Nem a hitetlenség, inkább az egyet nem értés szólt belőlem. Vannak nagyfokú myopok, ezt tudom mivel magam is optikus vagyok. Mielőtt megköveznél mert próbálok egy ilyen embernek minél esztétikusabb lencsét találni, azért álljunk meg egy szóra! Ugyanis egy lentilux lencse, nem sokkal olcsóbb egy magas törésmutatójú vékonyítottnál! Más kérdés, ha az illető a 70-es évek stílusában öltözködik, mint a képeken látható hölgy Moszkvában. (Miért pont Oroszország? Nem gyanús?) Ráadásul nem mai képek! Ha téged vonz egy ilyen hölgy, én azt tiszteletben tartom, a te ízlésed! Azzal viszont nem értek egyet, hogy valakit hiúnak nevezel csak azért, mert ha nem muszáj nem szeretne a "szódásüveg alján" átnézni. Ráadásul üvegből? Ólomnehéz! Ma már megvannak azok a technikák, amikkel a nagyfokú myopoknak is el lehet készíteni egy esztétikus szemüveget. HA VAN RÁ IGÉNY! A legegyszerűbb a kontaktlencse+ szemüveg megoldás. A lentiről pedig egy mondat: nézd meg a látóterét! Anna csak azon a másfél centis lyukon lát élesen.
A mi szemüvegeinkről nincs fotóm és nem is csinálok. Egy kissé hitetlennek tűnsz, gondolom azért, mert te magad is optikus vagy. Ha viszont nem csak hitetlen vagy, hanem kíváncsi is, akkor jónéhány érdekes (és nagyon sok kevésbé érdekes) fotót találsz az alábbi három link-en (én is ezeken láttam a -46D-set, ha ugyan tényleg az): http://public.fotki.com/Russian-GWG/ http://public.fotki.com/Micha/gwg/ http://ad2412.free.fr/menu.html Ha szakember vagy, akkor várom a véleményedet arról, hogy ezek a képek és a hozzájuk tartozó dioptria adatok valóban hitelesek-e. (Nyilván egy része igen, egy része pedig nem.) Főleg a -46D-s hitelessége érdekelne, amit az első link alapján találsz meg a legkönnyebben, mert ott dioptria szerint vannak rendezve a fotók. (A -48D és a -50D már szerintem is kamu és nyilván van néhány PhotoShop művészeti alkotás is köztük, bár azokat külön mappákba szokták rakni.)
Régen kérdezted, de azért megírom, hogy én láttam már -46 dioptriás szemüveget is (lentikulár bikonkáv lencse volt női fém keretben) és ismerek olyan srácot, akinek -30 dioptriás (lentikulár lencsés) szemüvege van fém keretben.
Én -14D -16D szemüveget hordok, a barátnőm -20D -24D-t, az ő legjobb barátnője pedig +20D-set és olvasáshoz +24D-set. A barátnőm külsejében pont azt szeretem a legjobban, hogy nagyon vastag szemüvege van. Egy lány esetében ez rendkívül vonzó tud lenni és ezt nem csak én gondolom így. Én már gimnazista koromban konkrét igényekkel mentem az optikusomhoz, mert sajnos ők már akkor is inkább a pénzre hajtottak, nem a minőségre. Azt javaslom, hogy szánj rá pár órát és olvass utána az Internet-en a szemüveggel kapcsolatos alapfogalmaknak, mert szerintem luxus ennyire kiszolgáltatnod magad egy profitorientált cégnek. Egy használtautó piacra sem mernél bemenni és venni egy másfél millás autót, ugye? Ami még szemet szúrt nekem, az a hiúságod. Ezzel a hozzáállással nem lehet megfelelő szemüveget vásárolni. Egy szemüveg elsősorban arra való, hogy a látást javítsa, nem pedig arra, hogy jól nézzen ki. (Nem véletlenül fehér a jó szemüveglencse oldala!) Ha érdekel, akkor rengeteg infót és tanácsot adhatok (és adok is szívesen), de íme a legjobb, amit tanácsolhatok: egy vastag és jó erős műanyag keret (nem túl nagy és nem túl kicsi) és benne egyfókuszú, normál fénytörésű (azaz nem un. vékonyított), nem fotolux (azaz nem fényre sötétedő) Zeiss vagy Hoya üveg lencse, antireflex (és egyéb) bevonatokkal. Ennél jobb a látás szempontjából nincs. Minden más megoldás a külcsín javára és a látás (meg persze a pénztárcád) kárára megy.
Az hogy melyik lencse hogy néz ki becsiszolva, nagyban függ attól is hogy milyen keretbe kerülnek. Ezért nehéz neten keresztül ebben a dologban állást foglalni. A ha a nyers lencsét nézzük, beszélhetünk milliméterekről. Nagy különbség az 1.6 és az 1.74-es között van. Ahol használják a Hoya rendelőprogramot, ott tudják neked modellezni a méreteket.
A keret letapogató (Tracer) nem túlzottan elterjedt dolog. Ott alkalmazzák, ahol nincs hely, vagy ember aki műhelyezzen. Ezekbe az üzletekbe a Hoya már előre lecsiszolva küldi a lencséket. A többi optikában ahol helyben van műhely, a nyers lencse jön, amit a boltban csiszolnak formára.
