Egy kis segítségre lenne szükségem. Ház tervezésben vagyok és az gépész adott egy számítást arra, hogy milyen lenne a hőszükséglet 5-10-16 centis nikecellel és 0,7-es vagy 1,1-es ablakokkal. Az a nagyon furcsa, hogy nem igazán van különbség egyik között sem.
A ház alaprajza nem túl tömör, nettó 210 körül van, egyszintes, felületfűtés van betervezve. Mivel a részleteket (egyelőre) nem értem, így csak egy-két fontosnak gondolt számon rágódok.
Téli hőveszteségre a következőt írja: 16 cm, 1,1-es ablak: 10.9 kW (0,17 W/m2K) 16 cm, 0,7-es ablak: 10,3 kW 5 cm, 1,1-es ablak: 11.7 kW (0,31 W/m2K) 5 cm, 0,7-es ablak: 11.1 kW
Tényleg "csak" akkora lenne a megtakarítás? Sokkal többnek gondolnám...
Annyi megjegyzés, hogy nem kell feltétlenül, hogy műanyag legyen az az ablak.
Különben meg ki kell számolni: mekkora az össz ablakfelület, mekkora hőáteresztő képesség, mekkora benapozás (mekkora hőt nyersz az ablakokkal). Ehhez képest: mekkora az össz falfelület, mekkora a fal hőáteresztő képessége. Ugyanezek az értékek szigetelés/ablakcsere után.
Az abakoknál figyelni kell még arra, hogy légmentesen záródjanak. Ha átfúj mellettük/rajtuk a szél, akkor hiába 3 rétegű az üvegezés. Szóval, ha vacakok az ablakok, akkor érdemes azzal kezdeni, azonban a szigetelésre előre érdemes felkészülni: toldóval érdemes betenni az ablakokat, és a megfelelő mélységben, hogy ha felkerül a szigetelés, akkor be tudjon fordulni az ablaknál elég vastagon, és az ablak ne kerüljön túl messze a szigetelés külső felületétől (ne legyen lőrésszerű). Persze számít, hogy hány centi szigetelés van tervbe véve. Ha a szigetelés megy fel először, akkor az ablakcserénél már jobban lehet látni, hogy hova kerüljön. Szóval mikor a két dolog körül a második felkerül, akkor gondolom szépen össze kell hozni ezeket.
részvét. az ember szabadsága a választás szabadsága, ugye. Na itt lehet azt választani, hogy "sík hülye vagyok", és persze kitartani mellette büszkén. :(
""felakasztották a hálót 2 szeggel és azt kenték ragasztóval?
vagy ragasztót kentek a lapra és arra tették a hálót?""
Nálam felakasztották a hálót, megigazították, hogy fügőleges legyen, mert ugye föntről lefelé függőleges történik a hálózás. Ezután kivülről beglettelték rá az EPS-re.
Ezt utána simára glettelték a ragasztóval.
Mennyi ideig bírja ki ez, ha nem rakunk fel színezőanyagot még ?
Nemrég beszéltek ilyen technikával épített házakról. Ott fabetonnak nevezték az építőelemeket. Úgy nézett ki egy ilyen, mint a zsalukő, csak ez beton helyett ilyen forgácsos-cementes keverékből áll. Ebbe építéskor öntenek betont, és ez a beton tartja össze a házat.
Négy évvel ezelőtt költöztem el egy panelből, ott az egyik lakó kijelentette, hogy neki nincs pénze a távfűtést fizetni, kapcsolják le nála a fűtést. Lekapcsolták!!! Egy szinten négy lakás van, és már leglább 10 éve nem fizet az a család távfűtést! (Az állapotokról annyit, hogy csak a férfi dolgozik a nő otthon van, de lépcsőházat még egyszer sem seperte fel, állataik vannak, közülük csak a pitbullt vitték le rendszeresen sétálni (vagy inkább az a gazdáját) a németjuhászt nem...
Kérdeztem már a passzívház topicban is de, megpróbálom itt is, hátha valaki ismeri a megoldást.
a kérdés az lenne, hogy a külső fali hőszigetelés beleszámít -e a beépített alapterületbe. új építésről van szó, nem utólagos szigetelés.
ez azért lenne fontos mert régebben vhol azt olvastam, hogy nem, de most mégis az az információ, hogy igen.
Miután igen vastag hőszigetelést tervezek és kihasználom a lehetséges beépíthetőséget, egy komoly szobányi területet nyernék, ha a hőszigetelés nem számítana bele..
Esetleg tudja valaki a helyes választ biztosra? vagy hol nézhetnék utána? sajnos eddig nem leltem rá.
merot csak oda tudsz tenni, ahol a viz egy helyen megy be a lakasba, es egy helyen megy ki.
az en volt panelemben bekasban minden helysegben jott a plafonbol a viz, es ment a padloba tovabb. 3 szoba, konyha, furdo. 5db homennyisegmero kellett volna, plusz ketto a melegvizre.
Ezt nevezzük glettelésnek és eddig rendben van. (ha eltekintünk attól az apró tecnológiai hibától, hogy előbb a ragasztót kell felkenni és abba beágyazni a hálót)
Ezután jön az alapozó, ez csökkenti a glettelés nedvszívó képességét.
