Keresés

Részletes keresés

ivivan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51186
"A valóságos alatt pedig az intervallum változását értettem,ami minden inerciarendszerből nézve ugyanakkora."

Ezt hogy érted? (remélem nem te is valami abszolút izét akarsz megint behozni... Szinte mindenki, aki csak érintőlegesen értette meg a specrelt be akar hozni valami abszolút dolgot. Cipriánnál ez a sebességkülönbség, Gézoonál meg... Gézoo nem is tudom mit gondol, annyira zavarosak és ellentmondóak a hozzászólásai)
Előzmény: Aurora11 (51184)
cíprian Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51185

"Míg a nyugvó megfigyelő ugyanezt a fénysugarat cikk-cakk-os pályájúnak látja,így hosszabb utat tesz meg a fény amíg az egyik tükörtől a másikhoz jut.A könyv ezzel magyarázta az idődilatációt illetve egy derékszögű háromszög befogóját kell kiszámítani,amiből meg lehet kapni a gyökalatt(1-v2/c2) tényezőt"

 

Ezt tette fel a netre Gézoo, amit itt lehülyéztek egyes topiktársak. :-) De most már úgy látom nincs fent.

 

Pedig értelmes volt Gézoo weblapja. Valóban, fénysebességnél kisebb, d sebességűnek látja az álló rendszer, ahol d=sqrt(c2-v2)

 

A mozgó testről pedig c sebességűnek. Ebből is levezethetőek a specrel alapegyenletei.

 

Előzmény: Aurora11 (51184)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51184

"A gyorsulás valódiságára vonatkozólag olvastam a véleményed, de szerintem ezt figyelembe kell venni akkor is, ha csak sebességről beszélünk a valódi-látszólagos vitában. Vagyis nem a fény látszólagos viselkedése okozza a specreles korrekciókat a newtoni fizikához képest."

 

Nem az okozza,hogy a hatás véges sebességgel való mozgása kihat magára a jelenségre?A klasszikus mechanikában ennek azon határesete,amikor a hatás sebessége végtelen.

Csak olvastam egy könyvben,hogy mi a magyarázata a mozgó megfigyelő órája dilatációjának a nyugvó megfigyelő rendszeréből nézve.Az volt a magyarázat,hogy a mozgó megfigyelő a saját órájának a fénysugarát egyenesen haladónak a látja az óra két tükre között.Míg a nyugvó megfigyelő ugyanezt a fénysugarat cikk-cakk-os pályájúnak látja,így hosszabb utat tesz meg a fény amíg az egyik tükörtől a másikhoz jut.A könyv ezzel magyarázta az idődilatációt illetve egy derékszögű háromszög befogóját kell kiszámítani,amiből meg lehet kapni a gyökalatt(1-v2/c2) tényezőt.

Ezek a jelenségek tényleg bekövetkeznek.A "látszólagos" alatt azt értettem,hogy a koordináták szerinti vektorkomponensek változnak,mert ez inerciarendszertől függően más-és más.A valóságos alatt pedig az intervallum változását értettem,ami minden inerciarendszerből nézve ugyanakkora.

 

 

Előzmény: cíprian (51173)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51183

Szia Cíprian!

 

"De azért valljuk be, ez egy kicsit ízlés dolga is, leszámítva a foton nyugalmi tömegével kapcsolatos filozófiai problémát. Ez utóbbi lényegében az érv amellett, hogy vessük el a mozgási és nyugalmi tömegek definícióit."

Azért is kell szerintem elvetni a mozgási tömeg fogalmát,mert a tömeg az erővel szembeni ellenállás törvénye.A fotonnál megoldódna minden mert neki nincs tömege,és a sajátideje nulla.Nem jelenik meg a "mozgási tömeg" számlálójában a végtelen.

 

Előzmény: cíprian (51172)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51182

Szia!

 

Köszönöm,mostmár világos!

Előzmény: mmormota (51181)
mmormota Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51181
Természetesen nem, a keringési idő a pálya magasságától függ, más irányban is lehet 24 órás ciklussal keringeni. De akkor nem marad meg a hold a felszín ugyanazon pontja felett. A geostacioner pálya pedig éppen ezt jelenti.
Előzmény: Aurora11 (51175)
ivivan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51180
"Csak a fény futásidejét kellene figyelembe venni amíg a foton a 30 000 km magasságból földet ér."

Épp tegnap másolta be valaki, hogy a GPS műholdak 20200 km magasan keringenek. És pontosan ennek az úthoz szükséges időből számolja ki a GPS kütyüd, hogy hol van...

"Mindezt azért mert hozzánk képest nem mozog. ÁLL."

