Na most mondok olyat, hogy mindenki elámul! (najó nem)
Szóval sokszor írtam már, hogy milyen jó a Lenkei vitamin, meg azt is, hogy szedem, érzem a jó hatást, de azért óvatosan kezelem és keresem az ellenérveket.
Most voltam Thermográfiai vizsgálaton. Itt kb leírták, milyen bajaim vannak (és tényleg, előbb mondta az orvos, mint én) és még egy két dolgot amin meglepődtem, de csak a lényeget írom le.
1. gyenge az immunrendszerem (C vitamin szedés mellett??) (mondjuk most sem érzem magam betegnek) 2. csontkopási/meszesedési problémák (Calmag mellett?) (na ez stimmel, mert épp ezért szedem a calmagot. Kérdés, hogy rosszabbodott-e azóta az állapotom és hozzátenném, hogy eddig minden orvos (természetgyógyász is) azt mondta, Ca/Mg-ot óvatosan kell szedni, mert nem megfelelő szedése esetén problémát okozhat) 3. Qva erős Bélflóra hiány!!!! (közepes vitamincsomag. nokomment)
Namost Lenkei terméket szedve a fentiek elég érdekes dolgok nem???
Az biztos, hogy vitaminra szükség van. Kérdés csak az, miből mennyire. És visszajutottunk az eredeti kérdéshez.
U.I.:Lenkei termékét szedve jól érzem magam. Nélküle jelentkeznek a tünetek. De ha jobban meggondoljuk, akkor a KV-nak is jó hatása van előszőr, aztán később jön ránk a fáradság, az utóhatás.
Na ezen most mindenki elrágodhat, mint a gumicsonton. Én megpróbálok lejönni Lenkei cuccairól és áttérni másra. Valami olyanra, ami az én alkatomhoz van "faragva". Remélem sikerül.
A szubklinikai skorbutot az imént tanultam... A lenti nagyobb idézetben van. Az Aloe más tészta, csak azért írtam, hogy úgy gondolom, hogy ha valami beválik éveken keresztül (itt jött szóba a mamám is), akkor az a dolog rendben van. Egyébként ő kb. csak a 3. havi folyékony Alapot szedi Lenkeitől, előtte 19,5 évig California Fitness termékeket szedett. Azok is elég komoly adagok. Engem ő nevelt a "vitaminszeretetre".
"és valójában a szubklinikai skorbut szintjén vannak nagyon sokan. "
Ezt honnan tetszik venni ? Lenkei-könyv ?
"Az OÉTI vagy ANTSZ honlapján találtam egyszer egy táblázatot, hogy napi kb. 200 mg C-vitamin beviteléhez most, 2008-ban (vagy tavalyi-tavalyelőtti adat) melyik gyümölcsből, zöldségből hány kg-t kell megenni egy nap. Napi 2 db almánál tuti, hogy soha nem eszik többet egy ember egy nap átlagban."
Igen. Ergo? Mennyire természetes a napi 200mg C-vitamin ?
"Illetve sokszor hallani, hogy nem szabad a vitaminokat túladagolni, mert így bajod lesz, meg úgy... De kérdem én, akkor miért nincsen egyik HohesC-re vagy Rama margarinra se ráírva, hogy "nehogy 1,62 liternél többet igyál, mert az már mérgező."????"
Mert kicsi az esélye, hogy ennyi Rámát megeszel.
Egyébként 1.62 liter Hohes C természetesen nem mérgező.
"És elvileg napi 1 alma mindenre elég. MÉGSINCS kint a zöldségesnél a nagy tábla, hogy "az egészségügyi határértéket nem lépje túl a napi almafogyasztásban, mert veszélyes!""
???
Más a (természetes) alma, illetve a szintetikus megavitaminok.
A szögre sincs ráírva, hogy ne szórd a szemedbe.
"Na, az ilyen ellentmondások miatt vagyok benne biztos, hogy csak hülyítenek minket."
Még egyszer: KIK?
"A nagymamám kb. 20 éve (amióta a piacon kapható) szed komplex multivitaminokat (nem Centrumot, hanem a "magas" tartalmúakat), "
20 éve még nem volt scientológus mega-vitamin, tehát nem azt szedi, hanem "'normál" multivitamint - amivel nincs is baj.
"plusz kiegészíti kalciummal, magnéziummal"
Ez idős korban nem is árt! (Osteoporosis)
"és csodák csodája (lekopogom...) még egy lyukas foga sincs, megvan mind a 32 aját eredeti foga, 5 évente 1x náthás, most 70 éves, és a 2 hete készített labor eredményei 100%-a a határértékeken belül van."
