A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
nem, nem réz, sem pedig kupronikkel. Réz (Cu) 8,96 g/cm3, Nikkel(Ni) 8,9 g/cm3, tehát nehezebb. Ón egy nagyon kevés ólommal ötvözve lesz az: Ón (Sn) 7,3 g/cm3 Ólom (Pb) 11,34 g/cm3
Az a baj dobálózhatunk itt R meg RRRR meg akármivel, tudod, hogy a vaterán mi megy, még egy 1914-es korona is RRR jelölést kap, de akár egy 1967-es 10 filléres is, ehhez képest ez legalább tényleg ritka.
Exakt, lefektetett meghatározás nincs, ahány katalógust, forrásmunkát megnézünk mindben más van. Jó példa az Unger, ahol egyes területek rettentően el vannak hanyagolva. Amiről nincs adat *, vagy valami abszurd szám, pl. hogy min.62 meg min.90.... Van olyan érme amiből hót ziher, hogy nincs 10 db, és mégis értékkel közli, hogy 1000-2000, stb. stb....
Ráadásul, csak az elmúlt tíz évben kerültek elő eddig ismeretlen érmek, és olyanok is amik ismerek voltak, mondhatni Unikum, vagy RRR, és előjött belőle többtíz darab...
Nekem különben általánosságban az:
R RR RRR Unikum
ritkaságfok jelölés tetszik :)
A srácot ismerem, annyiban megvédeném, hogy teljesen normális, korrekt. Ami ezt a konkrét érmet és a numizmatikát illeti annyit azonban el kell mondani, hogy nagy tapasztalattal nem rendelkezik.
Konkrét, exakt véleményt az érmével kapcsolatban akkor lehetne mondani, ha élőben látná az ember, egy 10* nagyító vagy egy mikro segítségével okosabbak lennénk.
Alapvetően azonban egyet kell értenem az előttem hozzászólókkal.
néhány észrevétel ehhez a szemmel láthatóan 'majomvadász' akcióhoz (aukcióhoz):
- Az RRRR megjelölés a 10-nél kevesebb ismert darab esetén használatos, így itt maximum a 'sehr selten'/'very rare' az igaz; R - rare/selten/ritka RR - very Rare/sehr selten/nagyon ritka RRR - 100-nál kevesebb ismert db. RRRR - 10-nél kevesebb ismert db. RRRRR - Egyetlen (unikális) ismert db. de szokták úgy is használni, hogy az R-betűt csak a 100-nál kevesebbtől vezetik be: SELTEN SEHR SELTEN R RR RRR (néhány ismert példány) UNIKUM (egyetlen ismert példány)
- "Ez az extra ritka érem ilyen gyönyörű patinával azt jelenti,..." Az arany és a patina kicsit egymást kizáró fogalmak; az a fátyolszerű réteg, ami meglehetősen random módon fedi a felületet, valami más lesz, pl. zsíros kosz a sok korábbi fogdosástól.
- A tartásfokról meg valóban kár beszélni, tényleg telis tele mikrokarcokkal, a portrés oldal fotóján jól kivehető (ahol nem fedi a kapirgált szutyok); a selyempapír meg nem karcol, csak az alá bekerülő kosz.
Ez azért eléggé vicces ár. Künker, Rauch árverésen évente többször előfordul, 2008 áprilisban és júniusban 2 millió, illetve 2,2 millió forint körül kelt el, DE makulátlan tartásban. A portrés oldal itt azért messze van a tökéletestől. Ismét sikerült feltenni valamit a Vaterára gyakorlatilag kétszeres áron.
Ő minden telet Kanadában szokott tölteni,- igaz onnan is szokott mindíg segíteni mindenkinek önzetlenül. Ritka rendes egy öregúr! Na akkor csak ezért bemegyek kedden a klubba, hogy megnézzem ott van-e, vagy megtudjam mi van vele.
"2certifikát nincs, mert piacon vettem ...súlya pontos mérés, 26 gramm, átmérő 3,8 cm, vastagság 3 milliméter..."googleban egy napig kerestem...ott nincs ilyen,csak más fajta copy érmék.."
Az érméd térfogata: (3.8cm)^2*3.14*0.3cm/4 = 3.40 cm^3
amúgy meg már rengeteg aranyozott ezüst érmét láttam...még olyat is, hogy Szent István 5 pengőst aranyoztak be..vagy ezüst érmet,amit milleniumra adtak ki, 2000-ben
certifikát nincs, mert piacon vettem ...súlya pontos mérés, 26 gramm, átmérő 3,8 cm, vastagság 3 milliméter...googleban egy napig kerestem...ott nincs ilyen,csak más fajta copy érmék..
Sziasztok..lenne egy nagyon fontos kérdésem..Szereztem egy ilyenről egy másolat érmét.Namost a sas alatt a dombba az van írva,hogy COPY JJ0235.A twenti dollar helyére meg hogy E PLURIBUS UNUM. proof az érme,a súlya 26 gramm...Súlyra olyan,mintha ezüst lenne,ami be van aranyozva,..szerintetek lehet ezüst,vagy csak aranyozott réz?