Ha figyelmesebben olvasnál, akkor nem írnál ilyen marhaságot. Olvass visszább, láthatod, hogy kb 55 fokos szögben keringenek az egyenlítőhöz képest és naponta kb kétszer kerülik meg a Földet. Igen messze vannak attól, hogy álljanak...
Előzmény: Astrojan (51171)
ivivan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51179
Oké. Akkor szerinted is valóságos az idődilatáció és hosszkontrakció. Nagyon jó, de a múltkor kissé félreérthetően fogalmaztál...
Előzmény: Aurora11 (51176)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51178

Sziasztok!

 

Most suliba kell mennem.De hamarosan folytatom.

Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51177

"A gravitáció sem hat rá. Blöff az egész. Mutassatok egy kisérletet ahol a gravitáció hatással volt az órákra."

 

A gravitáció hatása abszólút,azért mert a gravitáció hatása alatt lévő rendszer ekvivalens egy gyorsuló rendszerrel.Itt az intervallumok változnak meg,aminek nagysága minden inerciarendszerből nézve azonos.

Előzmény: Astrojan (51171)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51176

Ha találkoznak és a visszatérő iker változtatta meg a sebességét,akkor ő tényleg fiatalabb lesz,mint a végig állandó sebességgel terjedő testvére.

"A vonat befér az alagútba, vagy nem?"

Pontosan,hogy is szól a példa?Mertha a pajtás paradoxonra gondolsz,ott a pajta rndszeréből benézve befér a rúd a pajtába,de a rúd rendseréből nézve nem egyidejű az a két esemény amikor a rúd eleje a pajta elejéhez,és a rúd vége a pajta végéhez ér.

 

A specrelbe kell a tömeg,ha az impulzus-,és tömegmegmaradás mellett felírod a tömeghéj feltételt(m2=E2-p2).

 

Előzmény: ivivan (51169)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51175
Csak akkor tudja 24 óra alatt megkerülni a Földet?
Előzmény: mmormota (51170)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51174

"A neutrinonak a tömege olyan pici,hogy a gyenge kölcsönhatásokban elég jó közelítés,ha nulla tömegűvé teszik,mert akkor mértékinvariáns gyenge kölcsönhatással számolni."

 

Ebben tévedtem,mert nem a neutrino a gyenge kölcsönhatás közvetítő részecskéje.Így a gyenge külöcsönhatás mértékinvarianciája nem függ a neutrinotól.Mivel a W és Z bozonoknak van tömege,így a gyenge kölcsönhatás nem mértékszimmetrikus.

Előzmény: Aurora11 (51165)
cíprian Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51173

Egy valamit szeretnék mondani a valós-látszólagos vitához.

Ez a probléma csak addig lehet homályos, amíg nem foglalkozunk dinamikával. Mert ha erőről beszélünk, akkor már nagyon is valóságos a relativisztikus szorzóval történő módosítás.

 

Egy homogén mágneses töltésre ható erőt felírhatjuk az általánosított Lorentz-erővel, ahol nemcsak a mágneses momentum, hanem az elektromos erőtér is szerepel. A klasszikus fizikával, kis sebességnél a laboratórium rendszerében felírva a töltésre ható erőt:

 

ma=-e(E + (v,B)) 

 

(nem vacakolok a képlettel, ezért írtam v és B közé vesszőt)

 

Nagy sebességeknél mindenképp módosítani kell a fenti képletet, mert már nagy az eltérés a fenti newtoni alaktól.

Szintén a laboratórium rendszerében felírva a legegyszerűbb esetre:

 

ma=-e(E + (v,B))sqrt(1-v2/c2)

 

lesz a pontos képlet.

 

Látható, hogy a laboratórium rendszerében kellett korrigálnunk a relativisztikus szorzóval. Ez már nagyon is valódi, kézzel fogható korrigálás! Ez a képlet indította be Einsteint is a specrel modellje felé. A specrel jól visszaadja a Lorentz-erőt a nagy sebességű testekre. Vagyis ha dinamikáról beszélünk, akkor már nagyon is valódiak a korrekciók.

 

A gyorsulás valódiságára vonatkozólag olvastam a véleményed, de szerintem ezt figyelembe kell venni akkor is, ha csak sebességről beszélünk a valódi-látszólagos vitában. Vagyis nem a fény látszólagos viselkedése okozza a specreles korrekciókat a newtoni fizikához képest.

 

 

Előzmény: Aurora11 (51154)
cíprian Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51172

"Úgy hogy nem írtam le azt,hogy m=m0/gyökalatt(1-v2/c2).Nem hittem azt,hogy a tömeg változik a sebességgel."

 

Szia!

 

Nekem is az a véleményem, hogy az md/dt( v/sqrt(1-v2/c2))=F(r) deriválás után nem a tömeghez kell tenni az 1/sqrt(1-v2/c2) relativisztikus szorzót, hanem a gyorsuláshoz, és nem jó használni a mozgási tömeget. 

