Hétfőn indulunk nyaralni Pöstyénbe, a fürdővárosba. Két kérdésem van:
* nem nagyon járok szlovákiába, mióta b.....kodnak velünk a tótok, ezért sajnos nem is vagyok képben, hogy mi az utakon, meg általában a helyzet. Annyit olvastam, hogy a rendőrök előszeretettel büntetgetik a magyar autósokat. Ki hogy érzi ezt?
* a környék milyen nevezetességeket tartogat egy túrista számára?
Két gyönyörű barlang van a környéken, a Bélai és a Déményfalvi cseppkőbarlang. Mindkettőben jó sok lépcső van, magyar nyelvű leírást kaptunk. Itt találod a belépőket és minden fontosat a barlangokról:barlangok. Szepes váránál két parkoló is van, nem érdemes lentről indulni ( Szepesváralja), a másiknál majdnem a bejáratnál parkolhatsz. Ezt úgy találod meg, hogy mész tovább Eperjes felé, és amikor a várral melletted van, szinte elhagyod, jobbra visz egy út, ami felkanyarodik a bejárathoz. Lőcsén a városházát érdemes megnézni és a Szent Jakab székesegyházat, itt magyarul is meghallgathattuk az idegenvezetést, ráadásul egy szlovák srác mutatta meg, hol van ez a "doboz". Mindezt a főtéren találod. Ólublón is van egy gyönyörű vár. Ezek emlékeim szerint max. 1-1,5 órán belül elérhetők Csorba-tótól. Ötleteket még itt találsz:Magas-Tátra. A parkolás egységes, a másik fórumon 4,7 eurót írtak. Ez egésznapra szól, és ha megveszed a Csorba-tónál, megállhatsz vele pl. Tátralomnicon is. Hol lépitek át a határt? Túrákban mennyire vagytok felkészültek? Ismeritek a terepet, vagy először jártok majd itt?
Szombaton szeretnénk menni a Csorba tóhoz a barátainkkal.Tudna Valaki segíteni,hogy mennyi pl a parkolás,milyen programokat érdemes beépíteni a kirándulásunkba,merre érdemes kocsival menni,mennyi idő kb? Előre is köszönöm! Viki.
Szia Idegenvezetés nemcsak szlovákul van, hanem sok más nyelven is lehetséges, csak előre le kell foglalni. http://www.bojnicecastle.sk/OTVAR/ceny-en.htm Németül és angolul ingyenes, más nyelven 13.28/csoport.
Május 31-én egy rövid egynapos kirándulást tettünk Bojnicén. Azt hiszem Közép Európa egyik legszebb kastélya talán. Budapestről durván 3,5órás út de megérte. Nagyon szép a kastély kívűl belül egyaránt. Az idegenvezetés kb75 perc de tulajdonképpen végig rohanjuk a termeket folyamatosan noszogattak minket a haladásra, annyi a látnivaló szerintem legalább két órás programot kéne szervezniük. Sajna idegenvezetés csak szlovákul üzemel.
Uff...nem is reméltem, h ilyen gyorsan jön válasz :) köszi Gyongyhaju ( az Előrelátó !) Nem publikus a mailed. Ha esetleg leirnád ( nem kell direktben, betű szerint persze ) üdv
Volt korábban egy oldal: http://csmszki.fx3.hu/ ezen elérhetőek voltak a szlovak turistatérképek, korábban; most már nem működik sajnos. Ha tudja vki, h hol érhető el mostanság az oldal v anno letöltögette és tudna esetleg segiteni... köszönve üdv
--------------------------------------------------- Eladó Hátizsákkal Szlovákián át kötetek Magas-Tátra 1500 Ft Alacsony Tátra 1500 Ft --------------------------------------------------- Eladó VKU 8 1:25000 - Kis Fátra 1000 Ft ---------------------------------------------------
"....Azonkívül van valami jó ötletetek, hogy az esti szánkózáson kívül mit lehet csinálni Besztercebánya és Donovaly környékén 3 nap alatt decemberben??...."
Szeretkezni, szeretkezni, szeretkezni. :) Azonkívül érdemes Besztercebányán felszállni a vonatra és elvonatozni Túrócszentmártonig. Ez Szlovákia legszebb vasútvonala, káprázatos vonalvezetéssel, alagutakkal, viaduktokkal. Útközben a Harmanec-i cseppkőbarlangnál le lehet szállni, barlangozni egyet, aztán tovább.