Az egyik üzletben azt reklámozzák, hogy a hoya típusú vékonyított lencsét tudják speciális kerethez készülő eljárásssal vékonyítani. Feltétel egy speciális letapogató gép az optikában, amivel a keretformát letapogatják és "hozzászerkesztik" a megfelelő lencséket. Ezen adatokat kell a gyártóhoz küldeni, ami alapján készül a speciális, kerethez készülő, lencse.
Sajnos ez az üzlet elégé messze van tőllem helyileg.
A kérdésem az volna mi lehet ennek a letapogató gépnek a neve, gondolom más optikálban is alkalmazzák.
A másik kérdésem, hogy a Hoya lencséket a Hoya cég már készre csiszolva küldi az optikába? A Hoya csiszolja be, vagy az optikus?
Tudja valaki mekkora a különbség egy -4dioptriás Hoya 1.6 AS , 1.67 AS és 1.74 AS lencse között? Néhány tized miliméter vagy annál jóval több? Az ára miatt kérdezem, mert árban igen nagy különbségek vannak.
Na, felhívtalak. És egy kedves női hanggal megbeszéltem, hogy pl. jövő héten szerda délután is dolgozol. Sokat változott a hangod. :) Vagy a memóriám nem a régi már.
Nem a csilivili kirakat a lényeg, bár az sem elhanyagolható szempont hogy egy üzlet hogy néz ki.
A Látás hónapjában pedig nemcsak VE vagy Ofotré, hanem rengeteg magán optikus is benne van. De ha nincs, az se riasszon el, mert ahogy írtam, (általában) ha helyben készül a szemüveg, a vizsgálat abban az esetben is ingyenes.
Általában óvok mindenkit a multiktól. Most is ezt teszem.
A három akit írtam, jó maszek! Van egy negyedik is, a XII. Királyhágó utcában, Királyhágó Optika. (kórházzal szemben) Ő is jó! :-)
Bocsi, nem akartam bizalmatlannak tűnni, csak ismerősök rossz tapasztalatából indultam ki...
Köszi az ajánlatokat! Még egy kérdés: nagy optikákba (lásd VE pl.), érdemes menni? Tudom, h ők benne vannak a látás hónapja rendezvénysorozatban, és szimpatikus a kirakatuk is... (De ezzel ugye nem sokra m1ek...)
Hogy hol van szemorvos a három közül, azt nem tudom, viszont ha nem kívánsz szemfeneket nézetni, vagy szemnyomást méretni, akkor nincs is rá szükséged. Erre találták ki az optometristát.
Egyet pedig engedj meg a szakmám védelmében: Ha nem kell szemüveg, nem hinném hogy bármit is fel fognak írni. Nálunk nem létezik placebo! Legfeljebb javaslatot tehetnek -ha mondjuk monitor előtt dolgozol- egy védőszemüveg elkészítésére. Több bizalmat kérek szépen!
A vizsgálat, -ha szemüvegre van szükség és ott készítteted el- a legtöbb helyen ingyenes. További árakról érdeklődj a boltokban. Sok sikert! :-)
A segítségetekre lenne szükségem. Olyan optikát keresek Budapesten, lehetőleg a XI. kerületben v ahhoz közel, ahol van megbízható szemorvos, és nem csak arra mennek ki, h mindenképpen csináltass náluk szemüveget (szal ha nem kell, nem írnak fel stb.).
Meg lécci írjátok meg, h mennyibe kerül egy vizsgálat stb. Esetleg azt is, h h zajlik.
Na, mintha direkt csinálnád! :-)) Pénteken is vagyok ezen a héten 17 óráig. Szombaton pedig szombat van mert én sza..k a csereberére, mert megtehetem. :-) Úgyhogy 9-től 12-ig! Okés, vagy nem okés?
Találós kérdés 2: ki fog pénteken nem pénteki nap szerint dolgozni 4-ig, hogy még véletlenül se tudjon időben odaérni valahová, ahová menni akart? :)
Ma tudatosult bennem, hogy nálunk pénteken szerda lesz és csak szombaton lesz péntek. :))) Látogató, nálatok szombaton szombat lesz vagy péntek? Izé, meddig vagy ott szombaton, ha egyáltalán... :)
Minden alkalommal ott hever az a keret, de még nem mutatták olyan közelről, hogy további infókat gyűjtsek róla. Annyit már sikerült kisasolnom legutóbb, hogy valszeg damilos a cucc. :-D
Ha katalógusból nézték ki neked az árat, akkor ne félj, ajánlott fogyasztói áron dolgoznak. Majdnem mindenki ezt teszi, kár üzletről üzletre járnod. Ha fejből löktek egy árat.... akkor kérdezd meg máshol is. :-)
Látásvizsgálatot csak szakember végezhet. Ahol ezt látod kiírva, legyen az VE vagy más, ott vagy orvos, de legtöbbször optometrista dolgozik. A kettő között a te szempontodból nincs sok különbség, nyugodtan bemehetsz optikába is vizsgáltatni. Előnye hogy nem kell sorban állnod a rendelőben, (hogy aztán kapj egy vényt ami 600 Forintot ér) és nem lihegnek mögötted ezren, ezért a vizsgálónak több ideje van veled foglalkozni. Hajrá!