 

Azonban ez nehezebb kérdés, mint amilyennek látszik. Ha a newtoni tömegdefinícióból indulunk ki, akkor sajnos szükségképpen eljutunk a Lorentz-Fitzgerald kontrakcióhoz. A L-F kontrakció nem azonos a specrel hosszkontrakciójával, ezt sokszor kitárgyaltuk. Ha viszont van L-F kontrakció, akkor ennek az a következménye, hogy mozgás közben megváltozik a tömegsűrűség. (Hraskó:Relativitáselmélet, 122-124. oldal.) Newtoni fizikából tehát arra a következtetésre juthatunk, hogy a tömegsűrűség megváltozott.

 

A specrel megengedi, hogy a tömeget skalárként kezeljük, és kivigyük a négyesimpulzus elé szorzónak. Ekkor nincs külön nyugalmi és mozgási tömeg. De megtehetjük azt is, hogy a tömeget benn hagyjuk, ekkor van mozgási tömeg. Ez a választás csak tőlünk függ. Nekem az a szimpatikus, ha kivisszük skalárként, mert ekkor nem kell bevezetni a longitudinális és transzverzális tömegek fogalmát. Helyette azt mondjuk, hogy más a gyorsulás mozgásirányban, és más mozgásra merőlegesen. De azért valljuk be, ez egy kicsit ízlés dolga is, leszámítva a foton nyugalmi tömegével kapcsolatos filozófiai problémát. Ez utóbbi lényegében az érv amellett, hogy vessük el a mozgási és nyugalmi tömegek definícióit.

 

Előzmény: Aurora11 (51156)
Astrojan Creative Commons License 2008.10.21 0 0 51171

Abban igazad van, hogy nem abszolút változáson esik át a mozgó rendszer, hanem csak mi látjuk másnak a mozgó rendszer idejét...

 

Hohóó, hány éve vártam, hogy ezt végre valaki belássa. Köszönöm Aurora.

 

A geostacionáriusra telepített "GPS" órajelet nem kellene torzítani, nem kellene megerőszakolni, az hozzánk pontos időközökben érkezne le. Csak a fény futásidejét kellene figyelembe venni amíg a foton a 30 000 km magasságból földet ér.

 

Mindezt azért mert hozzánk képest nem mozog. ÁLL. Nincs sebességkomponens.

 

A gravitáció sem hat rá. Blöff az egész. Mutassatok egy kisérletet ahol a gravitáció hatással volt az órákra. (De remélem senkinek sem lesz arca a műkedvelő hegymászó apuka háromnapos játszadozásával előhozakodni.. Tudományos igényű kisérletre gondolok, ez talán elvárható.)

 

Tudom Dubois, te most belinkeled a grafikonodat, csakhát ezt a grafikont nem támasztja alá semmiféle kisérlet. Vagy szerinted vittek már fel geostacionáriusra órát ?

 

Előzmény: Aurora11 (51151)
mmormota Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51170
Természetesen. Gondold át...
Előzmény: Aurora11 (51168)
ivivan Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51169
Nem gondoltam, hogy az első kérdésemen így elvégzel. Fizikus hallgató vagy, nem? Én meg egy vacak progmattal zavarba tudlak hozni?

Na mindegy. Belekeverted a gravitációt a kérdésbe, amit nem kellett volna. Maradjunk elsőnek a specrelnél.
Átfogalmazom a kérdést: az ikerparadoxonnál a visszatérő iker szerinted fiatalabb lesz az itt maradt ikernél, vagy nem?
A vonat befér az alagútba, vagy nem?

"A specrelben a csomó félreértést vagy az okozza,hogy skalárként kezelik azt ami vektor,ott még az a sok minusz előjel,illetve nem tudják honnan származik a gyökalatt(1-v2/c2) tényező és rosszhelyre rakják.Ez nem lenne baj,de hogy az új helyre rakással átértelmezik a tömeg fogalmát,az már baj!"

Na az a baj, hogy a specrelbe mindig belekavarod a tömeget. A specrel egy betűt nem ír a tömegről. Nem része, az az áltrel. Abba ne menjünk bele, mert én biztos nem értenék belőle egy kumma szót sem. Elég nekem a specrel...
Előzmény: Aurora11 (51158)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51168
Csak az egyenlítő körül lehet geostacionárius pálya?
Előzmény: mmormota (51166)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51167

Hallottam arról,hogy régebben a távközlési műholdakat szerették ilyen pályákra küldeni.

Előzmény: mmormota (51166)
mmormota Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51166
Elég nehéz lenne kideríteni, az északi vagy déli félgömbön van-e valami, ha csak geostacionárius pályán lennének a holdak. Az egyenlítő körül pedig kegyetlenül pontatlanná válna az egyenlítőtől való távolság mérése.