Köszi a választ!!!:-)Síelni nem akarunk idén, inkább csak esti szánkózni (17:30-21:00), napközben meg kirándulni. Aquaparkokon kívül mit érdemes még csinálni, megnézni, kipróbálni a környéken????Mi gyakran túrázunk,érdekelnek barlangok is, szóval ha van még bármi ötlet ,légyszi írj:-)
Tavaly februárban szánkóztam Tarajka és Ótátrafüred között, jó volt de olyan sokáig nem volt nyitva a sötétben, és csak a szánkózásért nem utaznék tovább. Azt nem írtad, hogy síelni mész (mentek), vagy csak kirándulni, milyen szinten síeltek. A Tátra persze szebb mint Donovaly, de kezdőként inkább Donovalyban síelnék. Mindkét helyen vannak aquaparkok a közelben.
Vagy szerintetek érdemes többet autózni.. és szánkózni Ótátrafüred és Tarajka között?Sosem voltam még Szlovákiában, szóval minden válasz segítség lenne...de ahogy olvasom,a kirándulók nagyrésze a Paradicsomba megy....légyszi írjatok!!!
Sziasztok! Kipróbálta már valaki az esti szánkózást Donovalyn???Milyen?Azonkívül van valami jó ötletetek, hogy az esti szánkózáson kívül mit lehet csinálni Besztercebánya és Donovaly környékén 3 nap alatt decemberben??....talán a magas Tátra szebb lenne, de nem akarok annyit autózni, ha nem muszáj (Pestről megyünk) Előre is köszönök minden információt!!!!!!!
Igen januartol Euro lesz a hivatalos,tobb mint vszinu,hogy meg januarban lesz kitolva par nap,amig parhuzamosan mindkettot elfogadjak,de aztan csak az Euro. Atvaltani bankokban es postan lehet majd.
Koronát meddig fogják elfogadni Szlovákiában? (úgy tudom; 2009 januártól az euro lesz a fizetőeszköz; már most is ki vannak irva az árak euroban is, koronában is; nem tudom meddig lesz párhuzamosan mindkettő ?) Ha még sem sikerülne addig elkölteni kint, akkor itthoni pénzváltók meddig fogják visszaváltani forintra?
Ezt én is kerestem, igaz, kicsit régebben. Honlapot nem találtam. A legközelebbi információ mindössze annyi volt, hogy kb. 32-36 óránként tör fel, és a legközelebbi időpontért érdeklődjek a kassai turistairodában, vagy a herlányi postahivatalban telefonon.
Szlovákiába, Selmecbánya környékére szervezek 4 napos hosszú hétvégés kirándulást október 23-26-ig (csütörtök-vasárnap). Még van néhány szabad hely a csapatban, amire várunk 1-2 autós, telekocsit vállaló túratársat. Fiatal csapat, 25-35 éves korúak vagyunk.
Részletek a Sétafika.hu túraoldalon: Szlovákia - Selmeci hegység vagy e-mailben: feketedorka kukac citromail pont hu
Egy kirándulás programjába szeretnénk beiktatni a herlányi gejzírt, de ehhez jó lenne tudni, hogy mikor esedékes a kitörése.
Nem tud valaki esetleg egy honlapot, ahol ezt meg lehetne tudni?
Egy ilyet találtam, végszükség esetére:
"Mivel ez az egyedüli természeti színház minden második nap lejátszódik, a következő kitörés feltételezett időpontjáról a herliansky postán, telefonon keresztül lehet érdeklődni."
Sziasztok! Egy barátom felvetésére hétvégén megejtenénk idei közös túránkat. Egy napra hazai tájakban gondolkodunk (Visegrádi-hgys, Börzsöny), de mivel nem zárkózunk el két naptól sem, felvetődött Szlovákia. Tudom nincs sok idő addig, de ha tudnátok javasolni vmi szép helyet, örömmel venném. A Magas-Tátra talán kemény lenne és két napra sok is, az Alacsonyban már jártam. Ami itt a fórumon megtetszett az a Kis-Fátra, a két Rozsutec megmászása. Esetleg Szlovák Paradicsom. Szállás sátor v magánház. Ha esetleg közelebbi szép helyekről is tudtok... minél kevesebbet szeretnék autózással tölteni. Szóval egy-két kisebb túra, egy-egy szép város, vár érdekelne. Előre is köszönöm a segítséget! t