Kezdődik azzal hogy a belső oldali hőszigetelés általában nem célszerű, mert a falazat hideg marad, vagyis nagy a párakicsapódás veszélye. ami a gombák táptalaja lehet. a másik probléma hogy elveszíted a falak hőtároló hatását. a falak gipszkartonozását nem erre találták ki!, hanem a gépészet eltakarására gyors,olcsóbb és esztétikusabb felület kialakításra. a nagykabátot kívül hordjuk, vagyis a hőszigetelésnek kívül a helye. a visszhangnak pedig mindegy hogy a gipszkarton mögött mi van.
Megrendeltem ma az austrotherm eps-t, még akciós árban. Mondeom akkor a 12 centisből kellene kétszer 80m2, mert duplán rakom... kerekedett a szemük... :)
Láttam egy házat, ahol vasalóval lett ez megoldva! :) (payagyerek háza) NAGYON korrekt! :D Forró vasaló végighúz, semmi szemetelés,és kész! Felület is frankón felkeményedik. Hosszabb távon nem tudom milyen.
az tok jol mukszik, nalam is igy csinaltak, saccra 40-es vagy meg durvabb papir. a gyari baumit simitora fixen fel van ragasztva valami durvan nagyszemu csiszoloanyag.
Bocs, hogy beleszólok, de egy kővűves azt mondta nekem, hogy a nagy simítóra felteszi a csiszolópaírt és azzal szépen szintbe lehet csiszolni a PSlapokat.
(Azt nem mondta, hogy milyen szemcsenagyságú/sűrűségűlegyen.)
Mégvalami: az alap melletti - alatti föld az alaptest része, ezért nehogy egy vonalban végig áss a fal mellett, mert ráddőlhet a ház!! max 1,5 m egyszerre
Azért javasoltam a halasztást mert én elég sokat bajlódtam a 40 m hosszú lábazati résszel, mégegyszer nem kezdenék neki. Csak tudd, hogy ennyi így nem elég.
Az hogy a penészesedés hogy fog alakukni, azt nem tudom megmondani. Nálunk a padló vonalában volt penész, ami a hőszigetelés óta nem jött elő. Itt van vízszintes vízszigetelés a fal alatt, amihez hozzátettem egy külső oldali függőleges vízszigetelést +8cm xps hőszigetelés, a vályognál 6 cm közetgyapot a hozzá tartozó knauf ragasztóval és hasit Sisi vékonyvakolattal.
Ha tényleg csak a harmatpont volt a baj, akkor nagy valószínűséggel megszünik. Ha azomban a talajnedvesség is szerepet játszik, akkor nem biztos a siker. A gombákat csak a szárasság tartja távol.
Szellőztess sokat és belső oldalon engedd lélegezni (tapéta diszperzit cementes vakolat le, mészhabarcs meszelés fel).
A hőszigeteléssel ne menj az alapozás alá!
Szakaszosan áss! és ne hagyd nyított állapotban a munkagödröt.
Ha hőszigetelt ablakod van és nincs benne résszellőző, akkor utólag tegyél bele.
Vagy végy hőcserélős központi szellőztető rendszert, ami nagyon javítja az energiamérleget csak qva drága. A légfűtés topicban olvashatsz a házi készítésű változatról.
A penész azért van, mert magas páratartalom van bent és talál a falon olyan felületet, ahol ki tud csapódni. Ha szigetelsz azért lesz veszélyesebb, mert melegebb lesz bent, ugyanakkor ha "hiba" marad a szigetelésben ugyanúgy meglesznek a hőhidak, harmatpontos helyek. Ezek többnyire sarkok, mennyezeti élek, lábazat, nem megfelelően szigetelt födém esetén a gerendák látszanak a penész miatt pl. Mindez azért, mert ezek a helyek utólag nehezen javíthatóak és ezért nem is foglalkoznak vele, vagy hanyagul.
