Szia Zümi! Óriási nagy gratula, üdv a csapatban! Rendesen vadászni fogok rád, hogy bekerülj a logomba! XD Sok örömteli összeköttetést kívánok a leendő hívójeleddel! 73DX: HA3TL
Köszi. A 100 pontos mondat direkt íródott mintha nem sikerült volna a vizsga, poén akart lenni. Nem vagyok annyira maximalista. De TE valamelyiken BIZTOS legyél ott!
Köszi a jókívánságot! Távolmaradásodért pedig nagy fekete pont. Sajnálom hogy nem jöttél mégsem. Jó hangulatban telt a vizsga (míg írtunk ez nem volt jellemző:-)) ) pontosabban a szünet és a várakozás. Két hölgy résztvevő is volt a vizsgázók között, sikeresen távoztak. 12-14 fő volt jelen. Én szomorúan vettem tudomásul hogy, készültem, tanultam, jegyzeteltem, 3x elolvastam a vizsga kérdést, de valahogy mégsem sikerült a maximum 100 pont. :-D Kevesebbel de -sikerült- a vizsgám,azaz a pótvizsgám.
Nagyon szívesen. Rengetegen elfelejtik, még szakmán belül is, hogy a mindennapokat átszövő elektronikai ipar ezekből a múmia őskövületekből indult el. (Hadd ne soroljam: PC,GSM, GPS, PMR, CB, VLF-HF-VHF-UHF rádiók,SAT,CATV,CD,DVD.....külön lista kell a rövidítésekhez :-)))
Egy régi laboratóriumi (!) oszcilloszkóp vagy szignálgenerátor ma már derültséget okoz..........
Köszönöm a képeket. Igen nagy élmény volt ezeket nézegetni. és megtudni, hogy már a 20-as években is hol tartott a rádiótechnika. Az RT évkönyvben még utána nézek a tobbinek.
PS. Még egy kép, aztán eldugulok, mert kikapunk a nosztalgiázásért :-)) A kis "piaci"csőmérőm is egy laposelemmel mér, igaz csak emissziót, de így legalább nem sóznak rám a börzén szakadt, süket vagy kuka rádiócsövet.
Nincsenek felcserélve. A második rács, ami "rendesen" segédrács, itt tkp. a vezérlőrács, erre kapcsolódik a rácskomplexum és a rezgőkör. Az első rács itt az árnyékolórács, az meg "vezérlőrács" szokott lenni :-)) A Rádiótechnika Évkönyvekben évek óta található nosztalgiarádiók restaurálásáról sorozat, az elején részletes ismertetés volt az "árnyékoltrácsú" csövekről. Ennél az elrendezésnél szokatlanul kis anódfeszültség szükséges a működéshez. A foglalaton az oldalcsavar ennek a rácsnak a kivezetése. Előkerestem egy régi jó kis könyvet, kutyafuttában kifotóztam néhány rajzot :
Amikor az MV-3 élő típus volt, bizony az átlagpógár több havi fizetése volt. Egy MFJ tuner azért nem olyan drága most. De a jó amatőr talál Pacsirta forgót meg vastag derótot, oszt 200 W-ig jól elvan vele.
Amikor a jó kis FT250 megjelent, bizony egy közép autó ára volt. Most egy 817, vagy akár 897 áráért elég rogyoga verdát kapnál.
Aki veszi annak drága(kiv. akik milliós készülékkel hencegnek)..aki csinálja annak olcsó(nem mindenféleképpen), de mindenképpen hasznos és pont megfelelő.
Ne foglalkozz a politikával csak rádiózz akkor sokáig fogsz élni ezt kivánták nekem is mikor nyugdijba jöttem 98 ba !!!! Van benne valami még idáig semmi bajom de hát ki tudja mit hoz a jövő!Jó egésséget hosszú nyugdíjas éveket kivánok: Gyula bácsi!
Én is így kezdtem, immár négy éve... Azé' jól érzem magam, csak ne derűlnének ki, hogy miktűl rövidűlnek meg az éveim számai... (Koleszterin, vérnyomás, érszűkület, csontritkulás, cukor, .... Lesz@..., és ajánlom Neked is, ha van miért, mert rájöttem, hogy addig voltam jól, amíg nem kellett ezekkel foglalkoznom!)
Jujj! Bocsi! Ez nagyon személyes! De, ha hasznára lészen VALAKINEK, akkor már nem írtam ide hiába!!! Ezért bocsi Tőled a Többiekért!
Most voltam egy éves ismétlődő nyugdíjas öszzejövetelen, ahol a mottó az volt, hogy:
A KÓR NEM ÉRDEM, HANEM EGY ÁLLAPOT!
Én megpróbáltam ezt a gyakorlatban is. Ajánlhatom jó szívvel?
Barátom!
Kívánom, hogy a TB.-nek befizetett összeg, -amit levonogattak Tőled- legyen egy "jó befektetés"! (Mert azt senki nem vitaja, hogy öregkorodra gyűjtögették!? :-) :-) :-) Bruhhahha!)
Magyarán kívánom Neked is azt, amit nekem kívántak 'annó:
"Ha az eddíg befizetéseiddel támogattad a közösséget, akkor ezután az támogasson Téged."
És ez most senkinek ne legyen OFF-topik! Csak részemről minden egyébb jókívánság!
Az igazsághoz azért az is hozzátartozik hogy: -PC alaplapokat több milliós darabszámban ontják a gépsorok,(ezért nem kerül sokba) és kommersz alkatrészeket tartalmaz,(ez látszik az élettartamon) -mig egy rádióamatőr cucc párszor 100ezres számban készül, spec . alkatrészek felhasználásával.(RF végtranzisztorok, DDS ic, csak hogy párat emlitsek) céláramkörök, csak egy adott gépbe gyártott LCD stb. Szóval ezért az árkülönbség. Meg persze kell hogy legyen valami haszna is a gyártónak a dolgon.
Ez a tanmese szólhat, a vakhitről is, de arról is, hogy ha sokat okoskodsz (vagy magyarul mondva nagy a pofád) akkor megsütnek. Sajnos kvarcom nincs, de nagyot gyönyörködtem az MV 3-as etősítőben.