Végül a színre vakolás. Sokféle van belőle, de ha betartják a tecnológiát nem hiszem, hogy bármelyiknek szabad lenne térképesednie.
Nemcsak panelban, nyugi :) Mi a 6 lakásos tégla építésű, 1971-es társasházban sem tudtuk rávenni a lakókat, hogy szigetelni kéne.
Olyan redőnytok van nálunk, aminek egyik fele az utcára szabadon van, a lakás felé pedig egy 2-3 cm vastag fa anyagú takarólemez fedi. Szomszéd: "Az ablakokat én nem cserélem ki, annak nincs semmi baja"... Szomszéd II: "Nem kell 3cm-nél vastagabb szigetelés, mert leesik a falról".
Hivatkoztam többször rátok, de mindenről holtbiztos arcokat nem lehet meggyőzni.
Ha spórolni akarsz, esetleg arra gondoltál, hogy a lábazatra felragasztasz 5 cm EPS-t és erre 3cm XPS-t? Így 650 + 1320 + némi ragasztó, megúszod kb 2000 Ft-ból. Felcsapódó eső ellen mégiscsak jobb az XPS.
Én a paneleseket nem tudom megérteni. Az számomra egyértelmű, hogyha alacsony költségeket akarok, le kell szigetelni a házam, és ezt nekem kell kifizetni. Egy panelban lakó ezt mér nem érti meg? És ráadásul neki sokkal kisebb felület tartozik egy lakáshoz, olcsóbbnak kéne lennie mindennek (szigetelés, fűtés, stb). Ugyanez igaz a beépített gépészetre, villanyhálózatra, stb-re. Néha felújításra szorul, ami pénzbe kerül. Ez valahogy mindig olyan problémás kérdés egy panelházban.
Csak ha alapterületre megy, akkor meg senki nem érdekelt a spórolásban, nem hív szerelőt, ha a radiátor tekerőjét nem tudja használni (beállt teljesen, vagy csöpög, ha bizgeréli), hanem kinyitja az ablakot.
Anyámnál amúgy, mióta felszerelték a mérőket, a szomszédja a sütővel fűt, mert a gáz átalánydíjas, így szinte ingyen van neki.
Hogy én mennyire tudom úúútálni "a leleményes magyarokat"... Aztán meg mindent a nagypolitikára kenünk... (Van is hiba odafent, csak nem kellene játszani a szentet idelent.)
Viszont amit nem értek: miért jobb a minden radiátorra költségosztó felszerelése annál, mint amikor a bejövő csőre tesznek egy hőmennyiségmérőt, és az alapján kell fizetni, + nyáron nem számlál? (nem vagyok képben a panel fűtésrendszerével, ezért lehet, hogy triviálisat kérdeztem.)
Nem is a technika a legdrágább benne, hanem az, hogy a költségosztóban a folyadék nyáron is párolog, tehát olyan, mintha menne a fűtés. Illetve akiknek szélső lakásuk van, azoknak nagyon magas lesz a számla. Ezért értelmesebb az alapterület alapján történő szétosztás.
Én az előző házamon magam csináltam a dryvitolást. 10 ház készült egyszerre egy lakóparkban. Mivel nem tudtam, hogy mennyire kell simának lenni a hálós rétegnek, legletteltem 3x, és valahol még többször. Utána alapozó ill. 1mm-es vödrös cucc jött. Ahol "profi" vállalkozó csinálta, ott az első glettre mentek a színvakolatok.
Namost párás időben mindegyiken átüt a dübelezés ill. a táblák széle, az én házamon nyoma sincs ilyeneknek. Nem tudom, hogy a színanyag okozza, vagy tényleg a glettelés, mindenesetre ez a tény.
Szerintem hívd ki a színvakolat képviselőjét, műszaki emberét, mondja meg ő, mi az átütés oka. Ha a kiszállásnak ára van, és neked van igazad, vond le a kivitelezőtől, ill. javítsa ki saját költségen. Nálam most hasonló gondok lesznek, mert csak szintén 1x glettelték le a falat, és a háló is kilátszik helyenként. Már említettem a kivitelezőnek, aki hümmögött, de még a szín nincs rajta, és nem is engedem feltenni egyenlőre.
"Az eljárás lényege, hogy a faforgácsot, a farostlemezeket, illetve más fahulladékokat egyenlő arányban felaprítják, majd azt cementtel, vízzel és ásványi adalékanyagokkal összekeverik. Az így nyert masszából a salzburgi gyár szigetelőlapokat, valamint üreges téglákat présel össze."
az aláhúzottak közül melyik hőszigetel?
nincs új a nap alatt lásd : betonyp
"Bármiféle fűtés nélkül, az Isospan tégla úgy képes plusz 20 fokot „generálni”, hogy a falon kívül mínusz 10 fokos hideg van"
Nálunk a lakótelepen talán jövőre fogják bevezetni az egyedi (radiátorokra szerelt mérők alapján) történő fűtési díjfizetést. Állítólag nagyon drága a technika. Mikorra térül ez meg? Érdemes a sok pénzt kidobni? Lezárom, a "szomszéd ugyis fűt helyettem". Akkor meg minek? (laikus vagyok) Azért mert állítólag támogatja a (gazdag) állam...