Mindenképpen említésre méltó még a fizetős kategóriában pl. az Autopano Pro (http://www.autopano.net). 99 EUR, vagyis a PTGui és a PTGui Pro között van árban. Automatizmusokban talán ma ez a legerősebb, gyakorlatilag szinte mindent megcsinál magától és ezt néha meglepően jól teszi (Persze néha viszont meglepően rosszul, de ez szeritem ezzel jár :). Jó esetben képes akár önmagától kiemelni egy könyvtárból a panorámák képsorait, így pl. szerencsés esetben egy utazásról, kirándulásról készült képeket sem kell a feldolgozás előtt rendezni, csoportosítani. Kiemelkedően jó az automata pontozása és az EXIF infók kezelése, nagyon jól bánik akár eltérő látószögű képekkel is, természetesen tud színkorrekciókat és eltérő expozíciójú képeket is kezelni, és akár HDR képek előállítására is képes. Mindaddig, amíg a képek elég jók az automatizmusaihoz, leveri a mezőnyt, de ha már bele kell nyúlni a folyamatba, akkor éppen e miatt már kicsit nehézkesebbé válik. Egy profi valószínűleg soha nem fogja szeretni az ilyen programokat az automatizmusok korlátai miatt, de egy alkalmi panorámás lehet, hogy imádni tudja. Annak, aki nem akar "vacakolni" a képekkel, hanem egy olyan programot szeretne, ami "ki****ja a s****t is", magától megcsinál mindent, nem zavarja, hogy a képsorokból nem hozható ki a maximum, és mindezért a kényelemért hajlandó 99 Eurót áldozni (nettó!), akkor kitűnő választás lehet. Természetesen van trial verziója, így ez is kipróbálható.
Ha csak 2-3 képet akarsz összefűzni, akkor nem biztos hogy nagyobb tudású programra van szükséged (pl. PTGui, Hugin). Ajánlom az AUTOSTITCH-t, ingyenes, gyors, jól fűz össze, két-három képre szerintem tökéletes. Itt találod: www.autostitch.net
Nem személyesen neked, hanem "mindenkinek", megpróbálom kicsit összefoglalni az utólsó néhány, ez ügyben született hozzászólást:
Mindegy, hogy valaki a hugin + GIMP + akármi vagy a PTGui Pro + Photoshop + akármi programokkal dolgozik. Ha betartja a panorámafotózás "alapszabályait", miszerint 1: Megfelelő átfedés a képek között, 2: Manuális expozíció, 2: Manuális fókusz, 3: Manuális WB és/vagy RAW, egységes feldolgozás, 4: Nodális pontból fotózás (Nem véletlenül az utolsó!) akkor az első verzióval, az ingyenes programokkal is könnyen és gyorsan fog tudni dolgozni, jó eredménnyel. Ha kutyaütő és nem érdeklik az alapszabályok, akkor a fizetős programok megpróbálják ezt helyrehozni, korrigálni a fotós bénaságát, de nem csodaszerek.
Hiába ad neked valaki ugyanolyan vásznat, ecseteket és festékeket, mint amilyeneket Leonardo da Vinci használt, nem fogod tudni megfesteni a Mona Lisát. A szűk keresztmetszet nem az eszköz, hanem a tudás és képesség, amivel az eszközt használni lehet.
Nem feltétlenül, mert mit tekintesz a legjobbnak? A fizetős programok között néhány dolgot leszámítva szerintem (és sokak szerint) messze a PTGui a legjobb. Ár/tudásban nincs párja. Ha nem akarsz rá lóvét szánni, az ingyenes programok között a hugin a király, majdnem annyit tud és ugyanolyan jól, mint a PTGui, pontosabban a drágább PTGui Pro-val is versenyre kel. Kezdőknek szerintem a hugin a jobb, a 9409-ben leírtam, miért.
Szerintetek melyik a legjobb program panorámaképek készítéséhez? Canon 450D-vel készítettem a képeket. Általában 2-3 db kép összefűzése szükséges. Eddig a Canon Photo Stitch-jét használtam, de gondolom van jobb progi is.
Van itt valaki akinek Nodal Ninja van és valamikor össze tudna futni velem valahol a városban? Szeretném lecserélni a panosaurust de elött szeretném kézben venni a ninjat. Köszi előre is.
