással. Még agyalok rajta.

Tapasztalataim alapján nyáron nem a hűtés a lényeg hanem a párátlanítás. Ezért én a fal és mennyezetfűtő rendszerekkel való hűtéssel szemben szkeptikus vagyok.

Előzmény: Törölt nick (41)
amba1 Creative Commons License 2008.05.16 0 0 40

Üdv Zeki!

Az üvegházhatás nálunk is hasonló. Míg építkeztünk egy télen át nem laktunk itt, akkor napsütésben néhányszor mértem hasonló értéket. Pl: kint -5. bent +12 fok. Télen sok olyan nap van, amikor a 23fokra állított fűtés nappal be sem indul.

Úgy látom, még új a házad, feltételezem, hogy jók az ablakok és a falak hőtechnikai adatai. Említetted, hogy klímaberedezést tervezel. Nálunk 2001-ben szerelték be. Akkor hirtelen döntés volt, bár megvolt rá az okom. Ma már máshogyan oldanám meg.

A nyári meleg a hagyományos sötétítési-szellőztetési taktikával elég jól kivédhető egy jól szigetelt házban. Elismerem, hogy a tavalyi kánikulában megkereste az árát, de nem igazán szeretem.

Ma már központi, motoros hőcserélős szellőztetést csinálnék kis teljesítményű hűtő-fűtő hőszivattyúval.

A padlófűtésre visszatérve, nem tudok elképzelni sem jobb fűtési módszert. A kazán hőfokhatárolóját 50fokra állítottam, de azt ritkán éri el. 22 év alatt egyszer kellett felemelni 60fokra mert kint -15fok mellett volt viharos szél.

Az egészségügyi problémák szerintem légből kapottak, egyszerűen még túl kevés tapasztalat halmozódott fel.

A rómaiak pedig nem voltak hülyék.

A padlófűtés sajtóját a sok elbarmolt rendszer is rontja.

Előzmény: Törölt nick (39)
amba1 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 38

A klímával való rásegítés jó ötlet, nálam is van de sajnos az enyém csak hűtésre jó /ma már bánom/. A családom nem igazán eszkimó alkat, néhányszor nyáron is be kell fűteni. Ilyenkor egy klímaberendezés is elég. 

Szerintem a beindításkor a padófűtés hatása 1-2 órán belül érezhető, és a lakás lehűlése fűtés nélkül sem gyors, a nagy hőtároló puffer /beton/ miatt.

Ha a kinti hőmérséklet hirtelen 10-15 fokot emelkedik, és úgy is marad, akkor tartósabb a gond, 1-2 napig meleg van.

Nálunk a vezérlés elég primitív /a 80-as évek színvonala/ de már van olyan, amely elég jól kezeli a problémát.

Ha az előnyöket és a hátrányokat számbavesszük szerintem a padlófűtés a nyerő.

Előzmény: Törölt nick (37)
roveralku Creative Commons License 2008.05.10 0 0 36
sziasztok lenne egy kérdésem!most jelen pillanatban rendes fütésem van(radiátorokkal),most szeretnék plusz padlofütést!hogyan hozzam össze?elöre és a vissza térö vezetérkre rárakok osztot majd egy kis höcserélöt,és egy szivattyut!hogy hangolom össze a szivatyukat!vagy egyáltalán hogy is müködik ez
amba1 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 35

Üdv mindenkinek!

Egykis tapasztalat:

22 éve élek olyan lakásban ahol kizárólag padlófűtés van. Nem cserélném el semmi másért! Néhány folyton visszatérő tévhittel le kellene számolni:

1. Lebegteti a port. Tévedés. Nálam már összefüggő talajréteg alakult volna ki a levegőben ennyi idő alatt. Radiátoros fűtésnél a kialakult nagyobb levegőáramlás fel tudja kapni a port és ez néhány helyre lerakódikódik. Meg kell csak nézni a radátor fölőtt a falat. Padlófűtésnél ez a cirkuláció mikroméretű, az áramlás sebessége kisebb annál hogy a port felkavarja. A lerakódása kb egyenletes.

2.Süt a padló. A padló ott süt ahol rossz az épület hőszigetelése. A padlón át bejövő hő egyensúlyban van a falakon és az ablakokokon át távozó hővel. Ha sok távozik, akkor magasabb padlóhőmérsékleten áll be az egyensúly.

Nálunk a fal hőátbocsátási tényezője 0,27W/m2K (ez amai viszonyok szerint is jó), igy a padló és a legtér között tizedfok nagyságrendű a különbség. 24C fokos levegőt melegnek, 25C-s kerámiapadlót pedig az ember talpa járás közben hidegnek érzékeli.

