EPS-t EPS-hez mivel lehet egymáshoz ragasztani? Nem a zsákos ragasztóra gondolok elsősorban, ezt mellőzném. Ugyanis az élszarufa és homlokzat találkozásánál nem nem sikerült tökéletesre szabnom a lapot, igy muszáj lesz hozzáragasztani egy pár cm vastag csíkot.
"Nem lehet derékszögben törni, ívesen kell felvinni a dobozhoz. Nem túl szép, ha a sarokban a betonnál kilátszik a cső."
Na ez igaz. Korábban gondoltam is rá, akkor mégis muszáj lesz a betonon vinni.
"Bocs, még csak azt áruld el, hogy gondoltad a csöveket a szigeteléshez rögzíteni??? Mert a vasrács alá szeretnéd tenni ugye? El nem tudom képzelni hogy lehet ezt kivitelezni a szigetelés felett."
Hát ahogy korábban is írtam. Leraknám a szigetelést, rá a csövek, majd rá a rács, ami lenyomja, majd rácshozkötözés. (De már tárgytalan a felkanyarodási hely miatt.) Vastagabb aljzatbetonnál meg lehetne csinálni, de 5-6 centiben nem.
Ezt olvastad valahol, vagy csak mondták? Én is dégáz területen lakom, és akkor nem paráznék én sem, letakarom, bár én úgy csinálnám, hogy bontható legyen bármikor roncsolás nélkül...
A Dégáznál 2006. január 1-je óta engedik meg a gázcső eltakarását. Saját házamnál már így is terveztettem meg. Viszont egyetlen szerelő sem vállalta mert attól féltek, hogy ez így szabálytalan. (Ezen aztán nagyon jól lemérhető volt, hogy ki mennyire is tájékozott a szabályokat illetően.) Végül egy olyan szerelővel csináltattam meg aki maga is gázátvevő.
Egyébként anyám házánál a hőszigetelés előtt lett a gázrendszer kicserélve, réz alapúra. Újra kellett terveztetni az egészet; 20e, levetetni és visszaszereltetni a gázórát; 2x9e, gázszerelés munkadíja; 30e, anyagdíj kb 150e. A nyomvonal kb. 20 méter hosszú volt.
Aki nálam csinálta a gázt, az polifoam csőbe tette a gázcsövet, anyámnál az átvevő gégecsövet követelt meg. Elvileg az irányváltásoknál egy 100x100-as elektromos dobozt kell betenni, aminek a fedelét szabadon kell hagyni, de a gázszerelőm azt mondta, hogy nyugodtan lefedhetem az egészet. A kutya sem foglalkozik vele a továbbiakban. Ha jól megvan csinálva a rendszer akkor a rézcső élettartama kb. 100 év, úgyhogy a mi életünkben már nem kell vele foglalkozni. Persze az elfedés előtt erősen ajánlott lefényképezni, ill. lerajzolni a nyomvonalat.
Az előzőt válaszként írtam volna a gázcső eltakarására, de valamit elbaxtam, nem úgy jelent meg.
Nekem egyébként a földben megy a házig (gázóra a ház előtt), ott meg a belső padlószint közelében megy be a garázsnál. Így csak 30-40 cm csövet takartam el egyelőre, ha majd lesz lábazati szigetelés, akkor még kb. 60-at fogok.
Dübelezésnél vigyázni, mert mi majdnem megtaláltuk a fúróval, na az nem lett volna túl vicces.
Nálam (Fejér megye, falu :-)) azt mondták, nyugodtan eltakarhatom a szigeteléssel, miután átvették. Úgyhogy így is tettem, a 10 centiben elfért.
1 éve üzemel minden, gondolom, már nem fog nekiállni ereszteni. Ha mégis, akkor megszívtam.
Hozzáteszem, nálam átvételkor azt sem fájlalták, hogy az elfogadott gázterv ellenére csak a kazánig vitte a szerelő a gázt, a konyhába végül mégsem (elektromos tűzhely lesz).
Bocsánat lehet, hogy nem voltam egyértelmű, szóval a szobából kifelé haladva: Gipszkarton, párazáró fólia, üveggyapot, bramac fólia, aztán esetleg ellenléc, és a tetőcserép (ez már csak tipp, még nem néztem) az azt tartó lécekkel. A szomszédom csak annyit csinált, hogy a párazáró, és a bramac fólia közti (egyébként meglévő, csak szerinte slendriánul betett) üveggyapotot kihúzta, és 5cm-essel jól feltöltötte, tehát csak oda rakott, ahol a régi volt. A kérdésem az hogy az utólagos feltöltéssel inkább használt, vagy inkább ártott a rendszernek ahhoz képest, ami volt. Lehet, hogy a régi nem mindenhol volt tökéletesen beillesztve, esetleg nem mindig ért le a falazatig, de itt meg véleményem szerint így nem igazán tudja magát, az utólagos betömködés miatt kirúgni a szigetelő anyag.
