Attól függ, mit kell átrakni, meg mennyit. nekem pl. ha papírosan szeretném, már a földből kiálló csonkot is kijjebb kellene rakatnom, +gázóra, +pár méter cső. Ez azért 20e-ből nemigen jön ki...
Itt a fórumon azt olvastam, h be lehet csinálni az egészet. A fene tudja, kell-e a kötekedés. Én úgy fogom megcsinálni, h vagy kijjebb hozom, vagy becsinálom úgy, h hagyok neki egy árkot, beragasztózóm, majd utólag beteszek még egy darab cellt, amivel lefedem, és ezt is beragasztom. Így ha vki nagyon kötekedne, akkor szét tudnám szedni.
Városunkban most készül egy "butikok számára használatos" kétszintes épület. Az alsó szinten, és az emeleten a terasznál az alsó szigetelőtáblasor kék színű, az emeletig érő oszlopok szintés kékek.
Ezt egy kicsit bővebben kifejtenéd? Nem nagyon értem, mert nem vagyok jártas ebben a témában. Tehát mondjuk felrakom a gipszkartont egy vázrendszerre a falra és akkor a fal és a karton között érdemes hagyni 5-10 cm légrést? Ezel nem rontom a szigetelést hanem inkább nyerek vele? A hangszigetelés ilyenkor is jó? Magyarul nem lesz vizhangos a helyiség? Nem fognak bogarak, stb megtelepedni mögötte?
Lám milyen sok kérdésem van. Kezdek belemerülni a témába.
Ebben a sorrendben mi a helyzet a villamos kábelek átvezetésével? Ekkor csak ki kell vágni a fóliát azokon a helyeken? Azt viszont már elég körülményes jól lezárni.
Szerintem van értelme az álmennyezetet hőszigetelni ha nem akarod fűteni a felette levő teret. Ezzel sokat spórolsz a fűtési költségeden de alaposan kitolsz a feletted lakóval mert az eddigi kellemes meleg padlója helyett hideg lesz a talpa alatt.
Az álmennyezetre felülről párazáró fóliát kell teríteni, legjobb ha egy darabból van az egész fólia. (Lehet kapni 12 m széles mezőgazdasági feketefóliát, ez kiváló erre a célra.) Körben a falaknál is légmentesen le kell ragasztani, hogy a pára ne tudjon feljutni. Ennek a tetejére én üveggyapotot terítenék 20-30 cm vastagon, mert ez könnyű. A kőzetgyapot nehéz, nem tudom mennyire teherbíró az álmennyezeted. Az üveggyapot tetejére vagy páraáteresztő fóliát, vagy semmit. A szigetelés felett ha van rá lehetőség, vághatsz a falon a szabadba egy szellőzőnyílást, nem kell túl nagy, elég egy 10 x 10 cm méretű, enyhén kifelé lejtősen, hogy az eső ne tudjon befolyni.
Örömmel jelentem be, hogy végetért a nagy 2008-as szigetelési projekt :-) Ennyire telet még nem vártam, mint most. Előtte: Utána:
Látszik a különbség? Más a redőnyök állása ;-) OFF Mindenki csak a gázáremeléssel van elfoglalva, de a szén is emelkedett 2 hónap alatt 20 %-ot. Szeptember környékén még 2360 Ft volt egy mázsa cseh kocka, ma pedig már 2860 Ft, az barátok között is 500 Ft mázsánként. ON
lakásba, álmennyezet fölé hőszigetelés céljából mit ajánlatok? Az internetet nézegetve a kőzetgyapot paplan tűnik a legmegfelelőbbnek, na de hány mmes vastagságú legyen? Illetve a kőzetgyapot alá vagy fölé kellene még vmi? A lakás 4 mes belmagasságú, 3 méternél van az álmennyezet, első emeleti, van még felette is lakás.
Bocs, még csak azt áruld el, hogy gondoltad a csöveket a szigeteléshez rögzíteni??? Mert a vasrács alá szeretnéd tenni ugye? El nem tudom képzelni hogy lehet ezt kivitelezni a szigetelés felett.