3.Csak hidegburkolat lehet a padlón? Nem így van. Nálunk kezdetben padlószőnyeg volt (un. másodborítású jó a padlófűtéshez). Miután felnőtt rajta a két  gyerek, eléggé leharcolt állapotba került, ezért járólapra cseréltük. Van parketta is, amely használható.

Egy hátrányát tapasztaltam eddig: a nagy hőtehetetlensége miatt lassú a kihűlése, ha hirtelen felmelegedés jön, akkor belül elég meleg lesz. Ez évente1-2 alkalommal fordul elő, de akkor kinyitom az ablakot oszt jónapot! Másrész már előfordult hogy a szomszédok panaszkodtak, hogy mér fél napja nincs gáz, és dideregnek, én pedig észre se vettem.

barna8207 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 33

Helló!

Érdeklődnék, hogy szerintetek a padlófütésből le kell-e engedni télen a vizet, ha a fütés nincs használva, azért hogy ne fagyon el a cső. Ha nem engedem le akkor elfagy a víz? Barna

szbalogh Creative Commons License 2007.08.22 0 0 32
Én úgy olvastam, hogy a padlófűtés egyedül nem képes biztosítani a megfelelő fűtési teljesítményt önmagában. persze nem volt odaírva, hogy milyen szigetelésű falak mellett. De az biztos, hogy a csövekben adott az áramlási sebesség azaz a bevitt energiamennyiség. Kisebb csőnél még kevesebb energiát tudsz bevinni. Lehet, hogy fázni fogsz :) Szeritnem a vékony cső csak kis helyiségekben használható, ahol nem kell olyan hosszú köröket kialakítani.
Előzmény: medvetervez (31)
medvetervez Creative Commons License 2007.08.07 0 0 31

Szerintetek ha a 20mm átmérőjű cső helyett 17mm csővel szereltetek padlófűtést, akkor mennyiben változik a hőleadás? Igen jelentős árkülönbség van a kétféle cső ára között, azért a kérdés. Ja, és a csőhossz és a kiosztás nem változna.

Fido Dido Creative Commons License 2007.07.03 0 0 30

IS. De nem csak attól. A ház hőigénye folyamatosan, a külső hőmérséklettől és a légcsere nagyságától függ. A padlófűtés viszont egy állandó hőmérsékletre optimalizált rendszer. Fő funkciója a komfortérzet növelés.

Helyiségenként meg van határozva a padló ideális hőmérséklete (egészségügyi szempontokat is szigorúan figyelembe véve), ami pl. nappali esetében 28°C, közlekedő, előszoba (nagyobb hő-/levegőcseréjű, esetleg egyéb fűtéssel nem rendelkező helyiségek) 30°C, fürdőszoba 33°C.

Egy szinte állandó hőmérsékletű, nagy tehetelenségű rendszer nem alkalmas önálló fűtésre. Alkalmassá tehető, de akkor pont a padlófűtés előnyét veszíted el, főleg, ha 40-50°C-ra fel kell fűtened egy-egy nagyobb hideg miatt.

De ebben a témában rengeteg hasznos infó van a neten, és érdemes kunzultálni egy épületgépész-mérnökkel is.

Előzmény: Törölt nick (29)
Fido Dido Creative Commons License 2007.07.03 0 0 28

"Én biztosan padlófűtést fogok csinálni ha meg lesz rá a keret "

A padlófűtés egy kiegészítő fűtési technika! Általában önmagában kevés. A nagy tehetetlensége, és a viszonylag kicsi hőátadása révén nem javallott önmagában használni!