Gratulálok (tényleg).
Akkor? Ebböl milyen következtetést vonhatunk le ?
"Szerintem az eredmény számít. Én az Aloét is azért próbáltam ki, mert jókat hallottam róla. Nem kezdtem lexikális kutatásokba, hogy majd én megfejtem, hogy az Aloe valójában mérgező, és nem is szabad fogyasztani..."
Hogy gondoltad "megfejteni", hogy nem mérgező? Mint a gombánál?
Szivesen beszélgetek Veled, de nem értem néha, hogy mit akarsz. Mire próbáltad ki az Aloét ?
Csak bosszant, mikor hülyítik az embereket, és valójában a szubklinikai skorbut szintjén vannak nagyon sokan. Az OÉTI vagy ANTSZ honlapján találtam egyszer egy táblázatot, hogy napi kb. 200 mg C-vitamin beviteléhez most, 2008-ban (vagy tavalyi-tavalyelőtti adat) melyik gyümölcsből, zöldségből hány kg-t kell megenni egy nap. Napi 2 db almánál tuti, hogy soha nem eszik többet egy ember egy nap átlagban. Illetve sokszor hallani, hogy nem szabad a vitaminokat túladagolni, mert így bajod lesz, meg úgy... De kérdem én, akkor miért nincsen egyik HohesC-re vagy Rama margarinra se ráírva, hogy "nehogy 1,62 liternél többet igyál, mert az már mérgező."???? És elvileg napi 1 alma mindenre elég. MÉGSINCS kint a zöldségesnél a nagy tábla, hogy "az egészségügyi határértéket nem lépje túl a napi almafogyasztásban, mert veszélyes!" Na, az ilyen ellentmondások miatt vagyok benne biztos, hogy csak hülyítenek minket. A nagymamám kb. 20 éve (amióta a piacon kapható) szed komplex multivitaminokat (nem Centrumot, hanem a "magas" tartalmúakat), plusz kiegészíti kalciummal, magnéziummal, Q10-zel, meg még nem tudom mikkel, napi 3 gyógyteát iszik, és csodák csodája (lekopogom...) még egy lyukas foga sincs, megvan mind a 32 saját eredeti foga, 5 évente 1x náthás, most 70 éves, és a 2 hete készített labor eredményei 100%-a a határértékeken belül van. Nyilván nem csak a helyes étrend kiegészítése miatt van ez így, de anélkül minimum csontritkulásának és magas vérnyomásának "kellene lennie"... Szerintem az eredmény számít. Én az Aloét is azért próbáltam ki, mert jókat hallottam róla. Nem kezdtem lexikális kutatásokba, hogy majd én megfejtem, hogy az Aloe valójában mérgező, és nem is szabad fogyasztani...
"Viszont nem tartom azt sem valószínűnek, hogy a C-vitaminnal kapcsolatos felfedezéséért Nobel-díjat kapjon, de a felfedezésének a szükséges adagolását ne tudná legalább +-20%-os pontossággal megállapítani."
Szakmabelinek tetszik lenni..? :)
Szerinted mennyire más egy biokémiai kutatás, amikor is különféle növényekből, és állati szervekből próbálsz kivonni egy hatóanyagot, illetve a klinikai orvoslás, amikor egy adott hatóanyag emberi dozírozását próbálod beállítani..?
Mint a falfesték, és a nyomdafesték; tökéletesen más a kettő. pedig mindegyik festék..
Ebben igazad van. :) Viszont nem tartom azt sem valószínűnek, hogy a C-vitaminnal kapcsolatos felfedezéséért Nobel-díjat kapjon, de a felfedezésének a szükséges adagolását ne tudná legalább +-20%-os pontossággal megállapítani.
Én is sokat olvasok a témában, mert érdekesnek tartom, hogy ennyire eltérő vélemények vannak. Olvassátok el az alábbiakat. Nem tudom, hogy ki írta (B.L.), de nekem ez tűnik hitelesnek. Maga Szentgyörgyi "találta fel" a C-vitamint, és szegény alighogy meghal, a Nobel-díját "kidobják a kukába", mert hirtelen mindenki jobban tudja nála, hogy mennyi is az annyi... Nekem ez furcsa. Én inkább hiszek a feltalálónak.
"Mennyi az annyi?