Amit tehetsz, ha jót akarsz magadnak: 1) Nem kötsz kompromisszumot, és megcsinálod azonnal korrektül. és 2) Megoldod bent az állandó, gépi szellőzést, hogy szabályozni tudd a páratartalmat. Utána garantáltan nem lesz penész sehol.
Szellőzésre passzív ház topikban találsz megoldásokat, olvass vissza.
Ha elhagyom a lábazatszigetelést most, és ettől még penészesebb lesz az alja, akkor inkább mégiscsak megcsinálom most azt a 30 centit, és tavasszal kiszedem alóla a betont, és egy egész lapot aláteszek fektetve. Így majdnem meg is lesz az 1m.
A padlót nem buherálom, az meg van csinálva, persze gőzöm nincs, hogy hogyan. A fürdőszobában és a konyhában padlófűtés is van, de nem tudom hogy hogy lehet leszigetelve.
A penészesedés hogy fog alakulni? Eddig ugyebár a vályog lélegzett, de a harmatponti kicsapódás miatt penészesedett. Ezután nem lélegzik majd, de (ha minden igaz) nem is éri el a kritikus hőmérsékletet.
Ha ez talajon fekvő padló, akkor nem kell lépéshang szigetelés, csak a peremszigetelésekre kell korrektül figyelni. Szerintem.
De valószínűsítem, hogy ő sem ezt rakná be, csak ez a legdrágább az árlistákban, aztán ha ott tartanak, úgyis ő hozza az anyagot, akkor már csak sima lesz beépítve, ami neki jóval olcsóbb. Ezért érdemes a beszerzéseket is magadnak intézni. Ha bevállalta a helyszínre szállítást, azt csinálhatja, de Te vedd meg. ;)
Ez így nem sokat mond, számold át teljes költségre/ munkafázis. És akkor jössz rá, hogy lehúznak. :)
Pl: Kavicsterítés annyi, hogy szétdobálja, széthordja talicskával, amit ráborít a gép. Ez 100nm-nél 2-3 óra kb 2 embernek váltva, de lehet annyi se. Megadott munkadíjban: 48E!
Kavics, zúzottkő ára felénk 15-20E/10 tonna (~6köb)+ fuvar, ami kb. 10-15E. Tehát az anyagár rendben van.
Ugyanígy a tömörítés is átbaszás. 1db gép kölcsönzése 5-8E/nap. 100nm tömörítése kb. 4-6 óra max, de nem szokták ennyire korrektül. Megadott díj: 97100 Ft (100nm). Persze fárasztó, de pár óra munkáért fáradok ennyiért.
Mindig számolj összességében egy munkafázissal, és próbáld megbecsülni mennyi ideig tart. Ők sose fogják addig csinálni, és nem azért mert rutinosak. ;)
Betonozásokat csinálják ők, de figyelj oda, hogy korrektül legyen.
Nem, bonyolultabb. :o) A ház le akar válni egy lakásszövetkezetről, ami csődben van, ez nem egy gyors menet. Amíg nem önálló társasház, addig meg nem tud pályázni.
A lábazaton elhelyezett hőszigetelés papírforma szerint 1m magas kell legyen, azonban lehet, hogy az alapod sem ér le addig. Ki kéne ásni és megnézni, hogy mi van a járda alatt. Igazából vagy élére állítod a táblákat és sok hulladékot csinálsz (ami jó lesz a belső padlóba), vagy fekteted.
Tedd fektetve, és amikor egyszer hozzáfogsz a padlóhoz, akkor tégy a külső fal mentén belül egy 1m széles hőszigetelést, ezzel is csökkented a hőáramot. (kis alapterületnél egyszerübb az egész padlót beteríteni hőszigeteléssel)
A két 1m-es hőszigetelő sáv elvileg felcserélhető, persze jobb a kettő együtt. A ház közepén már állandó hőmérsékletű a talaj ezért hagyható itt el a szigetelés.
A lécnél nekem sincs jobb ötletem.