Előzmény: szbalogh (27)
szbalogh Creative Commons License 2007.07.03 0 0 27

Sziasztok! teljesen egyetértek. Én a feleségemmel pár hónapja költöztem egy régi klasszikus falusi kétablakos házba és uuúúúútálom a sok nagy dög radiátort. Ráadásul a fele csöpög. Az én véleményem, hogy a radiátoros rendszernél nincsen jobb porfogó. A meleg 40-60 fokos levegő körbe-körbe kering a helyiségben és a bútorok, radiátor stb. mehanikus porleválasztóként működnek. Ezért rakódik le mindenhova a por, a polcokra asztalokra, függőnyökre és mindenhova.  Amint reggel elhúzod a függönyt újra száll a por. A padlófűtésnél alul van meleg és hidegebb egyre feljebb amiből szerintem az következik, hogy valószínűleg nagyobb a porszemcsék levegőben való tartózkodásának ideje. Viszont a por nem rakódik a függönyökre, polcokra és a falra, mert üggőlegesen ülepszik le. Ugyanakkor egy hidegburkolatot sokkal könnyebb tisztán tartani mint egy szőnyegekkel telirakott helyiséget. Ráadásul ha poros a szűnyeg és végigmész rajta már újra fel is verted a port. Por ellen (fűtési módszertől függetlenül) érdemes akár porszűrőt építeni a házba aki úgy érzi, hogy beteg, vagy az lesz tőle( vagy csak a saját megnyugtatására). Esetleg rekuperátort, ami a levegőt is cseréli. Valamelyik előttem levő hozzászóló említette a gazdaságosságot. Itt arról van szó, hogy a hőcserélő sokkal hatékonyabban működik, ha alacsonyabb (25-max30) Celsius fokot kell előállítania mintha magasabbat kéne neki (40-60). Ezért például egy napkollektor is akár 100%-al több hőt tud elvonni, ha nem 70 fokos vizet kell előállítania, hanem csak 30 fokosat. Így lehet igen hatékony rendszert kihozni padéófűtést napkollektorral kombinálva. Szerintem megéri ingyen fűteni :) És megéri ez elején belefektetett többletköltség. (én házilag fogom csinálni a napkollektort) A radiátorok helyett akár 2x annyi szekrényt vagy polcot vagy akármit lehet a szobákba tenni. Másik téma. A hideg tönkreteszi az izületeket a meleg meg az ereket? Hogy is van ez? Akkor már szerintem tök mindegy, hogy melyiket választjuk :) Úgyis roncsok leszünk öreg korunkra :) Én nem hiszem -még az orvosoknak sem-, hogy a padlófűtéstől érproblémák alakulhatnak ki. Igen erős a gyanúm, hogy nem-padlófűtéses házakban is szenvednek ilyen betegségben, csak ott nem tudják a padlófűtésre fogni hanem mondjuk munkahelyi ártalomnak (álló munka) vagy genetikai örökségnek kiáltják ki. Nekem pl. pár éve el volt dugulva az orrom de úgy, hogy nem kaptam rajta levegőt. Erre orrsövényműtét. Utána még mindig ömlött a trutyi az orromból. Akkor allergiavizsgálat. Szedtem a sok gyógyszert (jött ki pár mellékhatás) és semm nem javult. Aztán elkezdett fájni a hasam is és hasmenésem lett. Erre kitalálták, hogy gombás végbélfertőzésem van. Akkor kúp. Amikor már csak 55 kg voltam és véres volt a székletem elküldtek egy értelmes dokihoz aki rájött, hogy mi a bajom. Azóta minden ok. Szóval ennyit az orvosi diagnózisokról. Én biztosan padlófűtést fogok csinálni ha meg lesz rá a keret :)

Előzmény: Törölt nick (25)
H_G Creative Commons License 2007.06.13 0 0 24
Már miért és hogyan okozna érszűkületet?

cziklop_e_f_H Creative Commons License 2007.06.13 0 0 23

Szia!

Parkettával foglalkozom, már lassan egy évtizede.

Padlófűtés ellenes vagyok, de nem azért, mert oda nem jó a parketta, ellenben vannak már olyan tipusok amik megfelelnek ennek a technológiának, csak egyszerűen egészségtelen.

Porallergia, trombózis...folytassam?

Kérdezz meg egy orvost is e kérdésben ha nekem nem hiszel.

Nem véletlenűl fázik a lábunk télen, hanem mert egészségesek vagyunk. A szervezetünk ott hűti a vérünket.

Többek közt ezért nincs az orvosoknál padlófűtés.

21° fokos szobahőmérsékleten a hidegburkolatok hőmérséklete kb 5-6° fokos.

Laminált padló, kb 7° fokos, a parketták pedig, 9-10° fokosak, és ezt már melegburkolatnak hívjuk. A parafa parketta kb 15-16° fokos.

Inkább az utobbit ajánlom a földön mászó gyerekek miatt.

(amúgy én is a földön másztam át a fél gyermekkoromat, és mégis itt vagyok)

A szüleim most fogtak bele egy építkezésbe, nekik megvan tiltva a padlófűtés bármilyen beépítése, annak ellenére, hogy az anyukámnak igen fázós lábai vannak.

Szerintem jól gondold meg, nem mind arany ami fénylik, és nézz utánna orvosi szakvéleményeknek is.

Előzmény: Törölt nick (22)
tkacsa Creative Commons License 2003.08.17 0 0 21
Nagyon elvezetes a padlofutes,es gazdasagosabb is:)
POR-nem volt a lakasban,anyucikam nagyon tisztasaag manias(apukaja tobb mint 40-evig katona tiszt volt)bevolt osztva batyammal mindennapra a portorles,porszivozas,felmosas...stb
Szoval a lakas nemvolt poros:)
Abigél Creative Commons License 2000.02.08 -1 0 20
Köszi az eddigi válaszokat!
Hacsek Creative Commons License 2000.02.08 0 0 19
Elnézést, hogy közbeszólok.