Majd rájössz. A symalen cső nem egy slag. Kunkorodik, tekereg, merev stb... Nem lehet derékszögben törni, ívesen kell felvinni a dobozhoz. Nem túl szép, ha a sarokban a betonnál kilátszik a cső. Ha a szigetelésen viszed végig minden szempontból szívás lesz. Hidd el, több mint 500 méter csövet tettem be egyedül.
Miért lenne problémás elvezetni a hőszigetelésen? Én úgy gondolom, hogy rárakom pl a symalen csövet, aztán rárakom az acélhálót. Nem érzem, hogy problémát okozna.
Ahol keresztezik egymást, ott egy kicsi kellett kifaragni az 5-ösből. Nem vészes. Ha a szögeknél feljön a talajpára, akkor az nagyon ügyes. Én is ki akartam szilózni az összeset, de közelről nézve teljesen felesleges. Szerintem az acélháló és a szigetelés között nagyon gáz elvezetni bármit is. Én kihagytam a házimozi kábeleit, ezeknek tettem be csövet, szívás volt. Főleg, hogy nálam mindenhol van padlófűtés is.
Ez a kék meg a piros már a vízcsövekre tett csőhéjszigetelés, igaz? Meg ha jól látom, keresztezik nálad helyenként, ott a felső 5 centisből PS-ből kellett faragni?
Látom te se küszködsz gégecsővel, hanem symalen csövet használsz nagyon helyesen :) A szegezés nem tudom, hogy jó megoldás-e, kilukasztja a talajnedvességelleni szigetelést. habár utána körbe lehet kenni bitumenes kenhető szigeteléssel, ha nem bántja a csövet.
Én arra hajlok, hogy csak a hidegvizet viszem a hőszigetelésben, a többit meg az acélhálló és a hőszig között.
Én 5+3 cm-t tettem, szintén azzal a szisztémával, ahogy te írtad. Az alsó 3 centiben elment a víz és a villany, ezt a 3 centit kellett szabogatni, majd az 5 centiset egy az egyben végigterítettük. A csöveket betonszeggel és hilti-szalaggal rögzítettem. Ment mint a karikacsapás.
A víz-gáz-fűtés topikban nem reagált senki, ezért itt is felteszem, vna köze a hőszigeteléshez :) Tehát padlófűtés a téma és a kapcsolódó miskulanciák:
Annyival bővíteném, hogy ha lesz pl 8cm hőszig a padlón, akkor hol érdemes vinni a villanyt és melegvizet, hidegvizet?
2 rétegben teríteném az EPS100-asat, attól függő vastagságban, amekkorát a benne fektetendő cső átmérője igényel, hogy ha lehet csak az egyik réteg tábláját kelljen szabni.
A vízelvételi helyek száma mennyire befolyásolja a csőátmérőt hideg- és melegvíz esetén? 18-as cső elég 1 fürdőszoba (mosdó+wc+bidé+zuhanyzó+mosógép) táplálásához? Vagy mekkora kell? :) És ezt mekkora vastagságú hőszigetelésben vezessem? Valamint mennyire lehet úgy fektetni ezeket a csöveket, hogy a síkból ne "púposodjanak" fel?
Tovább bonyolítja, hogy a fektetéskor lesz ahol a villany és a víz keresztezi egymást, ez megengedett?
Vagy az is felmerült bennem a kép kapcsán, hogy a teljes hőszigetelés felett legyen vezetve minden, hiszen a padlófűtés acélhálója alatt elférnek ezek a csövek szerintem és még a háló le is nyomja, hozzá is lehet kötni. Viszont így a hidegvíz ha hőszigetelő csőhéjat is húzok rá, felmelegedne, vagy nem? :)) Van erre valami tapasztalat, irányelv?
Légyszi segítsetek! :) Napokban kell döntenem a hőszigetelés vételéről, tudnom kéne a vastagságokat (5+3 vagy 4+4 vagy 6+2) amivel utána a munka is könnyebb a csőfektetéskor.