Én tavaly ősszel ültettem egy kék kecskecsöcsűt, egy vékonyka vesszőt hozott az idén, azon viszont két pici fürtöt, és szépen be is érlelte. Lugasnak szerintem jó lehet, mert a többi szőlőnkkel ellentétben ezt egyáltalán nem károsították a darazsak és a legyek. A lisztharmatot sem kapta el, pedig jobbról-balról fertőzött tövek voltak mellette.
egyébként sok fajtára mondják,hogy rezisztens,pedig szanaszét rothad,ha nem permetezed...és vannak fajták,melyeket elfelejtettek----nem direkttermők és mégis szívós igénytelen fajták
a Teréz,vagy a Nero igénytelenebb szerintem ,a Palatina finomabb és igénytelenebb,mint a Pököskei.Ezekkel jobban jársz,vagy aminek nem tudom a fajtáját-kaptam egy idős nénitől olyan vesszőket,ami szőlő nagy ovális szemű,kék,mézédes,vékony héjú és alig van magja.Állítólag a férje még orosz rabságból hozta,valami orosz neve volt,amit nem jegyzett meg.Tehát elültettem -3év,teremni kezdett és valóban permetezés nélkül gyönyörű,finom termést adott.A másik ilyen ősrégi"rezisztens "fajtám a Kék Malaga,még nagypapám ültette,a tőke ősöreg körtefára volt futtatva ,nagy kék bogyóival,fűszeres ízével ,igénytelenségével igazán nagyszerű szőlő
A Pölöskei muskotály tulajdonságait olvastam. Teljesen tudatlan vagyok szőlő témában ,de elgondolkoztatott,hogy ezzel talán én is megbirkóznék. Valóban permetezés nélkül is termeszthető? Lugast szeretnénk kialakítani és arra gondoltam, hogy szőlővel futtatnánk be. Alkalmas lenne a Pölöske, vagy van jobb ötletetek?
a Helikon nagyszemű,fehér csemegeszőlő -a Ruby hosszúkás szemű,magvatlan amerikai,Vinifera-Labrusca hibrid,rezisztens fajta.A kecskecsecsűből én csak a kéket ismerem ,az ősrégi rezisztens csemegeszőlő ,nagyon jóízű,van magja és kissé vastag a héja.
Kép alapján meg lehetne mondani hogy milyen fajta melyik klónja?
Van egy zöld veltelini szőlőnk,és még a 80-as években ültették a katonák és összekeverték a vesszőket.A négy sorból 2 fél chardonnay lett,de jóval nagyobb fürtjei van mint az após chardonnay-ának.
Augusztus harmadik dekádjában érik; fürtje nagy, ágas-vállas, közepesen tömött; bogyója nagy, sárgászöld, tojás alakú; íze finom fűszeres, húsa ropogós, lédús, héja vékony, olvadó. Növekedése középerős, igen termékeny, bőtermő, fekvés és talaj iránt nem igényes, fagytűrése közepes, lombozata ritka; peronoszpórával és lisztharmattal szemben közepesen fogékony, rothadásra kevéssé hajlamos. Rövidcsapos metszést igényel.
Ennyi információ van róla birtokomban.
Tud valaki Pegazus szőlő szaporítóanyagban segíteni? minden megoldás érdekel!
Más, 5 hete volt nálunk a szüret és még mindig forr a borom, továbbá jelentős maradékcukor van benne.... kíváncsi vagyok mi lesz a vége, kierjed e szárazra vagy megáll. Mondjuk egy kis hideg ebben segítene, ami nem akar egyelőre jönni.
Mégmás, leszedtük a Moldovát tegnap, mert kezdett rájárni már a róka. Idén hihetetlen szép, jól beérett ízes, édes. Többször felmerült itt mostanában a fórumon; csak ott próbálkozzatok vele, ahol igen jó a fekvés és hosszú a tenyészidő, mert borzasztó késői. (és nem túlterhelni, mert akkor nem érik be.)
Ezt két éve a pécsi kutatóintézet szüreti bemutatóján fozótam. Annyit tudok, hogy rezisztens.... itt egy link arról kiknek van: szaporítók
A szultánok gombabetegségekre? Hát nincs sok tapasztalatom ,de azon tuti nem rezisztensek, én permetezem őket. Van magvatlanból rezisztens, de nem ezek.
Hát nem korai.... :) de feléd be kell érnie. Lényeg hosszúra - min. 5-6 rügyre- metszeni mert az alsók nem is nagyon teremnek, de hajtásonként 1 max 2 (ha kisebbek) fürtöt hagyni. Lisztharmatra, fagyra érzékeny és ha rossz az idő virágzáskor eléggé madárkásan köt. Egyébként kiváló :) (Remek íz, látványos, jól tárolható.)
Sztem ez eléggé fajtafüggő is, persze nem figyelmen kívül hagyva a terület mikroklimatikus viszonyait - őszi ködre, erős lehűlésre, szélre gondolok itt elsősorban. Pár kép még kint levő szőlőkről, ezek némelyikénél is eléggé élő lomb van még:
1. korábban ígértem, Fehér szultán - a fehér mazsolaszőlő, magvatlan, apró, édes egyébként semleges ízű. Lugason nevelem, a fürtök főleg egy vízszintes lombfal alatt szabadon lógnak kb 240 cm magasan.
2. Fekete szultán a fehér párja, ez már korábban édes volt, itt határozottabb mazsolásodás indult, gyakorlatilag rothadás nélkül.
3. Nimrang - igen késői, és rendkívül látványos, jól eláll, karácsony táján az ünnepi asztal sztárja, a cirmosan rózsaszín óriási bogyóival, és még az íze is rendben van. Most kezd édesedni - ITT a Mecsekalján, és még jelentős asszimiláló lombbal bír.
4. Afúz Ali - az ismert késői csemegeszőlő - minden évben ebből teszünk el, most kicsit a lisztharmat megkapta, nem annyira szép.
5. Rizamat - Egy kakukktojás, ezt kb egy hónapja fotóztam már és nem a tőkén; de a különleges formája miatt érdekes lehet. Sajnos nagyon érzékeny éréskor az esőre, azonnal reped. Viszont nagyon roppanós és jóízű húsa van....
Sikerült még pénteken leszüretelni kb 22q lett. A minőségben pozitívan kellett csalódnom, mert alul értékeltem az előzetes mérések és mások által hallott eredmények alapján. Zúzás után közvetlenül 18 as volt és 6-7 órás áztatás után 20 fokig emelkedett. Apám nem akarta elhinni, nem hitt a szemének még anyámmal is megnézette. Sikerült még kb 35kg asszút szedni, még nem tudom pontosan mi lesz a sorsa lehet hogy feldolgozzuk otthon, de val.szeg eladjuk.