Ha már szükségünk van a C-vitamin állandó pótlására, mennyit fogyasszunk belőle? A „Mennyi C-vitamin elegendő naponta?” kérdés heves vitákat vált ki. Az általánosan elfogadott adag a régebben a skorbut megelőzésére javasolt napi 60-80 milligramm, de ez a nézet napjainkban tarthatatlan. Ha csak ennyi C-vitamint fogyasztunk naponta, akkor tulajdonképpen állandóan a szubklinikai skorbut állapotában élünk. A mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendő C-vitamint, a táplálékból csak akkor juthatnánk kielégítő mennyiséghez, ha visszaköltöznénk az esőerdőbe. Nemrégiben végzett felmérések szerint napi 250 milligramm C-vitaminra van szükségünk. Még újabb tanulmányok azt sugallják, hogy naponta 500 milligrammot kell fogyasztanunk. Ez a mennyiség látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, vagyis a halálozás kockázatát. Linus Pauling és munkatársai szerint napi 10 gramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét. Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására, sőt, az immun- és a neuroendokrin rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C-vitaminra. A fölöslegben felvett aszkorbinsav - vízoldékony lévén - könnyen távozik a vizelettel. Joggal mondhatnánk tehát: ha túl sok aszkorbinsavat fogyasztunk, csak elpocsékoljuk. Hallani olyan nézetet, hogy ezzel a világ legdrágább vizeletét állítjuk elő. De vajon mennyi az a túl sok? Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1,5 gramm C-vitamin fogyasztása után érte el a vese ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2,5 grammnál, és akadt négy személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ. Mégis, ha a bevitt C-vitamin napi adagját 50-ről 500 milligrammra növelték, megkétszereződött a vérplazma aszkorbinsav-szintje, s a napi 5 grammot elérve újra megkétszereződött. Vajon károssá válhat-e a túlzott adagú C-vitamin? A vesekőképződésről, a húgysavszint növekedéséről, a túladagolt C-vitamin okozta skorbut jellegű betegségről szóló jelentések egyelőre megalapozatlannak bizonyultak. A nagy dózisú aszkorbinsav igazából csak a bélrendszerre lehetne veszélyes, de erre sem találtak bizonyítékot. 14 éven keresztül vizsgáltak 11 000 pácienst, és megállapították, hogy a bélrendszer aszkorbinsavtűrő képessége egészséges emberekben 10-15 gramm C-vitaminig terjed, 30 és 60 gramm között van a közönséges náthában szenvedőkben, míg rendkívül súlyos fertőzés esetén 199 gramm fölé emelkedik. A legjobb gyógyulási eredményt akkor érték el, amikor legalább 3 vagy több gramm C-vitamint adagoltak minden negyedik órában. Szerencsénkre a C-vitamin az ember számára az egyik legkevésbé toxikus vegyület. Több mint 3000 személy kapott különféle adagú – 10 grammtól a bélrendszer tűrőképességének felső határáig terjedő menynyiségű – C-vitamint, s nem észleltek mérgezésre utaló tüneteket. Mennyi lehet az optimális napi C-vitamin-szükségletünk? Az aszkorbinsav-szintézisre képes állatok naponta 3 – 15 grammnyit termelnek ebből a molekulából. Ha ezt átszámítjuk egy 70 kilós ember testtömegére, az jön ki, hogy nekünk valahol 1 és 10 gramm/nap között állapítható meg a C-vitamin szükségletünk. Ehhez képest a mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt. A megfelelő adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények. Ha valaki sok alkoholt fogyaszt, szennyezett levegőjű városban él, rendszeresen szed szalicilsav-származékokat tartalmazó gyógyszert vagy dohányzik, egyszóval az életét meghatározza a stressz, tanácsos az adagot akár 10 grammra is növelni. Dohányosok esetében minden egyes elszívott cigerettára 50 milligramm C-vitamint kellene számolni. A C-vitamin tehát valóban különleges: Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk. Azt mondja, tekintsük az aszkorbinsavat háztartási cikknek. Kilós kiszerelésben kellene árusítani, s az üzletekben egy sorban álljon a cukorral, a liszttel és a sóval. Szent-Györgyi naponta 1 gramm C-vitamint evett 84 éves koráig. Akkor tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt. Jómagam a téli napokon 1-2 grammot szoktam bevenni.
Tapasztaéataim: (2007 január óta) (közepes csomag, nem állandó, de rendszeres szedés)
érzékelési zavara, zsibbadás, stb. : Nincs!
véralvadási zavarok:Hát nemtudom. Nekem sokkal! jobban alvad a vérem azóta, mióta szedem. (orrvérzésem, ha néha van nagyon hama el is múlik. Régebben sokáig tartott)
májkárosodás, hajhullás, bőrhámlás, a bőr elszíneződése, a csontsűrűség csökkenése.: Nincs, szokásos, szokásos, elszineződés??, csontsűrűség passz. 2006 óta vacak a hátam. Lenkei óta (CALMAG) nem fáj annyira. Igaz, mozgok is mellette rendesen. De tapasztalatom szerint kell a mozgás és CalMag a jobbanlétemhez.