Ha halasztól, akkor készülj fel rá, hogy a falad mentén csökkennek a hőáramok ( a hőszigetelés= igazából hőátbocsátás csökkentő), ami felerősítheti a lábazaton lévő hőátadást, azaz az intenzívebb hőcsere miatt lecsapódás és penész keletkezhet.
Viszont nem kis munka bontani és földet hordani..
A vízszigetelés nagyon fontos dolog, utólagosan csak 80%-os ra lehet megcsinálni.
Talán próbáld meg azt, hogy a lábazat külső részén válaszfallapokat helyezel el, ezek kemény felületet képeznek, ammire fel lehet tenni vízszigetelést, amit tovább kivezethetsz a járda alá. Ha a téglák vályog felöli oldalát kifurkálod, akkor a vízszintes falszigetelés hiánya miatt felszivárgó nedvesség a tégla függőleges üregein el tud távozni (a tégla és a vályog között csak mészhabarcs legyen a cement lezárja a pára útját). Ebben az esetben az indító sornak közetgyapotnak kéne lennie. A tégla üregekbe pedig polisztirol golyókat lehetne szórni, ami javítaná a hőszigetelését. Az egészre pedig mehetne rá az 5 cm xps.
Mindenképp tegyél lécet, mert nem lesz egyenes a szigetelés, és végig rések lesznek a táblák között a falon. A lap nem ragad oda rögtön, hanem csúszik lefele.
Ha vizes a falad, akkor ne eps-t tegyél, hanem kőzetgyapotot, mert akkor már csak befele fog tudni a víz, ergo szép penészes falaid lesznek.
Óóó, ne hidd. Majd a lakásszövetkezet és a pályázó kéz a kézben adja be a dolgot.
A keselyűk és a hiénák jól megférnek egymás mellett a dögön. Épp tegnap láttam egy természetfilmben az m2-n HD-ban. :) Ismerős volt, most már tudom honnét. ;)
Úgy, hogy ha nem nyer a pályázat, a pénzt akkor is ki kell fizetni.
Én még sikerdíjként is sokallnám, de így... Főleg, ha azt veszem, hogy max. 1.5 hónapja volt a szavazás és nov. 30 a beadási határidő. Így 2.5 hónapnál többet semmiképp' se tudna rajta dolgozni, 2 milla/hó fizetés meg azért már mégiscsak...
Amúgy talán megússzák, mert le akartak válni egy lakásszövetkezetről és az elakadt, ha minden igaz. Így - remélhetőleg - nem tudnak pályázni. Mire legközelebb menne ez a móka, addigra meg csak sikerül néhány ember szemét felnyitni...
Ha egy vastag kavicsréteget teszel a fal tövéhez, akkor ott gyakorlatilag egy árok lesz, kitöltve kaviccsal nemdebár? Nem félsz hogy az összegyűjti a fal tövébe a vizet?
.. de ha ennyire érdektelenek a lakók, akkor végiggondolva még igaza is van. Ha megengedik, ha leszarják, akkor ez szokott lenni. Elég ha kiegyeznek egymás között a résztvevők, és vannak elég pofátlanok, hogy átvigyék a lakógyűlésen. Ha nem mennek el elegen, és rögtön utána kiír mégegyet, akkor simán megyszavazható akár 3 emberrel is minden. Sokan ezzel vissza is élnek. Pl. olyan időpontra hirdetik meg, hogy direkte ne tudjanak odamenni.
Hallottam egyszer egy olyanról, hogy 1 lakó egy 4 lakásos társasházban megtette magát így közös-képviselőnek, majd megszavazott egy olyan magas közös költséget, hogy senki se tudja fizetni, és azonnal egy olyan rendelkezést is, hogy a lakásra ráterhelhető legyen. Rögtön jelzálogot rakatott a lakásokra. Szép lassan eltávolított mindenkit a házból és felvásárolta a lakásokat. Szóval ez nem játék.