Sziasztok. A következőkben szeretném tanácsotokat kérni. Most épülő családi házam mennyezetét burkolnánk gipszkartonnal. A födémem élére állított 5*20cm fa pallók 60 cm-ként amik közé 20cm üveggyapot paplan kerülne. A kérdésem,milyen fóliát kell tennem ide? A cserepem alatt már van egy réteg párazáró,a tetőtér nem lesz beépítve.Nem szívesen költenék páraáteresztőre csak ha muszáj.
Mint lejjebb is leírtam a Dégáz ill. az Égáz (már egy cég mind a kettő) technológiai utasítása megengedi az épületen kívüli eltakarást is. Legyen az EPS vagy sima vakolat!!
Úgy kell megcsinálni, hogy az irányváltási és toldási pontokhoz egy 100x100-as elektromos dobozt kell a cső alá tenni, amibe beleér a rézcsövet védő gégecső vége. De, mivel addig amíg a gázos nem veszi át a rendszert úgy sem lehet az egészet eltakarni, teljesen mindegy, hogy milyen csúnyán is néz ki. Amikor elment akkor az egészet be lehet burkolni. A későbbiekben senki sem foglakozik vele.
Ezt olvastam is, mondták is, így is volt terveztetve, így is van megcsinálva.
Van valahol a Dégáz oldalán egy útmutató, amelyben konkrétan benne vannak a kivitelezésnél betartandó szabályok, követelmények. De majd előkeresem a gépemből és ha esetleg már nem lenne fenn a Dégáz oldalán, akkor aki igényli annak elküldöm.
Akkor félreértettem. Ezek szerint inkább arra ajánlod, hogy olcsó dűbellel is stabilan fel lehessen fogatni a vastag EPS lapot. A linket már nézegettem (igaz nem teljesen), azért kösz.
Múltkor beszéltünk erről az EPS pogácsáról, hogyan lehetne csinálni. Nézegettem nem olyan rég (ismét) a gyártók weboldalait, némelyiknek van ilyen termékük.
Van leírás, hogy melyik falhoz mekkora mélységű dübelezés kell. Talán a vályogra elég a 6cm mély (téglára és betonra elég), valaki csak megmondja, vagy keress rá a gyártók honlapján.
A 6-7cm-vel beljebb lévő szigetelés talán nem olyan vészes, főleg, hogy más burkolat és más színű lesz a lábazaton, mint a homlokzaton. Meg aztán nincs is szemmagasságban.
Nyugodtan félbevághatod az XPS-t. Én is valami greslapot vagy valami ilyesmit fogok ráragasztani. A külső homlokzati burkolólapok/kövek 5000 Ft/m2-től kezdődnek. Inkább veszek greslapot, aztán felcsíkozom.
Ablakok fölött be lehet tenni "visszavágott" EPS-t is akár. Vagy lefelé túllógatni 1-2 cm-t, utána meg ferdére becsiszolni. Az eredmény ugyanaz ebben a két esetben.
Ugye van a homlokzat síkja egyszer, aztán van a homlokzattal kb 45°-os szögben lévő élszarufa. Itt a szarufa oldalánál hiányzik egy pár centi széles darab a homlokzati szigetelésből. Ha a vízszintes kersztmetszetét nézzük ennek a hiánynak, akkor egy torzított V betüre hasonlít, tehát kifelé tágul, hátul összeér és 20cm magas. Kicsit sántító hasonlattal tudnám mondani, hogy a legkisebb lapjára állított vályút sem lehet kifújni PURhabbal. Vettem hozzá szilikontubusos ragasztót, majd azzal fogom ott a hiányzó PS darabot a falonlévő PS-hez ragasztani.
Mit fejtsek ki rajta? A csemperagasztó, mint a neve is mutatja csempe ragasztására való. Az eps ragasztó pedig eps ragasztására. Csavart sem fogsz megpróbálni kitekerni kalapáccsal, nem? :)
Alul indítósín kell, vízorros. Ablakoknál fenntre dettó vízorros profil. Ha csinálsz lábazati szigetelést, akkor úgy érdemes, h pl lesz 10cm szigetelésed, 5cm lábazatod, akkor veszel 5cm-es indítósínt, xps lábazatra felfogatod, és erre teszed a 10-es szigetelést. Így nem csinálsz hőhidat befele az indítósínnel.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem az eps- szig.rendszerrel kapcsolatban: Fel lehet e ragasztani sima fagyálló csemperagasztóval, vagy flexibilis csemperagasztóval? Azért kérdezem, mert a tüzépen azt mondták, hogy igen, viszont hallottam egy olyan dolgot, hogy később: 3-4 év múlva ez feloldja az eps-t. Ti tudtok erről valami érdemlegeset mondani? Válaszotokat előre is köszi.
"A műanyag dübel nem csinál hőhidat(sztem vacak), a fém pedig tart rendesen de hőhidat csinál." Melyiket válasszam, melyik a kevésbé rossz? 100-as eps-hez mekkora kell? 160?
Jelenleg a lábazat kb. egy síkban van a falon lévő kőporos cuccal, rajta egy omladozó malteros vakolat. Ha ezt letakarítom, 1-2 centivel bentebb is lesz. Ha rárakok 5 cm xps-t, a falra 10 cm eps-t, lesz vagy 6-7 cm különbség a kettő között. Nem fog ez gányul kinézni?
A lábazat kb 30 cm magas. Jó az úgy, hogy félbe elvágom a 60 centis xps-t, és ezekből a fél lapokból lesz az alsó sor? Később erre ráragaszthatom mondjuk fagyálló járólapot a dizájn kedvéért?
Nem írtál sületlenséget, de sajnos a B.open elég drága, a gyapot meg macerás így hirtelen.
topikolos: Azzal tudok védekezni, hogy minél messzebbre vezetem az ereszből lefolyó vizet. Van penészünk sajnos (2 telünk volt eddig itt), de én azt a vékony falakon keletkező harmatponti kicsapódásnak tulajdonítottam. Remélem megszűnik majd a szigetelés után.
Átugrottam a vályogos részt, ide sztem csak BAUMIT OPEN rendszert tegyél, hagyd a vályogot lélegezni!(jobb lenne a közetgyapot, de a gyapot anyagára drágább az OPEN rendszeráránál)
Egyébként, ha a falad is vegyesen rakták, tehetnéd a szigetelést is vegyesen, a símító réteg macerásabb lenne, de bizti ki tudna szellőzni (megfelelő ragi+vékonyvakolat kell!!!!), és ha nyílászárók körül illetve a homlokzati síkok szegélyezésénél tennél gyapotot+ a holokzat közepén vízszintesen körbe, akkor a homlokzati tűzterjedést is megakadályoznád.
Azon is érdemes elgondolkozni, hogy csak a fürdő konyha részen alkalmazol gyapotot, ahol tényleg sok pára keletkezik.
Az egyik bótos, akivel beszéltem, azt mondja hogy xps-ből elég vékonyabb is, mondjuk 5-ös. Igaz ez?
topikolos: Te a lábazat és a fal közötti záróréteget mondod, nemdebár? Erre mondom én, hogy tudtommal ott nincsen semmilyen szigetelőréteg, köszönhetően a soktíz évvel ezelőtti építőmesternek. Lábazat, rá a fal, azt szevasz.
Passz. Illetve az lenne a tippem, hogy ott valószínűleg hegesztve van a cső, nagyobb eséllyel van ott probléma. A vízzáró szigetlést a falban gondoltam, a belső szint alatt/körül kellene lennie, azt nem kellene megkerülni.