Túlagadolása enyhe hasmenést okoz, súlyosabb hatás (alacsony vérnyomás, izomgyengeség):hasmenés az talán de ez se biztos hogy az. alacsony vérnyomás:Nekem mindíg alacsony volt, izomgyengeség:Na ez jó kérdés. Mit ért ez alatt. Mert bevétel után párszor már éreztem egyszer kétszer, hogy mintha "lazában" járnék. De hozzá kell tennem, hogy mikor a bevétel utáni "felszívódási hatás" elmúlik, olyan leszek tőle, mint egy hiperaktív kisgyerek. Energikus, erős, megmászomalegnagyobbhegyetis effektusos. :) (és tényleg)
vérszegénységhez, valamint a HDL koleszterin szintjének csökkenéséhez vezethet: Passz.
Azt is eszik. Mindenevő. Imádja a gyümölcsöket (alma, körte, szőlő, barack, dinnye...), a savanyúságokat (sav.káposzta, uborka) , a húsokat, a köreteket, a tejtermékeket. Jóformán mindent. :) És persze a csokit is... Abba is akarom hagyni a csokisat, ha elfogy.
Valakinek van valamilyen táblázata, hogy mekkora mennyiséget ajánlott adni egy gyerkőcnek a Lenkei féle Vitamax multivitamin porból? Csak megvettem, aztán nem kérdeztem meg, mennyit kéne adni...
Egyébként én 2 hónapja szedem az Alap vitamincsomagot, azóta nem robbantam még le (gyerekek közt dolgozom és szeptemberben eddig minden évben beteg voltam...). Amúgy nem igazán érzem magam fittebbnek vagy ilyemi, de majd meglátjuk, milyen hosszabb távon.
Kislányomnak (2 és fél éves) csokis multivitamint vettem meg C-vitamin rágótablettát, na ő viszont szeptember beköszöntével harmadik hete köhög és most torokgyulladással itthon van. :(
Amióta vitamincsomagot fogyasztok, kevésbé fáradok el és ellenállóbb vagyok a betegségekkel szemben. Egy időben Lenkei csomagot szedtem, de kicsit drágának tartottam. Most ezt veszem: http://www.vitaminbank.hu/sablon/nyeremenyjatek.php
Konakion injekció betegtájékoztatójából: "Az egészséges, szoptatott újszülöttek, akik étellel K vitamin pótlásban nem részesülnek, általában 2 mg Konakiont kapnak havonta szájon keresztül, amíg át nem térnek szilárd ételekre."
Ezek szerint rosszul emlékszem, nem pár hétig kapta, hanem pár hetente fél éves koráig. :)
Valszeg azért nincs K-vitamin a multivitaminokban, mert megtermeli a szervezet (ezek szerint a bélbaktériumok). D-vitamin meg azért van, mert keveset vagyunk a napon... Félünk a bőrráktól, pedig a jó D-vitamin ellátottság csökkenti a rák veszélyét.
D vitamint 3 éves korig ajánlott adni, főleg a téli időszakban. K vitamint meg az első hetekben kapott K-vitamin injekció folyadékát kellett kiskanállal a szájába önteni. Ha jól emlékszem, olyasmit mondtak, hogy agyvérzés ellen kell... Elég morbidul hangzik egy kisbabánál...
Emlékszem, hogy mikor újszülött volt a babám, kellett neki K vitamint adni pár hétig, mert az állítólag nincs az anyatejben. De hogy utána honnan kapott, merthog fél évig kizárólag anyatejet kapott...? Lehet, hogy meg tudja termelni a szervezet, mint a D-vitamint..? Utána kell olvasni, csak most nem érek épp rá... :)
Ez a magnézium-dolog azért nem annyira gond, mert mondjuk -azt hiszem ezt írja is a honlapján, hogy- az erős csomag sportolóknak van inkább, nekik meg valamivel több kálcium és magnézium is kell. Esetükben a kálcium 1500-1600 mg-ig sztem kell is, magnézium meg mondjuk 6-700 mg nem sok.
Amúgy érdekes, hogy én még egy ilyen vitaminizében sem láttam K, meg P vitaminokat. Azokat nem lehet kivonni, vagy mi a fene?