Eszembe jutott egy másik "különbség", illetve inkább megközelítési mód is. A hugin azoknak jó, akik lelkes amatőrök, vagyis szeretnek néha panózni, és valamennyire értenek is hozzá, de pl. nem akarnak rá sokat és feleslegesen költeni, így spórolnak a program árán stb. A PTGui és főleg a PTGui Pro sokkal jobban kiszolgálja a professzionális felhasználókat és az abszolút kezdőket. Ha készítesz egy képsort kézből, JPG-be automata fehéregyensúllyal és automata expozíciókkal, akkor a huginnal, illetve az abban használható programokkal csak véres verejtékkel és/vagy jó nagy szerencsével lesz rendes panoráma. A PTGui Pro bekapcsolt nézőpont- fehéregyensúly- és expozíció-korrekciókkal mindent megtesz a kép "megmentéséért", így a lelkes, de hűbelebalázs amatőr könnyebben összehozza vele az első sikerélményt, csak éppen az életben nem fogja rendesen megtanulni az alapokat...
A kezelésükben nincs alapvető különbség, a hugin és a PTGui is azonos filozófiára épül, ami nem is csoda, hiszen a gyökereik is közösek. Mindkettő jól tudja, amit kell, bár kissé eltérő kényelmi szinten, és mindkettő pluginezhető, ami szintén az azonos gyökereknek köszönhető, hiszen alapvetően mindkettő csak GUI (grafikus felhasználói interfész) volt induláskor. A hugin még ma is alapvetően a különböző tevékenységekre készült programokat fogja össze egy egységes felületbe, a PTGui-ba viszont mára gyakorlatilag mindenből van belső megoldás, illetve több saját szolgáltatással is kibővült az idők során. A PTGui név így ma már csak "hagyomány" (A PT a Panorama Tools parancssori programkészletet jelöli - eredetileg a hugin is csak ezt tudta használni - a Gui pedig a fentebb írt GUI). Például mindkettőben használhatod a képek automata pontozására a jó kis régi Autopano progit (a PTGui beépítettje ebben sokkal jobb, a hugin-hoz is inkább az autopano-sift progit ajánlják), stitcher-nek (ez végzi a képek transzformációját) a PTStitcher-t vagy a nona-t, blender-nek (ez az illesztésekért, ezek átmeneteiért, illetve programtól függően a színek egységesítéséért stb. felel) pedig az Enblend-et vagy a Smartblend-et (Utóbbi sok tekintetben a mai napig a legjobb, PTGui alatt is ezt érdemes használni).
A PTGui egységesebb, kiforrottabb, mára a beépített megoldásai majdnem elérik illetve sok esetben meg is haladják a régen csak kezelt programok képességeit, a hugin viszont elég jó ütemben fejlődik, és rugalmasabban tud alkalmazkodni a felhasználható programokhoz (Nem mellesleg tud magyarul, ami ha hadilábon állsz esetleg az angollal, jól jöhet). Egyébként a legegyszerűbb, ha felteszed a hugint is a gépedre és a PTGui trial verzióját is, és úgy összehasonlítod őket.
Aki sajnálja a gép+obi+állvány+fej töredékét az egyik legjobb programra, az vagy ne foglalkozzon panózással, vagy használja a hugin-t. Félreértés ne essék, azt valamennyire megértem, ha a rajzolóprogramok királyát szeretné használni pl. a mindent tudó, de tényleg sokaknak és sokszor nehézkes GIMP helyett, de nincs rá sokszázezre, de a PTgui ára eltörpül egy tisztességes fotós felszerelés mellett, és gondolom azt sem lopta itt senki.
www.ptgui.com, 79 EUR. Ha a programra nem akarsz pénzt költeni, akkor a hugin (hugin.sourceforge.net) a barátod, ingyenes, és mindent tud, amire szükséged van.
Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok a panoráma fotózásban, olyannyira, hogy még bele sem kezdtem. A kérdésem az volna felétek, hogy melyik az az optika (nikkon)mely erre a legalkalmasabb. Milyen szoftvert ajánlatos beszereznem? Bármilyen tanácsot örömmel várok. Előre is köszönöm!
Szia!
Ha az egyenderékszögű képet egymás mellé helyezed kétszer, akkor kivághatsz belőle egy tetszőlegeset. Persze tartva a 2:1 arányt. (Ezt IrfanView programmal a legegyszerűbb elkészíteni.)