Az ilyen típusú gondok elkerülésére választottak olyan pályákat, amik nagyjából egyenletesen beterítik a felszínt.
Előzmény: Aurora11 (51164)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51165

Egyébként a foton nulla tömege azt okozza,hogy az elektromágnességben teljesül a mértékinvariancia.Például,hogy divA-t tetszőlegesen határozhatjuk meg,mert és a legkényelmesebbnek megfelelő a Lorentz-,illetve a Coulomb-mérték.Mert a képletekben divA-nak ugyis a rotációja fordul elő,ami nulla.A neutrinonak a tömege olyan pici,hogy a gyenge kölcsönhatásokban elég jó közelítés,ha nulla tömegűvé teszik,mert akkor mértékinvariáns gyenge kölcsönhatással számolni.De a neutrinooszcilláció miatt a neutrinonak biztosan van tömege,ezért a mértékszimmetria a gyenge kölcsönhatásban csak közelítő szimmetria.

Előzmény: Aurora11 (51163)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51164

Biztos már sok nem jutott hely a GPS műholdaknak a gestacionárius pályán.:)

Előzmény: mmormota (51162)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51163

Ha már aki belép erre a fórumra,és elolvassa,hogy a tömeg nem függ a sebességtől,és ezt átlátja,akkor már megérte...Meg,hogy a fotonnak nincs tömege,a fénynyomás csak azt bizonyítja,hogy a fotonnak impulzusa van.A fotonra nem igaz a p=mc összefüggés,illetve az mc2=hf(Ezeket egyes könyvekben leírják.),mert nincs tömege.

Amíg ezt nem fogadjátok el,akkor érthető,hogy a Lorentz-transzformációról való ellentétes képünk is miből származik.Hogy most van-e rövidülés vagy nincs,a méret vagy a hosszmérték változik-e...A tömeg kérdését mindenképp tisztázni kell,fontos hogy belássátok,hogy a fotonnak miért nincs tömege.

mmormota Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51162
"A helymeghatározás 24 db nagy műhold segítségével történik, melyek a Föld felszíne fölött 20200 km-es magasságban keringenek, az Egyenlítővel 55°-os szöget bezáró pályán. Egy-egy műhold nagyjából naponta kétszer kerüli meg a Földet."

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/GPS
Előzmény: Aurora11 (51161)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51161
GPS műholdak szerintem eleve geostacionáris pályán haladnak.Vagyis nem mozdulnak el a Földhöz képest.Emiatt tudják a Föld egy pontjának koordinátáit megadni,hogy a saját koordinátáik fixek.Ha más pályán keringenének,ahol a Földhöz képest lenne relatív sebességük,akkor minden sokkal nehezebb lenne.
Előzmény: Dubois (51157)
mmormota Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51160
Gézoo írta korábban, hogy tanította a specrelt. Sokan kételkedtünk ebben, de az idő mintha őt igazolná...
Előzmény: Dubois (51157)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51159
A geostacionárius pályát az definiálja,hogy pont egy nap alatt kerüli meg a Földet.Vagyis mindig a Föld egy adott pontja felett áll,a Földhöz képest nem mozog.A távközlési műholdak geostacionárius pályán haladnak.
Előzmény: Dubois (51157)
Aurora11 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51158

Nem hittem azt,hogy a fotonnak van tömege.Nem szabad összetéveszteni azt ,hogy a vektorok hosszai összeadódnak,csak a komponensei adódnak össze.Épp ez különbözteti meg a vektort a skalártól.Akkor azt hiszi,.hogy azért mert a fénynyomásból az következik,hogy a fotonnak tömege van,az nem érti,hogy mi a különbség a skalár és a vektor között.A fotonnak impulzusa van,ami egyenlő az energiájával,de nincs tömege.A tömeg a vektor hossza,a tömegek nem adódnak össze.

 

Érteni kell mi a különbség a sajátidő és az időkoordináta között.Vagyis mi a különbség az intervallum és valamely koordinátja között.

 

A specrelben a csomó félreértést vagy az okozza,hogy skalárként kezelik azt ami vektor,ott még az a sok minusz előjel,illetve nem tudják honnan származik a gyökalatt(1-v2/c2) tényező és rosszhelyre rakják.Ez nem lenne baj,de hogy az új helyre rakással átértelmezik a tömeg fogalmát,az már baj!

Előzmény: Aurora11 (51156)
Dubois Creative Commons License 2008.10.20 0 0 51157

"Tegyük,fel,hogy a GPS felettünk egy geostacionárius pályán kering,akkor a mi és a GPS rendszere azonos sebességű"

 

Azért ez számos relativitáselméleti félreértésed nélkül is durva.

Előzmény: Aurora11 (51154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!