Ha ott légrés van, akkor az azért van ott, mert kell, nem viccből. Mivel ezexerint párazáró fóliád van, annak kell egy 5-10cm átszellőző légrés a szigetelés, és a fólia között. Eszes szomszédodnál nyáron 10 fokkal melegebb lesz, télen meg a párazárás tökéletlensége miatt tönkre fog menni a szigetelése apránként. Persze, van más módszer, leszeded a cserepet, leszeded a fóliát, beteszed az új szigetelést, csontra kitöltöd a szarufák közti helyet, majd páraáteresztő fólia, ellenléc, cserépléc, cserép vissza. :)
Most találtam rá erre a topicra, lehet (ill. valószínű) volt már hasonlóról szó, úgyhogy ne kövezzetek meg, ha lehet ;), tetőtér utólagos szigeteléséről szeretnék kérdezni: Jelenleg adott egy gipszkartonnal felépített tetőtér beépítés. A gipszkarton felett párazáró fólia, majd ~10-15cm üveggyapot van a tetőgerendák között, valamint a padlástér alján. Ezek felett van a ferde tető oldalnál a bramac fólia, majd a tető lécezete, és betoncserép. Két kérdésem lenne: - Van-e valamilyen módszer a tetőtér jobb hőszigetelésére anélkül, hogy az egész gipszkartonozást szét kellene szedni? A probléma ugye a ferde fal részekkel van, ahová csak max a padlásról lenyúlva lehet hozzáférni. Vagyis a padlásról utólag lefelé tudom-e valahogy a tetőgerendák közti réseket jobban szigetelni? - A szomszéd (akinek ugyanakkor ugyanaz a brigád ugyanúgy építette a házát) azt csinálta, hogy kihúzta a betett üveggyapotot, vett 5cm-est, és azt elkezdte letömködni, és így feltölteni a ferde oldalfalrészt. Szerintetek ezzel használt, vagy ártott a rendszernek (feltételezem az 5cm-es üveggyapot harmónikába hajlott, meg gondolom igazán fel sem tud puffadni, ha be van tömve az adott résbe)?
Hivatalosan szinte lehetetlen megoldani a falon, főleg, ha megfelelően vastag a szigetelés. A gázszereléshez még a bilincseknek is szabványosnak és minősítettnek kell lennie, amiből meg egyszerűen nem léterzik elég nagy.
Ha valami okból (pl nincs még meg az óra) hivatalos szerelés kell, akkor a földben vezetés a legegyszerűbb, és az ásást nem számítva a legolcsóbb is.
A nem hivatalos megoldásnál én hagynám a helyén, de semmi esetre sem zárnám be, hanem rácsot tennék rá. Egy esetleges csőhibánál nehogy a szigetelés alá, vagy a házba kerüljön a gáz.
Gázóráról senki sem beszélt. :) Nálam majd annyi lesz, h a faltól távolabb kell tenni, ez max 2 órás munka, a gázóra a kerítés mellett van. Ahhoz egyértelmű, h senki nem nyúlhat. Az utána következő szakasz viszont szakival csináltatható. :)
A belso cucc egy resze olyan, hogy ma mar nem igazan kaphatna engedelyt. Ilyen esetben csak a direkt atszerelest nezik - azaz a kulso csovek mozgatasat - vagy az egeszet? Mer' ha mindent, akkor a belso reszek miatt meg vagyok love.
Meg kerdes. Jelenleg valami koporos vakolatfele van a falon. Ezzel mit kell/lehet kezdeni hoszigeteles elott? Valami PS rendszer megy majd fol, 10-12 centi vastagsagban.
Ez igaz, nálam volt egyéb is, amikor mondtam, h kéne, akkor mondta, h mennyiért... Az van, amit ncc ír, tudjon hegeszteni és legyen nála némi szerszám. Úgy két óra munka kellő körültekintés mellett.
Attól függ, mit kell átrakni, meg mennyit. nekem pl. ha papírosan szeretném, már a földből kiálló csonkot is kijjebb kellene rakatnom, +gázóra, +pár méter cső. Ez azért 20e-ből nemigen jön ki...