Kedves Second!
Üzemel itt a törzsasztalon az Építkezés-felújítás 2.0 téma. Nagyon sok fűtéssel, kazánokkal, gázellátással kapcsolatos kérdés is érkezik. Nekünk, válaszolóknak állandó problémánk, hogy (szakbarbár építészek lévén) nem igazán tudunk professzionálisan válaszolni az olyasfajta épületgépészeti kérdésekre, mint a kazánok szabályozása, visszacsapószelep cseréje-javítása stb.
Úgyhogy szeretnélek megkérni, hogy (miután óvatlanul bevallottad a szakmádat) gyere, vegyél részt abból a topicból is. Már régen keresünk profi épületgépészt "állandóra".

Hozományul Tiéd lehet topicgazdaságom fele!! :))

Üdvözöllek:
Hacsek

Előzmény: second (18)
second Creative Commons License 2000.02.08 0 1 18
Épületgépész-mérnökként a következőket:

Ha van pénz rendesen megcsinálni, akkor javaslom alapfűtésként kialakítani, tehát, ahogyan többek is mondták, radiátoros fűtéssel kombinálni, mert a rendszer nagy tehetetlensége miatt nehéz jól szabályozni. Ezt a feladatot a radiátoros körökre kell bízni.
Sok múlhat azon is, hogy mekkora az épület hővesztesége, mert előfordulhat, hogy a padlófűtéssel önmagában ki sem lehetne fűteni a lakást.

Hőérzeti szempontból nagyon előnyös, függőleges tengely mentén majdnem teljesen egyenletes léghőmérsékletet biztosít.

"Ugyanis a padlófűtés előnye az, hogy a rendszer alacsonyabb hőmérsékletű vízzel üzemel, így a hőveszteség kisebb."

Ez a mondat így nem igaz, illetve nem tudom mire gondoltál, de az épület hőveszetsége csökkenthető valamelyest a sugárzó fűtések (padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés) alkalmazásával, mert a hőérzetünket nem csaka levegő hőmérséklete határozza meg, hanem az ún. sugárzási hőmérséklet is. A kettő súlyozott átlaga adja az ún. eredő hőmérsékletet, ami a hőérzet szempontjából igazán érdekes. Ha a meleg felületek miatt a sugárzási hőmérséklet magasabb a léghőmérséklet alacsonyabb lehet, ami miatt az épület hővesztesége is kisebb lehet. 1°C léghőmérséklet csökkentés éves szinten 5-6% fűtési energia megtakarítást eredményezhet. (Ez fordítva is igaz!)

Egy valami nagyon fontos. Szakemberrel kell terveztetni, mert ha rosszul csinálják meg, akkor csak bosszúságod lesz vele!

A por lebegtetéséről személyes tapasztalatot nem tudok mondani, de mivel elég homogén léghőmérséklet eloszlást hoz létre, kétlem, hogy túl "nagy" légsebességek jöhetnének létre (t.i. a levegő a hőmérsékletkülönbség okozta sűrűségkülönbség hatására kezd áramlani), így nem igen lesz ami a port mozgásban tartsa.

Valaki írta, hogy drága szabályozószerelvények szükségesek. Így van, de nem érdemes spórolni rajta, mert később nagyon megbánnád.

Sec.

rettegen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 17
egyszerü a képlet:
ahol kö van mehet a padlfütés
háló + padlószönyeg: radiátor

egészségtelen a padlószönyeg alá a por és az atkék miatt is..
hihettek nekem 4 ház után ahol már teszteltem...

moho bogarpattintofenevad Creative Commons License 2000.02.08 0 0 16
Káros az egészségre.
Janibacsi Creative Commons License 2000.02.08 0 0 15
Nálunk is padlófűtés van. A ház '87-ben épült, azóta megy a rendszer hiba nélkül. Minden helyiségben padlófütés van és mindegyik szoba kőburkolatos vagy padlószőnyeges. Valóban kicsit erősebb a porosodás, de szerintem nagyon kellemes. Este eldobálom a ruháimat a földön és reggel nem jéghideg göncökbe kell belebújni :o)))

JAno

Halászkirály Creative Commons License 2000.02.08 0 0 14
Én nem padlófűtéses házban lakom, de érdekel a dolog.
Mekkora kazán kell egy átlagos padlófűtéshez? És mennyivel olcsóbbak az üzemeltetési költségek?
perhaps Creative Commons License 2000.02.08 0 0 13
Kedves Aszaki!

Nálunk is csak padlófűtés van, de az említett problémát nem tapasztaltam. Valószínűnek tartom, hogy a fűtésed vezérlésével van gond.

Perhaps

Előzmény: aszaki (12)
aszaki Creative Commons License 2000.02.08 0 0 12
En het eve hasznalom,. csak padlofutesem van az egesz hazban. Sajnos nem tudok egyeterteni azokkal, akik csak a padlo langyosan tartasara akarjak hasznalni, mivel nalam kb kinti -10 fok eseten kezd erezhetoen langyosodni a padlo.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!